BOLIVIA   
To read about BOLIVIA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans, Quechua, Aymara, Guaraní
   HoofdstadSucre, regering zetelt in La Paz
   Oppervlakte1.098.581 km²
   Inwoners11.357.411 (mei 2019)
   Munteenheidboliviano (BOB)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..bo | BOL | +591

Vakantie en bezienswaardigheden

Foto:Guttorm Flatabø Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Bolivia is als vakantieland nog niet ontdekt door het massatoerisme, ondanks de schitterende natuur met besneeuwde bergen, woeste landschappen, uitgestrekte savannegebieden, moerassen, vulkanen, geisers en tropische regenwouden. Bolivia heeft bovendien een grotendeels authentieke indiaanse bevolking (met name van de Aymara en Quecha stam) en mooie historische steden. De klederdrachten van de Bolivianen zijn wereldberoemd, elke provincie en zelfs elke vallei heeft zijn eigen modellen en kleuren.

Foto:Russland345 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

De op een hoogte van bijna 4000 meter gelegen stad La Paz, waar de regering zetelt, telt vele musea, kerken (o.a. de in 1835 gebouwde kathedraal Nuestra Señora de la Paz), de heksenmarkt (Mercado de Hechicería) met zeer bijzondere kruiden, medicijnmannen en ingrediënten om goede en kwade geesten te beïnvloeden, de bloemenmarkt, de Maeca Negro, de hoogste skilift en het hoogst gelegen ski-resort ter wereld, Chacaltaya, en de overblijfselen van Tiwanaku (vroeger Tiahuanaco). Tiwanaku was de hoofdstad van een machtig pre-Spaans rijk dat in 500 tot 900 haar hoogtepunt bereikte. Het Museo Nacional de Arquelogía toont de geschiedenis van Bolivia aan de hand van o.a. een mummieverzameling en overblijfselen uit de Tiwanaku-cultuur. Bijzonder is het Museo de la Coca, waar de rol van coca-bladeren in de Boliviaanse cultuur voor het voetlicht gebracht wordt. Museo Nacional de Arte geeft een overzicht van de Boliviaanse kunstgeschiedenis.
Avontuurlijk ingestelde toeristen kunnen hun grenzen opzoeken als ze de afdaling van de noordelijke Yungasweg (Most dangerous road in the world, El Camino de la Muerte, Death Road) trotseren, die op een hoogte van 4700 meter begint en na vijf uur en 64 kilometer eindigt op 1100 meter hoogte, en langs gevaarlijk diepe afgronden maar ook adembenemende uitzichten voert. Voor bergbeklimmers is de driedaagse tocht naar de top van de Huayna Potosí een uitdaging. Op de grens van Bolivia en Peru ligt het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, het Titicaca-meer. Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld (12.000 km2).

Foto:Gerd Breitenbach Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In de stad Potosí, naar men zegt de hoogste stad ter wereld en een werelderfgoed van de UNESCO door de historie en de goed bewaard gebleven koloniale architectuur, kan men in een zilvermijn afdalen.
Natuurliefhebbers kunnen terecht in de nationale parken Noel Kempff Merchado, gelegen in een van de meest biodiverse gebieden ter wereld, Amboró en Madidi. De wettelijke hoofdstad van Bolivia, Sucre, heeft een oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat als best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika. De stad heeft veel witte gebouwen die de bijnaam 'La Ciudad Blanca' verklaren. De moeite waard om te bezoeken zijn de Santo Domingo-kerk, de San Francisco-kerk, de San Lázaro-kerk, het Franciscaner klooster La Recoleta en het Bolivarpark. Interessante musea in de hoofdstad zijn het Museum voor Moderne Kunst, het antropologisch museum Museo Antropológico, dat honderden stukken en artefacten uit de periode 1200 v.Chr. tot de 15e eeuw herbergt, en Museo Textil Etnográfico ASUR, met veel traditionele Boliviaanse kleding. Elke zondag wordt in de stad Tarabuco één van de kleurrijkste markten van geheel Zuid-Amerika gehouden.

To read about BOLIVIA in English - click here

BOLIVIA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreizen Bolivia
• Bolivia Vliegtickets.nl
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Rondreis Bolivia
• La Paz Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Bolivia
• Vakantie Bolivia
• Hotels Bolivia

Nuttige links

Bolivia Foto's
Bolivia Reisfoto's
Bolivia Reisstart (N+E)
Reisinformatie Bolivia (N)
Reizendoejezo - Bolivia (N)
Rondreis Bolivia (N)
Startpagina Bolivia (N)
Artikelen en Reisverhalen over BOLIVIA
  De heilige maagd van Urkupiña  Van Cusco naar La Paz 1
  Bolivia Reisverslag

Bronnen

Bijl, Y. van der / Reishandboek Bolivia
Elmar

Lindert, P. van / Bolivia : mensen, politiek, economie, cultuur
Novib

Schimmel, K. / Bolivia
Chelsea House Publishers

Sprey, J. / Bolivia
Gottmer

Te gast in Bolivia
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems