Heilige Maagd van Urkupiña

De heilige Maagd van Urkupiña.

In Quillacollo, ongeveer 13 kilometer van Cochabamba – het hart van Bolivia -, wordt het feest gevierd van de heilige Maagd van Urkupiña. Een samensmelting van authentieke Inka rituelen en katholieken tradities die dit feest tot de grootste attractie van Bolivia maakt in de maand augustus.

Het feest dateert van de 19de eeuw. De geschiedenis leert ons kennen dat op deze dag de heilige Maagd te voorschijn kwam in Quillacollo voor een kleine herders meisje.

Het feest staat bekend als het feest van de nationale integratie tussen de westerse en de inheemse volkeren in Bolivia en duurt 3 dagen.

14 augustus wordt het feest ingeluid met fantastisch traditionele dansen, waar duizenden dansers van heel Bolivia hun kunsten vertonen als offer aan de heilige Maagd van Urkupiña. De folklorische dansgroepen gekleed in de prachtigste kostuums laten hun beste Caporales, Morenos, Tinkus, Diabladas en andere traditionele dansstijlen zien, begeleid door muziekgroepen. Elk deel van Bolivia is vertegenwoordigd met hun eigen stijl van kleding en dans wat het een festijn voor het oog maakt. Het dansfeest duurt van zonsopgang tot zonsondergang.

De tweede dag is er een grote mis in de kerk van Quillacollo, de San Idelfonso kerk. Na de dienst vertrekt iedereen naar de Calvary of Cota heuvel, waar de heilige Maagd te voorschijn kwam. Gevolgd door meer dans en feestwerk. Het is een oude traditie dat ieder op deze heuvel zijn wensen kan uitspreken terwijl men met een hamer een stuk steen afslaat van de heuvel.

16 augustus de laatste dag van het festival wordt gekenmerkt door een grote pilgrim tocht van Cochabamba naar Quillacollo. Tijdens zonsopgang vertrekken de eerste wandelaars hun 16 kilometer lange tocht. Aangekomen in Quillacollo kunnen tijdens de avondmis de stenen afkomstig van de Calvary heuvel van de dag ervoor gezegend worden.

Het festival van De heilige maagd van Urkupiña is een onvergetelijk gebeuren, waar nog goed de traditionele als de katholieke symboliek zichbaar zijn. Een festival vol dans, kleur, geloof en geluk.
(http://www.frementours.com)


BOLIVIA LINKS

• Fox verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreizen Bolivia
• Bolivia Vliegtickets.nl
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Rondreis Bolivia
• La Paz Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Bolivia
• Vakantie Bolivia
• Hotels Bolivia

Artikelen


   BOLIVIA

Bolivia Reisverslag
De heilige maagd van Urkupiña
Van Cusco naar La Paz 1