Landenweb.nl

ITALIE
Een nog onontdekte parel in Toscane Arezzo

Een nog onontdekte parel in Toscane: Arezzo

Siena, Florence, Pisa, Volterra en San Gimignano: de Toscane-liefhebber heeft ze allemaal al eens gezien en in de vele boekjes over deze prachtige Italiaanse streek worden ze allemaal meer dan eens getipt. Maar in het oosten, dicht bij de grens met Umbrië en De Marken, ligt een stad die nog grotendeels onontdekt is: Arezzo. Waarom dat is, is onduidelijk. Arezzo kent, naast een rijke geschiedenis en Etruskisch centrum, namelijk ook heerlijke winkelstraten en een enorm horeca-aanbod.

Arezzo

Aangenaam kennismaken

Goed, dat horeca-aanbod is in heel Italië dik in orde: op elke straathoek koop je een heerlijk stuk pizza. Maar wat Arezzo zo leuk maakt is de afwisseling. Van buiten gezien zou je er zo langs rijden: veel bedrijventerreinen ontnemen je het zicht op de prachtige, middelgrote stad. Wie de routeplanner echter instelt op parkeerplaats 'petri', kiest voor de beste kennismaking met de stad. Hier is altijd voldoende parkeerruimte en voeren roltrappen je omhoog, naar het eeuwenoude, Etruskische stadscentrum. Vergeet op de roltrap niet af en toe achterom te kijken voor een schitterend uitzicht! Intussen vergaap je je eveneens aan de vele kunstwerken aan de muur: afbeeldingen van ridders, maar ook foto's van één van de grootste antiekmarkten van Italië die hier maandelijks plaatsvindt.

Legendarische filmset

Eenmaal boven heb je even tijd nodig om het allemaal op je in te laten werken: de imposante Duomo (Dom), het prachtige stadspark (ook weer met fenomenaal uitzicht), de stadsbibliotheek, alles is hier eeuwenoud en mooi. Iets verder, afdalend naar het Piazza Grande kom je overal afbeeldingen van scènes uit de film La Vita è Bella tegen: geen toeval, die is hier opgenomen. Het scheef gebouwde maar daarom niet minder mooie plein is het kloppend hart van Arezzo. Ondanks de onpraktische, sterk aflopende ondergrond worden hier veel activiteiten georganiseerd: de antiekmarkt dus, maar ook rommelmarkten, en zo vanaf half november staan de Tiroler-hutten klaar voor de kerstmarkt.

Onder de Italianen

Vanaf het Piazza Grande loop je bijna automatisch richting de aorta van de stad: de Corso Italia, met heel veel leuke zijstraatjes en steegjes - daar zitten trouwens de betere eettentjes. Hier nu eens geen overdaad aan wijn-, olie- en kaaswinkeltjes zoals in andere Toscaanse steden, maar 'gewoon' een winkelstraat waar de Italianen dagenlang kunnen rondslenteren. Ze gebruiken hier de lunch, kopen er hun kleding, sluiten een sim only abonnement af of eten er een ijsje. Boeken-, kleding-, telefoon-, interieur-, antiek- en cd-winkels worden afgewisseld door horecatentjes met zeer betaalbaar aanbod. Geen schreeuwerige borden die Amerikaanse toeristen lokken ('We ship to USA!'). Nee, hier ben je onder de Italianen. Zo toont Arezzo twee gezichten: het traditioneel Toscaanse, maar ook het eigentijds Italiaanse. Een absolute aanrader dus.