Landenweb.nl

MAROKKO
Marokko als filmset

Je hoeft maar vier uur te vliegen, maar als je het vliegtuig uitstapt beland je meteen in een totaal andere wereld. Vriendelijke berberdorpjes, soeks vol kruiden en groene Palmoases: dit is naast de grote woestijn ook het échte Marokko. Het is dan ook niet voor niets dat dit Noord-Afrikaanse land regelmatig gebruikt wordt als filmset. Marokko is uitgestrekt, ongerept en daarom kan het goed door voor een film uit de oudheden. Reis je met ons mee naar de filmset van Marokko?

#1 Lawrence of Arabia

Ja, de legendarische film Lawrence of Arabia is in de Kasbah van Ait Ben Haddou opgenomen. Laat de groene valleien achter je en rijd een woestijnachtig gebied binnen. Als uit het niets doemt daar de imposante kasbah Ait Benhaddou op. Een kasbah is een soort fort, gemaakt van klei met stro, waar een dorpsgemeenschap zich heeft gesetteld. Tegenwoordig zijn er nog slechts enkele kasbah's bewoond, maar ook de onbewoonde Kasbah’s zijn nog zeer goed bewaard gebleven.

#2 Starwars en The Mummy

De omgeving van Ouarzazate is het toneel van het beroemde Starwars en The Mummy. Na een nachtje in de woestijn ligt dit plaatsje mooi op de route terug naar Marrakech. Zodra de zon langzaam op komt, verandert het kleurenpalet om je heen. Vanuit het kamp heb je goed zicht op de langzaam opkomende zon en lichterwordende horizon. Ondertussen wordt in het kamp al voor je gewerkt aan een stevig ontbijt waar je je tanden in kunt zetten, klaar voor het vervolg van de reis. Ouarzazate is een rustige provinciestad met brede straten, vele hotels en diverse parken en tuinen. De Atlas filmstudio’s liggen op slechts 6 km afstand van Ouarzazate. Het gigantisch studiocomplex, dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt, is populair voor filmproducties die woestijnscènes nodig hebben.

#3 Intouchables

Naast de binnenlanden zijn ook de kust en de authentieke Koningssteden gewild als film decor. Zo is het favoriete visserplaatsje, Essaouira, de woonplaats van Philippe Pozzo di Borgo. De persoon waarop het Franse verhaal Intouchables op is gebaseerd. De geheel verlamde Philippe beschikt over een zomerhuis aan de kust van Essaouira waar hij zich aan de Marokkaanse kust helemaal thuis voelt. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de kronkelende straten, smalle steegjes en levendige souks. Essaouira is een thuishaven voor muzikanten en kunstenaars die hier hun winkeltje hebben, wat het plaatsje extra gezellig maakt.

4# Body of Lies

Ook de beroemde acteur Leonardo di Caprio heeft Marokko beleeft. Voor de opnames van de film Body of Lies was het Koningsstadje Rabat in de ban van Hollywood. Het is te begrijpen dat de film deze stad uit heeft gekozen, er is namelijk veel te zien en te doen. Wij namen een blauwe petit taxi die ons voor slechts een paar euro naar het oude centrum bracht en lieten ons eerst afzetten bij de indrukwekkende kasbah Oudaias, een voormalig fort en woning van het dorpshoofd. Als je de kasbah uitloopt zie je een gezellig ogend straatje (Rue des consuls) met vele kleine winkeltjes vol specerijen, zilverwerk, leer, kleurrijke tapijten en houtsnijwerk. Andere interessante bezienswaardigheden zijn: het Mausoleum van Mohammed V, de bijzonder mooie stadsmuren Bab Chellah en de onafgebouwde Hassan Minaret die hoog boven de stad uittorent. Het leuke aan deze regio is dat er nog meer van dit soort koloniale, ommuurde steden te vinden zijn.

Marokko rondreis

De bouwsteen “Achter de poortjes van Koningssteden”, uit het aanbod van Marokko online brengt je langs vier Koningssteden, allen hoofdsteden in tijden van de sultan. Je loopt er door smalle steegjes, langs de vele moskeeën, traditionele badhuizen, fraaie eeuwenoude stadsmuren en immense poorten. Maak kennis met Meknes, de Koningsstad met meer dan vijftig paleizen en wel twintig poorten. Via de eeuwenoude Romeinse opgraving van Volubilis vervolg je de reis naar Koningsstad Fes. Voor je gevoel reis je terug naar de Middeleeuwen met vele oude, bij ons al verdwenen, ambachten. Prikkel je zintuigen met de indringende lucht van de leerlooierij en zoete dadels en kleurrijke koopwaar. In de verte schalt Arabische muziek en de oproep tot gebed vanuit de moskee.