Landenweb.nl

CUBA
Cuba zonder zorgen

Een rondreis door Cuba is reizen terug naar de fifties: langs het straatbeeld van Havana met oude oldtimers, statige gebouwen en kleurrijke pleinen waar muziek van de Buena Vista Social Club weergalmd. En dan het binnenland in, langs billboards van Ché naar dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan en tropische witte palmstranden. Sommige reizigers zeggen dat je nu naar Cuba moet gaan (voordat het land verandert), maar hoe puzzel je je Cuba rondreis in elkaar? Een goede voorbereiding is het halve werk, de reisspecialisten van Cuba online (onderdeel van Riksja Travel) geven je een aantal handige tips.
Het globale idee heb je misschien. Je wilt Havana graag zien, dansen op de trappen in Trinidad, revolutionaire plekken als Santa Clara zien en eindigen op een tropisch strand. Maar dan? Wat de beste reistijd om naar Cuba te gaan, hoe lang moet je gaan en is het nodig om je reis vooraf vast te leggen?
Stap 1. Wanneer ga je?
Cuba heeft een subtropisch klimaat, temperaturen liggen het hele jaar door zo rond de 27 graden en de meeste dagen schijnt de zon. Dit betekent dan ook dat je het hele jaar door naar Cuba kunt reizen.
In onze winterperiode is het droog en zonnig weer, en daarom de beste periode om naar Cuba te gaan. In het voorjaar en onze zomer kan er af en toe een bui vallen, maar vaak zijn deze van korte duur. Daarmee bedoelen wij dat het hard kan regenen, maar dat het na een uurtje weer droog kan zijn en de buien overwaaien. Uiteraard komt het wel voor dat de regenbui wat langer blijft hangen, het weer is niet voorspelbaar. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met temperaturen van minimaal 30 graden. Ga je in deze periode, plan dan tussendoor een strandverblijf voor verfrissing.
Tot slot kent Cuba een orkaanseizoen van juli tot ongeveer november. September en oktober zijn de piekmaanden. Dit betekent niet dat je Cuba moet vermijden. Sommige jaren zijn er nauwelijks orkanen langs geweest, andere jaren weer wel. Ook dit blijft onvoorspelbaar en bovendien reizen de meeste reizigers in juli en augustus naar Cuba.
Stap 2. Hoe ter plekke reizen?
Met huurauto rijden door Cuba vinden wij het meest ideaal: je hebt alle vrijheid, je kunt stoppen waar je wilt en je komt op plekken waar je anders niet zo snel komt. Het verkeer in Cuba is rustig en wegen (buiten de stad) zijn verlaten. Wil je wel individueel reizen maar niet zelf rijden? Dan kun je ervoor kiezen om per bus door Cuba te reizen. De meeste steden zijn verbonden met elkaar, maar afgelegen plekken en de kleinere dorpen zijn niet met de bus bereikbaar.
Stap 3. Hoe lang?
Je kunt al een prima rondreis maken door Cuba in 2 weken, wil je iets meer zien of op een rustiger tempo reizen ga dan 3 weken.
Cuba in 2 weken tijd? Dan kun je op je gemak door West -Cuba reizen. Je bezoekt uiteraard Havana, en je reist vervolgens naar plekken als Viñales midden in de tabaksheuvels, Santa Clara waar het Ché mausoleum staat en kleurrijk Trinidad. Je reis kun je eindigen op een tropisch strand. Wil je Oost- en West- Cuba combineren in 2 weken? Dat kan, maar het reistempo ligt dan iets hoger en de afstanden zijn groter. Logisch is dan, dat je vanuit Trinidad, via Camaguey, naar Santiago de Cuba reist. Je hoeft niet terug naar het westen, want vanuit het oosten (Holguin) kun je terug naar huis vliegen.
Cuba in 3 weken tijd? Met een weekje meer kun je rustiger door Cuba reizen en hier en daar een dagje langer blijven. Of een extra plek bezoeken. Bovendien, een combinatie tussen het westen en oosten kan prima in 3 weken tijd.
Onze Cuba bonustip? Bezoek Baracoa, gelegen in de tropen. Een leuk vissersplaatsje en vanuit hier kun je wandelingen maken door een tropisch National Park. Of breidt je reis uit met koffiestreek Las Terrazas, Sierra Maestra (de plek waar de samenwerking tussen Ché en Fidel op Cuba begon) of je kunt naar het cowboy gebied rondom Camaguey.
Stap 4. Vooraf iets vastleggen of niet?
Je wilt individueel reizen, veel vrijheid hebben, maar je wilt ook in een relatieve korte tijd veel zien en op de leukste plekken zitten. Cuba is niet het eerste land waar je aan denkt als je wilt gaan backpacken. Je kunt nauwelijks geld pinnen op Cuba en de politieke situatie maakt het ook niet altijd makkelijk. Het is niet onmogelijk, maar misschien is het ook wel weer lekker als alles van te voren al geregeld is. Zeker als je maar 2 of 3 weken gaat.
Je ticket. Wil je in onze zomerperiode naar Cuba? Boek je ticket 11 maanden van tevoren, dan heb je de meeste kans op een redelijke prijs. Ook de kerstperiode is een populaire periode voor reizigers en liggen de vluchttarieven hoog. Afhankelijk van je reisroute kun je vliegen op Varadero, Havana of in het oosten: Holguin.
Je vervoer. Het klinkt gek, maar afgelopen jaren had Cuba in het hoogseizoen niet genoeg huurauto’s. Boek je daarom een auto ter plekke, dan loop je een risico. Ook kunnen openbare bussen vol raken, maar (gelukkig) kun je de bustickets ook al van te voren in Nederland boeken.
Je verblijf. Natuurlijk is er altijd wel een plek om ergens te slapen, maar leuke plekjes kunnen in drukke seizoenen vol raken. Dat ene koloniale hotel met flair in Havana kan opeens vol zitten, of dat ene kleinschalige bungalowtje op het strand. Hecht je waarde aan de plek waar je zit, dan adviseren wij je om je reis van te voren alvast te regelen. Zeker als je in het hoogseizoen reist.
Visum. Om Cuba binnen te komen heb je een paspoort nodig wat nog minimaal 6 maanden geldig is (bij terugkomst in Nederland), en je hebt een toeristenkaart nodig (visum).
Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Cuba online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen (kore reisprogramma's) kun je je eigen Cuba reis samenstellen. De ervaren reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag.