Landenweb.nl

MAROKKO
Chouf Chouf Marokko

Marokko is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen als reisbestemming. Het ligt op slechts 4 uur vliegen van Nederland en toch openbaart zich een nieuw werelddeel en een compleet andere wereld zich aan je. Maar hoe puzzel je je Marokko rondreis in elkaar? Misschien heb je al een grof idee. Je wilt het ‘sprookje van 1001 nacht’ ervaren in de marktsteegjes en riads (sfeervolle hotels) in koningssteden als Fes en Marrakech. En natuurlijk wil je een nacht in de Sahara woestijn doorbrengen onder een eindeloze sterrenhemel, op een kameel rijden, het spectaculaire Atlasgebergte zien en/of eindigen op een relaxed, zonnig strand. Maar dan? Wat is de beste reistijd om naar Marokko te gaan, hoe lang moet je gaan en is het nodig om je reis vooraf vast te leggen? Een goede voorbereiding is het halve werk, de reisspecialisten van Marokko online (onderdeel van Riksja Travel) geven je hieronder weer handige tips.

Stap 1. Wanneer ga je?

De beste periodes om door Marokko te reizen, zijn het voor- en najaar. Dan is de temperatuur aangenaam; overdag tussen 24 en 30 graden. Doordat het niet al te warm is kun je er overdag op uit om het land te ontdekken zonder dat de warmte je teveel wordt. Slenteren door de souks in de koningssteden is dan ook prima te doen. 's Avonds blijft het lang aangenaam waardoor je buiten op het terras, onder het genot van een muntthee bijvoorbeeld, met andere gasten van je hotel kunt kletsen, om maar eens wat te noemen. Het is in deze periode ook goed toeven aan de kust met overdag tempraturen tussen 22 en 27 graden. In Essaouira voelt het frisser aan vanwege de harde wind die er staat. Wil je echt zonnebaden, dan is Agadir een geschiktere plek.

In de zomervakantie is Marokko echt heet, maar wanneer je je planning erop aanpast, is het ook dan mogelijk te reizen. Overdag hou je je dan zoveel mogelijk gedeisd bij het zwembad en in de namiddag ga je dingen ondernemen. In de winter is het in de berggebieden echt behoorlijk koud, maar daar kun je je op kleden. Op en rond zeeniveau is het zo’n 16 tot 19 graden, prima weer om rond te reizen dus. Houd ten slotte rekening met de Ramadan, een reis door Marokko is wel mogelijk tijdens deze vastentijd (vaak rond augustus), maar de lokale bevolking eet niet van zonsopgang tot zonsondergang, wat menigeen knorrig maakt en laks doet rijden, is onze ervaring. Er wordt dan ook sober geleefd, dus geen feestjes, tot het Suikerfeest.

Stap 2. Hoe ter plekke reizen?

Met huurauto rijden door Marokko vinden wij het meest ideaal: je hebt alle vrijheid, kunt stoppen waar je wilt en komt op plekken waar je anders niet zo snel komt. Het verkeer in Marokko buiten de steden is overzichtelijk en wegen zijn goed onderhouden. Wil je wel individueel reizen maar niet zelf rijden?

Zie je het niet zitten om met een huurauto te reizen, dan is de lijnbus een goed alternatief. Je kunt dan reizen vanaf Casablanca naar Rabat, Meknes, Fes en Marrakech, al is de trein op dit laatste traject wel wat gemakkelijker. Vanuit Marrakech vertrekken er bussen naar de strandplaatsen Agadir en Essaouira.

Stap 3. Hoe lang?

Of je je oog nu hebt laten vallen op een weekend Marrakech, of een drieweekse reis dwars door het land, alles is mogelijk in Marokko.

Voor een reis van 2 tot 2,5 week naar Marokko, zijn er twee routes: beginnen in Casablanca en zuidwaarts reizen langs koningssteden Rabat, Meknes en Fes, of beginnen in Marrakech. In dat geval blijf je doorgaans in het zuiden.

Marokko in 3 weken tijd? Met een weekje meer kun je rustiger door Marokko reizen en hier en daar een dagje langer blijven. Of een extra plek bezoeken.

Onze Marokko bonustip? Taroudant en Paradise Valley bij het stadje Tafraout. Deze plaatsen zijn bereikbaar vanuit Marrakech, Agadir en de woestijn bij Zagora. Je moet er ongeveer drie dagen voor uittrekken en verblijft in een echt traditioneel Marokkaans huis van Abdsalam en zijn zoons Rachid en Mustafa. Zij nemen je mee naar dorpen aan de voet van het imposante oranje gebergte. Je kunt je er verwonderen over de immense bergwanden, bizzare rotspartijen en mooie palmoases. Je duikt met deze bouwsteen echt even terug in de tijd.

Stap 4. Vooraf iets vastleggen of niet?

Je wilt individueel reizen, veel vrijheid hebben, maar je wilt ook in een relatieve korte tijd veel zien en op de leukste plekken zitten. Marokko is niet het eerste land waar je aan denkt als je wilt gaan backpacken. Het is niet onmogelijk, zeker als je Frans spreekt, maar je hebt wel tijd nodig om ter plaatse dingen te regelen, en je kunt je afvragen of je je tijd daarvoor wilt gebruiken. Het is fijn als een aantal zaken tevoren geregeld is. Zeker als je maar 2 of 3 weken gaat.

Je ticket. Wil je in de meivakantie of herfstvakantie naar Marokko? Boek je ticket dan zo’n 11 maanden van tevoren, dan heb je de meeste kans op een redelijke prijs. In andere periodes kun je korter tevoren boeken, een half jaar voor de vertrekdatum beginnen met oriënteren, geeft je genoeg tijd. Afhankelijk van je reisroute kun je vliegen op Casablanca, Fes, Marrakech of Agadir.

Je vervoer. De afgelopen jaren had Marokko in het hoogseizoen (voorjaar/ najaar) niet altijd genoeg huurauto’s. Boek je daarom een auto ter plekke, dan loop je een risico. Ook kunnen openbare bussen vol raken, maar (gelukkig) kun je de bustickets ook al tevoren in Nederland boeken.

Je verblijf. Natuurlijk is er altijd wel een plek om ergens te slapen, maar leuke plekjes op goede locaties, zijn natuurlijk als eerste vol. Die ene sfeervolle riad in het centrum, de goede tentenkampen in de woestijn, of dat kleinschalige bungalowtje op het strand. Hecht je waarde aan de plek waar je zit, dan adviseren wij je om dit tevoren te regelen.

Visum. Let erop dat je paspoort bij vertrek uit Marokko nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en kinderen moeten wel een eigen reisdocument hebben. Je hebt geen visum nodig om naar Marokko te reizen, als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Voor andere nationaliteiten, check je het beste even bij de ambassade of het consulaat.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door reisspecialisten van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen (korte reisprogramma's) kun je met hen je eigen Marokko reis samenstellen. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag. Bon Voyage!