Landenweb.nl

TANZANIA
Migratie in Serengeti National Park Tanzania

Natuur en wild in Tanzania

Het beeld dat bij Tanzania hoort is dat er enorme kuddes en zebra’s over de Serengeti trekken. Alle nationale parken in Tanzania hebben hun eigen habitat. De parken die in het zuiden liggen, zijn dichter begroeid. Luipaarden, Cheetas, leeuwen en andere katachtige zijn overal in heel Tanzania te vinden.

In de Selous leven ook veel olifanten, hyena’s en wilde honden in de bos- en rietbokken. Ruaha staat erom bekend om de grootste olifantenpopulatie van Tanzania te hebben. In de Ruaha rivier leven dan eer krokodillen en nijlpaarden.
Het Mahale National Park, Lake Manyara en de Selous zijn dan weer ideaal voor de vogelliefhebbers dankzij de machtige Rufiji rivier.

De grote trek

In Tanzania kan u het hele jaar door wild zien. Elk gebied in het land biedt mooie safari mogelijkheden voor toeristen. Misschien wenst u de migratie van de gnoes van dichtbij mee te maken? Echter hangt alles af van het weer. Het meemaken van de migratie moet u zien als een bonus. De migratie gebeurt op 75% van het jaar in de Serengeti. De gnoes verplaatsen zich in een cirkelbeweging dat zich elk jaar herhaalt door de gehele Serengeti.

Tijdens april tot en met juni bevindt zich de migratie in het Westelijke gedeelte van Serenegti National park. Dit wordt ook de Grumeti corridor genoemd. Tijdens de migratie kan u getuige zijn van spectaculaire oversteken in de Grumeti rivier.

Ergens in de periode van juli tot september steken ze dan de grens met Kenia over en dit zijn de maanden waarin u in het Noorden van de Serengeti moet blijven. Ongeveer half oktober keren ze terug naar het noordoosten. Vervolgens steekt de kudde de Mara rivier over en blijven ze verder trekken naar het Zuiden. In de maanden november- maart zal de kudde zich bevinden in het centraal gedeelde en het zuidelijk gedeelde. Daar maakt de kudde zich klaar om op hun jongen te werpen. De maanden november tot maart is de beste periode om de grote kuddes te zien tezamen met hun jongen.

De kudde graast relaxed en brengt de hele dag door met grazen en slapen. De maanden daarop van april tot juni trekt de kudde via de Serengeti weer naar de Grumeti rivier en dan is de cirkel helemaal rond.