Landenweb.nl

COSTA RICA
rondreis MH6

C O S T A R I C A


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


CAHUITA is het eerste dorpje waar we verblijven in Costa Rica, gelegen aan de Caraibische zee. Het dorpje is ontstaan in de 19de eeuw. Engelse schildpaddenjagers kwamen per boot vanuit Nicaragua en Bocas del Toro (Panama). Zij vestigden zich hier gedurende 7 maanden per jaar, de periode dat de reuzenschildpadden hier komen nesten. Voor het overleven plantten zij hier een aantal soorten groenten en fruit. Toen het zeilschip van de toenmalige president 'Alfredo Gonzalez Flores' in 1915 op weg naar Sixaola (aan de grens met Panama) schipbreuk leed, werd hij geholpen door de schildpaddenjagers. Als uiting van zijn dankbaarheid kocht hij voor hen een stuk land waar ze zich permanent konden vestigen, het dorpje Cahuita.

In dit dorpje leven momenteel ook veel Jamaicanen, die er zorgen voor een Caraibische sfeer. Kleine kinderen met dreadlocks vullen het straatbeeld, er klinkt voortdurend muziek en iedereen lacht.

We bezoeken het Cahuita National Park waar we een 8,3 km lange trail volgen door de jungle, vlak achter het witte strand met hoge golfslag. In deze prachtige groene natuur krioelt het van de kleurrijke krabben. Capuciner Monkeys (kleine leuke aapjes met witte snoet) kruisen met een hele troep ons pad, een Coati loopt schuw weg voor ons.

Ernaartoe :
Changuinola (Panama) - Guabita (Panama), bus 0,8 USD pp
Grensovergang Panama, paspoort laten afstempelen
Te voet de grensbrug oversteken
Grensovergang Costa Rica, invullen van immigration documenten die je ter plaatse krijgt, paspoort laten afstempelen (goed voor 3 maanden visum), aantonen terugvlucht (de E-mail ter bevestiging van ons electronisch ticket voor de vlucht van Mexico naar Belgie was voldoende)
Sixaola (Costa Rica) - Cahuita, bus 3.055 Colones per persoon, 2 uren

Hotel : Cabinas Smith, 10.400 Col. per nacht (hoogseizoen 13.000 Col. per nacht), ruime propere kamer met sanitair, koelkast en terrasje aan een tuin

Bankautomaten in de buurt : Puerto Viejo de Talamanca, Limon
1 USD is 522 Colones

PUERTO VIEJO DE TALAMANCA is het grotere broertje van Cahuita. Toerisme is hier meer ontwikkeld door de vele hotelletjes en restaurantjes die eigendom zijn van Amerikanen en Europeanen. Alles draait er rond strandtoerisme, surfen en snorkelen. De zandstranden zijn er zwart van kleur.

We kuieren rond in het dorp en bezoeken daarna de botanische tuin 'Finca la Isla's'. Een koppel kocht de uitgestorven cacaoplantage om er te gaan wonen met als project de tuin aan te leggen om in de eigen levensbehoeften te kunnen voorzien. Dit is niet haalbaar gebleken. Momenteel verkopen ze biologisch geteelde bananen, peperbolletjes verwerkt tot zwarte en witte peper, andere fruitsoorten uit hun tuin, zelfgekweekte Bromelia´s (eenjarig bloeiende planten, waaronder de ananas) en enkele producten van collega's (o.a. organische koffie, ambachtelijke chocolade, ...). Het openstellen van de prachtige tuin met zijn grote variatie van tropische planten, geschikt volgens categorie, helpt hen te overleven.

Met behulp van een infoboekje en een plannetje, worden we door de tuin gegidsd. Nadien krijgen we een boeiende uiteenzetting over een aantal fruitsoorten en andere producten uit de tuin. We worden getrakteerd op een vers sapje van CAS, een vrucht die eruitziet als een ronde citroen, met vruchtvlees dat doet denken aan de passievrucht. De bio-bananen en de ambachtelijk bereide chocolade die we mogen proeven smaken heerlijk.

Ernaartoe : Cahuita - Puerto Viejo, bus 505 Col. pp (retour idem)

Finca la Isla's :
inkom 2.600 col pp, inclusief plannetje van de tuin,
informatieboekje 520 col
Een aanrader !
MANZANILLO is een klein dorpje, gelegen in het 'Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge' park. Ook hier komt het strandtoerisme op.

Het pad van 5,5 km naar Punta Mona dat wij volgen, loopt langs de rand van de Caraibische zee in het regenwoud. Ook hier zien we vele mooie krabbetjes en Howler Monkeys (een grotere apensoort, herkenbaar door hun gebrul). Hier is de jungle behouden in zijn oorspronkelijke vorm, met een grote verscheidenheid van plantengroei. Het smalle modderige pad klimt en daalt over de rotspartijen die de mooie gele strandjes en baaitjes van elkaar scheiden. Hier vinden we geen toeristen, maar zalige rust. Vanuit Punta Mona loopt het pad nog verder tot aan de Panamese grens.

Ernaartoe : Cahuita - Manzanillo, bus 735 col pp, 1 uur, beperkt aantal bussen (retour idem)

PLAYA CHIQUITA bestaat uit enkele kleine hotelletjes, restaurantjes en buitenverblijven langs de kust, gelegen tussen Puerto Viejo en Manzanillo.

Hier bezoeken we de cacaoplantage en ambachtelijke chocoladeproductie 'Chocorart', eigendom van een Zwitsers koppel. We krijgen er uitleg over de verschillende soorten cacaovruchten en de werking van de plantage. Daarna wordt ons het proces van de chocoladebereiding getoond, alles gebeurt hier met de hand door 2 personen :
- de inhoud van de cacaovrucht bestaat uit een aantal bonen en vruchtvlees
- deze moeten eerst fermenteren, daarna worden de bonen in de zon gedroogd, dit duurt +/- 56 uren
- de gedroogde bonen worden geroosterd boven een open houtvuur
- de geroosterde bonen worden met een grote steen geplet om de vliesjes die errond zitten los te maken
- met behulp van een ventilator worden de vliesjes verwijderd
- de stukken cacaobonen worden gemalen tot poeder met een ouderwetse handmatige koffiemolen
- deze pure poeder kan gebruikt worden voor bereidingen, zoals desserts, ijsjes, capuchino, ...
- door in een grote kom al roerend de chocoladepoeder te mengen met rietsuiker, bekomt met een egale chocoladebrij (soms worden andere natuurproducten toegevoegd voor de smaak, zoals vanille, kokos, munt, pindanoten, gember, guarana*, ...)
- na 24 uur kan de chocolade worden verdeeld in porties, gekneed en tot rolletjes van 30 gram verwerkt. Dan een papiertje errond voor de verkoop, ... alles met de hand.

* guarana is een stimulerend middel zoals cafeïne

Ernaartoe : Cahuita - Playa Chiquita, bus 735 col. pp, beperkt aantal bussen (retour idem)

Chocorart (Chocolate Organico Artisanal) : toer 15 USD pp, minimum 4 personen, reservatie noodzakelijk, gans het proces van de chocoladeproductie wordt stap per stap getoond, wij kregen een beperkte rondleiding wegens gebrek aan andere deelnemers en moesten hiervoor niet betalen, 1 reep chocolade (30 gram) kost 500 col.

Tortuguero is een klein dorpje met 690 inwoners, gelegen op een smalle landstrook tussen Tortuguero canal en de Caraïbische Zee. Het is enkel bereikbaar per motorboot via een netwerk van smalle kanaaltjes door de jungle. Zwemmen in de kanaaltjes is te gevaarlijk wegens de aanwezigheid van krokodillen, kaaimannen en alligators. In de omgeving van het dorpje zijn enkele grote lodges gebouwd langs het water voor luxe-toeristen, ook enkel per boot bereikbaar.

TORTUGUERO is bekend om de 4 soorten zeeschildpadden die hier op het strand komen nesten van maart tot november.

Een dag van zware regenbuien en onweer noodzaakt ons tot een rustdag in ons hotelletje met zicht op zee, gelegen aan de rand van het dorpje.

De volgende dag maken we een boottocht op de kanaaltjes in de vroege ochtend. We zoeken naar vogels en andere dieren in de jungle rondom ons, het regent de ganse tijd. De jungle bestaat uit meer dan 2000 plantensoorten, waarvan een 400-tal bomen. We zien er o.a. otters, een zeekoe, kaaimannen, 3 soorten apen, toekans en vele andere vogels, ...

Tijdens de dag maken we een wandeling in het Nationaal Park, waar we enkel worden toegelaten met rubberen laarzen. Het pad staat grotendeels onder water, tot 30 cm diepte. De wandeling eindigt op het strand.

's Avonds trekken we met een gids het strand op, op zoek naar de reuzenschildpadden die hier hun nest komen maken. We hebben geluk en zien 5 verschillende schildpadden op het strand, waarvan 1 eieren in haar nest aan het leggen is, een unieke belevenis. Deze periode is de nestperiode voor de groene schildpadden. Deze schildpadden zijn tot 1,30 meter groot en leggen per nest een 100-tal eieren, net grote ping-pong ballen. Om de 3 jaren komt elke vrouwtjesschildpad terug naar haar nest-plaats om er opnieuw nesten te maken, dit een 5-tal keer per seizoen.

De 3de dag spreken we af met een gids om in de namiddag Tortuguero Hill te beklimmen. Dit is een 119 meter hoge monoliet, die volledig met jungle begroeid is. We krijgen een gedetailleerde uitleg over planten, dieren, vogels en insecten tijdens de 4 uren durende wandeling. De beklimming is steil en modderig. We worden beloond met een prachtig uitzicht op de kanaaltjes, de jungle en het dorpje.

Ernaartoe :
bus Cahuita - Limon, 705 Col. pp
bus Limon - Moin (haven), 175 Col. pp
taxiboot Moin - Tortuguero, 35 USD pp (ook anderen betaalden deze prijs, afbieden was niet mogelijk)

Hotel : Myriam II, 20 USD per nacht, kamers met sanitair en ventilator, gelegen aan een mooi tropisch tuintje, vraag een kamer op de eerste verdieping aan het terras met uitzicht op zee

Toers :
Nationaal Park, inkom 7 USD pp per dag, nodig voor de meeste uitstappen
Kanalentocht : 15 USD pp, wij kozen voor de gids Daryl Loth (Casa Marbella B&B), deze vaart met een bootje met electrische motor dat geluidloos over het water drijft. De meeste gidsen varen met kano's waarin je zelf mee moet roeien (minder tijd voor rondkijken en foto's), zelfde prijs.
Schildpadden : 10 USD pp (vaste prijs), met gids Victor (voormalig directeur van onderzoeksinstituut naar schildpadden in Tortuguero), kantoor naast Casa Marbella
Tortuguero Hill : 15 USD pp, met gids Victor (ticket NP niet nodig)

CARTAGO is een middelgrote, niet toeristische stad. De enige bezienswaardigheden zijn de ruïnes van een kathedraal en de basiliek 'Nuestra Senora de los angeles'.

Van hieruit bezoeken we de vulkaan Irazu (3320 m hoog). Dit is de oudste en hoogste actieve vulkaan in Costa Rica. De laatste uitbarsting dateert van 1963. Ondertussen is de vulkaan begroeid met tropische planten.

We brengen ook een bezoek aan de botanische tuin van de universiteit van Costa Rica 'Lankester Garden'. Deze tuin is vooral bekend om zijn collectie orchideeën, +/- 1000 verschillende soorten uit de ganse wereld, waaronder de grootste verzameling miniatuur-orchideeën van +/- 1 millimeter klein. Hiernaast zijn er vele cactussen, bromelia's, palmbomen, bamboe, heliconia's en een tropisch woud.

Ernaartoe :
Taxiboot Tortuguero - Pavona : 1500 Col. pp, met organisatie Coopetraca, vertrek 11.30 u (alternatief Bananero, vertrek 11.00 u, 5000 Col. pp)
Bus Pavona - Cariari, 1000 Col. pp, duurtijd 1 uur
Bus Cariari - San Jose, 1100 Col. pp, duurtijd 2 uren (let op : vertrekt aan andere terminal, 500 m verderop, wij deden de verplaatsing te voet)
Bus San Jose - Cartago, 300 Col. pp, rechtstreekse verbinding (let op : vertrekt aan andere terminal, verplaatsing naar andere terminal in San Jose per taxi : 1200 Col.)

Hotel : Dinastia, 7500 Col. per nacht, donkere kleine kamer met sanitair, enkel koud water

Volcan Irazu :
Ernaartoe : bus Cartago - Volcan Irazu, 1200 Col. pp, dagelijks om 8.30 u met maatschappij Metropoli (vertrekt in San Jose om 8.00 u), deze bus wacht tot 12.30 u op de parking aan de vulkaan, voldoende tijd om de vulkaan te bezoeken.
Inkom NP Volcan Irazu : 7 USD pp

Lankester Garden :
Ernaartoe : bus Cartago - richting Paraiso, 180 Col. pp
Inkom tuin : 5 USD pp

SAN JOSE is de hoofdstad van Costa Rica, met 350.000 inwoners. Hier rijden ongeveer 50 % van alle auto's in Costa Rica.

Wij gebruiken de stad enkel als overnachtingsplaats tussen Cartago en Puerto Jimenez.

Ernaartoe :
Bus Cartago - San Jose, 1300 Col. pp
Taxi busterminal San Jose naar hotel, 1000 Col.

Hotel : Tranquillo Backpackers, 10.000 Col per nacht, kleine kamer (cel) met stapelbed zonder sanitair, lawaaierig hotel omwille van de backpackers die 24 uur per dag in en uit lopen, gratis internet.

PUERTO JIMENEZ is een klein dorpje aan de rand van de grote baai 'Golfo Dulce', gevormd door het immense schiereiland 'Osa Peninsula' in de Pacific Ocean. Het dorpje dient als uitvalsbasis voor het bezoeken van Corcovado Nationaal Park.

Corcovado NP is het grootste NP van Costa Rica en bestaat uit 42.000 ha primaire jungle. Primary forest is onaangetaste 'oer' jungle. Een aantal nationale parken in Costa Rica bestaan gedeeltelijk uit secundary forest. Hier werd de jungle in het verleden door de mens weggekapt en de gronden gebruikt voor plantages en landbouw. Nadien werden deze gebieden opnieuw ingepalmd door jungle-begroeiïng. Deze 'jonge' jungle heeft een 50-tal jaren nodig om terug uit te groeien tot Primary forest.

Hier hebben we een afspraak met onze gids Felix en een Duits koppel (die we ontmoetten in Tortuguero) om er drie dagen de jungle te doorkruisen.

De eerste dag worden we opgehaald om 5.30 u en vertrekken met onze hoogstnoodzakelijke bagage in de laadbak van een 4x4-pick-up richting NP. Anderhalf uur later worden we afgezet aan een grote rivier waar onze trektocht start. Hier kunnen we enkel te voet verder. De eerste 11 km waden we een 30-tal keer door rivieren, soms tot 1 meter diep. De spullen in onze rugzakken zijn extra verpakt in afsluitbare plastiek zakken. Eenmaal aangekomen aan het eerste ranger-station, 'Los Patos', wisselen we onze sandalen voor bergschoenen. Van hieruit vervolgt ons pad 17 km dwars door het NP op en af via een modderig pad. Eens voorbij het bergachtig gedeelte, moeten we opnieuw enkele rivieren oversteken. De bergschoenen blijven aan, deze zijn reeds doornat door de vele regen onderweg. Na 9,5 uren stappen door de jungle komen we moe en doornat aan in het ranger-station 'La Sirena' waar we een bed voor 2 nachten hebben gereserveerd. Het is ondertussen donker geworden. We gebruiken het avondmaal met de rangers, nemen vlug een koude douche en gaan slapen in een stapelbed, beschermd door een muskietennet tegen de vele insekten. Rond 20.00 u wordt de electriciteit (zonne-energie) uitgeschakeld en is het pikdonker. We horen nog enkel de geluiden van de jungle.

De tweede dag worden we om 6.30 u aan het ontbijt verwacht. Onmiddellijk daarna vertrekken we per kano voor een tocht op de rivier 'Rio Sirena'. In de namiddag maken we nog een tocht te voet en na het avondmaal een nachtwandeling, steeds op zoek naar dieren.

De volgende ochtend vangen we de terugweg aan. In het begin van deze dagtocht doorkruisen we een brede rivier, rugzak op het hoofd en nat tot onder de schouders (voor Herlinde natuurlijk ietsje hoger ... ). Ditmaal volgen we de kustlijn en komen 6 uren later aan het ranger-station 'La Leona', waar we het NP verlaten. Hiervoorbij lopen we nog 3,6 km verder door langs het strand, om in Carate na het verorberen van een gegrilde barbeque-worst op het strand, opgehaald te worden door onze pick-up. Vandaar rijden we nog een 2-tal uren door onverhard terein en regelmatig door rivieren. Vandaag hebben we geluk met het weer, de regen stopte na een uur stappen. Mocht het de ganse dag geregend hebben, kon de pick-up ons niet bereiken door de hoge waterstanden in de rivieren.

Tijdens deze tocht zien we o.a. volgende dieren : krokodillen, een agouti, een tapir, een miereneter, een luiaard, een slang, een tarantulla en andere reuzenspinnen, 4 soorten apen, grote kleurrijke papegaaien, toekans, roofvogels, ...

Ernaartoe :
Bus San Jose - Golfito, 5025 Col. pp, rit van 8 uren
Taxiboot Golfito - Puerto Jimenez, 2000 Col. pp, 1 uur

Hotel :
The Corner, 10000 Col. per nacht, kleine kamer met ventilator, zonder sanitair
Cabinas Marcelina, 15000 Col. per nacht, mooie ruime kamer met sanitair en airco of ventilator, rond een mooie tropische tuin. Een aanrader om uit te rusten na een 3-daagse avontuurlijke tocht !

Trektocht met meertalige gids Felix Menocal van OSA Travel : 240 USD pp op basis van 4 deelnemers (340 USD pp op basis van 2 deelnemers) www.osatravel.com
Inbegrepen in het pakket : toffe ervaren gids, transport heen en terug naar NP, inkom 3 dagen NP, 2 overnachtingen in La Sirena ranger station, 2 x ontbijt, 1 x lunch, 2 x avondmaal, gebruik van kano.
Deze tocht zonder gids ondernemen is mogelijk, maar niet aan te raden omwille van gebrek aan ervaring en onwetendheid over de gevaren van de jungle. De eerste dag is het moeilijk om zonder gids de weg te vinden. AANRADER !

QUEPOS is een stadje met 13.300 inwoners gelegen aan de Pacific ocean. Het beschikt over alle faciliteiten voor de budgetreiziger. Je kan er deelnemen aan excursies met zeilboten op zee om dolfijnen te volgen of met een vissersboot om je eigen avondmaal te gaan vangen. Restaurantjes bereiden je vangst gewillig.

Van hieruit bezoeken wij het Manuel Antonio NP, met zijn mooie witte zandstranden en vele baaitjes, met zicht op kleine groene eilandjes. We wandelen een 6-tal uren over de trails vooraan in het tropisch woud en zien er volgende dieren : Capucijner aapjes, luiaards, agoutis, een coati, leguanen, toekans, pelikanen, spechten met rode hoofd, grote spinnen, krabbetjes, .... Het park is zeer druk bezocht omwille van de vele dieren in combinatie met de prachtige stranden aan een azuurblauwe zee met grote golven. Het grote aantal toeristen heeft een negatieve invloed op de natuur en de rust van de dieren.

Ernaartoe :
Bus Puerto Jimenez - San Isidro, 2400 col. pp, vertrek 5.00 u, 6 uren rijden waarvan meer dan de helft op niet-geasfalteerde wegen, alternatief voor meer comfort : boot naar Golfito en van daar busverbinding naar San Isidro
Bus San Isidro - Quepos, 1200 col. pp, vertrek 13.30 u, 4 1/2 uren rijden, grotendeels over niet geasfalteerde weg in zeer slechte staat

Hotel :
Cabinas Mary, 20 USD pn, lawaaierige en donkere kamer, prive-sanitair koud water, ventilator voor het lichtpunt geeft disco-effect, geen spiegel, slechte bedden, GEEN aanrader
Cabinas Hellen, 20 USD pn, lichte kamer aan tuin, prive-sanitair koud water, ventilator, koelkast

Manuel Antonio NP :
Bus Quepos - Manuel Antonio NP, 105 col. pp
Inkom : 7 USD pp

ALEJUELA is de provinciehoofdstad van de gelijknamige provincie, met 185.000 inwoners, gelegen op 2,5 km van de internationale luchthaven.

We logeren in de stad als vertrekpunt voor onze uitstap naar Volcan Poas. Dit is een actieve vulkaan, met naast het mooie melkgroene meer, in de hoofdkrater een aantal felgele en -rode fumaroles, die afwisselend aktief zijn. Boven een deel van het meer hangt damp omdat de omgevingstemperatuur lager is dan de 40 C van het meer zelf. De vulkaan is 2704 meter hoog, 1,3 km breed en de krater is 300 meter diep. De hoofdkrater ontstond door een uitbarsting in 1953. De laatste uitbarstingen dateren van 1989 en 1995. Een korte wandeling door het mooie nevelwoud brengt ons naar de hogergelegen laguna, een meer met felblauw water, gevuld door de regen.

Vanop de bus zien we onderweg vele koffieplantages en aardbeienvelden op de vruchtbare lavagrond. De velden worden bewerkt met behulp van ossenkarren, wat mooi is om zien.

Ernaartoe :
bus Quepos - San Jose, 1900 col. pp, rit van 4,5 uren
bus San Jose - Alajuela, 300 col. pp

Hotel : Charly's Place, 30 USD per nacht, ruime luchtige kamer aan een kleine binnentuin, sanitair met warm water, TV, inclusief ontbijt, gebruik internet, aanrader

Volcan Poas :
Ernaartoe : bus Alajuela - Volcan Poas, 1405 col. pp inclusief terugrit, vertrek 9.15 u dagelijks aan de rode bussenterminal 'Heredia', terugrit 14.30 u
Inkom NP : 7 USD pp

PUNTARENAS, een vissershaventje, telt 107.000 inwoners en is gelegen op het einde van een 8 km lang smal (100 m tot 600 m breed) schiereiland in de golf van Nicoya.

We overnachten hier tijdens onze verplaatsing van Alajuela naar Montezuma. Het stadje stelt niet veel voor.

Ernaartoe : bus Alajuela - Puntarenas, 1470 col. pp, rit van 2 u 45 minuten
Hotel : Cabezas, 12.000 col per nacht, propere kamer in een oud maar goed onderhouden gebouw, met TV, sanitair koud water, ruime zithoek aan de receptie, tuin.

MONTEZUMA is een levendig klein dorpje vlakbij het zuid-westelijke uiteinde van het schiereiland Nicoya. In het dorp krioelt het van jonge toeristen die genieten van een zon-zee-vakantie en het vrolijke uitgaansleven. Alles draait hier om het toerisme, muziek alom.

Aan weerszijden van het dorpje zijn mooie watervallen op riviertjes die wat verder in zee uitmonden. We wandelen naar de hoogste 'Montezuma Falls', die ook het dichtst bij het dorp gelegen zijn. Naar onze waterval loopt geen pad, het is rotsklimmen door de rivier. De andere watervallen worden per paard via het strand bereikt, 6 km verderop. Na de wandeling rusten we uit op het mooie strand, met weerom de hoge golven die een lust zijn om naar te kijken en in te spelen.

De tweede dag van ons verblijf in Montezuma, gaan we op bezoek in het 'Reserva Natural Absoluta Cabo Blanco'. Dit is het oudste beschermd gebied in Costa Rica. We volgen een pad (4,5 km enkel) door de jungle tot op een mooi verlaten strand, het uiteinde van het Nicoya schiereiland. Langs het pad staan hier en daar informatieborden over het ontstaan en de evolutie van dit secundaire woud. Men toont hiermee aan hoe je nog kan zien dat hier vroeger boerderijen gevestigd waren en geeft een leerrijke uitleg over de verschillende speciale boomsoorten.

Ernaartoe :
boot Puntarenas - Paquera, 700 col. pp, wij namen de 'Lancha', een kleine passagiersboot die vlakbij het centrum in de vissershaven vertrekt (geen auto's), 1 u 20 min. varen, vertrekt 11.30 u en 16.30 u bus Paquera - Montezuma, 1200 col. pp, rit van 1 uur 30 min.

Hotel : Pargo Feliz, 20 USD pn, ruime propere kamer met sanitair (koud water), gelegen aan een ruim terras met zicht op de tropische tuin, daarachter de zee.

Cabo Blanco :
ernaartoe : bus Montezuma - Cabo Blanco, 500 col. pp, vertrek om 8.00 u, retour om 15.00 u
inkom park : 8 USD pp

LIBERIA is de provinciehoofdstad van Guanacaste en telt 43.700 inwoners. Het is een ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen. Met zijn moderne kerk is dit een jonge stad rond een centraal plein gebouwd, vele grote moderne winkels en een overzichtelijke struktuur. De week van 25 juli is een locale feestweek, ... een tegenhanger van de Gentse feesten . Men viert er de onafhankelijkheid onder Costa Rica van deze streek die vroeger bij Nicaruagua behoorde. In en rond de stad zijn activiteiten als stierengevechten, muziek-optredens, fakkellooptocht, jaarbeurs, ... Op het centrale plein krioelt het van het volk.

Van hieruit gaan we een dagje naar Playa Tamarindo (zie volgende verslag).

We bezoeken een prachtige waterval 'Catarata Llanos del Cortez', op aanraden van de hoteluitbater. Het is een hoge brede waterval, die als een gordijn langs de rotswand naar beneden valt in een mooi meertje. Je kan achter de waterval doorklauteren en zwemmen in het meertje. Het is een ware verkoeling tijdens deze zeer warme dag. Op de terugweg hebben we geluk, we krijgen een lift net voordat een zware regenbui losbarst.

Samen met andere hotelgasten worden we naar het Nationaal Park Rincon de la Vieja gebracht. Hier beklimmen we de 1.806 meter hoge vulkaan via een licht stijgende weg door het tropische woud (8 km lang, 1.100 meter stijgen). Het is een aangename tocht voor oog en oor. Omringd door dierengeluiden, komen we door verschillende soorten begroeiïng naarmate we verder omhoog gaan. We bevinden ons nu in een droog tropisch woud. Op 1.400 meter hoogte komen we uit het bos. Vanaf hier is het klauteren over steile rotsblokken tot op de kam die we nog een heel eind moeten volgen vooraleer we de krater van de vulkaan bereiken. Pas op het einde hebben we uitzicht op het kratermeer, een echte verrassing. De kleur is onbeschrijflijk mooi. Zelfs de foto kan dit niet weergeven. Door de zwavel die hier rond het meer in de lucht hangt, mogen we maar 15 minuten ter plaatse blijven om van het uitzicht te genieten. Van hierboven hebben we ook een uitzicht over de wijde omgeving en zien zelfs het meer van Nicaragua waar we binnen enkele dagen naartoe gaan. Op de terugweg kiezen we om het andere pad te nemen en dalen af op zeer smalle glibberige hoge in de klei-achtige grond uitgesleten 'trappen', tussen de lage begroeiïng. Om een kloof te passeren, dalen we in rappel langs de rotswand af via touwen. We hebben geluk, het is een zeer zonnige dag, de wolken komen pas laat opzetten. Wanneer we op een 50-tal meter voor het rangerstation komen, barst de hel los. Plots is daar een stortbui, we halen vlug de paraplu's tevoorschijn en lopen naar het administratief kantoortje om te schuilen. Anderen die verder weg waren, komen doornat aangelopen.

Omdat de regenbui na onze vulkaantocht niet tijdig ophoudt, beslissen we een 2de dag naar Rincon de la Vieja NP te gaan voor de wandeling tussen de zwavelbronnetjes en de hete modderpoelen. Vier jaar terug hebben we deze reeds gedaan, maar een dergelijk natuurfenomeen vind je niet op vele plaatsen, dus willen we dit niet overlaten. Tussen de zwavelgeuren bewonderen we de kleurrijke, kokende water- en modderpoelen, die met hun temperatuur tussen 75 C en 106 C voortdurende borrelen en opspatten.

Ernaartoe :
Bus Montezuma - Paquera, 1300 col. pp, rit van 1 uur
Ferry Paquera - Puntarenas, 710 col. pp, 1 uur varen (we verkiezen de kleine leukere boot, de Lancha, maar deze vaart maar 2 x per dag)
Bus Puntarenas Haven - Puntarenas Centrum, 150 col. pp
Bus Puntarenas - Liberia, 1400 col. pp, rit van 3 1/4 uur

Hotel Liberia, 29 USD pn, basis kamer met sanitair (koud water), kleine douche, ventilator, rond een binnenpleintje, veel toeristische informatie beschikbaar, vriendelijke uitbater die steeds klaarstaat met advies, regelt gedeeld transport voor de gasten naar alle nationale parken in de buurt

Llanos del Cortez :
Ernaartoe : gelijk welke bus op de Pan-American Highway die naar het zuiden rijdt, 250 col. pp, afstappen aan het bordje 'catarata del Cortez 2 km', te voet 2 km langs een berijdbare zandweg.

Rincon de la Vieja NP :
Ernaartoe : transport door het hotel georganiseerd, 10 USD pp, vanaf 4 personen (indien minder mensen worden vervoerd, loopt de prijs op tot 45 USD voor 1 persoon)
Tolweg : 700 col. pp
Inkom NP : 6 USD pp

PLAYA TAMARINDO is een kustdorpje, gelegen in en grote baai aan de Pacific Ocean op de rand van het schiereiland Nicoya.

Het dorp spreekt ons echt niet aan, het is één grote bouwwerf. De hotels, winkelcentra, woon- en vakantiecomplexen voor Amerikanen rijzen er als paddenstoelen uit de grond. Alles is er 'anders' en peperduur.

We kuieren rond in het dorpje en bekijken enkele souvenirwinkels en immobiliënkantoren (de prijzen voor een stulpje zijn op Europees niveau). Op het prachtige zandstrand, omgeven door palmbomen, gaan we even bekomen. Wat verderop dobberen een groot aantal kleine motor- en zeilbootjes op zee. Een echte jachthaven is hier (nog) niet.

Ernaartoe en terug : bus Liberia - Playa Tamarindo, 515 col. pp, rit van 2 uren.

LA CRUZ is een klein dorpje gelegen op 10 km van de Pacific Ocean en 20 km voor de Nicaraguaanse grens. Vanuit het dorp heeft men uitzicht op een grote baai 'Bahia Salinas' omringd door groene heuvels.

We nemen hier een rustdag en luieren in en aan het zwembad van het hotelletje dat door de Nederlander 'Kees' wordt uitgebaat.

Ernaartoe : bus Liberia - La Cruz, 550 col. pp, 1 1/2 uur rijden

Hotel Bella Vista : 20 USD pn, basis kamer met ventilator en sanitair (koud water), sommige kamers hebben TV, gelegen rond het zwembad.


ANDERE PLAATSEN DIE EEN BEZOEKJE WAARD ZIJN
Gezien wij reeds in 2003 in Costa Rica waren, hebben we enkele locaties overgelaten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Cerro Chirippo NP :
De hoogste top van het land, die eveneens een vulkaan is, 3820 meter hoog. Na een beklimming van 16 km en +/- 2000 meter stijgen, gedurende 6 á 8 uren, kom je aan bij de hut waar overnachten mogelijk is. Slaapzak, warme kledij (inclusief muts en handschoenen), alle maaltijden (keuken ter beschikking) moet je meenemen. 's Ochtends klommen we het laatste stukje naar de top om er de zonsopgang te bewonderen.

Caño Negro :
Een boottocht op de Rio Frio vanuit Caño Negro, gelegen vlakbij de Nicaraguaanse grens. Je vaart tot op een moeras-achtig meertje in het midden van het park, tussen vele vogelsoorten, waterschildpadden en krokodillen. Natuurlijk ontbreken de apen niet in de omringende bomen.

La Fortuna :
Baldi warmwaterbronnen, 4 baden met verschillende temperatuur, 32 C tot 65 C. Vanuit de baden kan je 's avonds de gloeiende lava-uitstoten bewonderen van de vulkaan 'Volcan Arenal', die steeds actief is.

Monteverde :
Bezoek aan het 'Reserva Biologica Bosque Nuboso'. Een mooie jungle-wandeling, waar je over hangbruggen het woud van bovenuit kan aanschouwen, een heel ander beeld.
De vlindertuin in de nabijheid is ook een aanrader.


COSTA RICA – ALGEMENE INDRUKKEN
In Costa Rica leven 4.156.000 mensen. Het land is verdeeld in 7 provincies, er is geen leger. 25,1 % van het land is beschermd gebied, waarin 27 Nationale Parken zich bevinden. Alle stranden zijn staatseigendom en open voor het publiek, zodat zelfs exclusieve hotels niet kunnen uitbreiden tot aan zee.

Er zijn 500.000 soorten planten, dit is 5 % van de wereldwijde verscheidenheid. Je vindt er in het wild onder andere 182 soorten amphibieën, 235 soorten reptielen, 857 soorten vogels, 241 soorten zoogdieren, 1.500 soorten orchideeën, ... Het heeft een tropisch klimaat met 5 maanden droog seizoen ( december - april), de rest van het jaar is het regenseizoen.

De munt is de Colon, 1 USD = 520 colones.

Het is er gemakkelijk individueel rondreizen, enkele plaatsen in grote steden zijn te vermijden. Het Engels is alom in gebruik. De groei van het toerisme zet een zeer kleine minderheid van de bevolking aan tot misbruik. Let daarom steeds goed op je spullen !

Ook in dit land worden zeer veel buitenlanders aangetrokken om zich er te vestigen. Dit heeft als gevolg dat deze gebieden 'verwesterd' worden en de authenticiteit verdwijnt. Gelukkig concentreert dit zich in enkele centra, zoals in Panama.

Costa Rica hebben we ervaren als een zeer toeristisch land, maar op de meeste plaatsen laat de mooie natuur zich hierdoor niet beïnvloeden. Opvallend is het zomerverlof in Europa, Noord-Amerika en Canada op het moment dat we er rondreizen, vele georganiseerde groepsreizen kruisen ons pad. Hierdoor heeft Costa Rica een tweede hoogseizoen, buiten het droge seizoen wanneer men hier vakantie heeft.

De mensen zijn steeds vriendelijk, behulpzaam en lachen steeds. 'Dit is het meest luie land ter wereld' dixit de hoteluitbater in Liberia. 'Pura Vida !' is hun leuze.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc