Landenweb.nl

COSTA RICA
Slimme route in Costa Rica

Rondrijdend door Costa Rica heb je soms het gevoel dat het land voor reizigers gemaakt is: Latijns-Amerikaans, maar veilig; prima wegen dus de vrijheid om zelf te kunnen rijden en natuurlijk zoveel te zien en te beleven: van Caribische reggaesfeer tot actieve vulkanen. Van apen in de boomtoppen tot uitgestrekte ananasplantages. En van mysterieuze nevelwouden tot relaxte palmstranden. Wil je het allemaal zien en dan op een efficiënte manier, denk dan van te voren goed na over de route. De reisspecialisten van Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel, stellen elke dag individuele routes samen voor reizigers en geven je graag een paar tips.

Strand in Costa Rica

Strand in Costa Rica

Je zult vliegen naar San José, een veilige, maar niet zo bijzondere stad. Breng er dus niet meer tijd door dan nodig is, acclimatiseren en bijkomen van de jetlag kan veel relaxter aan de kust. Rondreizen door Costa Rica gaat het beste per auto, maar aangezien je die de eerste dagen niet veel hoeft te gebruiken, kun je geld besparen door de autohuur nog even uit te stellen. Pak dan de bus van San José naar kustplaatsje Cahuita, waar de raggaeklanken je al tegemoet komen als je de eerste stappen op het zandweggetje zet. Verwacht hier geen nette, aangeharkte stranden met rijen ligbedjes: hier heerst een wat rommeliger sfeertje op All-Inclusive bestemmingen. Misschien is dat juist wel leuker, in ieder geval een stuk echter.

Ben je voldoende uitgerust, neem dan de bus naar Guapiles, waar je overstapt op de boot die je naar natuurgebied Tortuguero brengt, ook aan de kust. De groene jungle wordt doorkruist door smalle waterwegen en vanuit je bootje spot je tropische vogels, hagedissen en aapjes. Bijzonder aan dit gebied is dat hier zeeschildpadden aan land gaan om eieren te leggen op het strand. Met een gids kun je dit zelf op gepaste afstand bekijken. Na een paar dagen reis je terug naar het vaste land, vervolgens kan het selfdrive-avontuur beginnen. Vanaf nu is het cruisen in je 4x4, die heb je ook wel nodig, want hoewel de wegen op de meeste plekken goed zijn, moet je af en toe wel eens een stroompje door…

Je kunt meteen doorrijden naar La Fortuna, waar je met eigen ogen de beroemde, nog werkzame vulkaan Arenal kunt bewonderen. Heb je echter nog wat extra tijd, dan is het de moeite waard om een tussenstop te maken op het platteland van Sarapiqui. Hier ga je op stap met de boer op zijn plantage. Struinen tussen de ananassen, bananenbomen, citrusfruit en nog veel meer tropische lekkernijen die we thuis vooral kennen uit het koelschap van de supermarkt. Leuk om te zien waar ze vandaan komen.

Dieren in Costa Rica

Dieren in Costa Rica

Heb je de Arenal vulkaan gezien, dan rijd je door naar de nevelwouden van Monteverde, waar de boomtoppen gehuld zijn in mysterieuze mistbanken. Maak hier een wandeling over de touwbruggen op grote hoogte, hier zie je heel andere dieren en planten dan op de grond. Even van de gebaande paden? Ga dan vervolgens naar het minder bezochte nationale park Rincon, waar je rondloopt zonder andere toeristen om je heen en het gevoel hebt op ontdekkingsreis te zijn. Ook dit gebied is vulkanisch en dat levert bijzondere zwavelpoelen op. Vanaf hier is het nog een halve dag rijden naar de kust. Het vissersdorp Samara op het Nicoya schiereiland heeft een fijne sfeer, zonder platgetreden toeristisch te zijn. Breng hier de laatste dagen in je hangmat door, voor je relaxed en vol nieuwe indrukken de auto weer inlevert in San Jose.

Bovenstaande reis neemt zo’n 2,5 week in beslag, een gebruikelijke reisperiode voor Costa Rica. Heb je de luxe dat je meer tijd te besteden hebt, dan zijn er nog verschillende bijzondere natuurparken aan de Pacifische kust te bezoeken. Kijk voor inspiratie eens bij de bouwstenen van Costa Rica online,  de reisspecialisten helpen je graag met de handigste route.