Landenweb.nl

KENIA
Naar Mombasa

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

Flying low…
We moeten er aan geloven…de game drives zijn voorbij.
Vandaag voert onze rit ons van Masai Mara naar Nairboi – Kenyatta airport, voor een korte vlucht naar de oostkust.

Uiteraard weer vroeg uit de veren, want het is een lange rit en we moeten op tijd op het vliegveld zijn om in te checken (en er zo zeker van te zijn dat we mee kunnen).

Onderweg passeren we weer een stuk van de Great Rift Valley. We hebben even de tijd om van het spectaculaire uitzicht te genieten. Een aanwezige verkoper vertelt ons over het gebied en een stukje historie. We spreken met hem over de wegenbouw in Kenia. Er wordt momenteel flink aan de weg getimmerd.

De eerste asfaltwegen zijn aangelegd door Italiaanse gevangenen en nog steeds zijn het de Italianen die de Kenianen bijstaan met kennis over de wegenbouw en de machines.

Er zijn ook Italiaanse kerken te vinden in Kenia, daar er tijdens de aanleg behoorlijk aantal mensen omkwamen. Ze vielen naar beneden of werden door dieren aangevallen.

We spreken ook met hem over de transport branch, hij blijkt daar zelf werkzaam is te zijn geweest.
Het groot aantal Total stations in Kenia is opmerkelijk. Dat is dan ook verreweg de nummer één in brandstof voorziening.

Daarna volgt Shell, daarna Kobil en ketens als Mobil volgen daarna. We genieten wel van zijn verhaal en besluiten bij deze man ook nog een souvenir te kopen, als steuntje. Het is vrijdag middag en erg druk in Nairobi. Om het drukke centrum te vermijden, kiest George zijn weg via Kikuyu.

Dit is een buitenwijk aan de oostzijde van Nairobi. Kikuyu is overigens de naam van het grootste volk in Kenia.
Het geeft ons dezelfde indrukken als op de eerste dag dat we Nairobi verlieten. De straten zijn stoffig, de huizen klein en overal lopen mensen en dieren en ligt afval. We zien de schoolkinderen in hun uniformen op weg naar huis.

Een schril contrast met het Karen district waar we later doorheen rijden. Daar zien we grote gebouwen, een hospitaal en vooral veel voorzieningen.

Dit alles naar Karen Blixen, de dame die hier leefde (voor de bekende: het verhaal van de film Out of Africa).

We zijn vroeg op het vliegveld, maar dat blijkt ook wel nodig. Gelukkig gaat de tijd redelijk snel. Er staan twee vliegtuigen klaar van Kenya Airways naar Mombasa. Iedereen gaat door dezelfde deur naar buiten en loopt richting de vliegtuigen.

Het maakt het er niet echt overzichtelijker op. Wij zitten in ieder geval in het goede vliegtuig.
Dat kunnen we helaas niet van iedereen zeggen: er zitten veel te veel mensen aan bord.

In de rij voor ons denken twee meisjes mee te kunnen door bij elkaar op schoot te zitten. Uiteindelijk worden ze naar het andere vliegtuig gestuurd. Nu er evenveel mensen aan bord zijn als beschikbare stoelen, lijken we veilig te kunnen opstijgen. Al krijg ik dat gevoel nog niet helemaal: vlak naast mij zit een vrouw alsmaar te bellen, terwijl al drie maal verzocht is om alle mobiele telefoons uit te schakelen.

Zelfs als we al rijden, belt ze nog. Uiteindelijk doet ze het apparaat weg. Ik kan mij er niet aan onttrekken om iedere keer als ze tijdens de vlucht iets uit de tas haalt, te spieken of ze niet weer zit te bellen.

De vlucht duurt slechts 45 minuten.
We vliegen dus niet al te hoog en kunnen soms goed de uitgestrekte savanne gebieden zien.

Ondanks de korte vlucht, krijgen we nog wel eten en drinken aan boord. Dat wil zeggen: in sneltreinvaart wordt alles uitgedeeld en direct daarna volgt de bak al voor het afval.

Een steward deelt zakjes uit voor de mensen die het eten niet op hebben, zodat je het mee kunt nemen. De vlucht was overigens prima.
Deze ervaring rijker, staan we met onze tassen in Mombasa. We treffen direct onze chauffeur voor een rit naar Whitesands Beachresort.

We stappen weer in een busje en starten de rit door Mombasa. Hier komen we duidelijk wel in de vrijdagmiddag drukte terecht.
Geen moment eerder tijdens de reis hebben we ons zo ongemakkelijk gevoeld als tijdens deze rit. Het lijkt nog aanzienlijk drukker, chaotischer en armoediger dan in Nairobi.

Dit zal in werkelijkheid niet zo zijn, maar wij krijgen wel die indruk.Overal mensen, overal kraampjes om zaken te kopen. Busjes scheuren en toeteren en we ontkomen net aan een aanrijding met een auto. We houden de adem nog even in en hopen er snel te zijn. We passeren een soort markt met kleding en schoenen.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Mombasa

Rift Valley
Uitzicht over Great Rift Valley
Kaart van Afrika. Gemaakt van hout
Plantages langs de weg
Kokosnotenman