Landenweb.nl

VATICAANSTAD
Bevolking

To read about VATICAN CITY in English - click here

Hotels Trivago

Bevolking

Vaticaanstad heeft naar schatting ongeveer 1000 inwoners (juli 2017). Hiervan bezitten ongeveer 400 het Vaticaanse burgerschap. De overigen zijn veelal geestelijken uit alle landen van de wereld, die tijdelijk (of permanent) in Vaticaanstad verblijven.

Taal

In Vaticaanstad zijn Latijn en Italiaans de voertaal. Door de vele inwoners uit de gehele wereld is het mogelijk dat men bijna elke denkbare taal kan horen.

Godsdienst

De inwoners van Vaticaanstad belijden voor 100% het Rooms-katholieke geloof. Zie ook het hoofdstuk godsdienst op de Italiëpagina van Landenweb.

Sedisvacatio

De sedisvacatio is de periode tussen de dood van de Paus en de keuze van een nieuwe Paus. Tijdens deze periode is de pauselijke zetel feitelijk onbezet. De Pauskiezers voeren dan gezamenlijk het bewind over de kerk.

advertentie

Conclaaf

Het conclaaf is de bijeenkomst van kiesgerechtigde kardinalen voor de verkiezing van een nieuwe Paus, die traditiegetrouw achter gesloten deuren plaatsvindt zodat de kardinalen niet beïnvloed kunnen worden door de buitenwereld. Het conclaaf vindt sinds 1878 steevast plaats in de Sixtijnse Kapel en vangt aan tussen de 15e en 20e dag na het overlijden van de Paus. Tijdens het conclaaf vinden verschillende stemrondes plaats en doorgaans kan pas bij een twee-derde meerderheid de nieuwe Paus benoemd worden. Als een kardinaal de vereiste meerderheid heeft, vraagt de deken van het kardinalencollege de gekozene of hij het ambt aanvaardt. Als het antwoord hierop"Accepto" is, is er een nieuwe Paus. De Paus wordt gevraagd een nieuwe, zelf gekozen, naam aan te nemen. Naar de buitenwereld toe volgt er een signaal van witte Rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel, alsmede het luiden van de klokken.

Hierna verschijnt de Paus op het balkon van de Sint-Pieter basiliek. Zijn begeleider spreekt dan de woorden uit: 'Habemus Papam' oftewel, we hebben een Paus. De Paus spreekt vervolgens de apostolische zege"Urbi et Orbi" voor het eerst uit.

advertentie

VATICAANSTAD LINKS

Advertenties
• ANWB Stedentrip Rome
• Vliegennaar | Goedkope vlucht Rome
• Rome Hotels
• Rome Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Rome
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over VATICAANSTAD bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vaticaanstad (N)
Reizendoejezo – Vaticaanstad (N)
Vaticaanstad Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems