Bosjesmannen Namibië

Eindeloze rode zandduinen, uitgestrekte landschappen en een fascinerende rotswoestijn, waar het begrip 'ruimte' betekenis krijgt. Dit is het Afrikaanse Namibië. Eén van de highlights die Namibië kenmerkt - de rode immens hoge duinen van de Sossusvlei - beleef je ultiem bij een ondergaande zon met een glas champagne in je hand. Speur naar de zeldzame zwarte neushoorn in Damaraland, gluur door je verrekijken naar leeuwen in Etosha en vaar net als de locals in een boomstambootje dwars door de Delta van Botswana.
Maar naast de intrigerende natuur en veelzijdigheid aan landschappen heeft het land nog iets unieks. Maak tijdens je reis door Namibië kennis met de eeuwenoude stamtradities van de Bosjesmannen op de Afrikaanse savanne. Er wordt gezegd dat hier de bakermat van de Afrikaanse mensheid ligt en de Bosjesmannen de eerste mensen zijn die in Afrika zijn gaan wonen. Het is dan ook erg bijzonder dat zij na zoveel eeuwen en jaren nog steeds op een traditionele manier leven, waarbij zij volledig afhankelijk van de natuur zijn. Even een stop bij een lokale Bosjesmannen-stam maken kan dan ook niet. Omdat zij diep in de bush wonen zal een gids je de Bosjesmannen, ook wel bekend als Bushmen of San, laten ontmoeten. Het in individuele reizen gespecialiseerde Riksja Travel bied je deze bijzondere kans.
Samen met de trotse Bushmen jagers leer je tijdens een walk in kliktaal (de gids vertaalt uiteraard) alles over de natuur, wat gebruikt wordt als apotheek en supermarkt. Zo helpen gekookte bladeren tegen hoofdpijn, sprinkhaan is een echte delicatesse en bladnerven gebruik je als garen. De grashutten waar de Bosjesmannen volgens oud gebruik in wonen worden tegenwoordig ook vaak verruild voor stenen huisjes. Traditionele kleding maakt plaats voor een spijkerbroek. De natuurtradities verdwijnen echter niet, tot op de dag van vandaag wordt deze kennis van generatie op generatie doorgegeven. Om je een eerlijk beeld te geven over het huidige leven van de Bosjesmannen, kijk je ook mee in hun dorp van nu.
Het leven van de Bosjesmannen verandert in rap tempo door de westerse invloeden en de ontwikkelingen in Namibië. Terwijl de mannen ploeteren op een traditioneel vuur voor het aansteken van een pijp, hebben de vrouwen het gemak van lucifers ontdekt. Een grappig gezicht vonden wij zelf, maar ook een goed voorbeeld van hoe de modernisering ook bij hen in gang is. De lokale stam wil je deze veranderende levensstijl graag meegeven en laat je daarom, naast de grashutjes, ook hun nieuwe woningen zien. De stenen huisjes zijn niet veel groter, maar bieden al snel meer comfort. Je ziet het contrast tussen vroeger en nu, maar hun trots over hun tradities en gebruiken ervaar je ook echt. Iets wat wij erg mooi vinden.
Nieuwsgierig naar het leven van de Bosjesmannen? Neem een kijkje op de website van Namibië online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen bouw je gemakkelijk je eigen reis. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen reiservaringen.

NAMIBIE LINKS

• Fox verre reizen van ANWB
• Namibie Vliegtickets
• Travelafrika.nl Namibië
• Rondreizen Namibie Kras Reizen
• Djoser Rondreizen Namibie
• Vakantie Namibie
• Rondreizen Namibie
• Rondreis Namibie
• Namibie Vliegtickets WTC
• Baobab Rondreizen Namibie
• Hotels Namibie
• Autoverhuur Sunny Cars Namibië
• Windhoek Vliegtickets Tix.nl

Artikelen


   NAMIBIE

Aankomst in Windhoek
Walvisbaai en Swakopmund
Op bezoek bij de Himba stam
Etosha nationaalpark
Caprivistrip en Okavango rivier
Grootfontein en het Waterberg plateau
Namibië rondreis
Klik met de Bosjesmannen in Namibië
Overlevingsdrang van woestijndieren