Landenweb.nl

THAILAND
Klimaat in Thailand

Tropische bestemmingen, vooral die met een rijke natuur en veel wildlife, kennen allemaal een grillig klimaat. Orkanen, moessons en tyfonen: je maakt het liever niet mee tijdens je exotische vakantie. Ook een fikse regenbui wil je liever vermijden tijdens je strandverblijf, maar bedenk wel: het oerwoud is niet voor niets zo groen, de regen brengt de natuur tot leven. Wanneer je je reis naar Thailand plant, is het verstandig om rekening te houden met het klimaat. Het land kent vier zones met hun eigen weerpatroon en door dit van tevoren te bestuderen, voorkom je dat straks je reis in het water valt. Per regio zetten we de beste reisperiode op een rijtje.

Centraal-Thailand: Bangkok, River Kwai, Ayutthaya, Khao Yai, Ko Samet, Ko Chang

Bangkok Thailand

Bangkok

Veel reizigers starten hun reis in Bangkok, omdat daar de meeste internationale vluchten aankomen. De hoofdstad zelf is absoluut een bezoek waard, van de gezellige drukte van China Town tot de hippe shopping malls van de moderne wijk Sukhumvit. Vanaf Bangkok is het gebied rond de River Kwai goed te bereiken, evenals de oude Koningsstad Ayutthaya en National Park Khao Yai. Deze regio kun je het hele jaar door goed bezoeken. De droogste periode is van november tot en met april. De overige maanden valt er af en toe een bui, met de piek in september en oktober. De temperatuur varieert van 31°C tot 35°C, waarbij maart tot en met mei het warmst zijn. Wil je naar een eiland in Centraal-Thailand, bedenk dan dat het op Ko Chang echt enorm hard kan regenen, met name van mei tot en met oktober. Ko Samet is weer een stuk milder qua regenval.

Noord-Thailand: Chiang Mai, de Gouden Driehoek

Kies je ervoor om naar het noorden van het land te reizen per trein, in plaats van per vliegtuig, dan zie je langzaamaan het landschap steeds glooiender worden, om uiteindelijk in de bergachtige omgeving van Chiang Mai uit te komen. Je vindt hier een heel puur stukje Thailand: ruige, maar ook groene natuur en bergdorpjes waar de bevolking nog traditioneel leeft. Bamboehutjes met geiten en kippen op het erf en koken op een houtvuurtje. De regio heeft weinig last van zware regenval, de droge tijd loopt van oktober tot en met juli, maar in de overige maanden vallen de buien best mee. Wel is het goed om rekening te houden met de temperatuur, zeker als je een flinke trekking gaat maken. In de bergen kan het ’s avonds afkoelen, maar het is wel een warme streek met temperaturen van 28°C tot 36°C. De maanden maart tot en met mei zijn het heetst, de koelste periode is van november tot en met januari.

Zuidoostkust: Ko Samui, Ko Phangan, Ko Tao

Het tropische Thailand kent prachtige stranden en in het zuiden vind je onvoorstelbaar veel mooie eilanden met zacht wit poederzand, kokospalmen en een azuurblauwe zee. Plaatjes zoals we ze kennen uit de reisbrochures, maar dan recht voor je neus met het kriebelende zand aan je voeten. Omdat je hier waarschijnlijk vooral van de zon en de zee wilt genieten en er nauwelijks binnenactiviteiten zijn, is het met name voor de eilanden fijn om mooi weer te hebben. Aan de zuidoostkust kun je een groot deel van het jaar terecht, het droge seizoen loopt van december tot en met september en de temperatuur is heel constant van 29°C tot 32°C. April tot en met mei is daarbij net iets warmer, de koelere maanden zijn in de winter.

Zuidwestkust: Phuket, Krabi, Phang Nga Baai, Trang archipel

Kust Thailand

Ook aan de zuidwestkust tref je de meest exotische eilanden. Wederom brede stranden die omlijst worden door groene vegetatie en prachtige uitzichten op zee, waar kalkstenen rotsen boven de waterspiegel uitstijgen. De regio is zo fotogeniek dat ook veel filmmakers kiezen voor deze kust, als achtergrond van hun scènes. De James Bondfilm The Man with the Golden Gun is een bekend voorbeeld en hoewel het verhaal van de film The Beach speelt op een eiland aan de oostkust, is de film gemaakt aan de westkust op de Phi Phi eilanden. Jammer dat zo’n prachtige regio een groot deel van het jaar natgeregend is. Van mei tot en met november zijn de moesson en regenbuien zo heftig dat de bootdiensten naar veel eilanden gestaakt worden. Geen geschikte regio voor de zomervakantie dus, maar wel ideaal voor een reis met Kerst. De droge tijd is namelijk van december tot en met april. Voor de temperatuur hoef je het niet te laten, die loopt van 31°C tot 33°C, waarbij het van februari tot en met april doorgaans net iets warmer is.
Deze informatie is samengesteld door Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Aan de hand van bouwstenen kun je zelf je individuele reis door Thailand samenstellen. Ervaren reisspecialisten helpen je graag en letten daarbij natuurlijk ook op de beste reisperiode voor jouw wensen.