Landenweb.nl

ITALIE
Bijzondere Italiaanse feestdagen

Ieder land heeft natuurlijk feestdagen. Sommige zijn hetzelfde als in Nederland, maar vele feestdagen zijn uniek voor een land of streek. Italië heeft ook speciale dagen die wij in Nederland niet kennen. Soms zijn op die speciale dagen of feestdagen winkels en/of instellingen gesloten. 

Eerste kwartaal

Op 6 januari viert Italië dat La Befana op haar bezemsteel langs komt. Deze kleine oude dame is stukken populairder dan Sinterklaas of de Kerstman, zeker bij de kinderen. In de nacht van 5 op 6 januari brengt ze cadeautjes en snoep voor de lieve kindertjes; de stoute kinderen krijgen as en kolen. Op 7 januari is het een nationale feestdag, namelijk La ‘Feste Del Tricolore’. Deze dag staat in het teken van de Italiaanse vlag. Op 3 februari is het de dag van de heilige San Biago, de overleden arts en bisschop die je tegen griep en keelpijn moet beschermen. Op die dag worden vele keeltjes gezegend in de kerk door twee gekruiste kaarsen voor de keel te houden. Op 17 maart is het ‘Unità d’Italia’, de eenwording van Italië en op 19 maart ‘La Festa del Papà’, een van de meest geliefde heiligen in Italië.            

Italiaanse vlag

Tweede kwartaal

Van 16 tot en met 21 april is Rome jarig en dat viert men met het feest Natale di Roma. Op 25 april 1945 werd Italië van de Duitsers bevrijd en tevens van een fascistisch regime. Daarom zijn er op deze nationale feestdag overal herdenkingsbijeenkomsten en politieke manifestaties. Op 1 mei moet je eigenlijk op het eiland Sardinië zijn, in de stad Cagliari. Dan viert men de feestdag van de patroonheilige Sant’Efisio die ooit is onthoofd. Op die dag start de langste en de kleurigste processie van de wereld en viert men tot in de late uurtjes feest. In de rest van Italië is het op die dag de Dag van de Arbeid en is er veel dicht. Op 2 juni wordt met veel festiviteiten herdacht dat Italië een republiek werd.

Derde kwartaal

In deze periode is het een stuk rustiger qua feestdagen. Wel is op 15 augustus een van de belangrijkste katholieke feestdagen: ‘Ferragosto’. Eigenlijk ligt op deze Maria Ten Hemelopnemingdag het hele openbare leven stil. Op 19 september is het de beurt aan ‘Il Miracolo di San Gennaro’; de patroonheilige van Napels. Na de mis barst hier het feest los.

Vierde kwartaal

Terwijl wij ons al langzaam gaan voorbereiden op de kou met het kiezen van energieleveranciers en de feestdagen met Sinterklaas en Kerst, heeft op 1 november Italië een nationale feestdag, namelijk ‘Ognissanti’. Op deze dag bezoeken ze de mis en brengen de rest van de dag met familie door. Met het spreekwoord ‘Ognissanti, manicotti e guanti' worden de Italianen voor de aankomende kou gewaarschuwd. Op 2 november volgt het ‘Giorno dei Morti (dag van de doden) waarop alle overleden worden herdacht en de graven worden schoongemaakt en opgefleurd. Soms wordt er zelfs gepicknickt op het kerkhof. Op 21 november is het ‘Festa della Salute Venezia’, een dag om de gezondheid te vieren. Dit doet men onder andere met een bijzondere processie in Venetië. Op 8 december is het ‘Immacolata Concezione’, in de volksmond ook wel ‘Festa della Madonna’ genoemd. Iedere stad viert deze dag op zijn eigen manier.