Geschiedenis   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Geschiedenis

Columbus was de eerste Europeaan die voet zette op een eiland dat de bewoners Karukera noemden. Hij vernoemde het eiland naar de Heilige Maagd 'Santa Maria de Gaudalupe de Estremadura'. Hij dankte daarmee de Heilige Maagd voor haar steun tijdens de zware storm naar Amerika.

Voor de komst van Columbus woonden er op het eiland Arawak en Carib Indianen. De Arawak Indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Men neemt aan dat deze eerste bewoners circa 1800 jaar geleden op Guadeloupe aankwamen. Het eiland werd echter ongeveer 1000 jaar geleden veroverd door de Carib Indianen. De Arawaks werden niet verdreven, maar kregen de kans om zich met de Carib Indianen te vermengen. Tot aan de komst van de eerste Europeanen bleven de Carib Indianen heer en meester op Karukera en leefden van de opbrengsten van de jacht en de visvangst.

In 1635 kwamen de Fransen naar het eiland en daarmee luidden zij het einde in van de aanwezigheid van de Carib Indianen op Guadeloupe. Na vijf jaren van strijd werd de oorlog in het voordeel van de Fransen beslist. Slechts enkele Carib Indianen wisten te ontvluchten naar het nabij gelegen eiland Dominica.

Verscheidene malen namen de Engelsen de macht over, maar in 1763 kwam Guadeloupe volgens het Verdrag van Parijs in Franse handen. Een probleem voor de Fransen was dat er geen Indianen meer op Guadeloupe waren die op de plantages konden werken. Vandaar dat men slaven begon te importeren vanuit West-Afrika. Tot 1946 bleef Guadeloupe een Franse kolonie. Daarna werd het een Frans departement en werd het economisch zelfstandig.

Zie verder ook de geschiedenis van Frankrijk op Landenweb.

GUADELOUPE LINKS

Advertenties
• Guadeloupe Vliegtickets.nl
• Hotels Guadeloupe
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Guadeloupe
• Guadeloupe Vliegtickets Tix.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Guadeloupe Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guadeloupe (N)
Telefoongids Guadeloupe
Schrijf uw artikel over GUADELOUPE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems