BOLIVIA   

    Aktueel vakantie weer in BOLIVIA
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans, Quechua, Aymara, Guaraní
   HoofdstadSucre, regering zetelt in La Paz
   Oppervlakte1.098.581 km²
   Inwoners10.118.683 (juli 2011)
   Munteenheidboliviano (BOB)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..bo | BOL | +591

Bolivia Ongerept Landschap Foto:Guttorm Flatabø

Bolivia is als vakantieland nog niet ontdekt door het massatoerisme, ondanks de schitterende natuur met besneeuwde bergen, woeste landschappen, uitgestrekte savannegebieden, moerassen, vulkanen, geisers en tropische regenwouden. Bolivia heeft bovendien een grotendeels authentieke indiaanse bevolking (met name van de Aymara en Quecha stam) en mooie historische steden. De klederdrachten van de Bolivianen zijn wereldberoemd, elke provincie en zelfs elke vallei heeft zijn eigen modellen en kleuren.

La Paz Bolivia Foto:Russland345

De op een hoogte van bijna 4000 meter gelegen stad La Paz, waar de regering zetelt, telt vele musea, kerken (o.a. de in 1835 gebouwde kathedraal Nuestra Señora de la Paz), de heksenmarkt (Mercado de Hechicería) met zeer bijzondere kruiden, medicijnmannen en ingrediënten om goede en kwade geesten te beïnvloeden, de bloemenmarkt, de Maeca Negro, de hoogste skilift en het hoogst gelegen ski-resort ter wereld, Chacaltaya, en de overblijfselen van Tiwanaku (vroeger Tiahuanaco). Tiwanaku was de hoofdstad van een machtig pre-Spaans rijk dat in 500 tot 900 haar hoogtepunt bereikte. Het Museo Nacional de Arquelogía toont de geschiedenis van Bolivia aan de hand van o.a. een mummieverzameling en overblijfselen uit de Tiwanaku-cultuur. Bijzonder is het Museo de la Coca, waar de rol van coca-bladeren in de Boliviaanse cultuur voor het voetlicht gebracht wordt. Museo Nacional de Arte geeft een overzicht van de Boliviaanse kunstgeschiedenis.
Avontuurlijk ingestelde toeristen kunnen hun grenzen opzoeken als ze de afdaling van de noordelijke Yungasweg (Most dangerous road in the world, El Camino de la Muerte, Death Road) trotseren, die op een hoogte van 4700 meter begint en na vijf uur en 64 kilometer eindigt op 1100 meter hoogte, en langs gevaarlijk diepe afgronden maar ook adembenemende uitzichten voert. Voor bergbeklimmers is de driedaagse tocht naar de top van de Huayna Potosí een uitdaging. Op de grens van Bolivia en Peru ligt het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, het Titicaca-meer. Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld (12.000 km2).

Potosi Bolivia Foto:Gerd Breitenbach

In de stad Potosí, naar men zegt de hoogste stad ter wereld en een werelderfgoed van de UNESCO door de historie en de goed bewaard gebleven koloniale architectuur, kan men in een zilvermijn afdalen.
Natuurliefhebbers kunnen terecht in de nationale parken Noel Kempff Merchado, gelegen in een van de meest biodiverse gebieden ter wereld, Amboró en Madidi. De wettelijke hoofdstad van Bolivia, Sucre, heeft een oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat als best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika. De stad heeft veel witte gebouwen die de bijnaam 'La Ciudad Blanca' verklaren. De moeite waard om te bezoeken zijn de Santo Domingo-kerk, de San Francisco-kerk, de San Lázaro-kerk, het Franciscaner klooster La Recoleta en het Bolivarpark. Interessante musea in de hoofdstad zijn het Museum voor Moderne Kunst, het antropologisch museum Museo Antropológico, dat honderden stukken en artefacten uit de periode 1200 v.Chr. tot de 15e eeuw herbergt, en Museo Textil Etnográfico ASUR, met veel traditionele Boliviaanse kleding. Elke zondag wordt in de stad Tarabuco één van de kleurrijkste markten van geheel Zuid-Amerika gehouden.


BOLIVIA LINKS

Advertenties
• Vakantie Bolivia
• Cheaptickets La Paz
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Bolivia Vliegtickets WTC
• Rondreis Bolivia
• FOX Verre Reizen van ANWB Bolivia
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Hotels Bolivia
• La Paz Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Bolivia
• Eliza was here

Nuttige links

Bolivia Foto's
Bolivia Foto's (2)
Bolivia Foto's en Reisverslag (N)
Bolivia Reisbijbel (N)
Bolivia Reisforum (N)
Bolivia Reisfoto's
Bolivia Reisstart (N+E)
Bolivia Verzamelgids (N)
Reisinformatie Bolivia (N)
Reizendoejezo - Bolivia (N)
Romans over Bolivia (N)
Rondreis Bolivia (N)
Startpagina Bolivia (N)
Telefoongids Bolivia
Artikelen en Reisverhalen over BOLIVIA
  De heilige maagd van Urkupiña  Bolivia Reisverslag
  Van Cusco naar La Paz 1

Bronnen

Bijl, Y. van der / Reishandboek Bolivia
Elmar

Lindert, P. van / Bolivia : mensen, politiek, economie, cultuur
Novib

Schimmel, K. / Bolivia
Chelsea House Publishers

Sprey, J. / Bolivia
Gottmer

Te gast in Bolivia
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems