Landenweb.nl

VENEZUELA
rondreis MH1

V E N E Z U E L A

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

GRENSOVERGANG BRAZILIE - VENEZUELA
Vooraleer je naar de grens te begeven, moet je een toeristenkaart afhalen bij het consulaat van Venezuela in Boa Vista. Best 1 dag op voorhand aanvragen. Wij hadden geluk, we kwamen aan op vrijdagnamiddag na sluitingstijd (16.00 u), we mochten nog binnen en na wat aandringen, kregen we onze toeristenkaart. De toeristenkaart wordt gegeven voor het aantal dagen dat je zelf opgeeft, met een maximum van 30 dagen.
De volgende documenten worden hiervoor gevraagd :
- copie van het paspoort
- copie inreisdocument Brazilië + inreisstempel in het paspoort, (op 1 pagina)
- copie inentingsbewijs gele koorts
- 1 pasfoto
taxi Boa Vista hotel - busterminal, 10 BRL
bus Boa Vista - Santa Elena, 20 BRL pp, 3 uren onderweg, met Eucatur, dagelijks vertrek om 7.30u, bij de aankoop van het busticket vraagt men je paspoort en het bewijs van inenting tegen gele koorts
Grensformaliteiten Brazilië : paspoort laten afstempelen
Grensformaliteiten Venezuela : paspoort + toeristenkaart laten afstempelen
Tijdens de grensformaliteiten blijft de bus op je wachten.
Aan de grensposten zijn geen wachtrijen, alles verloopt zeer vlot.
Tip 1 : Wil je onmiddellijk verder reizen in Venezuela, koop je best het vervolgticket in de busterminal in Santa Elena, dit is een stuk goedkoper en je krijgt hiervoor ruim de tijd. Je kan onmiddellijk met dezelfde bus verder reizen.
Tip 2 : Zorg dat je voldoende VEB (Venezuelaanse Bolivar) hebt vooraleer je de grens oversteekt. Hier krijg je 60 % meer VEB voor je geld. Geldwisselaars komen op/aan de bus, die geduldig wacht. Voorzie hiervoor voldoende BRL, EUR of USD. Indien je niet onmiddellijk doorreist, kan je ook je geld omwisselen in Santa Elena op straat.

SANTA ELENA is een grensstadje vlakbij de Braziliaanse grens, met 185.000 inwoners. De stad is gelegen in de nabijheid van de reusachtige tafelberg (tepuy) Mount Roraima (2.810 meter hoog), die op het drielandenpunt Venezuela-Brazilië-Guyana ligt. Dit alles ligt in het natuurgebied 'Gran Sabana'. Het stadje is een centrum voor handel in goud en diamanten.
Vele Brazilianen komen regelmatig met hun wagen de grens over om hun brandstoftank hier te vullen. Hierop werden echter beperkingen geplaatst. Een Braziliaan mag slechts met 1 volle brandstoftank de grens over. Alle tankbeurten worden gecontroleerd door militairen, zodat er geen zwarte markt ontstaat en de Venezuelanen hun brandstof niet aan de Brazilianen kunnen doorverkopen. Gevolg : urenlange wachttijden aan de pompstations, die elk aan een categorie verbruikers (buitenlanders, vrachtwagens, bussen, Venezuelanen, taxi's, ...) zijn toegewezen.
50 liter benzine kost 1 EUR !
Al vlug ontdekken we hier de zwarte markt voor het wisselen van geld op straat. We staan hier argwanend tegenover en doen eerst grondig navraag voor we beslissen hier gebruik van te maken. Het blijkt zeer eenvoudig om met een taxi terug de Braziliaanse grens over te steken (grensformaliteiten zijn niet nodig !), daar ons te bevoorraden met Braziliaanse Reals (BRL). Een bankautomaat in de commerciele zone aan de grens maakt dit gemakkelijk, de limiet van 1.000 BRL per kaart/dag omzeilen we door gebruik te maken van verschillende bankkaarten. Met veel cash op zak, keren we per taxi terug naar Santa Elena, waar we onze buit omwisselen bij een betrouwbaar uitziende man op straat. Het loont de moeite !
Officiële markt : 1 BRL = 1,2 VEB (Venezuelaanse Bolivar)
Zwarte markt : 1 BRL = 1,9 VEB
Ook USD en EUR kunnen op deze manier gewisseld worden.
In de 'Gran Sabana' (groot savannegebied) maken we een daguitstap per 4x4 om deze natuurpracht van dichtbij te bewonderen. De 'Gran Sabana' is een reusachtige vlakte, doorsneden met wild stromende rivieren, prachtige watervallen en getooid met vele reusachtige tepuis (Pemón-indiaans voor tafelberg) die als fiere wakers boven het landschap uitsteken. Als verfrissing krijgen we de kans om telkens een duik te nemen in de waterpoelen aan de voet van de verschillende watervallen. Het is een mooie dag, spijtig van de bewolking die het uitzicht beperkt.
Ernaartoe :
taxi Boa Vista hotel - busterminal, 10 BRL
bus Boa Vista - Santa Elena, 20 BRL pp, 3 uren onderweg, met Eucatur, dagelijks vertrek om 7.30u, bij de aankoop van het busticket vraagt men je paspoort en het bewijs van inenting tegen gele koorts
taxi Santa Elena busterminal - hotel, 7 VEB
Hotel :
Hotel El gran Pemón, 150 VEB per nacht voor een ruime donkere maar propere 2-persoonskamer met airco, privé sanitair (warm water), TV, nieuw hotel met reeds technische problemen tijdens de 1ste maand van opening (toilet loopt over, airco lekt, water onderbrekingen), tel. (58) 0416-787 34 75, calle Icabaru, kapel812@yahoo.com.ar
Excursie :
Gran Sabana : 150 VEB pp., daguitstap met sympathieke Engelssprekende gids, per 4x4 jeep, van Santa Elena tot voorbij San Francisco, met stops aan de watervallen Agua Frío, El Vella de la Novia (bruidssluier), Escondido de Pachico, Salto Yurvani, het marktje van San Francisco en vele fotostops met uitzichten over de Gran Sabana en de Tepuis.
Tour geboekt bij Aponwaotours, Calle Urdaneta, tel. (58) 289-995 11 75, info@aponwaotours.com, www.aponwaotours.com

PUERTO ORDAZ en San Félix vormen samen Ciudad Guayana. Waar het koloniale gedeelte San Félix het commerciële en zakencentrum vormt, is Puerto Ordaz het nieuwe havenstadje en rustige woongedeelte. De stad ligt aan 2 grote rivieren, de Río Orinoco en de Río Caroní.
Om de lange weg van Santa Elena naar Ciudad Bolívar te splitsen, overnachten we in Puerto Ordaz.
We bezoeken het mooie populaire park 'Parque Cachamay' met zijn watervallen en het eraan gekoppelde dierenpark 'Parque Loefling'. Geen must, maar leuk als tussendoortje.
Ernaartoe :
taxi Santa Elena hotel - busterminal, 8 VEB
bus Santa Elena - Puerto Ordaz, 60 VEB pp, 10 1/4 uren onderweg, met Expresos los Llanos
taxi Puerto Ordaz busterminal - hotel, 20 VEB
Hotel :
La casa del Lobo, 70 VEB per nacht voor een 2 persoonskamer met privé sanitair (warm water), ventilator, ruim overdekt dakterras, gratis internet, tel. (58) 286-961 62 86, calle Zambia 2, Villa Africana, Manzana 39, ontbijt (10 VEB pp) en overheerlijk avondmaal (25 VEB) mogelijk op aanvraag, Duitse uitbater die reeds meer dan 20 jaar in Venezuela woont, familiale sfeer
Excursie :
Parque Charamay en Parque Loefling, gratis ingang
ernaartoe en terug : taxi, 15 VEB (enkele rit)

CIUDAD BOLIVAR is een oude rivierstad aan de Río Orinoco. De stad met 350.000 inwoners heeft een historisch koloniaal stadscentrum. Bij vele toeristen wordt deze stad enkel als uitvalsbasis gebruikt voor een bezoek aan Nationaal Park Canaima.
Als koloniale stad scoort Ciudad Bolívar bij ons niet hoog. Tijdens het weekend wordt er veel gedronken en op straat rondgehangen. 's Avonds maakt dit de buurt onaangenaam.
We reizen dan ook de volgende ochtend verder naar Canaima, gebruik makend van een georganiseerde excursie.
Ernaartoe :
taxi Puerto Ordaz hotel - busterminal, 13 VEB
bus Puerto Ordaz - Ciudad Bolívar, 8 VEB pp., 1 1/4 uur onderweg
taxi Ciudad Bolívar busterminal - hotel, 10 VEB
Hotel :
Hotel Amor Patrio, 60 VEB per nacht voor een kleine 2 persoonskamer met gezamelijk sanitair (koud water), handdoeken niet inbegrepen (na lang aandringen toch gekregen), verwaarloosd hotel, niet proper, muizen lopen er volop rond, ook in de kamers, grote hond drinkt uit het toilet, vervangend hotelmanager sluit zijn gasten op in het hotel wanneer hij uit drinken gaat, tel. (58) 0285-632 88 19, calle Amor Patrio, plazabolivar@hotmail.com, Af te raden ! Weinig alternatief in de stad.

CANAIMA is een dorp met 3.500 Pemón indiaanse inwoners, momenteel ook uitgegroeid tot een toeristisch centrum. Het dorp is gelegen aan de gelijknamige 'Laguna Canaima', gevoed door voornamelijk de brede rivier 'Río Carrao', die via 7 brede krachtige watervallen op 1 rij naast elkaar in dit meer uitmondt.
Het dorp is gelegen in het gelijknamige 'Canaima Nationaal Park', waar ook de 'Gran Sabana' (zie Santa Elena) deel van uitmaakt. In dit Nationaal Park wonen 3 grote groepen Pemón indianen, in totaal zijn ze met 40.000. Het park is vooral bekend door de 'Salto Angel', met zijn 979 meter verval de hoogste waterval ter wereld. De waterval stort neer over de rand van de immense 'tepuy Auyan' (tafelberg) die een oppervlakte heeft van 700 kmª.
Zoals voor velen is Canaima ook onze vertrekbasis naar 'Salto Angel'. Met een Cesna 5-passagiers vliegtuigje vliegen we van Ciudad Bolívar naar Canaima. Van daaruit gaat het verder met een korjaal (lang smal houten indiaans rivierbootje) de rivier 'Río Carrao' op. Aan de bovenkant van de 7 mooie watervallen vertrekken we stroomopwaards. Het is een tocht van 4 uren, een stuk van het traject moeten we te voet (50 min.) afleggen over een mooi wit zandpad tussen grasland, omdat het bootje makkelijker leeg een moeilijke stroomversnelling kan overbruggen. Een welkome afwisseling met het zitten op de harde houten plankjes in het bootje. Verderop slaan we af en varen verder op de 'Río Churun'.
Aan deze rivier is ons kamp 'Kavac' gelegen, aan de voet van de 'Salto Angel'. Onder een golfplaten afdak hangen de hangmatten dicht bij elkaar. Hierin zullen we slapen. Boven een groot open vuur worden de kippen voor het avondmaal geroosterd. De enige toegeving aan de regels van het comfort, is een klein gebouwtje met enkele toiletten en douches ... met bruin rivierwater.
Met ons groepje van 9 brengen we aangenaam onze vrije avond door en leren zo elkaar beter kennen. De vijf verschillende nationaliteiten (Nederlanders, Hongaren, Spanjaarden, een Fransman en wij Belgen) vormen geen hindernis, iedereen praat met iedereen zonder uitzondering. Verschillende talen klinken door elkaar. Om 21.00 u wordt de generator uitgezet en krijgen we voldoende kaarsen om verder de avond 'verlicht' door te brengen.
De 2de dag maken we een mooie wandeling door het woud vol Bromelia's, en klauteren we over rotspartijen omhoog tot aan de basis van de 'Salto Angel', die hier van een indrukwekkende hoogte neervalt. Aan de zijkant van de waterval kan in een poel gezwommen worden.
In de namiddag varen we terug naar het dorp Canaima. De ganse tijd zitten we in een echte tropische stortregenbui. Het stukje dat we gisteren over mooie droge zandpaden wandelden, moeten we nu waden door de rivieren die ervan geworden zijn, tot halverwege onze kuiten in het water.
In Canaima krijgen we een kamer toegewezen in 'Campamento Kavac' en maken dankbaar gebruik van de koude douches.
De derde dag staat nog een bezoek aan de 'Salto Sapo' (kikker waterval) op het programma. Een hoge brede waterval, waar we op een rotsrichel achterdoor kunnen lopen. De kracht van het water dat langs ons stroomt is overweldigend. Een klein stukje moeten we op het gevoel lopen omdat het water met zo'n kracht tegen ons aanvliegt dat we onze ogen niet kunnen openhouden.
De 3-daagse excursie wordt afgerond met de terugvlucht naar Ciudad Bolívar in de namiddag.
Een prachtige ervaring, om nooit te vergeten !
Ernaartoe en terug :
taxi Ciudad Bolívar hotel - luchthaven
vlucht Ciudad Bolívar - Canaima, 1 u 10 min. onderweg, met Cesna 5-passagiersvliegtuig
Overnachtingen :
1ste nacht : hangmattenkamp Kavac, aan de rivier Río Churun, met zicht op de Salto Angel
2de nacht : Campamento Kavac te Canaima, 2 persoonskamer met sanitair (koud water), ventilator, handdoeken niet inbegrepen (toch gekregen na aandringen)
Excursie :
Salto Angel - Salto Sapo, 1.200 VEB per persoon, geboekt via hotel Amor Partio in Ciudad Bolívar, door verkoper van de organisatie 'Excursiones Kavac' gevestigd in Canaima
inbegrepen :
- alle verplaatsingen, taxi van het hotel, tot terugkeer tot in de vlieghaven van Ciudad Bolívar
- overnachtingen
- 3 maaltijden per dag, met water, Coca Cola en koffie
- indiaanse Engelssprekende gids
- alle uitstappen
Na ons bezoek aan Canaima Nationaal Park reizen we via Ciudad Bolívar onmiddellijk door naar Puerto Ordaz. Daar overnachten we enkel, op doorreis naar Caripe.
Ernaartoe :
te voet Ciudad Bolívar vlieghaven - centrum
taxi Ciudad Bolìvar centrum - busterminal, 10 VEB
taxi Ciudad Bolívar - Puerto Ordaz hotel, 100 VEB
(kostendelend met Nederlands paar)
Hotel : zie Puerto Ordaz (1)

CARIPE is een bergdorpje met 12.000 inwoners. Het is gelegen tussen vele koffie- en citrusplantages. Een rustig dorpje met een goede sfeer, waar stedelingen uit de omtrek tijdens het weekend naartoe komen voor de kalmte en het koele klimaat. De groene bergomgeving met watervallen nodigt uit om een wandeling te maken.
In Caripe worden 'aardbeien met slagroom' verkocht.
Van hieruit bezoeken we de 'Cueva del Guacharo', grotten waarin olievogels leven. In de namiddag gaan we de kalksteen-grotten binnenin bekijken. In het donker worden we op een concert van gekrijs getracteerd. Bang voor vallende vogelpoep stappen we achter de gids aan, die in het Spaans vertelt over de vorm van stalagtieten en -mieten en het leven van de vogels.
Daarna wachten we op de zonsondergang, in de schemering (tussen 18.15 u - 18.30 u) komen de 18.000 nachtvogels allemaal naar buiten om 's nachts naar voeding te zoeken. Ze eten voornamelijk fruit. Om 04.00 u keren ze terug naar de bescherming van hun grot, alvorens ze door het licht van de opkomende zon verblind zouden worden.
De taxi waarmee we hebben afgesproken aan de ingang van de grot om 19.00 u, komt niet opdagen. Daar staan we dan in het pikdonker ... op de verlaten bergweg. 12 km stappen zien we hier niet zitten. De concierge van de grot komt een praatje maken, zegt dat we moeten liften. Er zullen zeker auto's komen, want in het verderopgelegen dorpje is een feest aan de gang. Samen met Ilona en Frank (een jong Nederlands paar waar we een 8-tal dagen mee optrekken) houden we een open vrachtwagen van 'Polar' (populaire biersoort in Venezuela) tegen. We mogen mee in de laadbak en worden afgezet aan de deur van ons hotel. Eind goed al goed !
Ernaartoe :
taxi Puerto Ordaz hotel - busterminal, 25 BRL
taxi Puerto Ordaz - Maturin, 40 VEB pp., 2 3/4 uren onderweg
taxi Maturin - Caripe, 30 VEB pp., 2 3/4 uren onderweg
Hotel :
Hotel Samán, 110 VEB per nacht voor een mooie 2 persoonskamer, met privé sanitair (warm water), TV, airco, mooi gezellig hotel met binnentuin en leuke zitjes, tel. (58) 0294 545 11 83, Av. Chaumer 29
Excursie :
Cueva del Guacharo :
inkom : 10 VEB pp.
huur rubberen laarzen : 5 VEB pp.
met begeleiding van Spaanssprekende gids
ernaartoe : taxi vanuit Caripe, 8 VEB

PUERTO DE LA CRUZ is een havenstad aan de Caraïbische zee, met 215.000 inwoners. De stad wordt druk bezocht door Venezuelaanse weekend-toeristen. De strandpromenade en aangrenzende straten zijn een overrompeling van winkeltjes, eet- en drankenkraampjes. Vooral 's avonds is het er zeer druk.
Deze stad wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis naar het bekende 'Isla de Margarita', ook mooie stranden in de omgeving worden van hieruit bezocht.
Vanuit Caripe vertrekken we naar het stadje Cumana. De buschauffeur verwittigt ons dat het een gevaarlijke stad is om te verblijven. We beslissen dan ook om verder door te reizen naar Santa Fe, bekend om zijn mooie strand.
Maar eerst bezoeken we het fort van Cumana 'El Castillo'. Een mooi gerestaureerd fort op een heuvel, dat zicht over stad en omgeving biedt. Niet echt zeer interessant.
De stad zelf ligt aan de brede rivier 'Río Manzanerés', behalve enkele oude koloniale kerken en het fort is er niet echt veel te zien.
We nemen een Por Puesto (soort collectieve taxi) naar Santa Fe, dit valt goedkoper uit dan een busticket, omdat we in de kleine bussen ook een plaats voor onze bagage moeten betalen (geen bagageruimte beschikbaar).
De taxirit is een avontuur op zich. Voor het eerst zitten we in een van de grote oude Amerikaanse brandstofvretende auto's. Het rijdt er hier vol van. Met onze tot op de draad versleten 30-jarige Chevrolet zwalpen we over de kronkelende kustweg. Of deze slee nog veilig rijdt ... is een andere vraag. Toch is hij te koop ... en nog wel voor 5.000 EUR.

SANTA FE is een vissersdorpje, bekend om zijn goedkope strand-accomodatie. Het kleine dorpje ligt er vies en vuil bij, er hangt een doordringende geur van rottende vis. Dit is niet onze gedroomde strandlocatie. Weerom beslissen we verder door te reizen.
We nemen de bus naar Puerto de la Cruz. Daar aangekomen gaan we onmiddellijk naar de strandpromenade, waar we op zoek gaan naar een geschikt hotel. Al vlug blijkt dit niet zo'n eenvoudige opdracht te zijn. Alle hotels zijn volzet. We vinden uiteindelijk een kamer die veel te duur is, maar we hebben geen alternatief. Het is te laat om nu nog verder door te reizen. De kamer is klein, verouderd en slecht onderhouden. Na een douche is de hele kamer vochtig, de condens loopt van de muren en de vloer is nat.
In de buurt van Puerto de la Cruz kunnen mooie stranden bezocht worden. De stad is druk en niet echt proper. Niet de 'place to be' voor ons.
Ernaartoe :
minibus Caripe - Cumana, 30 VEB pp., 3 1/4 uren onderweg, vertrekt om 06.00 u dagelijks
taxi Cumana Fort - por puesto vertrekplaats, 15 VEB
por puesto Cumana - Santa Fe, 25 VEB, 15 min. onderweg
bus Santa Fe - Puerto de la Cruz, 4 VEB pp.+ 4 VEB voor de bagage die een plaats inneemt, 45 min. onderweg
Hotel :
Hotel Cristal Park, 205 VEB per nacht voor een 2 persoonskamer met privé sanitair (warm water), TV, uiteenhangende airco, zeer vochtige kamer (na het nemen van een douche is alles nat, 's ochtends zijn onze kleren vochtig), tel. (58) 0281 267 07 44, calle Liberdad c/c Buenos Aires
Hotel Europa, 95 VEB per nacht voor een kleine sombere 2 persoonskamer, met privé sanitair (koud water), douche hangt boven het toilet, tel. (58) 0281 268 81 57, plaza Bolívar - calle Sucre
Excursie :
Cumana - El Castillo :
vrije bijdrage voor de vrijwillige gids
Tip : bij aankomst tijdens het weekend in Puerto de la Cruz is het best op voorhand een hotelkamer te reserveren

MARACAY is een aangename en veilige groene stad, niet ver van Caracas, met 700.000 inwoners. Met zijn vele parken, pleintjes en een aantal niet alledaagse historische gebouwen is deze stad ook een centrum van landbouw en industrie. Het is tevens de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationale Park Henri Pittier.
Nationaal Park Henri Pittier is 1.078 kmª groot en bestaat uit een bergketen die zich uitstrekt tot aan de kust, waar zich mooie stranden vormen in baaitjes omringd door de tropisch groene bergen. In het park leven 580 vogelsoorten. Met zijn wandelpaden en koloniale dorpjes is het een bezoekje waard.
Met de bus vanuit Maracay rijden we door het mooie groene berglandschap tot over een hoogte van 1.830 meter, om af te dalen naar de kust. We bezoeken het mooie goudgele strand van Puerto Colombia dat omzoomd is door vele kleurrijke parasols en palmbomen. Het is hier zeer druk.
Bootjes liggen uitnodigend te wachten om toeristen naar de nabijgelegen stranden en baaien te varen.
Nadien wandelen we naar het kleine koloniale dorpje Choroní. Dit dorpje ligt er slaperig bij, met zijn mooi geschilderde kleine koloniale huisjes aan de zeer nauwe straatjes. Hier vinden we, in tegenstelling tot het 2 km verderop gelegen Puerto Colombia, geen cafeetjes of restaurantjes, maar wel een aangename rust op het groene kerkpleintje.
Ernaartoe :
bus Puerto de la Cruz - Maracay, 48 VEB pp., 8 1/4 uren onderweg, met Expresos del Mar
taxi Maracay busterminal - hotel, 15 VEB
Hotel :
Hotel Mar del Plata, 80 VEB per nacht voor een mooie 2 persoonskamer met privé sanitair (warm water), airco, TV, vriendelijke ontvangst, tel. (58) 0243 246 43 13, Av. Santos Michelena Este 23
Excursie :
Henri Pittier NP - Choroní :
ernaartoe :
bus Maracay centrum - busterminal, 1 VEB pp.
bus Maracay - Choroní, 9 VEB pp., 2 1/4 uren onderweg

MERIDA is een bergstad met 325.000 inwoners, gelegen in het noordelijk uiteinde van het Andes gebergte op een hoogte van 1.603 meter. Vlakbij ligt de Pico Bolívar, met zijn 5.007 meter de hoogste berg van Venezuela. Een kabelspoor vanuit Mérida gaat in 4 delen tot op een hoogte van 4.765 meter, naar de Pico Espejo, waar je uitzicht op de Pico Bolívar. Deze kabelbaan is echter vaak defect.
In Mérida bezoeken we het bekende ijssalon 'Heladería Coromoto'. De Portugese uitbater won reeds verschillende prijzen, waaronder meermaals een vermelding in het 'Guinness Book of Records', met dit ijssalon met 1.000 verschillende smaken. Je vindt er de gekste smaken ijsjes : o.a. look, forel, carbonera, zwarte bonen, bier, spinazie, viagra, tabak, peper, coca cola, miss Venezuela (?), asperges, champignons, ui, gember, inktvis, gemengde sla, zalm, tonijn, ... Er zijn op elk moment minstens 70 smaken beschikbaar.
Verder zegt de drukke stad ons niet veel, we bezoeken enkele plaatsen in de mooie berg-omgeving :
Jaji (1.781 m hoog), een typisch indiaans bergdorpje ; San Rafaël (3.050 m hoog), bekend om zijn kapelletje van rotsblokken, gelegen in een landbouwgebied, met huisjes van meer dan 400 jaar oud ; Mucuchíes (2.983 m hoog) ; Tabay (1.708 m hoog).
Het is heerlijk koel in de bergen.
Ernaartoe :
bus Maracay centrum - busterminal, 1 VEB pp.
bus Maracay - Mérida, 65 VEB pp., 14 3/4 uren onderweg, met Expresos Flamengo
taxi Mérida busterminal - hotel, 15 VEB
Hotel :
Posada Guamanchi, 90 VEB per nacht voor een 2 persoonskamer met privé sanitair (warm water), balkon, gebruik van keuken, tel. (58) 0274 252 20 80, calle 24 nº 8 - 86, www.guamanchi.com, Belgische uitbaters !
Excursies :
Jaji :
ernaartoe en terug :
bus Mérida centrum - busterminal, 0,85 VEB pp.
bus Mérida - Jaji, 3,3 VEB pp.
San Rafaël, Mucuchies, Tabay :
ernaartoe en terug :
bus Mérida centrum - busterminal, 0,85 VEB pp.
bus Mérida - San Rafaël, 7 VEB pp. (Mucuchies en Tabay liggen langs dezelfde weg, veel bustransport)

MARACAIBO is de 2de grootste stad van Venezuela, met 1,5 miljoen inwoners. Het is een zakenstad met oliewinning als voornaamste bron van inkomen. De stad is gelegen aan het immense meer 'Lago de Maracaibo' waaronder 2/3 van de Venzuelaanse olievelden liggen.
We gebruiken de stad enkel als tussenstop voor onze doorreis naar Colombia. Het is een gevaarlijke stad, omwille van drugs e.d. Een jongen biedt ons vriendelijk een lift aan van de busterminal naar het hotel, omdat de taxi's ons niet willen brengen, de afstand van 3 km is te kort. Hij verwittigt ons nooit een taxi op straat te nemen, maar steeds het hotel er eentje te laten oproepen. De taxi's binnen de omheining van de busterminal zijn ook betrouwbaar. 'Je kan hier ALLES verkrijgen, ik weet het want ik ben hier opgegroeid'.
Ernaartoe :
bus Mérida centrum - busterminal, 0,85 VEB pp.
bus Mérida - Maracaibo, 50 VEB pp., 8 uren onderweg, met Táchira Mérida
Hotel :
Hotel El Milagro, 100 VEB per nacht voor een kleine verouderde 2-persoonskamer met privé sanitair (koud water), centrale airco (staat veel te koud, 18º C), tel. (58) 0261 722 89 34, Av. El Milagro 93 - 45 final Av. Padilla

ALGEMEEN : Venezuela is gelegen in het Noorden van Zuid-Amerika. Het grenst aan de Caraïbische Zee, Guyana (geen grensovergang via de weg), Brazilië en Colombia. Het land telt 25,7 miljoen inwoners, waarvan 70 % Europees-Afrikaans-Indiaanse meng-rassen zijn, 20 % Europeanen (vooral Duitsers), 8 % Afrikanen, 2 % Indianen (opgedeeld in 24 stammen).
Het land heeft veel verscheidenheid te bieden aan de toerist : uitlopers van het Andes-gebergte, Caraïbische kust, tropische eilanden, grasvlakten met wilde dieren, Amazone-woud, savanne-gebied met tafelbergen, de hoogste waterval ter wereld, ... voor ieder wat wils, avontuur, wandelen, watersporten, ... toch blijven individuele toeristen er weg ...
Ook wij voegen dit land niet toe aan onze lijst met favorieten, het is er peperduur, de meeste veel te dure hotels zijn beneden de standaard van comfort en hygiëne, de mensen zijn er zeer toerist-onvriendelijk (enkele uitzonderingen die ons pad kruisten waren dan weer super-sympathiek), het is algemeen bekeken een zeer vuil land (vb. openbare toiletten zijn meestal zeer vies, zonder papier, ...).
Kleine dorpen of steden hebben vaak de typische centrale vierkante pleintjes, met paadjes en groene perkjes, waarrond de kerk en enkele belangrijke gebouwen staan. Dit is zeer typisch voor Zuid-Amerika, een rustplaats bij uitstek.
Opmerkelijk is de invloed die President Chávez op dit land heeft. Elke zondag houdt hij een toespraak op TV, waarin hij zonder uitzondering Bush en de Amerikanen hekelt, bovendien de mensen ervan overtuigt dat het land geen buitenlandse toeristen nodig heeft. Mogelijks is hierin een verklaring te vinden voor het gedrag van de inwoners ten opzichte van vreemdelingen.
Zo heeft hij een rem gezet op de verkoop van brandstoffen aan de grens, opdat de buitenlanders slechts een minimum aan goedkope benzine kunnen meenemen.
Zo heeft hij limieten geplaatst op het uitwisselen van de eigen munt Bolívar Fuerte in vreemde munten, voor Venezuelanen. Dit verhindert hen naar het buitenland te reizen, daardoor ontstond in de grensgebieden een zwarte markt (zie ook onderaan deze tekst).
De goedkoopste souvenir in Venezuela : een rood T-shirt met een print van het hoofd van President Chávez.
Alle toeristen die we hebben ontmoet, werden verrast door de zeer hoge levenskost in Venezuela. Dit staat in geen enkele reisgids vermeld. De inflatie gaat hier zeer snel, men spreekt van 60 % in 1 jaar tijd. Op TV horen we dat de inflatie enkel voor augustus 2008 in Venezuela 19 % bedroeg.
In de supermarkt moeten we ons paspoort tonen, de nummers werden genoteerd, ook al deden we slechts een kleine aankoop van wat voedingsmiddelen en betaalden we cash. Bij het buitengaan werd nogmaals onze rekening gecontroleerd.
Grote afstandsbussen zijn luxueus, de airco staat meestal veel te koud, grote vertragingen zijn normaal.
De wegen zijn goed, storend zijn de vele militaire controles van paspoorten en bagage, vooral in de grensgebieden.
De mensen zijn niet spontaan en lachen zelden, lopen tegen je aan op straat, dringen voor doorgang, kunnen niet wachten in de rij, er wordt veel gedronken op straat tijdens het weekend, ... voor ons duidelijk een teken dat men in dit land niet echt gelukkig is.
Voertaal : Spaans
Munteenheid = Bolívar Fuerte
1 EUR = 3,17 VEB (officiele markt)
1 EUR = 5 VEB (zwarte markt)
President Chávez gaf in 2007, bij de lancering van de nieuwe munt-eenheid (x 1.000) een vaste waarde aan de Venezuelaanse munt tov de USD. Dit en de zware inflatie, maken reizen in Venezuela vrij duur.
Er bestaat echter een zwarte markt, waar men 1/2 meer VEB voor zijn geld kan krijgen.
Om zo weinig mogelijk geld naar het buitenland te versassen, besliste Chávez bij de invoering van de nieuwe munteenheid, dat Venezuelanen slechts beperkt vreemde valuta kunnen omwisselen. Hierdoor ontstond een zwarte markt aan de grens, waar men van buitenlanders de munten tegen zeer voordelige koers omwisselt. De buitenlandse munten worden op deze manier beschikbaar voor de Venezuelanen die willen reizen. Zij betalen de vreemde valuta aan hoge koersen, maar zijn blij deze te kunnen verkrijgen.
Het is dus belangrijk veel EUR, USD, BRL of COP mee te nemen bij het reizen naar Venezuela. Vooral in de grenssteden krijgt men een zeer goede koers voor deze munten. Wij wisselden BRL en kregen 1,9 VEB ipv de officiele koers van 1,2 VEB per BRL.

GRENSOVERGANG VENEZUELA - COLOMBIA
Vanuit Maracaibo in Venezuela verplaatsen we ons naar Santa Marta in Colombia.
- taxi Maracaibo hotel - por puesto standplaats, 40 VEB, 30 min. onderweg (kan ook met vertrek aan de busterminal, volgens onze taxi-chauffeur zijn deze por puesto's minder betrouwbaar, achteraf in Colombia hebben we van een Zuid-Afrikaans koppel de bevestiging gekregen)
- por puesto Maracaibo (Venezuela) - Maicao (Colombia), 30 VEB pp., 2 1/2 uren onderweg
- tijdens de rit wordt minstens 15 maal ons paspoort gecontroleerd aan de vele controleposten, we hebben geluk dat we onze bagage niet moeten uithalen
Grensformaliteiten Venezuela :
- aan een loket vóór de grens kopen we een tax-zegel om het land te mogen verlaten, 46 VEB pp.
- tax-zegel voorleggen
- paspoort laten afstempelen
- toeristenkaart afgeven
Grensformaliteiten Colombia :
- paspoort laten afstempelen, hier krijgen we een stempel voor het gevraagde aantal dagen, dit met een maximum van 60 dagen
De grensformaliteiten verlopen vlot, geen wachtrijen.
De por puesto chauffeur wacht telkens op ons, hij rijdt verder tot de busterminal van Maicao (eerste stadje in Colombia).
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc