Landenweb.nl

Kiev
 

Hotels Trivago

To read about Kyiv in English - click here

advertentie
Hotels Trivago TransportOekraïne - TTS Quality Logistics B.V

Algemeen

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne en volgens velen de mooiste stad van Oost-Europa. Kiev is het centrum van Oekraïne, niet alleen op geografisch gebied, maar ook in economisch, wetenschappelijk en politiek opzicht. Daarnaast is Kiev één van de oudste steden van Europa.

KievKievPhoto: James Hills in het publieke domein

advertentie
Hotels Kiev Autoverhuur Sunny Cars Kiev

Ligging

Kiev ligt in het midden van Noord Oekraïne. De stad wordt doormidden gesneden door de rivier de Dnjepr. Ook de Desna rivier stroomt door Kiev. Het landschap van Kiev is, met name aan de rechteroever van de Dnjepr, groen, bebost en er zijn heuvels, kleine riviertjes en ravijnen te vinden. Kiev heeft een oppervlakte van 836 km² en rond de 2,7 miljoen inwoners.

advertentie
Djoser Rondreis Oekraine

Weer

Kiev kent, net als de rest van Oekraïne, een continentaal klimaat. Het zuiden van Oekraïne kent een warm landklimaat en het noordelijke gedeelte van het land, waar Kiev toe behoort, heeft een gematigd continentaal klimaat. Het weerbeeld rondom Kiev wordt gekenmerkt door een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 22 graden.

Het is relatief droog in Oekraïne met de meeste neerslag in juni, juli en augustus.

December, januari en februari zijn de koudste maanden in Kiev. De temperatuur kan dan dagen onder het nulpunt blijven. Er valt dan ook regelmatig sneeuw, die door de temperaturen en de luchtvochtigheid erg lang kan blijven liggen. Ook de Dnjepr en de Desna zijn in de winter helemaal dichtgevroren en totaal onbevaarbaar.

Geschiedenis

Schilderij dat de stichting van Kiev verbeeldSchilderij dat de stichting van Kiev verbeeldPhoto: Publiek Domein

De strategische ligging van Kiev aan twee bevaarbare rivieren en tussen Scandinavië en Constantinopel (het huidige Istanbul) maakte dat er al vroeg in de geschiedenis een handelsnederzetting ontstond. Wanneer de stad precies is gesticht is niet duidelijk, maar we weten wel dat de stad een grote bloei doormaakte van de 9e eeuw tot het begin van de 12e eeuw. Kiev was toen hoofdstad van het Oost-Slavische Kievse Rijk en met ruim 50.000 inwoners de grootste stad van Europa. Toen Prins Vladimir in 1225 overleed kwam de stad terecht in feodale oorlogen en uiteindelijk verwoestten de Mongolen Kiev grotendeels.

Kiev rond 1900Kiev rond 1900Photo: Publiek Domein

Pas rond de 19e eeuw krabbelde de stad weer op uit het dal. Toen de Eerste Wereldoorlog aanbrak, werd Oekraïne veroverd door verschillende groeperingen. De overwinning van de Bolsjewieken maakte dat Oekraïne tot de opheffing in 1991 tot de Sovjet Unie behoorde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 33.771 van de 175.000 joodse inwoners van het communistische Kiev vermoord bij het Ravijn Babi Jar. In deze zwarte periode werden er ook veel gebouwen en kunstobjecten in de stad vernield.

Gelukkig werd er veel na de oorlog weer hersteld. Pas na de val van de Sovjet Unie in 1991 werd Oekraïne weer echt onafhankelijk. Momenteel is het erg onrustig in de regio, de verhouding met Rusland is zeer gespannen.

Bezienswaardigheden

Kiev Babi JarKiev Babi JarPhoto: Dgri CC 3.0 Unported no changes made

Een belangrijke geschiedkundige bezienswaardigheid van Kiev is het ravijn van Babi Jar. Het is geen vrolijke toeristenattractie, maar wel belangrijk om bij stil te staan.

Bij het ravijn zijn drie monumenten te vinden: één voor de omgekomen kinderen, één voor de omgekomen Sovjetburgers en een Menoramonument voor alle slachtoffers tijdens de Holocaust.

Gouden Poort KievGouden Poort KievPhoto: Håkan Henriksson CC 3.0 Unportedno changes made

De Gouden poort is de oude toegangspoort naar Kiev. De poort stamt oorspronkelijk uit de 11e eeuw en is gebouwd in opdracht van prins Jaroslav"de Wijze". In de 13e eeuw vernielde de Tartaren de poort gedeeltelijk en later raakte de poort nog meer in verval. In 1982 is een restauratie afgerond ter gelegenheid van de viering van het 1500 jarige bestaan van Kiev. Er is nog al wat kritiek op deze restauratie omdat het resultaat een geromantiseerde versie van de werkelijkheid zou zijn. Momenteel is er een museum gevestigd in de gouden poort over de geschiedenis van de poort en van de hele stad Kiev.

Gorodetsky Huis KievGorodetsky Huis KievPhoto: DiscoverWithDima CC4.0 Internacionalno changes made

De architect Vladislav Gorodetsky heeft een heel bijzonder huis gebouwd in Kiev.

Het wordt wel Huis van de Chimaera's genoemd omdat hij het rijkelijk versierd heeft met soms vreemde figuren zoals dolfijnen, olifanten, neushoorns en slangen allemaal gemaakt ven het toen nieuwe materiaal cement. (Gorodetsky bezat een cementfabriek) Hij wordt gerekend tot de arts-nouveau stroming en vaak vergeleken met de bekende bouwmeester Gaudi uit Barcelona. Het huis staat in de Bankovayastraat en er doen veel vreemde verhalen de ronde. Zo zou Gorodetsky het vervloekt hebben nadat hij failliet was gegaan. De vloek was dat alle latere bewoners ongelukkig zouden worden en geld zouden verliezen.

Sint-Sofiakathedraal KievSint-Sofiakathedraal KievPhoto: Dezidor CC 3.0 no changes

De Sint-Sofiakathedraal in Kiev is ook de moeite waard om te bezoeken. De oudste delen van de kathedraal stammen uit de 11e eeuw en het is één van de oudste gebouwen in de Oekraïense hoofdstad. In de geschiedenis is de kerk een aantal keren vernietigd en weer opnieuw opgebouwd waardoor de kerk kenmerken heeft van 17e, 18e en 19e-eeuwse bouwstijlen. Een mozaïek van de Maagd Maria met een hoogte van maar liefst 6 meter is de grootste publiekstrekker in de kerk.

Daarnaast zijn er 300 fresco’s te vinden die ook wel bekend staan als ‘Sophia graffiti’.

Nationaal Historisch Museum KievNationaal Historisch Museum KievPhoto: Sasha Fujin CC 2.0 Generic no changes made

Het nationaal historisch museum biedt een overzicht van de roemruchte geschiedenis van Oekraïne. Het museum opende haar deuren in 1994 en heeft een grote collectie archeologische en etnografische voorwerpen. Er zijn ook boeken met historische waarde, een grote collectie munten en een aantal kunstwerken. Kiev was ooit het centrum van de macht in Oost-Europa en er is veel aandacht voor die periode (11e en 12e eeuw). Het museum ligt in oud-Kiev en je hebt een mooi uitzicht over de stad.

Tips

Een dagje winkelen kan niet ontbreken bij een bezoek aan Kiev. Er zijn veel winkelcentra en leuke boetiekjes. Bovendien liggen de prijzen relatief laag in Kiev.

In het hart van het centrum zijn ook veel leuke souvenirshops te vinden.

Kiev MetroKiev MetroPhoto: Sharon Hahn Darlin CC 2.0 Generic no changes made

De manier om je van A naar B te verplaatsen in Kiev is de metro. Het metronetwerk is goed ontwikkeld en je reist snel met de metro. Bovendien is het een goedkope manier om te genieten van Kiev.

Kiev LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Oekraine
• Hotels Kiev
• Autoverhuur Sunny Cars Kiev
• Hotels Trivago
• TransportOekraïne - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over Kiev bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems