Landenweb.nl

JORDANIE
Rondreis van Henk de Mari

Foto's en Tekst: Henk de Mari

Niewegein, 19 mei 2007.
Laat in de avond op de 19e mei landen we op het vliegveld van Amman, de hoofdstad van Jordanië.
We worden verwelkomd door Dilek, onze reisbegeleidster, en na een half uurtje rijden we het stadje Madaba binnen.

Hier zullen we de komende dagen in een hotel verblijven. Na een lekker biertje duik ik het bed in.
Morgen begint de vakantie pas echt!
Jerash
Na een prachtige rit door een heuvelachtig landschap komen we aan in het plaatsje Jerash. Via wat kleine kronkelstraatjes stop onze bus op de parkeerplaats van het opgravingsgebied. In1920 is begonnen met de opgravingen van deze oude Romeinse stad, die gesticht is door Antonius IV Epifanos in de 2e eeuw v.C. en aanvankelijk de naam "Antiochië aan de gouden rivier" droeg.
In 747 na Chr. is de stad bij een aardbeving grotendeels onder het zand is verdwenen.

Onze gids Ibrahim leidt ons rond over het terrein met twee grote tempels (één voor Zeus en één voor Artemis) en vele kleinere tempels. Het bekendste monument is de Hadrinus' boog aan de zuidkant van de stad.

We wandelen door de imposante stadspoorten, het ovale Forum en bezoeken de twee theaters. Een paar doedelzak spelende wachten laten ons de akoestiek van het theater horen. Zoals de komende dagen vaker zal gebeuren lunchen we gezamenlijk in de vorm van een buffetlunch met een heleboel heerlijke gerechten. Terug in ons hotel ploffen we neer op het terras bij het zwembad. Een heerlijk glas bier en een duik in het zwembad maken deze dag compleet.

Door de uitgebreide buffetlunch van vanmiddag is een broodje falaffal en een klein flesje rode wijn op een terras voldoende.
Mount Nebo - Dode Zee.

Voordat we naar Mount Nebo gaan wandelen we de stad in naar de Grieks-orthodoxe Sint-Georgiuskerk die in 1897 werd herbouwd.
De mozaïeken "Kaart van Palestina" werd in 1884 blootgelegd. Ze maakt een belangrijk deel uit van het artistiek en cultureel erfgoed van Jordanië. Het is de oudst bewaarde en meest gedetailleerde antieke kaart van de landen die zich oost en west van de Jordaan uitstrekten; van Libanon tot Egypte, van de Woestijn tot de Middellandse zee.

We verlaten Madaba en rijden naar Mount Nebo.
Hier zou de 120-jarige Mozes zijn gestorven nadat God hem het Beloofde Land Moab liet zien. Op de plaats waar de dood van Mozes wordt herdacht, werd een kruis van Jezus met de slang van Mozes opgericht.

Op de berg staat een kerk, of beter, een kerk die is opgebouwd uit 3 kerken uit verschillende tijden. Binnen zijn verschillende mozaïeken uit de zesde eeuw te zien. Tegen lunchtijd komen we aan bij de Dode Zee. Ook hier gebruiken we een buffetlunch. Enkele reisgenoten smeren zich in met modder van de bodem van de zee en hopen hierdoor weer een perzikenhuidje te krijgen. Gewapend met een boek, een mp3-speler en een zak drop zoek ik een plekje in de schaduw op en geniet van een relaxte middag.

Tegen zonsondergang staat iedereen met de camera in de aanslag. En niet voor niets, het wordt een prachtig plaatje. In Madaba bezoeken we weer hetzelfde eettentje en praten gezellig na over onze belevenissen van de laatste dagen.

Dana Wildreservaat via Karak.
We verlaten Madaba en rijden in zuidelijk richting over de King's Highway naar Dana. Onderweg stoppen we in Karak, waar het beroemdste kasteel van Jordanië het stadscentrum van Charah Muba domineert.

Wandelend door de ondergrondsegangen met enorme keukens vertelt Ibrahim ons de geschiedenis van dit kasteel.
De grote kruisridderburcht werd in 1132 opgericht op wens van kruisvaarder Boudewijn I, die in 1100 na de dood van zijn broer Godfried van Bouillon tot koning van Jeruzalem werd gekroond, met het doel de verbindingen tussen Aqaba en Jeruzalem te verdedigen tegen de Arabische aanvallen.

Het kasteel van Karak had op een hoogte van 950 meter immers een strategische ligging. De laatste Heer van Karak was de wrede Renauld de Châtillon die gevangenen geblinddoekt, zodat ze niet buiten bewustzijn geraakten van de schrik alleen al, vanaf de borstwering naar beneden liet gooien.

Na de lunch rijden we verder naar Dana.
We overnachten in een leuk hotel in een vrijwel geheel verlaten stadje.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Jordanië


Mount Nebo. Mozes monument.
Petra
Petra
honderd mtr hoge kloof
Wadi Rum