Landenweb.nl

KENIA
Hakuna Matata Van de rust in de chaos

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

Vrijdag 12 oktober, vroeg in de ochtend.
Licht gespannen staan we op. De tassen zitten vol gepakt en de papieren worden nog eens gecontroleerd. We reizen af naar Schiphol voor onze vlucht naar Nairobi – Kenia.

Het is zover: we gaan op safari door Kenia.
De KLM vlucht is vol en verloopt prima.
Het weer onderweg is rustig, dus van turbulentie geen sprake.

We kijken wat tv, genieten van het op sneeuw lijkende wolkendek en komen rond half zeven ’s avonds op Keniaanse bodem aan. Karibu! Welkom! Al met al een rustig begin…
Tot we uitstappen…
Kenyatta airport is uiteraard geen Schiphol.

Het is aanzienlijk kleiner, maar niet minder druk. De bagage wordt van de ene band op de andere geplaatst.
Het valt ons op dat om ons heen grote kratten met tassen en koffers staan. Van andere vluchten wellicht, of nog wachtend op een eigenaar om ze te komen ophalen.

Onze tassen boffen, want wij nemen ze lekker mee.
Na de douane staan er tientallen Kenianen met bordjes in de lucht op zoek naar de juiste vakantiegangers.
Phoe…dat is even een overweldigend beeld.

Gelukkig staat onze man duidelijk zichtbaar, en voor de geruststelling met een net bordje, te wachten.
We worden vriendelijk ontvangen en dat blijkt later toch wel het grootste visite kaartje van Kenia: de vriendelijkheid.

Als alle zes de reisgenoten zijn gearriveerd, komt chauffeur annex gids George bij de groep. Een pracht van een Keniaan met gevoel voor natuur en aardige rijvaardigheden zo zal blijken.


De eerste nacht verblijven we in Nairobi, in het Panafric hotel net buiten het centrum. Met op iedere verdieping een beveiligingsbeambte en de deur op dubbelslot laten we de eerste indrukken van de Keniaanse stad op ons inwerken en vallen in slaap.

Olifanten op twee uur…
Na een heerlijk ontbijtbuffet gaan de reisgenoten en grote tassen in het busje op pad. We reizen met een acht-persoons Toyota busje. De Keniaanse wegen blijken vol met dit soort busjes.

Een klein deel van toeristen – busjes herkenbaar door de omhoog te klappen panelen op het dak - en veel, veel busjes voor het ‘openbaar vervoer’.

We constateren dat alle buschauffeurs fan zijn van de grote Eindhovense voetbalclub, daar zij allen de letters PSV achterop hebben staan. George dikt dit nog even aan en vertelt ons vervolgens dat dit staat voor Public Service Vehicle. Klinkt logisch… De busjes zitten vol, maar toch blijken er iedere keer weer mensen bij te kunnen.

We passeren in de buitenwijken van Nairobi diverse bouwwerken.
Opmerkelijk zijn de houten steigers.
Aan elkaar geknoopte palen waarlangs de werknemers omhoog klimmen, of omlaag glijden.

Buiten de vele busjes gaat het vervoer voornamelijk per voet. We zien met enige regelmaat karretjes waar ezels voor lopen en ook de fiets blijkt een uitermate goed middel voor grote spullen. Daar waar je bij de Ikea in Nederland de mensen ziet stoeien met ruimte, zien we hier een man voorbij komen met een bankstel dwars achterop zijn fiets…zo kan het ook.

Inmiddels hebben we het woord ‘Jambo’(hallo) geleerd en snappen nu ook wat iedereen ons toeroept. We verlaten de verharde wegen en komen op de ‘bumpy roads’ terecht. Wegen met soms wel asfalt, maar om de kuilen te vermijden kun je beter via de
berm rijden.

En wegen met enkel zand en stenen. George blijkt een waar kunstenaar op de weg en weet de kuilen en bobbels te vermijden. Langzaam aan doen is niet zijn ding, gewoon inhalen en weer lekker doorrijden lijkt zijn motto.
Ondanks die manoeuvres, voelen we ons wel prettig bij zijn rijstijl.

Korte koffie- en toiletstops worden alleen op speciale plaatsen voor toeristen gemaakt. We moeten helaas constateren dat het niet overal veilig is om te stoppen. Dit is ook wel begrijpelijk als je ziet hoe mensen soms leven en wonen. Dan is een blanke toerist een zeer interessante bron van inkomsten.

De stops die we maken zijn altijd bij de ‘curio shops’.
De toiletten worden door de verkopers schoongehouden in de hoop dat je
vervolgens iets van handwerk (beeldjes, schildjes, trommels) afneemt.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Hakuna

Plaatselijk vervoermiddel
Shaba game reserve
Mijn oogappeltjes
Anatomieles
Laatsje pasjes van het biggetje