Landenweb.nl

THAILAND
rondreis MH 2011 2

T H A I L A N D

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

THAILAND – ALGEMEEN
In 2009 bezochten we reeds Bangkok, zijn omgeving en het noorden van Thailand. Voor de algemene indrukken over het land willen we verwijzen naar het verslag: Thailand algemeen, reis 2009 – 2010, TAI303. We voegen hier nog wat specifieke opmerkingen toe over onze reis doorheen het zuiden van het land, maar ook enkele algemene opmerkingen die lichtjes gewijzigd zijn.

Zuid Thailand specifiek
Ten zuiden van Thailand wordt vooral gereisd in functie van de natuur. Men vindt er vele eilanden, witte stranden, koralen, kleurrijke vissen, … een waar paradijs voor het strandtoerisme, duikers en snorkelaars. Zowel in het binnenland, langs de kusten als op een aantal eilanden, vindt men de mooiste jungle gebieden. De prachtige tropische regenwouden bevinden zich in een landschap van karstgebergte, meren, rivieren, watervallen, grotten, … kortom, een bezoek hieraan loont zeker de moeite. Daar waar het noorden van Thailand (wat we in 2009 bezochten) de nadruk vooral ligt op cultuur en typische oude dorpen in de bergen.
We reizen niet tot in het uiterste zuiden van het land, met zijn grote populatie aan moslims. Enerzijds omdat daar minder te zien valt, maar ook omwille van veiligheid. Sinds 2007 worden daar regelmatig aanslagen gepleegd door moslim separatisten. Deze zijn vooral gericht naar politici, begin dit jaar werden ook enkele monniken het slachtoffer. Onze initiële planning was om volledig tot het zuidelijkste punt van Thailand te reizen met de trein en daar de grens over te steken met Maleisië. We wijzigen echter onze route en nemen in Hat Yai de trein naar het westen waar ook een grensovergang met Maleisië is.
- Het zuiden van Thailand kent een groot aanbod van georganiseerde excursies, om de prachtige junglegebieden, stranden en eilanden, … te bezoeken.
- Om een echte jungle tocht te maken heb je een gids nodig. Vaak kan je met eigen vervoer gemakkelijker de ingang van een nationaal park bereiken en ter plaatse een gids huren, wat goedkoper uitvalt dan dit met een organisatie van op afstand te moeten organiseren.
- Maar ook (snorkel)tochten op zee, met bezoek aan meerdere stranden en eilanden, kan je vaak moeilijk op eigen houtje maken.
- Hoe verder men naar het zuiden reist, hoe minder toeristisch de steden worden. Het is boeiend om hier de Thai in zijn gewone leefomgeving te zien, zonder de invloeden van het toerisme. Dit voelt voor ons veel beter aan dan de super toeristische plaatsen. Het enige nadeel is dat niet veel mensen er Engels praten, toch zijn ze uiterst vriendelijk en behulpzaam.

Opvallend zijn de vele grote nieuwe wagens, vooral SUV en pick-ups, maar ook zeer oude voertuigen (> 23 J.).

Klimaat

We verbleven in Zuid Thailand in de periode 24 mei – 3 juni.
Het was er 33°C tot 37°C tijdens de dag, wat koeler ’s avonds en ’s ochtends, bijna dagelijks tropische regenbuien en een zeer vochtig klimaat.

Verplaatsingen

Voor niet al te lange afstanden opteren wij – indien mogelijk – om per locale bus te reizen. Deze rijden meestal zeer frequent, zijn zeer goedkoop en bieden voldoende comfort.
Een goed – vaak sneller – alternatief zijn de minibusjes, die vooral worden ingezet op zeer toeristische trajecten. Reken wel op minstens een verdubbeling van de prijs voor één zelfde rit. Persoonlijk niet ons favoriet vervoermiddel: minder comfortabel dan een gewone bus, bij onvoldoende klanten vraagt men onderweg op een ander vervoermiddel over te stappen, bovendien wordt er vaak zeer onvoorzichtig gereden.
Het treinverkeer in Thailand verloopt zeer langzaam, vaak met grote vertragingen. Persoonlijk vinden we het reizen per trein wel iets comfortabeler dan met de lange afstandsbus (vaak ‘s nachts).

Visum

Wanneer je een retourvlucht kan aantonen, is het zeer eenvoudig, je krijgt automatisch een visum voor 30 dagen bij aankomst in een Thaise luchthaven.
Wie over land Thailand binnenkomt, krijgt slechts een visum voor 15 dagen. Hierbij moet je geen retourticket aantonen.
Omdat wij enkel een ticket voor onze heenvlucht hebben geboekt, moeten we op voorhand een visum aanvragen bij de Thaise ambassade. Anders worden we bij het inchecken niet toegelaten door de luchtvaartmaatschappij.
We plannen meer dan 1 jaar weg te blijven en een vlucht kan slechts worden geboekt voor een datum die binnen de periode van 1 jaar valt. Bovendien willen we totale flexibiliteit en weten nog niet hoe en waarvandaan we zullen terugreizen naar België aan het einde van onze rondreis.
Wie geen retourticket kan aantonen, langer dan 30 dagen in Thailand wenst te blijven, meerdere keren het land wenst in te reizen, over land wenst aan te komen voor een periode langer dan 15 dagen, … kan vooraf een visum bekomen bij de Thaise ambassade.
Wij vroegen ons visum (voor 60 d., eenmalige aankomst) aan bij de Thaise ambassade te Brussel (Ukkel), Waterloosteenweg. Hiervoor heb je 2 pasfoto’s nodig en een ingevuld formulier dat je kan downloaden van de website van de Thaise ambassade in België. Je mag je paspoort + visum terug ophalen de dag nadien, tussen 14.00u en 15.00u in de namiddag (op vertoon van het ontvangstbewijs mag iemand dit in jouw plaats doen). Prijs: 30 EUR voor visum met eenmalige aankomst.

Valuta

1 EUR = 42,71 THB (Thaise Bath)

Toppers van deze reis
Khao Sok Nationaal Park, het karstgebergte rond het Rajjaphapa kunstmatige meer
Khao Chong nature center, de 2 watervallen
We zijn geen strandmensen, dus laten we de meeste eilanden voor wat ze zijn. We zullen er enkel verblijven tijdens onze lange reis wanneer we een rustperiode kunnen gebruiken.
Voor de zonnekloppers is er een zeer ruim aanbod aan prachtige eilanden in het zuiden van Thailand.

Afknapper van deze reis
Phi Phi Don eiland, party eiland


ONS REISVERSLAG

Vanuit België reisden we weerom naar BANGKOK, een van de beste uitvalsbases om Azië te verkennen. Ditmaal zullen we naar het zuiden reizen, het noorden van Thailand hebben we reeds grondig verkend bij ons vorige bezoek aan Azië van midden oktober 2009 tot eind januari 2010, dat voortijdig werd afgebroken naar aanleiding van Herlindes voetbreuk.
Het weerzien met Bangkok voelt zeer vertrouwd aan, hier is weinig veranderd. We kiezen voor hetzelfde hotel als bij onze vorige verblijven in deze wereldstad, waar we graag wat verkoeling zoeken aan het zwembad op het dak.
Onmiddellijk na onze aankomst, begeven we ons met de bus naar Pantip Plaza, ook ‘IT city’ genoemd (zie ook ons eerste bezoek aan Bangkok). Hier zullen we een herstelling laten uitvoeren aan ons netboekje, dat ondertussen onmisbaar is geworden. Het is jammer genoeg vrijdag … we zullen tot maandag moeten wachten voor de levering van een nieuw beeldscherm. Maar dan wordt dat ook onmiddellijk bevestigd, we moeten ons netboekje amper een uurtje missen … wat in België onmogelijk is. Hersteldiensten zijn gecentraliseerd in Europa, computers moeten worden opgehaald, daarbij loop je het risico je materiaal 2 weken tot een maand te moeten missen … zo lang wilden wij hier niet op wachten.
Eigenlijk hebben we al heel veel van deze schitterende stad gezien, maar toch zijn er nog hoekjes te verkennen. Op zondag begeven we ons naar de drijvende weekendmarkt Taling Chan. Dit is eerder een markt die zich richt naar de locale bevolking, men komt hier op zondagmiddag lunchen. We nemen de locale bus hiernaartoe en begeven ons tussen wat kraampjes met bloemen, planten, kruiden, … door naar het ‘drijvende restaurant’, want meer is het eigenlijk niet. Op een lang drijvend ponton zit men op de grond aan lage tafeltjes te eten. Verse etenswaren worden tentoongespreid op kleine bootjes die langs het ponton aanmeren, het maal van je keuze wordt ter plaatse op het bootje bereid … verser kan het niet zijn. Het is leuk om zien hoe deze traditie verloopt. Een drukte van jewelste, toeristen komen we hier amper tegen.

Ernaartoe:
Brugge – Bangkok:
trein van Brugge naar Düsseldorf luchthaven, 29 EUR pp
vlucht Düsseldorf – Bangkok (rechtstreeks), 259 EUR pp (enkel heenvlucht)

Bangkok luchthaven – backpackers buurt Khao San:
luchthavenvervoer met airco bus, 150 THB pp.
Overnachtingen:
Rambutry Village Inn, 780 THB voor een kleine 2-persoonskamer ‘junior’ met sanitair (warm water), airco, TV, proper, vriendelijk onthaal, groot zwembad op het dak, centraal gelegen in de backpackers buurt Khao San. Beoordeling: 4/5
Excursies:
Pantip Plaza of IT City, hier kan je alle denkbare elektronica en toebehoren vinden, o.a. computers, printers, camera’s, … Vergelijk goed de prijzen, er zijn koopjes te doen, maar vaak betaal je Europese prijzen !
ernaartoe: bus 59 of 60 / 60 airco, 7 / 12 THB pp.
Taling Chan, authentieke drijvende markt die (nog) niet naar het toerisme is gericht, voornamelijk bezocht door de locale bevolking in het weekend.
ernaartoe: airco bus 79, 16 THB pp.

SURAT THANI is een kuststad met 112.000 inwoners, gelegen halfweg zuidelijk Thailand. De stad dient vooral als hub voor de vele toeristen die komen vanuit het noorden en doorreizen naar de eilanden of nationale parken in de buurt, of omgekeerd.
Ook wij overnachten enkel in Surat Thani, nadat we er met de trein vanuit Bangkok aankomen.
We verkiezen een treinreis boven de nachtbus naar het zuiden, omdat we graag tijdens de dag reizen en de omgeving onderweg zien, maar ook omdat de trein toch een ietwat meer comfort biedt dan de luxebus.
Onze rit verloopt niet vlekkeloos, eerst moet er worden gestopt midden in de natuur. De trein reed over een obstakel op het spoor, men moet dit rapporteren en het voertuig controleren ter plaatse, om veilig te kunnen verder rijden.
Enkele stationnetjes later, rijdt de trein niet meer verder. Men komt ons verwittigen dat er een ongeval is gebeurd en de spoorweg verderop is versperd. We mogen uitstappen om de benen te strekken, men zal ons op de hoogte houden van het verloop.
We zijn nog aan het overleggen of we nu gaan uitstappen of op de trein bij onze bagage blijven in de iets koelere temperaturen … of de trein begint zich traag verder te bewegen ... om enkele kilometers verderop te stoppen vlak voor een ander treinstel, dat duidelijk geaccidenteerd is.
Na wat over en weer geloop en gepraat, worden de treinstellen aan elkaar gekoppeld. We rijden achteruit om de andere trein aan het vorige stationnetje op een zijspoor te plaatsen. Hier wachten de passagiers die eerder waren uitgestapt.
Maar het probleem is hiermee nog niet opgelost … eerst komt een mededeling dat er minibusjes zullen worden ingezet om iedereen naar zijn bestemming te voeren … nadien is er weer een impasse … uiteindelijk rijdt de trein verder. En inderdaad … een vrachtwagen die werd gegrepen door de andere trein, ligt nog in de berm op zijn kant … aan de overweg maken gestrande automobilisten foto’s van het gebeuren.
Ondanks een tweetal uren vertraging, doet de trein nog steeds minder lang over dezelfde afstand, dan de bus. We hebben al bij al een goeie keuze gemaakt.
Surat Thani heeft ons, behalve een goed bed, eigenlijk niets te bieden.

Ernaartoe:
trein Bangkok – Surat Thani, 578 THB pp + reservatiekosten 120 THB pp, 2de klasse, airco. De airco is niet echt van belang, slechts de 2 eerste rijen in de wagon hebben airco, de rest wordt door ventilatoren gekoeld. Deze plaatsen zijn minstens even koel, zo niet iets koeler. Meer beenruimte dan in een autobus. We zijn 10 ¾ uren onderweg, incl. vertraging. Tijdens de rit kregen we een snack met drankje aangeboden, nadien een lunch.
Overnachting:
100 Islands Resort & Spa, 770 THB per nacht voor een 2-persoonskamer met sanitair (warm water), koelkast, TV, WIFI, incl. ontbijt (590 THB excl. ontbijt). Het hotel is een beetje verouderd, maar toch goed onderhouden, proper en comfortabel. Het ontbijt wordt op zijn Thaïs geserveerd, behalve het warme buffet stelt dit niet echt veel voor. Vriendelijk onthaal. 19/6 Moo 3, bypass road, gelegen schuin tegenover het winkelcomplex Tesco Lotus. Tel. 077-201 150-9, www.roikoh.com Beoordeling: 4/5
We kiezen voor dit hotel, omdat de meeste hotelletjes in het stadscentrum kamers per uur verhuren, het kan er bijgevolg zeer luidruchtig aan toe gaan en bovendien is het risico groot dat de kamers niet echt proper zijn.

Het KHAO SOK NATIONAL PARK bevindt zich in het westen van de Suratthani provincie en is 738 km² groot. Dit gebied is één van de oudste regenwouden ter wereld. Een schitterend karstgebergte bepaalt hier het landschap, hoge rotsformaties met ontelbare kalksteengrotten, dichte tropische jungle, rivieren, … zeer moeilijk toegankelijk. Vele dieren leven hier in de wildernis, zoals olifanten, apen, slangen, tijgers, beren, everzwijnen,tapirs, herten, … en 200 soorten vogels. Men waant zich wel eens in ‘Jurassic Parc’.
Enkel in dit gebied groeit de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia Kerrii meijer (Buah Poot). Een fel oranjekleurige bloem met een doorsnee van 80 cm ontpopt zich uit een oranje knop met de grootte van een voetbal. Deze bloeit in januari/februari, slechts 4 dagen lang, daarna wordt deze zwart en rot ze weg met de geur van paddenstoelen. We hebben niet het geluk deze indrukwekkende bloem in het echt te mogen aanschouwen.
Met de lijnbus rijden we naar het Khao Sok National Park. We worden aan de ingang gedropt en onmiddellijk omringd door mannen die ons hun hotelaccommodaties komen aanbieden. We kiezen een witgekalkt hutje op palen uit, midden in het groen. Om ons heen horen we vreemde vogels hun onherkenbare melodietjes en kreten fluiten, kikkers zeer luid kwaken, … af en toe het gebrul van apen iets verder weg.
Een babbel met de hotelgids en een wandeling naar het visitor center (waar we een summier plannetje vinden) helpen ons te beslissen over ons programma voor de komende dagen. Zelf kan je vooraan in het park wandelen tot bij een waterval, verder worden een aantal begeleide excursies aangeboden door hotels en een aantal kantoortjes langs de straat. We concluderen dat het aangeboden programma overal hetzelfde is, meestal tegen dezelfde prijs.
De volgende dag maken we een rustige wandeling met zijn 2-tjes, om een beetje aan het vochtig tropisch klimaat te wennen. We kopen een ticket aan de ingang van het nationale park en begeven ons op weg. Vele mogelijkheden om te wandelen in deze ondoordringbare jungle zijn er niet, zelfs de begeleide wandelingen zijn beperkt tot 1 traject (of je moet een meerdaagse tocht dieper in de jungle maken, waarbij je tent en eten meeneemt). Hetzelfde pad kunnen we een 3-tal kilometer volgen.
We genieten van de prachtige natuur … omringd door kleurrijke vlinders, vreemde insecten, … horen en ruiken apen passeren, maar zien hen niet door het dichte groen, … veel dieren zien we echter niet, ze houden zich op ver weg in de jungle omdat ze niet zo van toeristen houden … Een tropische regenbui komt ons wat afkoeling bezorgen, gelukkig zijn we gewapend met onze paraplu’s …
We kiezen voor een dagtocht op het Rajjaphapa (Cheow Lan) kunstmatige meer, genoemd naar de bijhorende dam (700 meter lang, 95 meter hoog). In 1982 werd deze dam gebouwd om te voorzien in Hydro energie. Daardoor werd het 165 km² grote meer gevormd met een 100-tal eilanden van scherpe karstpieken die er bovenuit steken. Aan de rand van het meer zijn op 2 plaatsen zogenaamde ‘raft’ huizen gebouwd, dit zijn drijvende bamboe hutjes, verbonden door steigers. Van hieruit kan men tochten maken in de jungle, enkele grotten kunnen worden bezocht, maar men kan er ook relaxen. Een gids is hiervoor noodzakelijk.
Met een pick-up brengt men ons naar de dam, zo’n 65 kilometer verderop (wie over eigen vervoer beschikt kan ook ter plaatse een gids met boot vinden om het meer op te varen). Daar stappen we over in een longtail boot, het zo typische vaartuig hier in Thailand. Na een uurtje varen en vooral genieten van de schitterende uitzichten op de karstformaties die boven het water uittorenen, het jungle berglandschap verderop, dode bomen die nog steeds boven het wateroppervlak uitsteken, … komen we aan bij de raft-houses Tone Teuy. Terwijl we wachten op het bereiden van onze lunch, zijn we vrij hier wat rond te kijken of een duik te nemen in het warme meer.
Nadien varen we naar het einde van een inham vlakbij. Van daaruit maken we een leuke wandeling doorheen de jungle over een pad met vele obstakels: boomstammen, rotsen, te doorkruisen rivieren, … Ook hier zien we massa’s kleurrijke vlinders, insecten, vogels, aapjes, … een kleine tarrantula vooraan in haar holletje, … en vele bloedzuigers die in ons een lekkere prooi zien. Weerom blijven de grote dieren op veilige afstand.
Aan het einde van het pad komen we bij de Namtaloo grot, die we verkennen. In het droge seizoen kan men er doorheen trekken, zo’n 700 meter lang (een stukje zwemmen is noodzakelijk), maar nu het regenseizoen begint, staat er te veel water in de grot en kunnen we slechts een 200-tal meter ver geraken. Slechts een aantal mensen van onze groep begeven zich in de grot, want ook nu moet er worden gezwommen door de zeer hoge waterstand. Marc geniet ervan, tot de gids plots opdracht geeft onmiddellijk terug te keren naar buiten. Iemand is op een cobra gestoten, een zeer giftige slang … Echt mooi is dit stuk grot niet, maar de verkenning ervan is superleuk.
Op terugweg pauzeren we nog een tijdje aan de raft houses, waar we kano’s mogen gebruiken, zwemmen, … iemand gaat zelfs vissen …

Ernaartoe:
sôrng-tâa-ou (soort pick-up)Tesco-lotus – busterminal Suratthani, 35 THB pp. De prijzen die men ons voorstelde gingen zelfs tot 250 THB pp., locale passagiers betalen slechts 15 THB pp.
locale airco bus Surantthani – Khao Sok NP, 100 THB pp. (ticket gekocht aan de bushalte zelf en niet in een ticket kantoortje in de buurt ervan), 3 uren onderweg, er is een bushalte tegenover de straat naar het visitor center van het NP, waar zich een aantal hotelletjes bevinden. Aan de busstop biedt men je zowel hotelaccommodatie (inclusief vervoer ernaartoe – maximum 2 km) als een taxirit aan. Wij kozen onmiddellijk een hotelletje uit onder voorbehoud, je kan opteren eerst per taxi een aantal hotelletjes te gaan bekijken.
Hotel:
Khao Sok Jungle huts, 500 THB per nacht (hoogseizoen: 1.200 THB per nacht), voor een mooi wit bepleisterd en insectenvrij betonnen hutje op palen, zeer luchtig, met ventilator, sanitair (warm water), zitplaats ervoor, muskietennet (niet echt nodig), zeer vriendelijk onthaal, goed restaurant met voldoende keuze, bieden excursies aan tegen eerlijke prijzen, 35/5 Moo 6 Klongsok A. Phanom Suratthani 84250, tel. 077 395 160, mob. 087 264 60 32, www.khaosokjunglehut.com, info@khaosokjunglehut.com Beoordeling: 4/5
Excursies:
Nationaal Park:
inkom: 200 THB pp., ticket 24 uren geldig (vb. aankoop om 10 u ’s ochtends, je kan hiermee de volgende dag binnen in het park tot 10 u, je mag er verblijven zo lang je wil), een plannetje om de buurt te verkennen is te verkrijgen in het visitor center, iets voorbij de ingang.
begeleide dagtocht naar het Rajjaphapa meer:
prijs: 1.500 THB pp., incl. gids, lunch, fruitsnack, drinkwater, excl. ticket NP
Prachtige gevarieerde tocht over het meer in een longtail boot, tot aan de Tone Teuy raft-houses, met jungle tocht en bezoek aan de Namtaloo grot.
2-daagse tocht met overnachting in de raft-houses wordt ook aangeboden (2.500 THB pp), de accommodatie is zeer basis, open bamboe hutjes, geen muskietennet, toiletten aan de rand van het meer in de jungle.
Tijdens de wandelingen doorheen de jungle, werden we geplaagd door bloedzuigers. Deze zijn ongevaarlijk, de meeste zijn zeer klein. Toch kan het wondje wel een tijdje bloeden. Kijk regelmatig op je benen, wanneer je ze snel ziet, kan je ze verwijderen voor ze zich vastklampen. Wij gebruikten Deet op onze benen, misschien hadden we er daardoor geen last van.


Het kuststadje KRABI is gelegen aan de Andaman Zee en telt 27.500 inwoners, een bevolking bestaande uit Taoisten en Moslims. Rotsformaties van karststeen reizen vlak voor zijn kust uit zee op als eilanden, omringd door mangroves en begroeid met een dichte groene tropische jungle. Behalve dat het stadje zelf aangenaam toeven is door zijn pittoreske omgeving, is het ook een hub voor toeristen die de boot nemen naar één van de verderop gelegen eilanden, met hun witte zandstranden, groene baaien, maar vooral bekend als paradijs voor duikers met mooie koralen en kleurrijke vissen.
Wanneer we in Krabi na onze aankomst de buurt gaan verkennen, krijgen we langs de kade volop aanbiedingen om gedurende een uurtje per longtailboot de eilanden voor de kust te gaan verkennen. Veel wordt hiervoor niet aangerekend, maar we zouden graag een daguitstap maken naar wat verderop gelegen eilanden. Hiervoor worden een 3-tal verschillende mogelijkheden aangeboden, per speedboot, of voor de 2 kortere opties kan dit ook per longtailboot (wat trager gaat, bijgevolg blijft er minder tijd over op de eilanden).
Uiteindelijk kiezen we voor een daguitstap naar de welbekende Phi Phi eilanden, die zeer populair zijn. Een speedboot brengt ons naar verschillende eilanden rondom.
Op het witte zandstrand van Bamboo eiland pauzeren we even, met de mogelijkheid een verfrissende duik in zee te nemen. We kuieren wat rond en genieten van de prachtige omgeving, omringd door groen en andere eilanden.
Aan Viking cave wordt er even stilgelegd, we kunnen hier niet aan land, maar bewonderen de enorme grot. Hierin leven zwaluwen, hun uitwerpselen worden verzameld en verkocht voor zo’n 3.000 THB/kg (ongeveer gelijk aan onze oude BEF). De geur komt ons tegemoet …
We bewonderen o.a. ook Maya Bay, een grote groene inham met witte zandstranden, omringd door hoge rotsbergen die begroeid zijn met diepgroene tropische jungle. Deze plaats werd gebruikt als decor voor de bekende film ‘Tha beach’.
Op het kleine strandje ‘Monkey beach’ komen de aapjes ons tegemoet. Niet echt verantwoord, maar de toeristen voeden de aapjes overvloedig … de reden dat deze dieren hier niet wegvluchten voor de drukte. Een aapje komt het Coca Cola blikje van een man uit ons gezelschap afnemen, bestudeert het eerst even … en begint het uit te drinken. Ondertussen kijkt hij rond of er nog meer te krijgen valt …
Op Phi Phi Don eiland krijgen we een lunch voorgeschoteld. We wilden dit echt wel zien … maar zijn blij dat we niet hier kwamen logeren, zo’n drukte … echt een omgeving voor liefhebbers van fuiven.
Na de middag mogen we op 2 plaatsen in zee snorkelen. De boot gooit zijn anker uit in de buurt van Hin Klang en Lohsamah Bay. Op de eerste plaats krioelt het van de kleurrijke vissen, bij de 2de stop zijn er meer kleurrijke koralen te bewonderen.
Op terugweg is de zee zeer woelig en dat mogen we voelen. Maar gelukkig … geen zeezieken …
We zouden graag nog een wandeling gaan maken in het Phanom nationaal park, een junglegebied met watervallen, warmwaterbronnen en grotten. Er is echter geen mogelijkheid om daar te geraken met openbaar vervoer. Een taxi voor een ganse dag vraagt ons 900 THB (wat niet veel is op zich), daarbij de inkom van het park van 400 THB pp. opgeteld … dit vinden we te duur, immers we zullen de wandeling op eigen houtje maken.

Ernaartoe:
minibus Khao Sok NP – Krabi, 300 THB pp., 2 ½ uren onderweg, nogmaals worden we overtuigd liever met een gewone bus te reizen, de busjes zitten propvol, de chauffeurs rijden wild terwijl ze de ganse tijd telefoneren of met andere zaken bezig zijn, onderweg moeten we overstappen … maar in dit geval was het de beste optie, want de lijnbus volgt een ander traject, via Phuket, wat de reis meer dan dubbel zo lang maakt.
sörng-täa-ou (locaal openbaar vervoer per open pick-up) Krabi minibus stop – centrum, 20 THB pp., men probeert ons hier eerst een rit voor 50 THB pp. aan te bieden.
Overnachtingen:
Chan Cha Lay guesthouse, 400 THB per nacht voor een luchtige, rustige en ruime 2-persoonskamer achteraan het binnentuintje (N° 1), met ventilator (650 THB p.n. voor airco), sanitair, gratis WIFI (of 20 min. op de hotelcomputer), prachtig blauw/wit interieur met Middellandse Zee sfeer, gezellig hotelletje met vriendelijk en behulpzaam onthaal, 55 Uttarakit rd., Tel. 075 620 952, e-mail: chanchalay_krabi@hotmail.com, www.chanchalay-krabi.com Beoordeling: 4/5
Excursies:
Phi Phi eilanden daguitstap, 900 THB pp. (hoogseizoen: 1.800 THB pp.), met speedboot, incl. lunch, fruitsnack en drinkwater, mogelijkheid tot zonnen, wandelen, zwemmen, snorkelen, bewonderen van grot, … deze excursie wordt door verschillende operators aangeboden, ze hebben allen hetzelfde programma, de deelnemers worden uiteindelijk samengevoegd tot de boten vol zitten (+/- 30 personen), de laagste prijs werd ons geboden in het ticketbureautje naast ons hotel, aanrader !

TRANG is een provinciehoofdstad met 65.000 inwoners, wordt gebruikt als hub voor toeristen om naar de nabijgelegen eilanden te reizen. Men wil het toerisme opwakkeren … maar zo te zien is er nog veel werk. In een toerismekantoor vragen we wat informatie, maar men moet ons een antwoord schuldig blijven … bovendien spreekt men er amper enkele woorden Engels. We krijgen plannetjes met toeristische informatie aangeboden van nabijgelegen plaatsen, maar deze van Trang zelf heeft men niet …
Reeds bij onze aankomst in dit stadje, valt onmiddellijk op dat we hier niet in een toeristische omgeving vertoeven. We bevinden ons in een eerder druk zakenstadje, waar weinigen Engels spreken. Op straat worden we vriendelijk aangesproken door de bewoners, die hun beperkte kennis van de Engelse taal even met ons willen testen. Anderen lachen verlegen en durven niets te zeggen, of kunnen zich helemaal niet uiten. Hier zien we langs de straatkant enkel aanwijzingen of borden in het Thais, de Engelse vertalingen, die het ons anders toch wat gemakkelijker maken, zijn niet aanwezig. Hoe meer we naar het zuiden reizen … hoe meer moslims (gesluierde vrouwen) we zien.
Het is wel boeiend om eens in zo’n niet toeristische omgeving te vertoeven en zo kennis te maken met het echte Thaise leven. Wel grappig dat we hier mannen op straat zien lopen met een zangvogel in een kooitje. Ze hangen de vogelkooi op aan de gevel van hun huis, werk of plaats waar ze vertoeven ... hun geliefde vogel gaat overal met hen mee. Dit fenomeen kwamen we reeds eerder tegen, aan de andere kant van de wereld … in Suriname en Guyana.
Het Khao Chong nature & wildlife study center is een natuurgebied dat we individueel kunnen bezoeken. Met het openbaar vervoer kunnen we ons verplaatsen tot 1 kilometer voor de ingang. In het natuurgebied genieten we volop van de totale rust, toeristen of andere bezoekers zien we hier niet. Enkele mensen en studenten zijn bezig met het onderhoud van het park. We worden overal weer zeer vriendelijk begroet, blij dat men eens een toerist op bezoek krijgt. Dieren zien we hier niet, behalve vlinders, speciale insecten, kikkers en hagedissen … vogels fluiten hun lied , verborgen in het groen van de bomen. Dit park is nog een echt natuurgebied, met zeer hoge bomen, dichte onderbegroeiing, … Twee watervallen zijn de moeite van een bezoek waard. Bij deze aan het einde van het park stroomt het water van zeer hoog over de rotsen in meerdere etages, omringd door diepgroen …
Wanneer we aan de wegkant staan te wachten op een sörng-täa-ou, die hier niet zo frequent rijden, krijgen we een welkome lift aangeboden door een vriendelijke werknemer van het park, die richting Trang rijdt.

Ernaartoe:
sörng-täa-ou hotel – busterminal, 20 THB pp
airco bus Krabi – Trang, 115 THB pp., 2 uren onderweg
tuk-tuk busterminal – hotel, 30 THB pp.
Overnachtingen:
hotel My Friend, 550 THB per nacht, voor een ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), airco, TV, koelkast, gratis WIFI, ’s ochtends koffie met cake, centraal gelegen, vlakbij het station, tel. 075 225 447, e-mail: myfriend_trang@yahoo.co.th Beoordeling: 4/5
Excursies:
Khao Chong nature & wildlife study center: wanneer de asfaltweg in 2 splitst, rechtsaf om op het einde bij een pad naar een prachtige waterval uit te komen (+/- 3 kilometer van de grote weg)
inkom: gratis (de dames aan de receptie gebaren dat we zo door mogen, op een bord staan nochtans bedragen vermeld van 10 THB – 200 THB, we kunnen de Thaise tekens die erbij staan niet lezen en weten dus niet of er normaal gezien inkom moet betaald worden, misschien indien men met een vervoermiddel in het park rijdt)
ernaartoe: sörng-täa-ou Trang centrum – afslag Khao Chong nature & wildlife study center, 25 THB pp., 45 min. onderweg (wat vrij lang is, want de radiator van ons overjarig vervoermiddel vroeg halfweg enkele liters water)

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc