Landenweb.nl

NAMIBIE
Op bezoek bij de Himba stam

Tekst en foto's:
Sammy Tempels

Opuwo
Vandaag zeer vroeg wakker want vandaag moet één van de hoogtepunten van de reis worden! We gaan op bezoek bij een Himba stam. We ontbijten en gaan alvast naar de voorkant van het hotel. De gids laat op zich wachten (african time) en tot mijn verbazing staan de andere gasten allemaal achter het gesloten hek naar buiten te kijken.

Ik weiger me te laten opsluiten, tik op het hek en laat de bewaker open doen zodat ik rustig op straat kan en voel me op geen moment onveilig. Een uurtje later is onze gids er en vertrekken we samen met twee Italiaanse mensen naar de Himba's.

We rijden ongeveer 40 min over slechte weg tot onze gids plots linksaf de graskant inrijd. Niemand heeft iets gezien maar nu zien we even verder toch enkele hutten en een kraal voor vee staan. De gids wijst er ons op dat we zeker in het busje moeten blijven zitten en voorlopig nog geen foto's mogen nemen.

We hebben in de koffer voedsel mee voor de Himba's: bloem, meel, water, vaseline,... en de gids moet eerst toestemming gaan vragen aan de hoofdman.
Als hij beslist om ons te ontvangen is alles in orde en hoef je aan niemand meer iets te vragen, zegt hij nee dan kan je vertrekken. Blijkbaar is hij in goed humeur

want we mogen zijn gemeenschap binnen! Hij ontvangt ons en begroet ons met het gebruikelijke "Moro" (goeiedag). Via de gids vraagt hij waar we vandaan komen maar België en zelfs Europa zegt hem niets. Als we hem uitleggen dat we ongeveer 10.000km verder wonen gaat er nog steeds geen belletje rinkelen want afstand kennen deze zwervers ook niet.

Wanneer we zeggen dat we ongeveer 15 uur in een vliegtuig hebben gezeten beseft hij dat dit wel erg ver is en heet hij ons welkom in zijn dorp. Na nog een paar vragen over ons aantal kinderen en of we gehuwd zijn mogen we rondwandelen in het dorp. Overal zitten de Himba vrouwen voor hun hutten in het vuil.

De kinderen spelen naakt in het stof en zijn blij dat ze Largo zien. Het is ontroerend om te zien dat deze kinderen die niets hebben, zelfs geen kledij, na een paar minuten met Largo een soort van verstoppertje aan het spelen zijn. Ook hier zijn kinderen... kinderen!

De hoofdman is een oude man die meerdere vrouwen heeft en met zijn eerste vrouw, een iets oudere maar zeer sympathieke dame, voor zijn hut zit. We wandelen verder en komen bij een hut waar een zeer oude vrouw zit samen met een jong meisje. Wanneer ik hun leeftijd vraag vertelt de gids me dat de Himba's zelf niet weten hoe oud ze zijn. Het meisje denkt dat ze 15 is.

Wat verder zitten drie mooie vrouwen samen aan een hut met een paar kinderen. Alle Himba vrouwen zijn enkel gekleed in een kort lederen rokje en zijn ingesmeerd met een substantie die bestaat uit een speciaal soort rode poeder gemengd met vet van boter of vaseline, dit beschermd hen tegen de zon en geeft hen die dieprode kleur.

Ook de haren worden er mee ingesmeerd en zijn op een speciale manier gevlochten of opgestoken wat soms een vies zicht is. Je kan aan de haartooi zien of een vrouw getrouwd is of niet.
De mannen zijn niet in het dorp maar zijn al weken met het vee op zoek naar water.

Eén van de Himba's is werkelijk een zeer mooie vrouw en blijkt zowat de leidster die de meeste taken op zich neemt te zijn. Praten lukt uiteraard niet want ze spreken geen enkel woord van welke taal dan ook behalve hun eigen onverstaanbaar taaltje maar toch zijn ze geweldig sympathiek en vragen ze via de gids van alles.

Largo zijn we ondertussen al kwijt want die is aan het spelen met de kinderen van het dorp. Soms zien we hem lopen, dan weer zien we hem uit een hut komen. De hoofdman heeft rugpijn, dat komt ervan wanneer je op zijn leeftijd nog meerdere vrouwen hebt natuurlijk, en vraagt om medicijnen.

We hebben wel een pijnstiller en geven hem die maar een beetje verder zit een klein jongetje stilletjes te huilen met veel pijn aan zijn ontstoken ogen. De vliegen en het vuil zorgen ervoor dat dit kereltje best veel pijn heeft. We hebben daar medicijnen voor maar die liggen in de hotelkamer. Zonde!

We mogen even later in één van de vrouwen haar hut gaan kijken en krijgen weer een cultuurshock! De kleine hut is warm, donker en benauwd. Aan de wand hangt de kledij voor speciale gelegenheden en op de vloer liggen een paar dunne, keiharde dierenhuiden die dienen als bed. Geen matras of dons hier maar levenslang slapen op de harde grond!

Aan een bevalling in deze omstandigheden durf ik zelfs niet denken! Onwerkelijk.
DE HIMBA'S WASSEN ZICH NOOIT! In gans hun leven wassen ze zich niet en toch stinken deze vrouwen niet! Ze ruiken uiteraard naar het goedje waar ze mee ingesmeerd zijn maar stinken doen ze niet. De Himba vrouw laat in haar hut zien wat hier een wasbeurt is.

Ze maken een vuurtje van takken en een paar kruiden die ze in brand steken en in de rook daarvan gaan ze zitten. Ze gaan er zelfs over zitten zodat de rook onder hun kalfslederen rokje komt en zodat ze overal naar deze geurige rook ruiken. Bizar.

Het is ongelooflijk om een paar uur te slijten in het jaar 2007 in zulke primitieve omstandigheden. Geen weekends, geen feestdagen maar elke dag dezelfde als de vorige. Opstaan als het licht wordt en slapen als de zon ondergaat. Geen stromend water, geen elektriciteit, niets van dit alles.

En toch zijn deze mensen niet ongelukkig! Ze lachen en praten constant en zien er gelukkig uit. Voor we vertrekken hebben de andere vrouwen hun handgemaakte souvenirs uit gestald. Alles is gemaakt van wat ze vinden in de natuur: takken,bladeren, hout, enz... Voor een paar euro kopen we 3 armbandjes en een ketting.

We vertrekken diep onder de indruk van deze naakte, rode mensen nadat we het meegebrachte voedsel hebben afgegeven. We blijven echter met een slecht gevoel zitten: het jongetje met de ontstoken ogen had wel veel pijn!

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Himbastam

Hoofdman en zijn eerste vrouw
Haren bewerkt met een rode poeder en vet
Moeder en kinderen voor de hut
Jonge Himba vrouw
Familie portret