Landenweb.nl

TANZANIA
Rondreis door het ons onbekende Tanzania in 2007

Tekst en foto's:
Dirk Dewulf.

In onze bagage steekt een groot vraagteken. Voor het eerst heb ik de reis zelf geregeld via het internet en dus blijft het afwachten. Eerst moeten we ”cityhoppen” naar Schiphol om vandaar met KLM naar Kilimanjaro International Airport in Tanzania te vliegen.

Die ene keer dat ik vanuit Schiphol vertrok liep het goed mis. Toen zaten we er 24 uur vast wegens een technisch defect bij Air Lanka.
Dus toch wel een beetje nerveus.
Onterecht want alles loopt vlot en KLM valt erg goed mee.
Een tiental uren later staan we aan te schuiven voor een visum Pole Pole , we zijn terug in Afrika.

Eén keer 50 dollar neergeteld mag je meteen het land in. Pascontrole , nazicht inentingscertificaat , douane , het hoeft allemaal niet meer . Karibu ! Welcome in Tanzania.Een chauffeur zal ons naar Arusha brengen. Augustin staat ons op te wachten. Zijn ogen blinken als ik zeg dat ik hem ken…from internet. De lichten van de pick-up jeep weigeren dienst. Dan maar zonder de weg op.

Rijdend in het spoor van een voorligger krijgt August de koplampen uiteindelijk toch aan de praat en scheuren we door de duisternis naar Arusha de safarihoofdstad van Noord Tanzania.
We verblijven vannacht in "The Outpost Lodge" . Een pintje voor het slapengaan en snel onder de lakens!

Het was een lange dag. De volgende morgen hebben we een afspraak met Menno van Hofland Expeditions. Hij heeft de safari voor ons geregeld en komt wat uitleg geven over het verder verloop van onze reis.
Nadien rijden we met hem mee naar het centrum van Arusha. We moeten nog wat dollars uitwisselen.

Arusha is geen bruisende stad. Wel een heksenketel met een enorm druk, zelfs chaotisch verkeer.
Ieder doet zijn eigen ding. De anderen zullen wel stoppen.
In volle centrum staat de’ clocktower’ , precies halverwege de afstand tussen Cape Town en Cairo.
Tanzanianen noemen dat het middelpunt van Afrika. Nou ja!

Na een kort bezoek aan de lokale markt laten we de drukte achter ons en keren terug naar de lodge. De reistassen moeten gepakt worden en de harde koffers in bewaring gegeven tot na onze terugkeer van safari. Morgenvroeg is het zover Met een uur vertraging komt ons vervoer eraan. Verrassing : alhoewel anders gezegd is August toch onze gids/chauffeur voor de komende dagen. We zijn wel blij met de keuze. De reisafstand voor vandaag bedraagt slechts een kleine 190 kilometer. Al blijken we toch bijna een uur nodig te hebben om door het intense verkeer van Arusha te geraken.

De stad, aan de voet van Mt Meru , zwelt maar steeds aan en telt nu reeds meer dan een miljoen inwoners. Aan de voorsteden tref je dan ook de onvermijdelijke sloppenwijken die dan weer afwisselen met nieuwe urbanisaties .
Tanzania is in volle ontwikkeling, heeft een vrij stabiele regering en doet er alles aan om haar achterstand in te halen.

Gedurende ongeveer een uur volgen we de enige hoofdweg die naar Zuidelijk Afrika leidt. We schieten goed op over een prima wegdek. Onderweg zien we heel wat koffieplantages en bloemenkwekerijen. Dan gaat het westwaarts richting Lake Manyara .

Het landschap is prachtig.
De ene heuvel na de andere. Steile klimmen wisselen af met lange afdalingen waarlangs de lokale bevolking , meestal per fiets, enorme lasten vervoert. We komen voorbij Mto Wa Mbo, een beetje kunstmatig, nogal toeristisch kijkdorp dat een beeld schept over de levenswijze van de ethnische bevolkingsgroepen en de Masai in het bijzonder.

Nogal commercieel met veel houtsnijwerken, felgekleurde, schilderijen en souvenirshops. Mto wa Mbo is Swahili voor muggenrivier. De bevolking groeit hier steeds maar aan. Gelukzoekers komen hier hun steentje meepikken van het open bloeiend toerisme.
Lake Manyara, gelegen aan de Great Rift Valley , is nu wel heel vlakbij. Tijd om de benen even te strekken aan de gate van het wildpark.

Bij het binnenrijden lezen we deze wijze woorden: "Verwijder niets uit het park behalve voeding voor de ziel , troost voor het hart en inspiratie voor de geest"!
Het Lake Manyara Game reservaat , uitgestrekt over 50 km tussen de flanken van de Rift Valley en het meer, is niet het grootste, maar misschien wel een van de mooiste parken van Tanzania.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Tanzania

Arusha
aan de voet van de mount Meru. 4566 m.
Naar 2300 meter hoogte
Herstellen midden Serengeti
Dikke vrienden