Landenweb.nl

FRANKRIJK
Drome Barbières

Tekst en foto's:
Debora Bom.

Aan de west kant van de Alpen (daar waar de eerste cols beginnen) ligt een gebied wat zich kenmerkt door enerzijds de prachtige bergen en bergtoppen en anderzijds juist een geheel vlak landschap:
het gebied van de Drome.

Ideaal voor fietsers en wandelaars die niet per se de beenspieren willen trainen.

Romeins verleden
Gevlucht voor het slechte weer in Duitsland, komen wij uit bij Barbierès, een plaatsje ten oosten van Valence. Net aan het begin van de Alpen. De camping Le Gallo Romain (De romeinse stijl, naar het vroegere Romeinse handelspad wat door dit gebied ging) in Nederlands eigendom, is net na hoogseizoen heerlijk rustig en prima verzorgd met zwembad, restaurantje en mogelijkheid om bijvoorbeeld brood te bestellen.
Zij bevindt zich op de weg naar de Col de Tourniol (geen makkelijke weg voor grote caravans).
Midden in de natuur met de zon die over de bergranden gluurt.

De plaatsen zijn ruim genoeg voor onze tent. Door de bomen en struiken heb je ook behoorlijk veel privacy.

Omdat het rustig is, kunnen we zelf een mooi plekje uitkiezen.
Wel moet vermeld worden dat het in het hoogseizoen heel druk op de camping is en er zeker ook veel kinderen zullen zijn.
De indruk van dat moment kan zodoende totaal anders zijn dan onze ervaring die prima was.

Voor de kinderen is er in het hoogseizoen een speciaal programma. Naast kampeerplaatsen zijn er mobilhomes te huur.
Vanaf deze camping ben je direct in de bergen. Geen wonder dan ook dat een auto hier een must is om ergens naar toe te gaan.

En er zijn heel wat campinggasten die de racefiets of ATB flink gebruiken (de helden).
Het weer is in dit gebied doorgaans goed.

Wij treffen een weekje bewolking, maar prima weer om nog actief te zijn. Bij wat bewolkter weer, en ja dat kan ook in dit deel als het in de rest van Europa al helemaal slecht is, is het een aanrader om met de auto een mooie bergtocht te maken.
Wij doken de eerste dag direct de Col de Tourniol op en gingen zo verder net hoe de wegen ons leiden.

Dit bracht ons onder andere bij St. Nazaire-en-Royans.
De toeristische trekpleister van dit dorp valt direct op: een imposant groot aquaduct.

Zeker vanaf de westzijde is het prachtig om te bekijken: water op de voorgrond, het aquaduct en de Alpen als achtergrond decor.
Op het aquaduct zelf is een promenade gecreëerd waar je (tegen betaling) overheen kunt wandelen.

We passeren zo ook rivierbeddingen met vooral rode zand/grond afzettingen. Het doet bijna Afrikaans aan. Via het lagere gedeelte van de Drome keren we terug naar Les Barbierès.

Cultuur snuiven
Natuurlijk willen we ook wat Franse cultuur op snuiven en dus vervoegen we ons de volgende dag bij de bezoekers van het Franse stadje Romans-sur-Isere. Het lag aan de tijd en de dag waarop wij het plaatsje bezochten, dat moet ik eerlijk vermelden, maar wat een tegenvallen was dit.

Geen moment hebben wij er aan gedacht dat dit toeristische stadje wel eens gesloten zou kunnen zijn. De waarschijnlijk normaal gezellige straatjes bleken uitgestorven. De eettentjes waren nog wel redelijk bezet.

Wie het stadje nadert, kan overigens de slot-achtige bebouwing bovenop de berg niet missen. Dus…bekijk even van te voren of er niet een lokale dag is waarop heel het dorp in rust verkeerd en ga anders zeker even naar Romans.

Zo zijn er in juli de internationale folklore festivals, zijn er diverse musea in het dorp waaronder het historisch

schoenen museum en is er een redelijk aantal boetiekjes en andere winkeltjes. Ook bevinden zich aan de rand van de stad grote bekende supermarktketens. Tijdens de vakantie is het toch wel leuk om minstens een keertje door een van de supermarchés te dwalen en te verwonderen wat er allemaal in de supermarkt te koop is.
Dagje op pad naar de dieren…

Het gebied van de Drome, waar Barbierès in ligt, grenst aan de Ardeche. En hier alleen een trip doorheen maken is al de moeite waard. Wij gaan op pad naar Peaugres en om precies te zijn naar: Safari de Peaugres - Ardeche

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Drome

Col de Tourniol
Ons plekje op de camping
De bergen rond Barbières
De rode grond bij St.Nazaire
Romans-sur-Isere
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie