Landenweb.nl

NAMIBIE
Caprivistrip en Okavango rivier

Tekst en foto's:
Sammy Tempels

De langste rit van de reis komt eraan! Vandaag gaan we 640 km rijden, gelukkig allemaal op goede, verharde weg. We rijden naar de Caprivi strip. De Caprivi is een zeer smalle landstrook die loopt tot de grens met Botswana.
Dit zou een totaal ander stukje Namibië moeten zijn omdat je hier wel water hebt want de Okavango rivier stroomt hier.

Merkwaardig genoeg hebben we tot nu toe niemand ontmoet die ook dit stukje Namibië bezoekt. Is het de afstand die iedereen afschrikt of zijn het de verhalen over Angolese rebellen die vroeger de streek onveilig maakten en die de mensen afschrikken? Wij hebben er in elk geval veel zin in.

We vertrekken en via Tsumeb rijden we naar Grootfontein. De weg is perfect en we kunnen constant 120km/u rijden (en soms iets harder).
In Grootfontein, wat een gezellig klein stadje is, gaan we iets drinken en eten kopen en we vertrekken weer. Een beetje verder passeren we weer zonder problemen het Veterinair hek en plotseling verandert de omgeving. Langs de weg zie je plots typisch Afrikaanse dorpjes.

Kleine gemeenschappen staan langs de kant van de grote weg. Overal zie je hutten, kinderen (daar gaan onze lolly's weer), mensen die maïspap maken, vrouwen die de onmogelijkste dingen op hun hoofd dragen en enorme stukken rundvlees die gewoon hangen in de takken van de bomen. We stoppen langs de weg bij een jongetje die prachtige houten maskers verkoopt.

We hadden dit al in ons hoofd zitten om mee te brengen als souvenir maar tot nu toe hadden we nog niets gezien naar onze smaak. Deze maskers zijn echter zeer mooi. We vragen de prijs en hij antwoord maar we verstaan hem niet en vragen nogmaals de prijs. Onmiddellijk zegt hij dat we "discount" kunnen krijgen! We bekijken de maskers en wanneer hij ze omdraait kan je duidelijk zien dat deze met de hand gemaakt zijn. Je ziet aan de achterkant nog steeds de boomschors!

Prachtig. De prijs is 200ND (20 euro) voor twee maskers (man & vrouw).
We vragen hoelang hij hieraan gewerkt heeft en hij maakt ons duidelijk dat één masker twee weken werk vraagt. We krijgen het dan ook niet over ons hart om op de prijs af te dringen. We betalen en hij heeft nog een vraag. Of hij ons petje krijgt dat in de auto ligt! Wordt het toch nog kostelijk.

We rijden verder en genieten enorm van de mooie omgeving. Dit is inderdaad een totaal ander Namibië. Dichtbevolkt en precies zoals je Afrika verwacht. Overal mensen en houten hutten, we zien mensen op een bank zitten naast klompen vlees die zo zwart zien als.... vlees maar zwart kan zien.

Grote stukken zijn afgebeten door de dieren en de stukken waar nog vlees zit zien zwart van de vliegen. Sterke mensen wonen hier dat ze dit kunnen eten. In Rundu tanken we in een tankstation waar een massa mensen en vooral jongeren rondhangen.

Voor de eerste keer op deze reis voel ik mij iets minder veilig omdat een paar van hen wel erg veel interesse hebben in het eten en de dingen die op de achterbank liggen. Gelukkig kunnen we zonder problemen weer verder rijden maar ik zou hier mijn auto niet onbewaakt achter laten.

Overal zie je de was buiten hangen of komen mensen terug van de rivier met enorme manden wasgoed. We bereiken de grens met Botswana rond 14.00u en de lange rit is formidabel meegevallen. we krijgen in ons hotel, de Mahangu Safari Lodge, een zeer mooie ruime kamer en gaan onmiddellijk kijken naar de rivier die

vlak naast het hotel loopt. Zoals ik al eerder schreef hoop ik hier nijlpaarden te zien maar voorlopig lukt dit nog niet. We beklimmen een hoge uitkijktoren en zien recht tegenover ons op de andere oever een kudde olifanten uit de bossen komen om te drinken aan de rivier. Het restaurant ligt op een terras gedeeltelijk over de rivier en bij het avondeten horen we de olifanten en nijlpaarden brullen.

Ik heb ze nog niet gezien maar dan toch al gehoord. Naast het hotel ligt een klein National Park en daar gaan we morgen naartoe. In de namiddag gaan we een boottocht maken onder begeleiding van een gids uit onze lodge. Weer een dag om naar uit te kijken. Het eten hier was trouwens ook uitstekend!

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Caprivi

Eindelijk; Maskers als souvenir gevonden
Vlees, zwart van de vliegen
Vriendje krokodil
Grazende nijlpaarden
De gevaarlijkste dieren in Afrika