Landenweb.nl

BRAZILIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Brasilia
  Oppervlakte  8.514.877 km²
  Inwoners  213,993,437
  (2021)
  Munteenheid  real
  (BRL)
  Tijdsverschil  -4
  Web  .br
  Code.  BRA
  Tel.  +55

To read about BRAZIL in English - click here

Goedkope vliegtickets Brazilië? Goedkoper via Vliegennaar.nl

Steden BRAZILIE

Rio de janeiro

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Brazilie AmazonegebiedFoto: Francisco Chaves CC 2.0 Generic no changes made

Wat kunt u verwachten als u besluit om uw vakantie te vieren in Brazilië? Prachtige stranden, uitgestrekte regenwouden, het wereldberoemde carnaval en een verbazingwekkende verscheidenheid aan natuurlijke en culturele wonderen. De enorme omvang van Brazilië, de gastvrije sfeer en de vele bezienswaardigheden maken van Brazilië een prima keuze voor een onvergetelijke vakantie in dit Zuid-Amerikaanse land. Ondanks de enorme mogelijkheden die Brazilië biedt, trekt het land nog maar zo'n vijf miljoen toeristen per jaar. Een belangrijke oorzaak van dit relatief lage aantal is de nog steeds vrij gebrekkige infrastructuur en ook alle verhalen over hoge criminaliteitscijfers dragen niet bij aan een positiever imago van Brazilië.

Veel steden in Brazilië worden gekenmerkt door (gerestaureerde) gebouwen en woningen die nog stammen uit de Portugese koloniale tijd, onder andere veel kloosters en kerken bij missieposten van de jezuïeten uit de 16e tot en met de 18e eeuw. Mooie voorbeelden zijn de Sete Povos das Missões in de staat Rio Grande do Sul, de wijk Pelourinho van Salavador de Bahia en in Olinda, waar het laat barokke benedictijnenklooster Mosteiro de São Bento tot werelderfgoed is uitgeroepen door de UNESCO. Een van de mooiste steden in het zuiden van Brazilië is Florianópolis met zijn blauw- en witgeschilderde huizen die ook sterk aan Portugal doen denken.

advertentie

Brazilie Cataratas do IguaçuFoto: Maxi Villagra CC 3.0 Unported no changes made

In het zuiden van Brazilië bevindt zich een van de imposantste natuurspektakels van geheel Zuid-Amerika, de watervallen van Cataratas del Iguaçu, die, met een diepte van 70 meter en een breedte van ca. 3 kilometer, met name in de regentijd een onvergetelijke indruk maken. Natuurliefhebbers kunnen ook terecht op de eilandengroep Fernando de Noronha, ca. 400 km ten noordoosten van het vasteland van Brazilië. De Pantanal, gelegen in Brazilië, Paraguay en Bolivia, is met een oppervlakte van meer dan 150.000 km2 het grootste draslandgebied ter wereld en herbergt ook het grootste aantal soorten waterplanten ter wereld en veel bedreigde diersoorten.

advertentie

Brazilie Rio de Janeiro ChristusbeeldFoto: Sean Vivek Crasto in het publieke domein

Rio de Janeiro is wereldwijd bekend door het carnaval en door stranden als Copacabana en Ipanema. Met een kabelbaan naar de top van de rots Pão de Açúcar (Suikerbrood) en een must-see is ook de berg Corcovado (710 m) met het wereldberoemde Christusbeeld 'Christo Redentor', dat in het midden in de stad handmatig aangelegde Tijuca-regenwoud staat. Andere bezienswaardigheden zijn de botanische tuin Jardim Botànico do Rio de Janeiro, de kathedraal São Sebastião en de kerken Igreja da Candeláia en Santa Luzia, het klooster São Bento, de kloosterkerk Santo Antônio, het Maracana-stadion, de lagune Lagoa de Rodrigo de Freitas, het Museu Nacional de Belas Artes, het Museu Histórico Nacional, het Museu Nacional, het koninklijk paleis Palácio Guanabara, het Museu do lndio (indianen), het historisch belangrijke park Quinta da Boa Vista en de oudste dierentuin van Brazilië, Jardim Zoologico do Cidade do Rio de Janeiro.

advertentie

Brazilie Sao Paulo in de nachtFoto: Andre Deak CC 2.0 Generic no changes made

São Paulo is dan wel de grootste stad van Brazilië, maar zeker niet de meest toeristisch interessante stad. Toch valt er nog genoeg te bezichtigen en bewonderen in deze multi-miljoenenstad, onder andere de neogotische kathedraal Catedral da Se de São Paulo, de parken Dom Pedro II, Ibarapuera en Estado, het museum voor kerkelijke kunst Museu de Arte Sacra, het Museu de Arte de São Paulo (MASP, het grootste en belangrijkste kunstmuseum van heel Brazilië, met een collectie van de 14e eeuw tot nu), het slangen onderzoekscentrum Instituto Butantan, Ibirapuera Planetarium , het eerste planetarium op het zuidelijk halfrond, en de São Paulo Zoo.

De hoofdstad van Brazilië, Brasilia, werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw bijna letterlijk uit het niets uit de grond gestampt. Brasilia is vooral interessant vanwege het stedenbouwkundig plan en de monumentale gebouwen van onder andere Lucio Costa, Oscar Niemeyer en Le Corbusier. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal Santuario Dom Bosco, het presidentieel paleis Palácio da Alvorada, het Eixo Monumental met de Esplanada dos Ministérios en het National Congres, het Palácio do Planalto, waar de president van Brazilië zijn werkkantoor heeft, het Complexo Cultural da República, met de Biblioteca Nacional de Brasilia en het nationaal museum Museu Nacional da República. Het plein Praça dos Três Poderes grenst aan de gebouwen van de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht, respectievelijk het Congresso Nacional, het Palácio do Planalto en het Supremo Tribunal Federal.

advertentie

Brazilie Porto AlegreFoto: Ricardo André Frantz CC 3.0 Unported no changes made

De 'groene', moderne carnavals- en handelsstad Porto Alegre (bijgenaamd Poa) is een van de grootste steden in Zuid-Brazilië met toeristische trekpleisters als het druk bezochte stadspark Parque Farroupilha met veel monumenten, een dierentuin en een botanische tuin; het openluchttheater Anfiteatro Por-do-Sol, windmolenpark Moinhos do Vento; de grote centrale markt Mercado Público Central; de historische elektriciteitscentrale Usina do Gasómetro; de musea Museu de Arte Contemporanênea do Rio Grande do Sul (grootste collectie kunst in de staat Rio Grande do Sul), Museu Histórico Júlio de Castilhos Museum (oudste museum van Rio Grande do Sul over lokale geschiedenis) , Museu Joaquim José Felizardo (met een grote collectie archeologische artefacten en foto's van het oude Porto Alegre), Memorial do Rio Grande do Sul (over de geschiedenis van de staat Rio Grande Do Sul); de kerk Nossa Senhora dos Navegantes en de kathedraal Cathedral Metropolitana.

advertentie

Brazilie RecifeFoto: Delma Paz CC 2.0 Generic no changes made

Recife, ook wel het Venetië van Brazilië genoemd door de vele bruggen over de rivieren Beberibe en Capibaribe, is de hoofdstad van de noordoostelijke staat Pernambuco. Recife heette in de zeventiende eeuw Mauritsstad, want in die periode werd het gezag door Hollanders uitgevoerd over een groot gedeelte van Brazilië. Overblijfselen uit die tijd zijn Fort Oranje op het eiland Itamaracá en de forten Do Brum en Frederik Hendrik in Recife, evenals de eerste synagoge van Noord- en Zuid-Amerika, Sinagoga Kahal Zur Israel (16e eeuw). Het Fort Do Brum bevat het Museu Militar Forte do Brum en het Hollandse fort Cinco Pontas bevat schilderijen en objecten uit de tijd van de Hollanders. Andere bekende musea zijn het Museu do Homem do Nordeste (cultuur en geschiedenis van de staat Pernambuco), het Museu da Cidade (regionale en lokale geschiedenis), Museau de Valores (geschiedenis van het Braziliaanse monetaire systeem), Museu de Ciencias Naturais (regionale flora en fauna). De meeste bezienswaardigheden in Recife zijn te vinden rond het Praça da Republica (o.a. Palacio do Campo das Princesas, Teatro de Santa Isabel en het klooster Sao Francisco) en de Patio de Sao Pedro (met de dierentuin van Recife, Parque Dois Irmaos, de prachtige Concatedral de Sao Pedro dos Clérigos en de in felle kleuren geschilderde koloniale gebouwen). Veel toeristen zullen echter aangetrokken door de stranden in de buurt van Recife, met Boa Viagem als een van de populairste stranden van het noordoosten van Brazilië. Het carnavalsfeest wordt in Recife op grote schaal en zeer intens gevierd. Het openingsfeest alleen al trekt meer dan 1 miljoen mensen, en overal in de stad worden optochten gehouden en maakt men muziek die typisch is voor Recife, onder andere frevo, ciranda en mangue beat. In de onmiddellijke nabijheid van Recife ligt het prachtige Olinda, niet voor niets in 1982 uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO.

advertentie

Brazilie Salvador de BahiaFoto: Laughlin Elkind CC 2.0 Generic no changes made

Na Rio de Janeiro is het Afro-Braziliaanse Salvador de Bahia de voor toeristen populairste stad van Brazilië, met de prachtige historische binnenstad Pelourinho (werelderfgoed UNESCO) met 17e- en 18e-eeuwse architectuur, een wereldberoemd carnavalsfeest, waardoor de bijnaam 'Capital da Alegria' (Hoofdstad van de Vrijheid) niet vreemd zal klinken, en meer dan 50 km aan schitterende stranden. Uitgeroepen tot een van de beste stranden van Brazilië is Praia Porto da Barra. De barokke kathedraal São Francisco wordt algemeen beschouwd als het mooiste voorbeeld van Braziliaanse religieuze architectuur; ook de kerken Nossa Senhora da Conceição de Praia, Nossa Senhor do Bomfim zijn een bezoek meer dan waard. Het monumentale Saldanha-paleis is een icoon van koloniale architectuur.

Aan de noordoostkust, in de staat Ceara, ligt het paradijselijke strand van Jericoacoara, dat geldt als een van de tien mooiste stranden ter wereld.

advertentie

BRAZILIE LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Brazilië | Vliegennaar.nl
• Bouw je eigen Brazilie Rondreis
• Brazilie verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Bezienswaardigheden Brazilië
• Djoser Rondreis Brazilie
• Brazilië Tui Reizen
• Hotels Brazilie
• Rondreizen Brazilie
• Autoverhuur Sunny Cars Brazilië
• Boeken, ook tweedehands, over BRAZILIE bij Bol.com

Nuttige links

Brazilië Jouwpagina (N)
Brazilië Verzamelgids (N+E)
Dieren in Brazilie (N)
Reisinformatie Brazilië (N)
Reizendoejezo - Brazilië (N)
Rondreis Brazilie (N)
Rondreis door Brazilië (N)
Vakantie Brazilië Jouw Pagina (N+E)

Bronnen

Bayer, M. / Brazilië

Gottmer/Becht

Bayer, M. / Brazilië : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Bender, E. / Brazil

Chelsea House Publishers

Brazil

Apa Publications

Brazil

Lonely Planet

Brazilië

The Reader's Digest

Dekker, J. / Reishandboek Brazilië

Elmar

Heinrichs, A. / Brazil

Children's Press

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems