Landenweb.nl

FRANS GUYANA
rondreis MH10

F R A N S G U Y A N A


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

GRENSOVERGANG BRAZILIE – FRANS GUYANA
Bij aankomst in Brazilie word je verzocht een briefje in te vullen met je gegevens. Daarop en op de stempel in je paspoort wordt het aantal dagen geldigheidsduur van je visum vermeld. Normaal gezien is dit 90 dagen voor Belgen.
Op de vlieghaven van Belém wordt door de vliegmaatschappij (TAF) de geldigheidsduur van het inreisvisum gecontroleerd (eenvoudige stempel met aantal dagen geldigheidsduur in het paspoort + bijhorende in te vullen briefje bij aankomst in Brazilie). Wanneer het aantal dagen niet verlopen is, wordt vlot de instapkaart gegeven.
Wees echter op je hoede wanneer je eventueel ondertussen het land kort zou verlaten hebben (vb. bezoek Iguassu watervallen Argentinie). Bij terugkomst in Brazilie na 1 dag uitstap in Argentinie werd een foutief aantal resterende dagen op ons inreisdocument + stempel vermeld. Van de initiele 90 dagen visum waren er nog maar 10 dagen verlopen. Niettegenstaande werden op onze documenten (nieuw inreisvisum) slechts 40 dagen vermeld. Daar hadden we nooit op gelet, wetende dat we 3 maanden de tijd hadden. Bijgevolg krijgen we van vliegtuigmaatschappij TAF geen instapkaart, tot we van de douane nadrukkelijk de toelating krijgen te vertrekken.
Het heeft een uur geduurd eer de douanier op de vlieghaven overtuigd raakte en het aantal dagen geteld kreeg die we in Brazilie hebben verbleven. Uiteindelijk past hij het visum aan zonder verdere kosten of problemen.
In Frans Guyana worden we vlot doorgelaten na een snelle paspoortcontrole. We komen hier immers in Europa aan (Franse overzees gebied) en mogen zonder enig probleem door.

MATOURY is een Creoolse gemeente met 29.000 inwoners, gelegen tussen Cayenne (de hoofdstad van Frans Guyana) en de internationale luchthaven Rochambeau. De bewoners van verschillende etnische groepen leven er vredig samen, o.a. indianen, Haitianen, Brazilianen, Fransen, Caraibiers, ...
Gedurende lange tijd was landbouw er de voornaamste activiteit, samen met de suiker- en rumfabriek La Mirande. Momenteel zijn er 925 economische ondernemingen op het grondgebied gevestigd.
We wandelen naar het natuurgebied 'Mont Grand Matoury', waar we kunnen genieten van het prachtige primaire tropische woud met zijn immense bomen. Behalve de dichte begroeiing zien en horen we er een aantal typische dieren en insecten, o.a. een donkerblauw gifkikkertje met gele lijnen (+/- 2 cm groot), grote spinnen, een soort felgroene reuzensprinkhaan, een enorme leguaan, grote felblauwe vlinders, kolibri's, ... , we horen de roep van de piao-piao vogel die zich 'te' goed verstopt tussen het groen.
Op terugweg lopen we langs de imposante ruines van de voormalige suiker- en rumfabriek La Mirande. Een immens bouwwerk waarvan de stenen op elkaar gestapeld zijn als een enorm kantwerk. De zon schijnt tussen de openingen binnen. Toch blijven de muren overeind staan.
We brengen een bezoek aan de nabijgelegen hoofdstad Cayenne. Met zijn 52.700 inwoners is dit een zeer rustige stad met een eerder dorps karakter. Rond het grote centrale plein 'place des palmistes' met zijn vele hoge palmbomen op een grastapijt, staan een aantal grote gebouwen in een typische koloniale stijl van de voormalige plantagewoningen. De vrolijke creoolse bevolking wandelt er in rustig tempo door de straten. Dit voelt echt niet aan als de hoofdstad van een land. Het is er zeer aangenaam keuvelen.
De eerder kleine botanische tuin stelt niet veel voor.
Het fort is niet toegankelijk, dit wordt gebruikt als militaire basis.
Hier zien we voor het eerst mannen wandelen met een vogelkooitje in hun hand, waarin een zangvogel zit. Dit blijkt een typische hobby te zijn van vooral de mannen in de Guyana's.
Ernaartoe :
taxi Belém (Brazilie) centrum - vlieghaven, 20 BRL
vlucht Belém - Cayenne, 508 BRL pp., tussenlanding in Macapá, totaal 2 1/4 uren onderweg, met maatschappij TAF
taxi vlieghaven Cayenne (Rochambeau) - Matoury, 20 EUR, let op : sommige taxichauffeurs trachten bagagevervoer aan te rekenen, dit is slechts toegestaan vanaf meer dan 1 stuk grote bagage per persoon, in de koffer.
Hotel :
Gîte Bel Air, 43 EUR per nacht voor een ruime 2-persoonskamer bij partikulieren, met privé sanitair, TV, gebruik draagbare computer tijdens gans de duur van het verblijf, WIFI op de kamer, groot zwembad, gebruik open keuken aan het zwembad, incl. karig ontbijt (zelf te bereiden), nieuwe eigenaars vanaf 2009, andere mogelijkheden om partikuliere kamers te huren zijn te bekomen bij het toerismekantoor op de luchthaven (ze reserveren deze gratis)
Tip :
Bij aankomst in de luchthaven zo veel mogelijk informatie vragen over gans het land bij het toerismekantoor. Locale kantoren kunnen niet echt nuttig advies geven en hebben vaak geen informatiebrochures. Vraag ook naar de mogelijkheden van de minibusjes in de omgeving en het ganse land (taxi collectivo), die zeer beperkt openbaar vervoer aanbieden.
Geen bankterminal op de luchthaven, deze is reeds 2 jaar niet meer bruikbaar.

KOUROU is een stad met 19.000 inwoners, gelegen aan de Atlantische oceaan. De stad is gekend omwille van het Space Center. Het is een recente en snelgroeiende stad zonder enige charme, vooral gericht naar wonen. Voor de toerist heeft het stadscentrum weinig te bieden. Niettegenstaande de mensen er heel vriendelijk en behulpzaam zijn, steeds klaar voor een babbel.
Deze stad is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilanden 'Îles du Salut' en het 'Space Center'.
Met een catamaran brengen we een bezoek aan de 3 eilanden, 'Îles du Salut', gelegen 15 km ten noorden van Kourou in een zee vol sterke stromingen.
Op deze eilanden woonden in de 18de eeuw kolonisten die op de vlucht waren voor de ziekten van het vasteland (vb. Malaria, ...).
Vanaf 1852 tot 1947 werden ze echter gebruikt als gevangenkampen voor meer dan 2.000 veroordeelden vanuit Frankrijk.
Eerst worden we afgezet op 'Île Royale', het grootste eiland (28 ha). Boven op het plateau bevindt zich het voormalige gevangenendorp. Een aantal gebouwen werden mooi onderhouden en zijn momenteel in gebruik voor o.a. een hotel-restaurant, de gendarmerie, ... Het kerkje werd recent gerestaureerd, maar het ziekenhuis en de gevangenenverblijven liggen er als ruines bij tussen de dichte groene begroeiing. Het 'engelen'-kerkhofje met enkel kindergraven geeft wel een eng gevoel. Tijdens onze rondwandeling zien we een aantal dieren op ons pad, o.a. leguanen, 2 soorten aapjes, salamanders, agouti, vlinders, kippen, pauwen, ... en vele vogelsoorten. Op het einde van onze rondwandeling is het hoogtij en zien we groene reuze zeeschildpadden vlak bij de rotsen zwemmen.
Het tweede eiland is 'Île du Diable', hier werden enkel de politieke gevangen geplaatst. Het is het kleinste eiland (14 ha) en niet toegankelijk meer omwille van de dichte begroeiing. Hier werd Dreyfus gevangen gehouden. We varen rond het eiland om er toch een beeld van te krijgen.
'Île Saint Joseph' (20 ha) is ons derde eiland, de ruines van de gevangenengebouwen worden er overwoekerd. De natuur neemt hier terug wat ooit door de mens werd afgenomen. Ook zeer mooi om er rond te wandelen, het grote kerkhof met de paradijselijke ligging onder de palmbomen aan de rand van het eiland, bevat enkel graven van de hoge ambtenaren die het beheer deden van de gevangenis, hun familie en personeel.
De overleden gevangenen werden in zee gedumpt als maaltijd voor de gretige haaien.
Momenteel zijn hier geen haaien meer en zwemmen we voor onze terugkeer rondom de boot, midden in zee.
Op terugtocht met onze catamaran worden we op een fruitpunch als aperitief getrakteerd.
Een bezoek aan het Space Center, vanwaar de Ariane 5 raket wordt gelanceerd, is uitermate boeiend. Eerst wordt ons in een kleine zaal wat meer over het Space Centrum, de raketten en de lanceringen verteld, we zien enkele films hierover.
Terwijl 2 gidsen ons gedetailleerd uitleggen wat de functies zijn van de verschillende gebouwen, hoe een raket wordt gemonteerd, wat de opdeling is van het terrein, ... worden we met een autobus vervoerd naar verschillende interessante punten. Zo bezoeken we een controlezaal, met alle monitoren die het vertrek en de voorbereiding registreren en volgen, klokken die de tijd tot het vertrek aftellen, ...
We rijden naar het lanceerplatform van de Ariane 5 raket waar de overblijfselen nog aanwezig zijn van de lancering van vorige week (die we zagen vanuit Cayenne). We zien de immense montage-gebouwen op veilige afstand ervan.
We nemen ook een kijkje bij de lanceerplatforms van Ariane 3 en 4, die nu worden omgebouwd tot een Vega en Soyouz lanceerbasis, in de hoop in 2009 operationeel te zijn.
We bezoeken het 60 km verderop gelegen Indonesische dorpje Sinnamary. Een vriendelijk, rustig en aangenaam typisch dorpje.
10 km verder langs de hoofdweg maken we een mooie natuurwandeling naar het 'Maison de la nature'. De wandeling gaat voornamelijk door moerassen omzoomd met mangrovewoud en bos, met enkele observatiehutten over de meren. Hier zitten slangen en kaaimannen, maar ook vele andere diersoorten en vogels.
Ernaartoe :
lift Matoury - Cayenne (Gare Routiere)
minibusje Cayenne - Kourou (hotel), 10 EUR pp., 45 min. onderweg, busje vertrekt zodra het vol is
Hotel :
Hôtel Ballahou, 47 EUR per nacht voor een ruime en propere 2-persoonskamer, met sanitair, TV, airco, koelkast, rue Amet Martial 1-3, tel. (0594) 22 00 22, ballahou@orange.fr, www.ballahou.com, reserveren op voorhand !, vriendelijke ontvangst, behulpzaam (regelt vervoer, brengt ons gratis naar het Space Center om een dure taxi uit te sparen, biedt ons een lift aan naar Cayenne, ...)
Excursies :
Îles du Salut :
Catamaran van Tropic Alizés, 46 EUR pp., dagtocht (7.45 u - 18.00 u) met luxe catamaran, toelichting over de eilanden aan boord, gratis dranken aangeboden tijdens het varen, tel. (0594) 25 10 10, reserveer op voorhand !, vertrek aan de pier voorbij de Dreyfus-toren om 7.45 u stipt, tropic.alizes@wanadoo.fr, www.ilesdusalut-guyana.com
Overnachten op de eilanden is mogelijk (hotel of hangmat op het strand), maar niet noodzakelijk om alles te bezoeken.
Space Center :
gratis rondleiding van 3 uren tijdens de werkdagen, enkel op uitnodiging, op voorhand aan te vragen bij het Space Center : csg-accueil@cnes.fr, paspoort nodig bij aankomst !, geen grote rugzakken toegelaten, bagage wordt gecontroleerd om veiligheidsredenen.
ernaartoe en terug : taxi of liften
Sinnamary :
bezoek van het dorpje en het nabijgelegen moerasgebied 'Pripri de Yiyí'
het 'Maison de la nature' is enkel open op woens-, zater- en zondag, de wandeling kan altijd
ernaartoe en terug : liften

SAINT LAURANT DU MARONI is een stadje met 25.000 inwoners, gelegen aan de Marowijne grensrivier met Suriname. Het is een belangrijke stad geweest in de geschiedenis van Frans Guyana. Hier bevindt zich het verdeelcentrum voor de Franse gevangenen die aankwamen per boot. Vele grote oude koloniale gebouwen kenmerken de stad, ook 'Petit Paris' genoemd.
Het is aangenaam slenteren door de straten, met behulp van een plannetje en beschrijving van de gebouwen bezoeken we het historische stadscentrum.
Een begeleide rondwandeling in de gebouwen van het 'Camp de la transportation' is een aanrader, dit is een zeer belangrijke schakel uit de geschiedenis van Frans Guyana. Hier passeerden alle aankomende gevangenen, er werd een analyse gemaakt van hun persoon, deze moest hun plaatsing bepalen:
- ter door veroordeelden kregen hier ter plaatse een cel waarin ze werden geketend op een betonnen bed gedurende 22 uren per dag,
- zware gevangenen werden doorgestuurd naar Ile Saint Joseph,
- politieke gevangenen werden naar Ile du Diable overgebracht,
- de minder zware gevallen werden hier gehouden en in de jungle op werkkampen gestuurd (waar ze lange dagen in de tropische hitte zwaar werk moesten verrichten),
- vagebonden en licht gestraften werkten halve dagen aan de bouw van de grote officiele gebouwen en straten hier in de stad. Nadien werden ze ingezet voor het onderhoud ervan en voerden klusjes uit bij prive-personen, ze mochten vaak vrij rondlopen op het terrein van de gevangenis en zelfs in de stad (met zware bol aan hun been geketend).
We zien de cellen, waar vaak streepjes in de muren zijn gekerfd door de gevangenen om enig gevoel van tijd te bewaren. Ook hun namen, waaronder de gekende 'Papillon' die zijn levensverhaal nadien heeft uitgegeven in een boek dat ook werd verfilmd (volgens onze gids zou dit echter sterk overdreven zijn). Tussen 1852 en 1953 passeerden hier 70.000 gevangenen.
Van hieruit rijden we naar Awala-Yalimopo, twee kleine plaatsjes aan het strand van de Atlantische Oceaan, waar de Leatherback reuze zeeschildpad komt nesten. Dit is de grootste soort zeeschild-padden en kan tot meer dan 1,6 meter groot worden, met een gewicht tussen 300 kg en 600 kg. De vrouwtjesschildpadden komen aan land (vooral tijdens opkomende tij 's avonds of 's nachts) om er hun nest te graven, hun eitjes te leggen en het nest te sluiten (het nestseizoen is van april tot juli, de eitjes komen uit van juli tot september). Vrouwtjes nesten 7 tot 12 keer per seizoen, ze komen steeds naar dezelfde plaats terug. We hebben pech, dit is het einde van het seizoen, we zien slechts 1 schildpad naar het strand komen, maar deze keert terug door het uitgelaten gegil van een klein meisje.
Ernaartoe :
minibus Hotel Kourou - Saint Laurent du Maroni 'Gare routiere', 25 EUR pp, 2 uren, vertrek om 4.00 u 's ochtends (meerdere maatschappijen, vermijd 'Philippe' die ons met een jonge rokende chauffeur meestuurde die onverantwoord snel rijdt)
Hotel :
Hotel Star, 50 EUR per nacht voor een kleine 2-persoonskamer met sanitair (koud water), TV, airco, zwembad, Chinese uitbaters, niet echt gezellig, tel. (0594) 34 10 84, rue Thiers 26, niet 100 % proper
Excursies :
Camp de la transportation, 5 Euro pp, 1 1/4 uren durende rondleiding met gids in de gesloten delen van het gevangenenkamp, te boeken bij het toerismebureau
Awala-Yalimopo, taxi heen en terug, 70 EUR, taxi NEL, vriendelijke chauffeur die ons deze rit van 62 km enkel (normaal tarief 1,62 EUR/km) aanbiedt en bovendien ter plaatse 2 1/2 uren op ons wacht, tel (0694) 21 18 28

Frans Guyana is het grootste Franse Overzees gebied, met 210.000 inwoners, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika aan de Atlantische Oceaan. Het land is 91.000 km2 groot (iets kleiner dan Portugal) en heeft 350 km kustlijn. Het binnenland maakt deel uit van het Amazone jungle-gebied en is nauwelijks toegankelijk en zeer beperkt bewoond. Het land kent een gemiddelde temperatuur van 26 C, het regenseizoen loopt van januari tot half juli. Mede door de aanwezigheid van de raket-lanceringsbasis te Kourou, telt het land 60 nationaliteiten onder zijn bewoners.
Het land kent een bewogen geschiedenis :
- in 1643 wordt Frans Guyana voor het eerst door de Fransen veroverd van de Nederlanders, men sticht er de stad Cayenne (momenteel nog steeds de hoofdstad),
- in 1794 wordt de slavernij er afgeschaft, in het kader van de verklaring van de mensenrechten : geen enkel Frans grondgebied mag slaven bezitten,
- van 1809 tot 1817 komt het gebied in Portugese handen, waarna Frankrijk het herovert,
- in 1848 wordt voor de 2de maal de slavernij afgeschaft, met als gevolg dat de meeste plantages dienen te worden stopgezet, een spijtige zaak voor de economie van het land,
- in 1852 installeert men gevangenenkampen op het vasteland en op de eilanden 'Iles du Salut', waar de gevangen uit Frankrijk worden naartoe verscheept, dit om de hoge kosten van gevangenissen in Frankrijk te drukken ; deze worden in 1953 gesloten,
- Frans Guyana wordt in 1946 tot Frans overzees departement erkend,
- in 1964 wordt het ruimtevaartcentrum te Kourou opgestart, wat terug een opleving van de economie tot gevolg heeft.
FRANS GUYANA heeft een zeer vriendelijke Creoolse bevolking, die er fier op is Frans / Europees te zijn.
Met de auto is men galant, er wordt steeds gestopt om voetgangers te laten oversteken.
Openbaar vervoer is schaars (geen aanbod op zondag), taxi's zijn peperduur. Daarom is liften een gewoonte in dit land. Men wordt gemakkelijk meegenomen, sommige zwarten durven een kleine bijdrage voor de rit te vragen.
In het binnenland geraakt men moeilijk, tenzij met dure georganiseerde excursies of met een huurwagen.
Alle supermarkten en kruidenierswinkeltjes worden door Chinezen uitgebaat.
Tijdens de vakantieperiode (men volgt hier de Franse vakantiekalender), werken de openbare diensten enkel in de voormiddag. Tijdens het weekend zijn deze gesloten, inclusief het toerisme-kantoor.
Het leven is er zeer duur, kwasi alle produkten worden ingevoerd uit Europa. Dit maakt dat de prijzen boven de Europese uitstijgen (ook voor diensten).
Het land is niet echt goed ingesteld op het toerisme : weinig hotels / restaurants, slecht geregeld en zeer beperkt openbaar vervoer, personeel in toerismekantoren is niet geinformeerd en kan geen vragen beantwoorden (uitzondering : in de luchthaven Rochambeau en in Saint Laurent), geen bankterminal in de luchthaven, ...
Bij een bezoek aan Frans Guyana mogen zeker een rondleiding in de gevangenenkampen van 'Iles du Salut' en 'Saint Laurent', alsook een rondleiding in het 'Space Centrum' niet ontbreken.
Tip : tracht je vakantie te plannen wanneer er een lancering plaatsvindt, info www.cnes-csg.fr.
Munteenheid : euro
Voldoende bankterminals beschikbaar in de steden.
Limiet op Visa-kaart = 600 EUR per dag.

GRENSOVERGANG FRANS GUYANA – SURINAME
Je hebt een Visum nodig om Suriname binnen de mogen via de officiele weg. Het Visum kan je aanvragen in Cayenne (Frans Guyana) bij de ambassade van Suriname, gelegen in de Avenue Leopold Heder. De ambassade is open op werkdagen vanaf 9.00 u, er worden 75 mensen per dag bediend, het is dus noodzakelijk er vroeg aanwezig te zijn. Je paspoort met Visum mag je 2 dagen nadien in de namiddag komen ophalen.
Voor de aanvraag heb je een pasfoto nodig, die moet voldoen aan bepaalde voorwaarden : geen juwelen en piercings, ernstig kijken, een hemd of gesloten kledij noodzakelijk, max. 6 maanden oude foto. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn.
Je moet een document invullen met je persoonlijke gegevens en plannen in Suriname.
Het Visum kost 30 EUR voor 60 dagen maximum, waarbij je slechts 1 maal het land mag binnenkomen.
Formaliteiten Frans-Guyaanse grens : paspoort laten afstempelen aan de BAC, dit is waar de ferry de Marowijne rivier kruist naar Suriname.
Overzet : kan met de ferry voor 4 EUR pp (slechts enkele ferry's per dag) of met een piroque, deze bootjes vertrekken van zodra ze enkele passagiers hebben, dit voor 3 EUR pp.
Formaliteiten Suriname : opnieuw een document invullen met je persoonlijke gegevens en je plannen in Suriname + je paspoort laten afstempelen.
Je krijgt een stempel voor een verblijf van 30 dagen, wanneer je je visum van 60 dagen wil opgebruiken, dan moet je een extra stempel afhalen bij de vreemdelingenpolitie in Paramaribo, dit binnen de week van aankomst in het land.
Aan het douanekantoor spreken collectieve taxi-chauffeurs je aan om je naar Paramaribo te brengen. Vergelijk de prijzen, het kan vanaf 10 EUR pp.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc