BOLIVIA   

Bolivia Bevolking:http://www.flickr.com/people/pedrosz/

Bolivia telde in 2014 10.631.486 inwoners. Gemiddeld wonen er ca. 9,37 inwoners per km2. 67% van de bevolking leeft in de steden en in de valleien van het Andesgebergte. Ca. 56% van de bevolking bestaat uit indianen, ca. 30% uit mestiezen van indiaans/blanke afkomst, ca. 10% van (meest Spaanse) blanke afkomst en ca. 4% zijn negers en van Aziatische afkomst. 60% woont in de steden, 20% meer dan in 1976, dus de verstedelijking neemt in snel tempo toe. De grootste steden zijn La Paz (ca. 1,715 inwoners), Santa Cruz ( ca. 1.584) en de hoofdstad Sucre (ca. 318.000). El Alto, een voorstad van La Paz, is de snelst groeiende stad van Bolivia. De samenstelling van de bevolking verschilt van plaats tot plaats: in La Paz is de helft van de bevolking indiaans en de bevolking van Santa Cruz bestaat voor driekwart uit mestiezen en Europeanen.
De gemiddelde levensverwachting in Bolivia is ca. 68,6 jaar (2014). 33,3% van de bevolking is jonger dan 15 jaar; slechts 4,8% is 65 jaar of ouder. De bevolkingsgroei bedroeg in 2014 1,6%.

Aymara Bolivia Foto:Kilobug

De Quechua- en de Aymará- indianen zijn het grootst in aantal. Er leven ca. 2,5 miljoen Quechua en ca. 2 miljoen Aymará in Bolivia. De Aymará leven rond het Titicaca-meer en rond La Paz. De Quechua wonen met name in de overige gedeelten van het Andesgebergte. In de laaglanden leven veel kleinere indianenstammen zoals de Baures en Moxo- indianen. Een bekende stam zijn de Guaraní die in het zuiden van Bolivia leven. Nog maar ca. 30.000 indianen leven zoals ze altijd geleefd hebben, de rest is al beïnvloed door de westerse leefwijzen. Nomadische groepen worden bedreigd door houtkap, ziektes en kolonisatie van hun leefgebied. In totaal leven er 32 indiaanse volkeren in Bolivia.
Tot de revolutie in 1952 was er nog een strenge rassenscheiding in Bolivia in bepaalde openbare gelegenheden en stadsdelen. De armoede is zowel op het platteland als in de steden onder de indianen het grootst, hoewel de steeds groter wordende groep stedelijke indianen (cholos) het aanzienlijk beter heeft dan de indianen op het platteland. Mestiezen vormen vaak de middenstand en de hogere functies worden vaak door de blanken bekleed. De negers in Bolivia stammen rechtstreeks af van de slaven die eeuwen geleden uit Afrika gehaald werden. Nazaten van gevluchte Japanse immigranten na de Tweede Wereldoorlog leven voornamelijk in het departement Santa Cruz.


BOLIVIA LINKS

Advertenties
• Vakantie Bolivia
• Cheaptickets La Paz
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Bolivia Vliegtickets WTC
• Rondreis Bolivia
• Hotels Bolivia
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Bolivia
• La Paz Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Bolivia Foto's
Bolivia Foto's (2)
Bolivia Foto's en Reisverslag (N)
Bolivia Reisbijbel (N)
Bolivia Reisforum (N)
Bolivia Reisfoto's
Bolivia Reisstart (N+E)
Bolivia Verzamelgids (N)
Reisinformatie Bolivia (N)
Reizendoejezo - Bolivia (N)
Romans over Bolivia (N)
Startpagina Bolivia (N)
Telefoongids Bolivia
Artikelen en Reisverhalen over BOLIVIA
  De heilige maagd van Urkupiña  Bolivia Reisverslag
  Van Cusco naar La Paz

Bronnen

Bijl, Y. van der / Reishandboek Bolivia
Elmar

Lindert, P. van / Bolivia : mensen, politiek, economie, cultuur
Novib

Schimmel, K. / Bolivia
Chelsea House Publishers

Sprey, J. / Bolivia
Gottmer

Te gast in Bolivia
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt December 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems