Landenweb.nl

MACAU
Geschiedenis

To read about MACAU in English - click here

Macao Hotels

Geschiedenis

Gedreven door gunstige handelsperspectieven en missionair enthousiasme maakte Portugal in 1537 het territorium van wat nu Macau is tot één van haar handelsposten. De handelspost fungeerde daarbij als een basis van waaruit de Portugezen een monopoliepositie bekleedden in de handel in Chinese producten met landen in Zuidoost-Azië en Japan.

In 1845 verklaarde Portugal Macau tot vrijhaven. In de op deze verklaring volgende geschillen verdreef Portugal Chinese ambtenaren uit Macau en werd het grondgebied tot Portugees territorium uitgeroepen. In 1951 werd echter besloten dat Macau slechts in bestuurlijk opzicht een overzeese provincie van Portugal zou zijn. Macau werd door deze beslissing weer Chinees territorium onder Portugees bestuur en bleef dus onder de Chinese soevereiniteit vallen. Het bestuur van Macau werd in handen gelegd van een Portugese gouverneur. In 1974 initieerde gouverneur Col Garcia Leandro een beleid gericht op de ontwikkeling van een Macause markteconomie en maakte hij het bestuur van Macau minder afhankelijk van de Portugese regering. Het beleid van de Macause autoriteiten bleef echter wel onderhevig aan de goedkeuring van Portugal. Nadat in 1979 diplomatieke relaties tussen China en Portugal tot stand waren gekomen, werden in 1986 de eerste onderhandelingen tussen de beide landen gestart over de toekomst van de Portugese kolonie.

In januari 1988 ratificeerden China en Portugal een gezamenlijke verklaring waarin werd vastgesteld dat Macau onder voorwaarde van het 'one country, two systems' principe op 20 december 1999 een Speciale Administratieve Regio van China zou worden. In de verklaring was opgenomen dat Macau tot en met 2049 een zelfstandige positie zal hebben en zelfstandig beleid kan formuleren, behalve op het gebied van het buitenlands- en veiligheidsbeleid. Een Sino-Portugees samenwerkingsverband, 'the Sino-Portugese Joint Liaison Group', werd opgericht om de overdracht van Macau aan China in goede banen te leiden.

In 1991 werd voor Macau een constitutie, de 'Basic Law', opgesteld en deze werd in 1993 door de Chinese regering geratificeerd. De 'Basic Law' legt de constitutionele status van Macau binnen China vast en moet de duurzaamheid van de 'one country, two systems' formule garanderen. Edmund Ho werd in 1999 gekozen als eerste 'Chief Executive' van Macau SAR, een functie waarvoor hij in december 2004 voor een tweede termijn van vijf jaar werd herkozen. In 2009 zijn dus de volgende verkiezingen.

Op 26 Juli 2009 wordt Fernando Chui Sai On gekozen als 'Chief Executive'. De echte macht berust bij de Chinese president dat is sinds 2013 Xi Jinping. Sinds 2019 is Ho de Chief Executive.

advertentie

MACAU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Macao Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over MACAU bij Bol.com

Nuttige links

Macau Startnederland (N+E)
Reisinformatie Macau (N)
Startpagina Macau (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems