Landenweb.nl

TSJECHIE
Tsjechische tolwegen

Ga jij op vakantie naar Tsjechië? Dan is het handig om te weten hoe het werkt met het betalen van tol in Tsjechië. In dit artikel vertellen we je alles over de Tsjechische tolwegen, zodat jij goed voorbereid op reis kunt.

Tolvignet voor Tsjechië

In Tsjechië heb je een tolvignet nodig voor de snelwegen en autowegen. Deze plicht geldt voor motorvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg. Het gewicht van een eventuele aanhanger maakt hierbij niet uit.

Elektronisch tolvignet

Voorheen was het tolvignet een papieren vignet, maar vanaf 1 januari 2021 kan je alleen nog een elektronisch tolvignet krijgen. Dit elektronische tolvignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Je kenteken wordt gescand en zo kan er gekeken worden of er op jouw kenteken een elektronisch tolvignet geregistreerd staat. Je kunt dit tolvignet online kopen, maar het elektronische tolvignet is ook te koop bij sommige tankstations in Tsjechië, bij postkantoren en bij zelfbedieningskiosken. Huur je een auto? Dan is deze automatisch voorzien van een elektronisch tolvignet. Je hoeft hier dus zelf niets meer voor te regelen.

Wat te doen met het oude papieren vignet?

Heb je nog een oud papieren tolvignet? Deze blijft geldig tot de aangegeven einddatum van het vignet. Een papieren vignet bestaat uit twee delen: een zelfklevend deel dat aan de binnenkant van de voorruit geplakt moet worden en een los deel dat je mee moet nemen op vakantie. Je moet dit tweede deel altijd kunnen laten zien wanneer hierom gevraagd wordt.

Wat kost een tolvignet voor Tsjechië?

De prijs van een tolvignet voor Tsjechië hangt af van het motorvoertuig waarmee je rijdt én van de duur van het vignet. Je kunt kiezen uit een vignet dat 10 dagen, 1 maand of 1 jaar geldig is. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen voertuigen waarvoor een standaardtarief geldt en voertuigen waarvoor een ecotarief geldt (voor voertuigen op aardgas of biomethaan). Zie onderstaande tabel voor de prijzen.

 

Motorvoertuig tot 3500 kg (standaardtarief)

Motorvoertuig tot 3500 kg (ecotarief)

10 dagen

CZK 310 (€12)

CZK 155 (€6)

1 maand

CZK 440 (€17)

CZK 220 (€8,50)

1 jaar

CZK 1500 (€58)

CZK 750 (€29)

Tolvignet voor zware voertuigen

Voor zware voertuigen gelden in Tsjechië andere regels wat betreft het tolvignet. Motorvoertuigen met een gewicht hoger dan 3500 kg betalen tol per gereden kilometer. Dit wordt bijgehouden door middel van een elektronisch kastje met gps. Deze tolcalculators zijn online verkrijgbaar.

Vrijstelling van tolvignet

Niet alle voertuigen hoeven in Tsjechië tol te betalen. Er geldt een vrijstelling voor motoren en voor voertuigen die minder CO2 uitstoten dan 50g/km. Ook hoef je geen apart vignet aan te vragen voor een aanhanger.