Landenweb.nl

COMOREN
Geschiedenis

To read about COMOROS in English - click here

Hotels Comoren

Geschiedenis

advertentie

Jumbe-Souli, koningin van het Comorese eiland, ontvangt een Franse delegatie in 1863Foto: Publiek domein

Inwoners van de Comoren zijn voornamelijk van gemengde Bantu-Arabische afkomst, net als bijvoorbeeld de inwoners van Zanzibar. De eerste inwoners waren waarschijnlijk Melano-Polynesiërs, die rond 550-600 voor Christus arriveerden. In de loop der eeuwen bezochten Afrikaanse, Indonesische, Arabische, Perzische, Portugese en Nederlandse handelsdelegaties de Comoren. In 1843 koloniseerden Frankrijk de eilandengroep, te beginnen bij Mayotte. In 1961 staat Frankrijk interne autonomie toe. Tijdens een referendum over onafhankelijkheid in 1974, stemt 96% van de bevolking van Grande Comore, Anjouan en Mohéli voor onafhankelijkheid, maar 64% van de bevolking van Mayotte stemt tegen. Op 6 juli 1975 verklaart de Comoriaanse volksvertegenwoordiging de Comoren unilateraal onafhankelijk en op 8 juli wordt de leider van de onafhankelijkheidsbeweging, Ahmed Abdallah Abdérémane, president. Frankrijk staat dit toe, maar respecteert de wens van de bevolking van Mayotte om bij Frankrijk te blijven horen, waardoor dit nog steeds een Frans gebiedsdeel overzee is. Opeenvolgende Comoriaanse regeringen hebben hier met regelmaat tegen geprotesteerd.

De regering van President Abdallah wordt op 3 augustus 1975 door middel van een coup omvergeworpen; zijn opvolger Ali Soilihi valt hetzelfde lot ten deel op 12 mei 1978, als hij door een groep Franse en Belgische huursoldaten, onder leiding van"kolonel" Bob Denard wordt verstoten. Abdallah keert terug uit ballingschap in Frankrijk om op 22 oktober 1978 tot president verkozen te worden. Hij voert de Islam in als staatsreligie. Het bewind wordt steeds autoritairder, waarbij genoemde Bob Denard een belangrijke rol speelt. In 1989 wordt Abdallah vermoord, waarbij Denard zowel nationaal als internationaal als de schuldige wordt gezien. Frankrijk intervenieert en arresteert Denard. De daaropvolgende periode kenmerkt zich door chaos, zwak leiderschap, opnieuw een coup door Denard in 1994 en een daaropvolgende interventie door Frankrijk. In 1996 wint Mohamed Taki de presidentsverkiezingen, maar zijn regime wordt geplaagd door de wens van de eilanden Anjouan en Mohéli om zich af te scheiden van Grande Comore. In 1999 pleegt kolonel Azali Assoumane een coupe en wordt president tot januari 2002. Vervolgens stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, die hij ook wint met 75% van de stemmen. Zijn termijn geldt voor 4 jaar. Er ontstaat veel onenigheid tussen de verschillende eilanden. In december 2003 wordt een akkoord over de verdeling van de macht tussen de federale en de eilandregeringen getekend. Dit zorgde ervoor dat de weg werd vrijgemaakt voor de verkiezingen van de wetgevende macht.

advertentie

Ahmed Abdallah Mohamed Sambi Comoren Foto: Publiek domein

In mei 2006 wint de moslim geestelijke Ahmed Abdallah Mohamed Sambi de federale verkiezingen van Anjouan. In mei 2007 weigert president Mohamed Bacar af te treden. In maart 2008 landen troepen uit de Comoren en van de Afrikaanse Unie in Anjouan en heroveren Anjouan. In maart 2009 stemmen de inwoners van het eiland Mayotte om volledig met Frankrijk te integreren. De Comoren, die aanspraak maken op dit eiland, noemen het referendum van nul en generlei waarde.

Comoren Ikililou DhoinineFoto: International Telecommunication Union CC 3.0no changes made

President Sambi's partij wint in december 2009 de verkiezingen met een grote meerderheid. Ikililou Dhoinine wint In december 2010 de presidentsverkiezingen. In april 2014 worden er verschillende arrestaties verricht vanwege samenzweren tegen de regering. In mei 2016 wint Azail Asoumani de presidentsverkiezingen nipt. In de nieuwe grondwet van juli 2018 is de limiet voor de presidentiële ambtstermijn geschrapt, evenals de eis dat het presidentschap tussen de drie hoofdeilanden moet rouleren. In augustus 2018 vormde president Azali Asoumani een nieuwe regering en stelde zich vervolgens kandidaat. Hij werd in maart 2019 tot president gekozen.

COMOREN LINKS

Advertenties
• Hotels Comoren
• Vliegen naar Comoren eilanden| VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over COMOREN bij Bol.com

Nuttige links

Comoren Startnederland (N+E)
Dieren bij de Comoren eilanden (N)
Reisinformatie Comoren (N)
Reizendoejezo - Comoren (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems