Landenweb.nl

Rio de Janeiro
 

Vliegennaar.nl | Ticket Rio de Janeiro

To read about Rio de Janeiro in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Hotels Rio de Janeiro

Algemeen

Rio de JaneiroRio de JaneiroFoto: Publiek Domein

Rio de Janeiro is de tweede stad in grootte van Brazilië, na Sao Paulo. Rio de Janeiro is een stad met een gevarieerde mix van bezienswaardigheden. Rio heeft een bergachtig decor, prachtige zandstranden, sloppenwijken (favela's) en wolkenkrabbers. Dit alles maakt Rio de Janeiro uniek. Rio de Janeiro bestaat uit twee belangrijke regio's, de Noord-Zone (Zona Norte) en de Zuid-Zone (Zona Sul), de laatste is bekend vanwege het toerisme en de prachtige stranden. Rio de Janeiro is verder beroemd om zijn samba clubs, een spectaculair carnaval en mardi gras vieringen. Zonaanbidders genieten van de stranden; Copacabana Beach en Ipanema Beach zijn de bekendste stranden van Brazilië.

advertentie
Vliegennaar.nl | Ticket Rio de Janeiro Brazilie verre reizen van ANWB

Ligging

Rio de Janeiro vanaf het beeld van Christus de VerlosserRio de Janeiro vanaf het beeld van Christus de VerlosserFoto: Artyominc CC 3.0 Unported no changes made

Rio de Janeiro ligt op 22° 54 Zuiderbreedte en 43° 14 Westerlengte en heeft een oppervlakte van 1182,3 km ². Meer dan 6 miljoen mensen wonen in hartje stad. Met de voorsteden erbij wonen er in Rio ongeveer 13 miljoen mensen, waardoor het de op een na grootste stad van Brazilië is. Hoog boven Rio torent het beeld van Christus de Verlosser.

advertentie
Rondreizen Brazilie Autoverhuur Sunny Cars Rio de Janeiro

Weer

Het weer van Rio de Janeiro wordt beschouwd als gematigd tropisch, met hoge temperaturen gedurende het hele jaar en veel zon. De temperaturen in Rio de Janeiro liggen meestal tussen 25° C en 30° C. Rio de Janeiro ligt op het zuidelijk halfrond, dat houdt in dat de seizoenen en het klimaat zijn omgedraaid. De zomer valt tussen december en februari, vaak doorlopend tot begin maart. De winter maanden, van juni tot en met augustus, zijn ook warm weer met minder regen.

Geschiedenis

Voor de ontdekking door de Portugezen leefden de inheemse Botucudo, Maxakali, Puri en Tupi Indianen in het gebied dat we nu Rio de Janeiro noemen. De stad werd ontdekt door de Portugezen toen die Guanabara Bay bereikten op de eerste januari van het jaar 1502. Daar dankt de stad haar naam aan Rio de Janeiro, de rivier van januari.

Rio de Janeiro begin 19e eeuwRio de Janeiro begin 19e eeuwFoto: Publiek Domein

Rio de Janeiro was de koloniale hoofdstad tot 1808. De stad werd de hoofdstad van het rijk van prins Pedro I van Portugal, die de onafhankelijkheid van Brazilië uitriep in1822. In 1889 werd Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië tot Brasilia die positie overnam in 1960.

Rio de Janeiro FavelaRio de Janeiro FavelaFoto: Chensiyuan CC 4.0 International no changes made

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad de vorm van een moderne stad. Auto's en wolkenkrabbers bepaalden het straatbeeld. Snelwegen werden gebouwd evenals een zeven mijl lange brug tussen Rio en Niteroi. De verschuiving van een op landbouw gebaseerde economie naar een industriële economie verliep niet altijd even soepel. Er was een enorme toename van de bevolking en in de sloppenwijken (Favela’s) ontstond veel criminaliteit. Van 1960 tot 1975 was Rio een stadstaat, onder de naam ‘Staat van Guanabara’. In 1975 werd de stad bij de provincie Rio de Janeiro gevoegd. Rio was gastheer van de Olympische Zomerspelen in 2016. Dat was de eerste keer dat een Zuid-Amerikaanse stad de organisatie van het evenement in handen kreeg.

Bezienswaardigheden

Kabelbaan Rio de JaneiroKabelbaan Rio de JaneiroFoto: Helder Ribeiro CC 2.0 Generic no changes made

Rio de Janeiro is bekend om sport in het bijzonder voetbal. Rio heeft een groot aantal bezienswaardigheden, waaronder een aantal stadions, zoals het Maracanã stadion, een van de grootste stadions in de wereld. Het Flamengo Park, het Morro Dois Irmãos Park en de Jardim Botânico (Botanische Tuinen) zijn bekende parken die een oase van rust zijn voor de toeristen die de stad bezoeken. De haven van Rio de Janeiro wordt beschouwd als een van de zeven natuurwonderen en trekt toeristen van alle windstreken. De carnavalsvieringen, sambagroepen en toeristische stranden zoals Copacabana, Ipanema en Leblon vermaken de bezoekers nog meer. Een gigantisch standbeeld van Jezus-Christus de Verlosser op de top van de Corcovado berg is het populaire herkenningspunt van de stad. Hieronder worden een aantal grote toeristische attracties beschreven.

Botanische Tuine in Rio de JaneiroBotanische Tuine in Rio de JaneiroFoto: Jerrye and Roy Klotz CC 3.0 Unported no channges made

De botanische tuinen liggen tussen het beeld van Christus de Verlosser en Leblon Beach. Ze zijn prachtig gelegen aan de rand van Tijuca Forest. De tuinen werden voor het eerst aangelegd in het begin van de 19e eeuw door Dom Joao en hebben zich ontwikkeld tot de mooiste tuinen van Brazilië. Er zijn duizenden planten en bloemen, maar er zijn ook cafés. Omdat het in het weekend erg druk is kun je de Jardim Botanico het beste op weekdagen bezoeken.

Paco Imperial Rio de JaneiroPaco Imperial Rio de JaneiroFoto: Fulviusbsas in het publieke domein

Het Paco Imperial werd ontworpen als hoofdkwartier voor de kapiteins van het leger van Brazilië tijdens de Portugese overheersing. Het werd in gebruik genomen als paleis toen koning Joao VI de troon besteeg. Het Paço Imperial was de thuisbasis van Dom Pedro I en II. Toen de monarchie ten val werd gebracht kreeg het Paco Imperial de functie van stadspostkantoor. Het gebouw werd gerestaureerd in 1980, het werd omgebouwd tot een concertzaal en is sindsdien regelmatig onderhouden en bevat nu ook een bioscoop, restaurant en een café.

Beeld Christus de Verlosser in Rio de JaneiroBeeld Christus de Verlosser in Rio de JaneiroFoto:KátiaLira CC 3.0 Unported no changes made

Christus de Verlosser is een 38 meter hoog beeld van Christus met zijn armen gespreid, die de stad omhelst. Misschien is het wel het meest beroemde monument van heel Brazilië. Het beeld staat op de top van de Corcovado berg sinds 1931. Het uitzicht over de stad en de kust is indrukwekkend.

Kathedraal Sao Sebastao Rio de JaneiroKathedraal Sao Sebastao Rio de JaneiroFoto: Phil Whitehouse CC 2.0 Unported no changes made

De Kathedraal van São Sebastião is gevestigd in een hypermodern kegelvormig betonnen gebouw. De kathedraal werd ingehuldigd in 1976 en bestaat uit een enorme kegel met vier prachtige glas-in-loodramen. Het interieur van de kathedraal is ruim er kunnen meer dan 20.000 mensen in. Er zijn veel schilderijen, beelden en muurschilderingen die zijn ontworpen door lokale kunstenaars.

Nationaal Museum Rio de JaneiroNationaal Museum Rio de JaneiroFoto: Taurus_br CC 2.0 Generic no changes made

Rio's Nationale Museum heeft een aantal artefacten van eeuwen terug. Pronkstukken zijn munten, kanonnen en een collectie religieuze kunst. Het museum zelf is gevestigd in een roze paleis uit de barokperiode, dat ooit aan de Braziliaanse monarchie toebehoorde. Veel van de tentoongestelde voorwerpen waren een onderdeel van de persoonlijke collecties van keizer Pedro II en keizerin Teresa, die beiden amateur botanici en archeologen waren.

Museum voor Moderne Kunst Rio de JaneiroMuseum voor Moderne Kunst Rio de JaneiroFoto: Halley Pacheco de Oliveira CC3.0 Unported no changes made

Naast de permanente collectie toont het Museum voor Moderne Kunst regelmatig talent uit het hele land met tijdelijke tentoonstellingen die zich richten op hedendaagse kunst, opkomende artiesten en fotografie. Jammer genoeg ging veel van het vroege werk verloren door een brand in 1970, maar sinds die tijd werd de collectie gestaag aangevuld met kwaliteitsstukken.

Tips

Sambadrome tijdens carnaval in Rio de JaneiroSambadrome tijdens carnaval in Rio de JaneiroFoto: Jarod Burns CC 4.0 International no changes made

Het carnaval In Rio de Janeiro is een gigantisch feest dat je eigenlijk niet mag missen. Het hoogtepunt van het carnaval van Rio de Janeiro zijn de parades in de Sambodromo, een permanent stadion voor 40.000 toeschouwers. Maandenlang hebben de sambascholen van Rio de Janeiro hun show voorbereid, elk met een speciaal thema, dat is uitgewerkt in fantasierijke, exotische kostuums. Elke show heeft wel 2.500 tot 5.000 deelnemers. Een jury kent punten toe aan de parades die 's avonds beginnen en doorgaan tot in de vroege uren van de ochtend.

Maracana Stadion Rio de JaneiroMaracana Stadion Rio de JaneiroFoto: Arthur Boppré CC 2.0 Generic no changes made

Het Maracana stadion is een hoogtepunt voor sommige toeristen. Het is de thuisbasis van het Braziliaans voetbal en wereldberoemd omdat hier een aantal van de beste voetballers van Brazilië speelden. Het stadion is enorm, met ruimte voor meer dan 100.000 fans die voor een ongelooflijke sfeer zorgen. Het stadion dateert uit 1950 en werd gerenoveerd in 2007.

Copacabana Rio de JaneiroCopacabana Rio de JaneiroFoto: Chensiyuan CC 4.0 International no changes made

Er zijn een groot aantal stranden met bijbehorende attracties in Rio, maar Copacabana en Ipanema zijn zonder twijfel de meest bekende. Elk strand heeft een levendige boulevard, waar mogelijkheden zijn om te winkelen en er zijn veel bars en restaurants. Op het strand kun je zwemmen, watersporten, zonnebaden en natuurlijk voetballen. Copacabana is het drukste strand, Leblon Beach is populair bij gezinnen.

Rio de Janeiro LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Ticket Rio de Janeiro
• Brazilie Verre Reizen van de ANWB
• Rondreizen Brazilie
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Rio de Janeiro
• Hotels Rio de Janeiro
• Boeken, ook tweedehands, over Rio de Janeiro bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Rio de Janeiro

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems