Landenweb.nl

LIBIE
Bevolking

To read about LIBYA in English - click here

Hotels Libie

Bevolking

In Libië wonen 6.653.310 mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is extreem laag en bedraagt net iets meer dan 3,5 inwoners per vierkante kilometer.

Het grootste deel van de inwoners (97%) is van Arabische of Berberse afkomst en de meerderheid woont in de dichtbevolkte steden aan de kust. Ongeveer 150.000 niet-Libische gastarbeiders verblijven in het land. Hiertoe behoren ondermeer Grieken, Italianen, Maltezen, Egyptenaren, Tunesiërs, Turken, Pakistani, Indiërs en zwarte Afrikanen. In het zuidwesten van Libië leven groepen Toearegs, vooral bij de oases van Ghadamis en Ghat.

Taal

De officiële taal van Libië is Arabisch, verder worden verschillende Berbertalen gesproken. In de steden wordt incidenteel Engels of Italiaans gesproken.

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zogoed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen:

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Godsdienst

De Islam is de officiële godsdienst en wordt nagenoeg door de gehele bevolking beleden. De dominante stroming is het soenisme.

advertentie

Koran in Arabisch schriftPhoto: Publiek domein

De daden en woorden van de profeet Mohammed zorgden er in de 7e eeuw op het Arabische schiereiland voor dat de islam zich snel verbreidde. Mohammed zou bezocht zijn door de aartsengel Gabriël, die hem het heilige woord van Allah (God) plechtig voorlas. Deze woorden van Allah werden op geschrift gezet en dat kennen wij nu als de Koran. Mohammed was de laatste van een serie profeten, onder andere Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus, die door Allah naar de aarde was gestuurd. De woorden van Mohammed namen dan ook de plaats in van de woorden van alle voorgaande profeten en in de Koran staat dan ook hoe de mensen zouden moeten leven. De boodschap van Mohammed verbreidde zich snel en bereikte uiteindelijk in het westen de Atlantische kust en in het oosten de afgelegen eilanden van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

De islam is gebaseerd op vijf 'zuilen', die structuur zouden moeten geven aan het dagelijkse leven van moslims. De eerste zuil (shahadah) is de islamitische getuigenis 'er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. De tweede zuil (salat) is de plicht om vijfmaal per dag te bidden in de richting van Mekka. De derde zuil (zakat) is het geven van aalmoezen, in de Verenigde Arabische Emiraten wordt 10% van het vermogen als belasting geheven. De vierde zuil (saum) is de vastenmaand ramadan, waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De vijfde zuil (hadj) is de bedevaart naar Mekka, die minstens éénmaal in het leven van een moslim volbracht moet worden.

De twee grote stromingen in de islam zijn het sjiisme en het soennisme. Deze tweedeling ontstond vrijwel meteen na de dood van de pfofeet Mohammed in 632 n.Chr. en gaat over de opvolging van Mohammed. Soennieten vinden dat Mohammed geen opvolger benoemd had en maakten daarom zelf een keuze uit de twee schoonvaders van Mohammed, en de keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. Sjieten vinden dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen, namelijk de man van Mohammed dochter Fatima, en dus zijn schoonzoon, Ali ibn Abi Talib. Ali werd vermoord en zijn volgelingen eisten dat zijn nakomelingen hem zouden opvolgen. Volgens de soennieten kan iedereen leider van de moslimwereld worden indien hij toeziet op de juiste uitoefening en uitleg van de regels van de islam. Sjiieten leven vooral in Iran, Zuid-Irak, Koeweit en als minderheid in landen als India, Pakistan, Libanon en een aantal Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Soennieten, sowieso ca. 85% van alle moslims, leven vooral in landen als Saoedi-Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en veel landen in het Midden-Oosten.

advertentie

Mekka wordt als bedevaartplaats altijd druk bezochtPhoto: Muhammad Mahdi Karim CC2.5 Generic no changes made

LIBIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar | Vliegen naar Tripoli Libië
• Hotels Libie
• Boeken, ook tweedehands, over LIBIE bij Bol.com

Nuttige links

Libië Startnederland (N)
Reisinformatie Libië (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems