BOLIVIA   

Win een droomreis - Kies jouw favoriete bestemming!

Staatsinrichting

Palacio de Congresos Bolivia Foto:Marc Davis

De eerste Boliviaanse grondwet dateert al van 1826, nadat het land een jaar eerder onafhankelijk van Spanje was geworden. Hoewel Sucre de officiële hoofdstad is van Bolivia, is La Paz de administratieve hoofdstad en ook de regering zetelt hier.
De uitvoerende macht in Bolivia’s politieke systeem ligt bij de president die samen met de vice-president elke vijf jaar door het volk gekozen wordt. Na afloop van zijn ambtstermijn is hij niet direct herkiesbaar. De president benoemt de raad van ministers. De wetgevende macht (Congreso Nacional) is verdeeld in twee kamers: de Senaat (Senado) en de Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Deputados). Het hogerhuis of de Senaat bestaat uit 27 senatoren, drie uit elk departement, die elk voor vijf jaar gekozen worden. Het lagerhuis of de Kamer van Afgevaardigden bestaat uit 130 leden die ook voor vijf jaar gekozen worden.

Bolivia Departementen Foto:Daan

Er bestaat algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Volgens de herziene grondwet van 1995 wordt 50% van de leden gekozen via partijlijsten terwijl de andere helft een bepaald district vertegenwoordigen. Bolivia is verdeeld in de negen administratieve departementen La Paz, Cochabamba, Potosí, Santa Cruz, Chuquisaca, Tarija, Oruro, Beni en Pando. Elk departement is weer onderverdeeld in ca. 112 provincies waarvan het bestuur de inkomsten en uitgaven controleert. De provincies zijn weer onderverdeeld in ca. 1384 kantons en worden bestuurd door een prefect, een subprefect en een zogenaamde “corregidor”. In de hoofdsteden van de departementen en de provincies vormen gekozen colleges het lokale bestuur. In enkele gebieden is de Indiaanse bevolking nog op traditionele wijze in ayllu's (gemeenschappen) georganiseerd. Indianen zijn pas sinds kort in het nationale parlement vertegenwoordigd. Voor de huidige politieke situatie, zie het hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Tomas Frías Universiteit Bolivia Foto:Periódico El Potosí

Basisonderwijs is gratis en verplicht voor alle kinderen tussen de zes en de veertien jaar. Recente tellingen wezen uit dat er ongeveer 2300 kleuterscholen en ongeveer 13.000 basisscholen zijn. Er gingen bijna 1,3 miljoen kinderen naar de basisschool en bijna 220.000 naar het voortgezet onderwijs. Hoger onderwijs werd gevolgd door ca. 140.000 studenten. Er zijn universiteiten in La Paz, Sucre, Cochabamba, Oruro, Potosí, Santa Cruz en Tarija. De oudste universiteit van Zuid-Amerika is de San Francisco Xavier in Sucre, gesticht in 1624. De Universiteit van San Andrés in La Paz is de grootste van het land met meer dan 35.000 studenten.
Veel hoog opgeleiden verlaten na het behalen van hun diploma Bolivia en gaan werken in Argentinië of Chili waar veel meer betaald wordt. Engels wordt op middelbare scholen als onderdeel van het vakkenpakket onderwezen. Door de regering wordt het onderwijs gelukkig als essentieel beschouwd voor de sociale en economische ontwikkeling van Bolivia. Eind jaren tachtig kon een derde van de bevolking ouder dan 15 jaar niet lezen of schrijven. Tien jaar later was dat percentage gedaald tot 20%. Begin jaren vijftig ging maar ongeveer 15% van de kinderen naar school. Nu gaat ongeveer 90% van de kinderen naar het basisonderwijs, maar velen haken onderweg toch nog af. In sommige dorpen ontbreekt zelfs nog enige vorm van onderwijs en met name op het platteland moeten kinderen al op jonge leeftijd helpen in de landbouw en verlaten dan de school.

BOLIVIA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Vakantie Bolivia
• Bolivia Vliegtickets.nl
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Rondreis Bolivia
• Autoverhuur Sunny Cars Bolivia
• Bolivia Vliegtickets WTC
• Hotels Bolivia
• La Paz Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Bolivia Foto's
Bolivia Reisfoto's
Bolivia Reisstart (N+E)
Reisinformatie Bolivia (N)
Reizendoejezo - Bolivia (N)
Romans over Bolivia (N)
Rondreis Bolivia (N)
Startpagina Bolivia (N)
Artikelen en Reisverhalen over BOLIVIA
  Van Cusco naar La Paz 1  De heilige maagd van Urkupiña
  Bolivia Reisverslag

Bronnen

Bijl, Y. van der / Reishandboek Bolivia
Elmar

Lindert, P. van / Bolivia : mensen, politiek, economie, cultuur
Novib

Schimmel, K. / Bolivia
Chelsea House Publishers

Sprey, J. / Bolivia
Gottmer

Te gast in Bolivia
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems