Landenweb.nl

BOTSWANA
Naar Chobe en Savuti

Tekst en foto's:
Kristine Hannon.

Vandaag slapen we een beetje uit en genieten van de luxe die de Matetsi Lodge ons biedt. We worden om 9 uur verwacht voor een uitgebreid ontbijt met vers geperst fruitsap, eitjes met spek en verse ananas. Nog een beetje koffie madam?

Rond 10u30 vertrekken we richting meeting point waar Tuli ons zal oppikken en naar de luchthaven van Kasane brengen, deze keer mag hij dat van mij. Daar worden we vervolgens opgepikt door onze gids en chauffeur voor de volgende 9 dagen: Morgan.

Onze eerst stop is Kasane waar we een uitgebreide lunch nemen in de Chobe safari Lodge. Ondertussen gaat Morgan inkopen doen voor de komende dagen in de plaatselijke Spar.

Op zijn vraag wat we willen drinken de volgende dagen hebben we volmondig 'wijn' geantwoord! Na de inkopen schepen we in op onze privaat cruise op de Chobe rivier. Privaat is het correcte woord want we zijn de enige gasten op deze 10-daagse safari. Dat heeft als voordeel dat wij bepalen waar we heen gaan en hoelang we stoppen. In 't kort: we zijn onze eigen baas!

De wijn, chips en biltong staan al klaar als we in de gietende regen vertrekken voor een drie uur durende tocht op het water. En het begint goed: we zien twee olifanten die op hun gemakje de rivier overzwemmen.

Er zijn ook massa's nijlpaarden die vredig staan te grazen op de oevers van de rivier. Tot ze ons in de gaten krijgen: telkens we een kudde naderen gaan ze te water en vallen ze ons aan. Ze zijn uitermate agressief door het feit dat ze met jongen zitten. Verschillende malen moet Morgan gas geven om een chargerende nijlpaardmoeder te ontwijken.

Meerdere keren versperren ze ons de weg waardoor we niet verder kunnen en noodgedwongen moeten wachten.

Na drie uur leggen we aan langs de oever waar onze 4x4 met onze bagage wacht om ons naar het kamp te brengen. Na een half uur rijden ontwaren we tussen de bush de lichtjes van onze nieuwe thuis. Er is wel wat overbevolking hier, niet in de vorm van menselijke aanwezigheid maar het lijkt alsof duizenden duizendpoten bezit van dit terrein hebben genomen.

Cathy houdt zich kranig al is het verschil met vorige nacht wel erg groot. Twee man is ter plaatse, ze hebben de tent rechtgezet, een shelter en kookplaats gebouwd en een lekker potje voor ons gekookt. We krijgen soep, hoofdgerecht en dessert in een schitterend decor van gaslantaarns en flikkerend kampvuur.

We voelen ons als pioniers en echte Afrika genieters. Met drie man personeel voor twee gasten is dit echt een luxe bush ervaring!
Na het diner worden we gebrieft over het verdere verloop en de plannen voor onze 10-daagse.

Ik blijf nog wat zitten terwijl Cathy een boek leest in de tent. Druk bezig met mijn dagboek en foto's let ik niet op het feit dat Morgan de hele tijd aan de andere kant van de tafel zit en mij in de gaten houdt. Als ik op zeker moment de insecten van mij en mijn laptopje afsla en hem hoor giechelen, besef ik dat hij daar de ganse tijd heeft gezeten, wakend over mijn veiligheid.

Ik besluit dan ook maar onze tent op te zoeken en hem zijn nachtrust te gunnen. 's Nachts wordt ik wakker van het gehuil van de hyena's die rondlopen in het kamp, en inderdaad in de morgen ontdekt Morgan sporen van hun passage.

Game drives in Chobe.
De wekdienst - = Morgan - maakt ons om 5 uur wakker. Bruce en Michael vullen onze bush-lavabo's met warm water en te midden de brousse en onder het waakzame oog van de drie mannen, kunnen we onze wasbeurt starten.

Een stevig ontbijt en een bezoek aan onze echte WC met spoelbak en al, en we zijn klaar voor onze eerste echte gamedrive.
Van 6 uur tot 10u30 rijden we kriskras door het Serondella gedeelte van Chobe NP. We ontmoeten veeeeel impala's, een nest jonge jakhalzen rustend in de ochtendzon, verschillende vogelsoorten, mangoesten, bavianen en vooral enkele leeuwen.

Maar van de meer dan honderdduizend olifanten die dit park rijk is, geen enkel spoor... Alhoewel dat eigenlijk niet waar is: sporen genoeg in feite maar dan wel onder de vorm van ontelbare, overal aanwezige, grote, droge en stroachtige olifantendrollen. Nooit in mijn leven zag ik zoveel stront samen!

Rond 11u zijn we terug in ons kamp voor de lunch: heerlijke bush pizza, tonijnschotel, worstjes en sla.
De douche wordt in gereedheid gebracht en ieder om beurt genieten we van een wasbeurt in de vrije natuur, onder een waterzak bungeld aan een stevige tak van één van de vele teakbomen hier .

Tijdens de siësta wordt ik opgeschrikt door een luid gekrijs en kijk even door het muskietennet van de tent. Op enkele meters afstand passeert een gigantische baviaan op zoek naar voedsel. Hij stevent recht op het kookgedeelte af en snuffelt in de potten en pannen. Ondertussen passeert zijn hele familie - een stuk of 30 bavianen - ons kamp.

Ook Velvet aapjes bezoeken onze stek: ze stoten de lavabo's omver en laten stinkende drollen achter.

Na de "afternoon tea' - very British - vertrekken we terug voor de namiddag drive. Morgan wil terug naar de plaats waar we de leeuwen gezien hebben. Hij vermoedt dat ze tegen deze tijd terug op pad gaan en er veel kans is ze beter te kunnen zien.

Hij heeft gelijk! We treffen ze ongeveer op dezelfde plaats aan maar nu veel beter zichtbaar. Drie van hen liggen rustig te dutten op een 10-tal meter afstand. Als ze even later verder trekken, rijdt Morgan vlug de andere kant op om hen opnieuw te kunnen kruisen.

Verder lezen >> www.reisimpressies - Chobe

Onze eerste avond in de bush
Een baviaan tussen onze kookpotten
Onweer op komst
Versperde weg
Ons aperitief onder een gigantische baobabb