Landenweb.nl

MAROKKO
Het Atlasgebergte is het Gebergte der Gebergten

Voor Europese bergbeklimmers, wandelaars en natuurliefhebbers zijn de Alpen een van de meest populaire bestemmingen. Ook de Pyreneeen, de Apennijnen en de Kaukasus staan vaak bovenaan de to-visit lijstjes van dit type reiziger.

Het Atlasgebergte, dat niet ver buiten Europa in Marokko te vinden is, is het op-een-na grootste en hoogste gebergte van Afrika, en biedt schitterende vergezichten en uitdagende paden voor trektochten.

Midden Atlas
De meest bekende steden en bergdorpjes liggen in de Midden Atlas. Azrou en Ifrane zijn voor Marokkaanse begrippen vrij toeristisch te noemen, maar ook plaatsjes als Missour en Boulemane zijn hier te vinden.

Midden Atlas, gelegen in het oosten van Marokko, bestaat vooral uit kalk- en zandstenen bergen, en heeft toppen tot boven de 3000 meter. Het gebied is vrij vruchtbaar, waardoor de bergketen hier vele verschillende kleurenpatronen kent.

Verder is Midden Atlas het voornaamste leefgebied van de staartloze magot-aap, de enige apensoort die in Marokko leeft.

Hoge Atlas
Het hoogste gedeelte van het Atlasgebergte wordt, heel toepasselijk, het Hoge Atlas genoemd. In dit gedeelte van de bergrug is ook de hoogste piek van Noord-Afrika te vinden; Mount Toubkal. Enkel een aantal bergen in Oost Afrika, waaronder de Kilimanjaro, zijn hoger dan de Toubkal. Bij helder weer kun je vanaf de top de grote stad Marakech, die 65 kilometer verderop ligt, zien liggen.

Anti Atlas
In het westen van Marokko ligt Anti Atlas. Dit gedeelte van het Atlasgebergte begint aan de Atlantische Oceaan, en loopt via de stad Ouarzazate tot aan de Hoge Atlas, dat 500 kilometer verderop begint. In het zuiden grenst het Atlasgebergte aan de Sahara woestijn.

Ook de Anti Atlas wordt, net als het andere Marokkaanse gedeelte van het gebergte, bevolkt door de Berbers. Deze oorspronkelijke bewoners van het land wonen ook nog steeds veel in het Rifgebergte, dat ten Noorden van het Atlasgebergte ligt.

Veelzijdig gebergte
Het Atlasgebergte is aantrekkelijk voor vele typen reizigers. Wandelaars, fietsers, klimmers, natuurliefhabbers, cultuurreizigers en zelfs skiers kunnen hier terecht. Niet voor niets wordt het ook wel "Adrar en Dren" genoemd, oftwel 'Gebergte der Gebergten".


Bronnen
Atlasia
Morocco adventure holidays

Het Atlasgebergte
Berberdorp in de Atlas
De top van Jbel Toubkal