Landenweb.nl

BOLIVIA
Bevolking

To read about BOLIVIA in English - click here

Bouw je rondreis naar Peru & Bolivia

Bevolking

advertentie

Bolivia Bevolking:Foto: Pedrosz CC 2.0 Generic no changes made

Bolivia telde in 2017 11.138.234 inwoners. Gemiddeld wonen er ca. 10 inwoners per km2. Bijna 70% van de bevolking leeft in de steden en in de valleien van het Andesgebergte. Ca. 20% van de bevolking bestaat uit indianen, ca. 68% uit mestiezen van indiaans/blanke afkomst, ca. 5% van (meest Spaanse) blanke afkomst en ca. 4% zijn zwart en van Aziatische afkomst. De grootste steden zijn La Paz (ca. 1,8 miljoen inwoners), Santa Cruz ( ca. 2,1 miljoen inwoners) en de hoofdstad Sucre (ca. 372.000 inwoners). El Alto, een voorstad van La Paz, is de snelst groeiende stad van Bolivia. De samenstelling van de bevolking verschilt van plaats tot plaats: in La Paz is de helft van de bevolking indiaans en de bevolking van Santa Cruz bestaat voor driekwart uit mestiezen en Europeanen.

De gemiddelde levensverwachting in Bolivia is ca. 69,5 jaar (2017). 31,9% van de bevolking is jonger dan 15 jaar; slechts 5,3% is 65 jaar of ouder. De bevolkingsgroei bedroeg in 2017 1,5%.

advertentie

Aymara BoliviaFoto: Kilobug CC 3.0 Unported no changes made

De Quechua- en de Aymará- indianen zijn het grootst in aantal. Er leven ca. 2,5 miljoen Quechua en ca. 2 miljoen Aymará in Bolivia. De Aymará leven rond het Titicaca-meer en rond La Paz. De Quechua wonen met name in de overige gedeelten van het Andesgebergte. In de laaglanden leven veel kleinere indianenstammen zoals de Baures en Moxo- indianen. Een bekende stam zijn de Guaraní die in het zuiden van Bolivia leven. Nog maar ca. 30.000 indianen leven zoals ze altijd geleefd hebben, de rest is al beïnvloed door de westerse leefwijzen. Nomadische groepen worden bedreigd door houtkap, ziektes en kolonisatie van hun leefgebied. In totaal leven er 32 indiaanse volkeren in Bolivia.

Tot de revolutie in 1952 was er nog een strenge rassenscheiding in Bolivia in bepaalde openbare gelegenheden en stadsdelen. De armoede is zowel op het platteland als in de steden onder de indianen het grootst, hoewel de steeds groter wordende groep stedelijke indianen (cholos) het aanzienlijk beter heeft dan de indianen op het platteland. Mestiezen vormen vaak de middenstand en de hogere functies worden vaak door de blanken bekleed. De zwarten in Bolivia stammen rechtstreeks af van de slaven die eeuwen geleden uit Afrika gehaald werden. Nazaten van gevluchte Japanse immigranten na de Tweede Wereldoorlog leven voornamelijk in het departement Santa Cruz.

advertentie

BOLIVIA LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Vliegtickets Bolivia
• Bouw je eigen Bolivia Rondreis
• Hotels Trivago
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Auto huren in Bolivia
• Djoser Rondreizen Bolivia
• Hotels Bolivia
• Rondreizen Bolivia
• Boeken, ook tweedehands, over BOLIVIA bij Bol.com

Nuttige links

Bolivia Foto's
Reisinformatie Bolivia (N)
Reizendoejezo - Bolivia (N)
Rondreis Bolivia (N)
Startpagina Bolivia (N)

Bronnen

Bijl, Y. van der / Reishandboek Bolivia

Elmar

Lindert, P. van / Bolivia : mensen, politiek, economie, cultuur

Novib

Schimmel, K. / Bolivia

Chelsea House Publishers

Sprey, J. / Bolivia

Gottmer

Te gast in Bolivia

Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems