Landenweb.nl

ITALIE
De Oltrepo Pavese een onontdekt Toscane

De Oltrepo Pavese is het Toscane van Noord Italië: glooiende heuvels, wijngaarden, kastelen, middeleeuwse dorpjes en panoramische vergezichten. Door toeristen nog niet ontdekt, maar ideaal voor wandelaars, wielrenners, luiaards en lekkerbekken.
Hoewel vaak aangeduid als het Toscane van het noorden van Italië, is de Oltrepo Pavese vrij onbekend in het buitenland. Toeristen passeren het gebied rakelings op weg naar de echte Toscane, Umbrië of verder naar het zuiden, maar weten niet dat deze mooie streek zo dichtbij is. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de metropool Milaan. Dat is jammer omdat de Oltrepo de moeite van het bezoeken waard is bijna iedere toerist, wijn liefhebbers, rust- en ruimtezoekers, wandelaars enz.

Het gebied heeft verschillende bezienswaardigheden: glooiende heuvels, middeleeuwse dorpjes en kastelen, panoramische uitzichten, authentieke Italiaanse gerechten en lokale wijnen. De Oltrepo is het grootste wijnproducerende gebied van Lombardije en een van de grootste in Italië, vooral van de Pinot Nero. Het landschap is bezaaid met wijngaarden die vrij toegankelijk zijn voor wandelaars of zelfs om te mountainbiken.

De Oltrepo Pavese is een onderdeel van de provincie Pavia, in het zuidelijke deel van Lombardije en ligt op slechts 60 km van Milaan. Oltrepo betekent letterlijk "aan de andere kant van de Po". De rivier de Po loopt door de grote vlakte in het noorden van Italië, de Pianura Padana, waar de risotto rijst wordt geproduceerd. In het zuiden van de provincie Pavia het terrein wint snel hoogte. De Oltrepo is gelegen aan de voet van de Ligurische Alpen en de Apennijnen.

De Oltrepo Pavese biedt rust en stilte (tijdens een wandeling in de wijngaarden bijvoorbeeld) en deze is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, en de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier hun voorouders : druiven verbouwen is een werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste van de wijnboeren wonen hier al sinds de Middeleeuwen.

Toerisme heeft zich hier nog nauwelijks ontwikkeld, wat betekent dat je als een van de weinige bezoekers uit het buitenland, je overal met verbazing en gastvrijheid wordt ontvangen. Mensen zijn enthousiast om je van dienst te zijn en serveren je graag hun lokale traditionele gerechten en wijn in alle van de kleine familie restaurantjes die het gebied bevolken. Het eten dat wordt geserveerd is het voedsel dat Italianen willen eten, het moet "mama" kwaliteit hebben! De prijzen zijn belachelijk laag.

Het bijzonder van het gebied zijn de lokale mousserende wijnen, de "Vivace", "frizzante" en ook "spumante" wijnen. De meest beroemde lokale wijn, de Bonarda is fruitig, maar niet zoet, in tegenstelling tot de Lambrusco bv Een lokale, meer klassieke wijn is de Buttafuoco, waarvan de productie is beperkt tot een klein gebied in het noorden van de Oltrepo. Een typische zoete rode wijn van het gebied is de Sangue di Giuda. De regionale champagne-achtige spumantes behoren tot de Italiaanse DOCG categorie.

Regionale gerechten zijn eenvoudig maar zeer effectief. Met behulp van de seizoensgebonden ingrediënten, zoals paddestoelen en truffels en het vlees van konijnen, wilde zwijnen en dergelijke, worden heerlijke gerechten bereid. Een evenment om niet te missen is de typische zondag "pranzo" of lunch, waarin alle gangen van het Italiaanse menu (antipasti, primi, secondi, contorni, dolci) langskomen, soms zelfs twee keer.

De Oltrepo Pavese
wijngaarden
kastelen
heuvels
panorama's