Landenweb.nl

FRANKRIJK
rondreis MH20

F R A N K R I J K

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

VALENCE is een grote stad, gelegen in het midden van Frankrijk, langs de Rhône. Het is een levendige woon- en werkstad, met voor iedereen wat wils. Je kan er wat cultuur opsnuiven in het oude stadscentrum, waar ook voor de liefhebbers wat straten met moderne winkels voorzien zijn, … een gezellig terrasje opzoeken.
We hielden in deze stad een tussenstop, op weg naar het zuiden van Frankrijk en maakten van de gelegenheid gebruik om er het stadscentrum te gaan verkennen.

Dat we deze stad hebben uitgekozen om een tussenstop te maken is niet zo toevallig. Immers onze vrienden Elisabeth en Jacques, een Frans-Canadees koppel (voor het eerst ontmoet in Panama, daarna enkele malen in Brazilië, deze winter in Frankrijk en België), lieten hier hun 4x4 mobilhome bouwen. Daarmee reizen ze sinds 3 jaar de wereld rond. Al jarenlang dromen we om ook ooit per mobilhome verder rond te reizen, … wanneer onze rug(zakken) versleten zullen zijn … zodus wilden we eens een kijkje gaan nemen in het atelier van de mobilhome-bouwer. Dit geeft ons weer wat stof om over te filosoferen …

Camping :
Camping L’Eperviere ***, 10,30 EUR per nacht voor 2 personen met tent en auto, gelegen aan een drukke autoweg langs de Rhône (toch rustig slapen), nabij afrit Valence Sud op de autostrade, veel schaduwplaatsjes, weinig gras, modern sanitair met alle comfort.


MANTET is een klein middeleeuws dorpje in de Franse Pyreneeën, nabij Perpignan. Een smalle bergweg kronkelt tot over de Col de Mantet tot vlak voor het autovrije dorpje (45 min. rijden vanop de hoofdweg). In Mantet wonen ongeveer 20 mensen, je vindt er geen winkels, slechts 1 taverne. Hier kom je naartoe om de rust en de prachtige natuur van het Parque Naturel de Mantet, een wandelparadijs bij uitstek, gelegen langs de GR10 wandelroute doorheen de Pyreneeën. Na 2 uur wandelen kan je de Spaanse grens bereiken. Enkele hoge bergen liggen vlakbij, o.a. de Canigou (2733 m) en de Pic de la Dona (2702).
Hier komen we sinds 1988 vaak terug. Het is er steeds een blij weerzien met onze vrienden Guy en Erika en de vaste bewoners van het dorp.

Overnachtingen :
La Girada te Mantet (Pyreneeën), www.lagirada.com


FONTVIELLE is een klein landelijk Provence-dorp met een historisch centrum, gelegen tussen Avignon en Arles, in het zuiden van Frankrijk. Hier kamperen we enkele dagen om de buurt te verkennen.
Onderweg van Noord-Spanje naar Fontvieille bezoeken we het rustige provinciestadje Pézenas, met zijn mooie historisch stadscentrum. We kuieren door de smalle straten met de vele leuke winkeltjes die locale producten verkopen.

Onze 2de halte is St.-Guilhem-le-Désert, een zeer oud pittoresk bergdorpje langs een rivierbedding gelegen. Samen met de vele andere toersiten lopen we van de hogergelegen parking door het dorp omlaag tot aan de rivierbedding. De weinige locale auto’s die de smalle straten van het dorpje in mogen, zijn eigenlijk storend in het geheel van rust.

Vanuit Fontvieille brengen we een bezoek aan Les Beaux, een mooi onderhouden oud bergdorpje aan de voet van een kasteel op een rotsheuvel. Het is erkend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Overal in het dorpje heb je mooie uitzichten over de prachtige natuur van de Provence. Ook hier is het zeer aangenaam kuieren, bovendien zijn de straten autovrij. We bezoeken hier het museum van de Santons, houten poppen die locaal worden gemaakt en traditionele taferelen uitbeelden.

Onderweg naar St-Remy de Provence stoppen we aan de archeologische site van Glanum. Buiten de omheinde site staan enkele mooie monumenten. We wandelen in de buurt wat rond. Overal staan borden met afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh, die vaak zijn inspiratie hier in de streek vond. Met toont de gelijkenissen met de omgeving aan.

Het oude stadscentrum van St-Remy met zijn typische huizen in Provence-stijl, is minder toeristisch als de vorige plaatsen die we bezochten, daardoor is het rustiger. De hoge luikjes aan de ramen van de huizen zijn vaak in lavendelblauw geschilderd, de was hangt eronder te drogen. Het oude rioolnetwerk dat midden in de straatjes loopt, werd in een deel van het centrum behouden.

Camping :
Camping Municipal Les Pins ***, 12,80 euro per nacht voor 2 personen met tent en auto, mooie ruime plaatsen, schaduw, ijsblokken worden gratis gemaakt aan de receptie, toeristische info, tv-relax-zaaltje beschikbaar, op wandelafstand van het dorp Fontvieille, Rue Michelet, Fontvieille, Provence, tel. 0033 (0)490.54.78.69, campingmunicipal.lespins@wanadoo.fr,VENCE is een Provencestadje nabij Nice. Het is gebouwd op een heuvel rondom zijn historisch stadscentrum dat goed werd bewaard. Hier zullen we enkele dagen ons tentje opslaan om de omgeving te verkennen. Het is aangenaam kuieren door de met geel gekleurde natuursteen geplaveide straatjes, die door vele gezellige terrasjes worden opgevrolijkt.
Onderweg van Fontvieille naar Vence rijden we over landelijke wegen en genieten volop van de mooie natuur van de Provence. Geen paarsgekleurde velden van lavendel, maar wel ganse velden met mooie rode klaprozen en met knalgele zonnebloemen die strijden om de aandacht. Een aantal kleine typische dorpjes liggen langs onze weg.

In Rians stoppen we om te picknicken en bewonderen ondertussen zijn prachtige kerk met 4 verschillende torens.

We rijden doorheen de streek van de Verdon. Witte rotsen en groen struikgewas bepalen hier het landchap, afgewisseld met groene weilanden. In Aiguines hebben we een prachtig zicht op het grote azuurblauwe stuwmeer aan de voet van de ‘Gorges du Verdon’. We kijken even rond in het dorpje voor we naar de rand van het meer afdalen. De rivier ‘Verdon’ mondt uit onder de brug ‘Port de Galetas’, vanwaar we de smalle rotskloof inkijken. Een zeer indrukwekkende natuurpracht. Onze verdere weg klimt door de rotskloof omhoog langs de rivier, tot op een hoogvlakte. Onderweg stoppen we regelmatig, kijkend naar de prachtige zichten in de diepe rotskloof, met ver beneden ons de felblauwe Verdon-rivier.

Tussen Nice en Monaco bezoeken we het zeer toeristische historisch omwalde dorpje Eze, gebouwd op de hellingen van een heuveltop aan zee, met bovenaan een kasteel. Dure winkeltjes richten hun assortiment vooral naar de mondaine bezoekers van de Azerenkust. Ook hier komen dure luxe auto’s, al dan niet met chauffeur, met nummerplaat uit Monaco, aangereden. Een hotelovernachting met ontbijt kost je al vlug 1000 euro voor 2 personen.

St-Paul de Vence, een deelgemeente van Vence, is zeker een bezoekje waard. Het historisch omwalde dorpje is gebouwd op een heuvel die van ver in het landschap zichtbaar is. De smalle straatjes zijn geplaveid met rotsstenen in bloemenmotieven. In leuke winkeltjes verkopen vele kunstenaars hun uitgebreid assortiment aan werken. We bezoeken er een tijdelijke tentoonstelling met Aboriginals kunstwerken die ons zeer boeit.

Camping :
Camping Domaine de la Bergerie ***, 16,40 euro per nacht voor 2 personen met tent en auto, grote camping met verouderd proper sanitair, veel ruimte tussen de schaduwplaatsen in een bosomgeving, 2 zwembaden, geen echt vriendelijk ontvangst, winkeltje met verkoop van brood en ijsblokken voor de koelbox, Chemin de la Sine 1330, 06140 Vence, tel. 0033 (0) 493.58.09.36, www.camping-domainedelabergerie.com


SAINT MARTIN d’ENTRAUNES is een zeer klein oud dorpje langs de rivier Var gelegen, in de Mercantour.
Deze streek wordt soms de Zuidelijke Alpen, maar ook de Haute Provence genoemd, een wandelparadijs bij uitstek. Het is er zeer rustig, helemaal niet toeristisch. Een bakker, beenhouwer of kruidenier vind je in een groter dorp, op 12 km rijden.
De rust biedt deze streek enorm veel afwisseling aan de natuurliefhebber. Rivieren, watervallen, kloven, bergen, valleitjes, weilanden, wilde bloemen en dieren, oude boerderijtjes op de hellingen, sneeuw op de toppen, … zelfs een pittige col (Col de Cayolle 2.326 m) voor de fanatieke fietsers.

Eind mei 2006 verbleven we 12 dagen op de camping in Saint Martin d’Entraunes. Een streek met een zacht tot zeer warm klimaat, van het vroege voorjaar tot laat in het najaar. Immers slechts 150 km verwijderd van de Azurenkust, maar ook op een boogscheut van de zuidelijke skigebieden.

Tijdens de nacht van 31 mei 2006 sneeuwde onze tent toen onder. We moeten niet vertellen dat we zeer verwonderd waren toen we ’s ochtends de rits van onze tent openden en alles om ons heen wit zag, de dagen ervoor hadden we het veel te warm tijdens onze wandeltochten in de felle zon. Dit was sinds tientallen jaren niet meer gebeurd, sneeuwval in mei in het dorp. Enkel op de bergtoppen en de col de Cayolle kan het nog af en toe eens sneeuwen tijdens deze periode van het jaar.

Toen is ons deze streek zo goed bevallen dat we ons hebben voorgenomen ooit terug te keren. We hadden ook een goed contact met de camping-uitbaters, die lange tijd de wereld hadden rondgezworven, een tijd in de Caraïben hadden gewerkt en zich slechts enkele jaren geleden hier hadden gevestigd.

We voelden ons dan ook onmiddellijk thuis toen we hier terug arriveerden. Namen een dagje rust en begonnen toen aan een serie mooie wandelingen in de buurt.

Op heenweg reden we door de ‘gorges de Daluis’, een hoge smalle rode rotskloof waar onderin de Var zijn weg zoekt. De weg slingert langs de rotswand, je moet door 8 tunnels (in de andere richting zijn dat er 17). Vanop een uitzichtpunt kan je de duizelingwekkende diepte van de kloof inkijken, een must voor wie de streek bezoekt.

Als inloopwandeling kozen we voor ‘le clot de l’Aï’ (1.725 m à 2.145 m hoog). Na even een breed karrenspoor te volgen, komen we op een niet geëffend pad terecht. Via de gele markeringen vinden we onze weg door het bos, over weilanden en rotsen. Een enorme veelkleurige bloemenpracht siert de omgeving. Wat hogerop staat een groep gemzen ons stokstil aan te staren, tot ze beseften dat we toch hun richting uitkomen. Plots lopen ze verder de rotshellingen op, al vlug zijn ze uit ons zicht verdwenen. De vos die achter hen aanloopt, kiest voor een minder steile richting, maar ook hem zijn we vlug uit het oog verloren.
Ons doel is een ‘cirque’ waarrond puntige rotsbergen zich torenen. Hier liggen nog wat sneeuwplekken, hogerop ligt er nog echt veel sneeuw. Midden in de cirque beklimmen we een lagere, met gras begroeide bergtop, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de omgeving. Boven picknicken we en genieten van het mooie uitzicht. Een ideale inloopwandeling (1 ¾ uren stappen).

Andere wandelingen die we zeer mooi en leuk hebben gevonden :
- Les Clots (1.262 m à 1.629 m hoog), rondwandeling langs een oude boerderij, hoog op de helling van de vallei, voornamelijk door bos en boven over grasvlaktes met schapen (2 ½ uren stappen)
- Barbeveille (1.125 m à 1.087 m à 1.506 m hoog), wandeling langs de helling van een valleitje naar de ruïne van een grote geitenboerderij, voornamelijk door bos en hogerop langs grashellingen (1 u 55 min stappen)
- Bergerie de l’Alp (1.100 m à 1.025 m à 1.590 m hoog), rondwandeling met vertrek aan de camping, voornamelijk door bos, boven over weilanden (3 ½ uren stappen)
- Tête de Meric (1.431 m à 2.048 m hoog), vertrek- en eindpunt ‘Le Villard’, wandeling langs gerestaureerde, nu bewoonde, oude boerderijtjes, daarna voornamelijk door bos, voorbij een bronnetje, bovenop de kam over grasland met grote rotsen, op de top heb je een prachtig uitzicht rondom (3 ½ uren stappen)
- Col de Sanguinière (1.982 m à 2.601 m), wandeling door het bronnengebied van de Var, langs een smal stroompje dat soms wordt overgestoken, door bos, over grasvlaktes, boven over grote rotsblokken, op de col heb je prachtig zicht op beide valleien en de besneeuwde bergen rondom (3 ½ uren stappen).

Tijdens ons verblijf was het een periode van frequente onweders in de namiddag, dus vertrokken we steeds vroeg op wandeling om rond 14.00 u zeker van onze tochten terug te zijn. Het vroegste onweer dat we hebben gehad, begon omstreeks 15.00 u.

Camping :
Camping Le Prieuré ***, 16,60 EUR per nacht, voor 2 personen met tent en auto, zeer rustige kleinschalige camping in de vallei van de rivier Var gelegen (ook verhuur van huisjes, bungalowtenten en gîte d’étape), proper sanitair, zwembad, sportterreinen, vriendelijk onthaal, toeristische informatie, invriezen van je ijsblokken voor koelbox aan 0,5 EUR, restaurant


LES MENUIRES is een groot ski-oord in de Franse Alpen dat deel uitmaakt van het domein 3 Vallées. Hier zijn we reeds enkele jaren geweest om volop van de sneeuwpret te komen genieten. Nu willen we het dorp ook eens in de zomer beleven, wat ons werd aangeraden door lokale mensen die we hier leerden kennen.
We komen aan en herkennen hier letterlijk niets. Onder de vele skipistes zijn grasvlaktes, rotsen, en kiezelwegen tevoorschijn gekomen. Het is leuk om te trachten de plaatsen van de pistes te vinden. Maar niet zo gemakkelijk.

Onze ski-pas van de winterperiode is nog geldig, we kunnen hiermee naar hartelust de liften gebruiken om hoger in de bergen te gaan wandelen. Er zijn niet veel liften geopend in het zomerseizoen, maar elke dag zijn er toch enkele opties. Het programma staat in het wekelijkse infomatie-boekje van de vallei ‘Saint-Martin-de-Belleville, Val Thorens en Les Menuires’. Vanop de toppen genieten we volop van de prachtige uitzichten, nu zijn enkel de toppen nog met sneeuw bedekt, dat is wel wat minder dan we in de winter gewoon zijn.

We zijn wel iet of wat teleurgesteld wanneer we zien dat er weinig wandelmogelijkheden op de toppen van de bergen zijn. Hier wordt alles gedaan in het kader van het winterseizoen, daardoor sieren vele kiezelbaantjes de bergen. Dit zijn niet onze favoriete paden. Vele mountainbikers komen hier echter hun kilometertjes fietsen, voor hen is het ideaal. Zij mogen zelfs de fiets meenemen op de liften naar boven. Jaarlijks vindt hier een mountainbikewedstrijd plaats, 4.000 meter dalen, 1.000 meter klimmen (de rest klimmen ze gewoon met de liften).

Wel zijn er op de hoogte van het dorp en lager mooie wandelingen te maken. Daar vinden we boerderijtjes, weilanden, bossen en riviertjes die de hellingen tooien.

Overnachtingen :
We huren een studiootje voor 4 personen van een privépersoon. Onze contactpersoon die de lijst van private verhuur in Les Menuires beheert, kan je vinden onder onze rubriek ‘favoriete logies’.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc