Landenweb.nl

OEKRAINE
Bevolking

To read about UKRAINE in English - click here

Hotels Oekraine

Steden OEKRAINE

Kiev

Bevolking

Algemeen

In 1992 bereikte de Oekraïense bevolking voorlopig haar grootste omvang met 52 miljoen inwoners. Oorzaken hiervoor zijn de verslechterde gezondheidszorg, slechte voeding en de dalende levensstandaard, waardoor de kindersterfte is toegenomen en de levensverwachting van de Oekraïener daalde. Bovendien daalde sinds 1993 het aantal immigranten uit de voormalige Sovjetrepublieken aanzienlijk en nam sinds 1995 het aantal emigranten naar vooral Canada, de Verenigde Staten en Israël toe.

In Oekraïne wonen in 2017 44.033.874 mensen. In het dunbevolkte land wonen ongeveer 73 inwoners per km2. Na de onafhankelijkheid kon iedereen in Oekraïne de Oekraïense nationaliteit krijgen en de meeste bewoners hebben dit ook gedaan.

De bevolking bestaat uit Oekraïeners (77,8%), Russen (17,3%) en verder nog Joden, Witrussen, Moldaviërs, Bulgaren, Polen, Hongaren en Roemenen. West-Oekraïne is hoofdzakelijk Oekraïens, in de rest van het land wonen veel meer van bovengenoemde etnische groeperingen, met op de Krim en in het oosten veel mensen die zich als Russen zien.

Hoewel Oekraïne een vrij homogene bevolkingssamenstelling heeft, kent het land nog enkele kleine minderheidsgroepen in het centrum en het zuidwesten. In het uiterste westen wonen de Lemky, iets verder oostelijk leven de Boiky. In de noordelijke berggebieden leven de Wolyniërs en in de Karpaten woont de belangrijkste minderheidsgroep, de Hutsuls. Na de breuk met de Sovjet-Unie keerden ook de Krim-Tataren weer terug, die in 1944 gedeporteerd waren naar Siberië en Centraal-Azië op beschuldiging van collaboratie met de Duitsers.

Ongeveer 70% van de bevolking woont in grote steden als de hoofdstad Kiev, Charkov, Donetsk, Odessa, Dnjepropetrovsk, Lvov, Zaporozje en Krivoj Rog.

De jaarlijkse natuurlijke bevolkingsgroei bedroeg in 2017 -0,41%. De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen is 77,1 jaar, voor mannen 67,4 jaar. Het aantal geboorten per 1000 inwoners bedroeg in 2017 10.3 en de sterfte per 1000 inwoners bedroeg in datzelfde jaar 14.4.

De bevolkingsopbouw is als volgt:

De grootste steden in 2014 zijn Kiev met bijna 3 miljoen inwoners en Charkov met 1,5 miljoen inwoners.

advertentie

Oekraïeners in de wereld

Miljoenen Oekraïeners wonen in de landen van de vroegere Sovjet-Unie; nog eens miljoenen wonen in andere landen van Europa en verder Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De grootste Oekraïense gemeenschappen zijn te vinden in Canada (1,1 miljoen), de Verenigde Staten (1,2 miljoen), Argentinië, Brazilië, Duitsland. Groot-Brittannië en Australië.

De oorzaken voor de verschillende emigratieperioden waren heel verschillend. Zowel de sociaal-economische omstandigheden als de politiek van de overheid waren redenen om te vertrekken.

De eerste emigratieperiode was van het eind van de 19e eeuw tot 1914. De grootste trek was toen naar de Verenigde Staten (250.000-300.000), Canada (170.000) en Brazilië (35.000).

Tussen de beide wereldoorlogen trokken de landverhuizers naar landen als Frankrijk, Zuid-Afrika en Argentinië. In deze periode waren er ook veel politieke emigranten, die zich vooral in Polen, Tsjecho-Slowakije en Duitsland vestigden.

De derde emigratieperiode vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden ruim twee miljoen Oekraïense mannen en vrouwen als dwangarbeider naar Duitsland gedeporteerd. Na de oorlog bleven er ongeveer 210.000 in Duitsland. In de periode 1947 tot 1991 vetrokken er ongeveer 80.000 Oekraïeners naar de Verenigde Staten, 30.000 naar Canada en 20.000 naar Australië.

advertentie

OEKRAINE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Oekraine
• Hotels Oekraine
• Autoverhuur Sunny Cars Oekraïne
• Hotels Trivago
• TransportOekraïne - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over OEKRAINE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Oekraïne (N)

Bronnen

Bassis, V. / Ukraine

Marshall Cavendish

Corona, L. / Ukraine

Lucent Books

Hove, P. ten / Schets van Oekraïne

Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Oekraïne

Minbuza Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Otfinoski, S. / Ukraine

Facts on File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems