Landenweb.nl

EL SALVADOR
rondreis MH12

E L S A L V A D O R


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


GRENSOVERGANG HONDURAS – EL SALVADOR
Met de bus vanuit Santa Rosa de Copan begeven we ons naar El Salvador, waar we in El Poy de grens overgaan. Deze grensovergang verloopt heel vlot, een 100-tal meter te voet tussen beide landen, enkel een paspoortcontrole door een douanier van El Salvador. Hij controleert of de inreis-stempel voor Centraal Amerika (die wij in Nicaragua kregen) nog geldig is. Deze stempel is geldig voor 90 dagen in volgende landen van Centraal Amerika : Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala. Tussen deze landen is het bijgevolg eenvoudig heen en weer te reizen.

Ernaartoe :
Bus Santa Rosa de Copan - Ocotepeque, 55 Lemp. pp.
Bus Ocotepeque - El Poy, 10 Lemp. pp.

Grensovergang : gratis


METAPAN is een middelgrote bergstad nabij de grens met Guatemala. Het is er niet toeristisch. We overnachten er op doortocht.

Vanuit El Poy, het grensdorpje met Honduras, beslissen we een niet gebruikelijke bergweg te volgen. De bus brengt ons via een niet-geasfalteerde kronkelende bergweg naar het stadje Metapan. We genieten van de mooie uitzichten gedurende de bijna 4 uren durende busrit van 49 km lang. Het is wel even wennen wanneer er halverwege een groepje ruwe veldbewerkers, gewapend met machete, de bus opstappen. Hun vriendelijk gelach en geplaag onder elkaar en met de busbegeleider stelt ons vlug gerust.

In Metapan wacht Herlinde met de zware bagage bij de bushalte terwijl Marc op zoek gaat naar een geschikte hotelkamer. Een vriendelijke politie-agente komt een praatje maken. Ze is geïnteresseerd in de misdaad in België en vraagt of wij vaak ruzie maken. Op het negatieve antwoord stelt ze de vraagt of Marc dan niet drinkt. Ze vertelt verder over haar land en vindt het leuk de woorden die Herlinde niet begrijpt voor haar op te zoeken in ons woordenboekje.

Ernaartoe :
Bus Santa Rosa de Copan - Ocotepeque, 55 Lemp. pp.
Bus Ocotepeque - El Poy, 10 Lemp. pp.
3-wieler taxi grensovergang - busterminal El Poy, 0,70 USD
Bus El Poy - Metapan, 2,30 USD pp., versleten yellow schoolbus, 4 uren onderweg

Hotel :
Hotel Cristina, 15,6 USD per nacht, kleine basiskamer met smal bed, sanitair met warm water, 2 ventilators, dakterras met hangmatten, stoelen en tafels, vriendelijke ontvangst, centraal gelegen, 4 Av. Sur, entre Calle 15de Septiembre y 2a Calle, tel. 503 442 0044


SUCHITOTO is een rustig koloniaal bergdorpje met kassei-straatjes. De meeste huizen zijn mooi onderhouden. Al van bij onze aankomst hebben we het gevoel dat dit dorpje iets heeft. Het wordt vergeleken met de bekende koloniale stad Antigua in Guatemala, maar in't klein en zonder de toeristische drukte.

In het dorpje bevinden zich 2 toerisme bureaus, een lokaal en eentje van het Ministerie van toerisme. Nogal verwarrend. We bezoeken ze dan maar allebei. Het lokale kantoor bestaat 3 jaar en beperkt zich tot plaatselijke toeristische activiteiten. Het kantoor van het Ministerie is pas 3 maanden geleden opgestart en heeft informatie over gans het land ter beschikking. Hier worden ook nieuwe toeristische projecten uitgewerkt. De vriendelijke dame toont ons fier haar eindwerk, een kanjer van een boek met data en voorstellen tot projecten, die praktisch realiseerbaar zijn en de toeristen ten goede zouden komen. Op basis hiervan werd zij voor haar job aangeworven. We zijn onder de indruk.

Om naar de waterval 'cascada los Tercios' te wandelen raadt men ons politiebegeleiding aan. Een gratis dienst, in gans het land beschikbaar voor de bescherming van de toeristen. De mannen worden opgeroepen, maar zien het eigenlijk niet zitten om te wandelen naar de waterval. Ze bieden ons prompt 2 politiemountainbikes aan van hun collega's. Samen met 3 agenten fietsen we naar de waterval. Voor ons zijn het bovendien goede gidsen. We klauteren over grote rotsblokken naar de voet van de waterval en bewonderen zijn pracht. Het is net een kunstwerk van vertikale smalle balken, uitgehold in de rotsen, waarover het water neervalt. Op de terugweg tonen de mannen ons een mooi uitzicht op het stuwmeer 'lago Suchitlan'. De terugweg steil bergop, via de gehavende straten, is minder eenvoudig. Na de tocht bieden we de 3 mannen een lunch aan waarbij we nog wat napraten. Een leuke nieuwe ervaring.

Lago Suchitlan is een groot stuwmeer waarmee de electriciteit voor gans El Salvador wordt voorzien. De overschot wordt verkocht aan Guatemala. Vanop de kade aan 'Puerto San Juan' hebben we een mooi uitzicht op het meer, zijn eilandjes en de omringende bergen. Lancha's liggen te wachten om een rondvaart op het meer te maken.

Via het lokale toerismebureau boeken we een wandeling vanuit 'La Mora'. De bewoners van het dorpje begeleiden ons op een 4 uren durende wandeltocht in de bergen, door een gebied dat werd ingenomen door de guerilla's tijdens de burgeroorlog (1980 - 1989) in 1984. Van het voormalige dorpje zien we nog de ruines en de overblijfselen van de guerillakampen (basiskampen, veldkeuken, ondergrondse schuilplaatsen, ...) die in de plaats kwamen. Op het hoogste punt hebben we een prachtig uitzicht op de vallei met zijn mais- en suikerrietvelden, het meer Lago Suchitlan en het dorpje Suchitoto. Een tocht door prachtige natuur.

Ernaartoe :
bus Metapan - San Salvador (terminal Occidente), 1,95 USD pp., Gacela express, 2 uren (luxe-bus)
bus terminal Occidente - terminal Oriente, 0,25 USD pp., Ruta 7c
bus San Salvador (terminal Oriente) - Suchitoto, 0,85 USD, 1 1/4 u., Ruta 129

Hotel :
Las Puertas de Suchitoto, 41,3 USD per nacht, 2 personen, 2Av. Norte y Av. 15de Septiembre, tel. (503) 2393 9200, nieuw hotel aan het plein, zeer luxueuse ruime kamer met luxe-sanitair, warm water, airco, TV, ontbijt a la carte in het restaurant inbegrepen, prive balkon met prachtig uitzicht op het plein, achteraan ruim terras met zicht op de mooie binnentuin, culinair restaurant, www.laspuertassuchitoto.com, aanrader !

Excursies :
Begeleide tocht La Mora, 15 USD per gids (max. 3 personen)
Ernaartoe en terug : bus terminal Suchitoto - La Mora, 0,5 USD pp., Ruta 163, directo

Puerto San Juan, 0,5 USD pp.
Ernaartoe : bus plein Suchitoto - haven San Juan aan het meer Suchitlan, 0,25 USD pp.


De 'RUTA DE LAS FLORES' is een 36 km lange bergweg, doorheen vulkanisch gebied met vele koffieplantages. De route dankt zijn naam aan de vele wilde bloemen die er te zien zijn van oktober tot februari.

Langs deze weg, in Nahuizalco, bevindt zich een toerisme kantoor van het Ministerie (CAT - Centro Attention Turismo), waar we weerom wat informatie vragen. Onze komst werd blijkbaar al aangekondigd door de collega's in Suchitoto, we worden ontvangen 'Jullie zijn van Belgie ...'.

We slapen in het hoogstgelegen dorpje van El Salvador, Apaneca genaamd, op 1.450 meter hoogte. Het is er vochtig en iets koeler, maar echt koud is het niet te noemen. Men is er bezig met de restauratie van de 400 jaar oude kerk 'Iglesia San Andres Apostol', die werd vernietigd door een aardbeving in januari 2001. Verder valt in het niet toeristische dorpje weinig te beleven.

Het dorpje Juayua daarentegen is heel wat levendiger.
We bezoeken met gids en politiebewaking de watervallen 'Los Chorros de Calera'. Een serie van brede watervallen op verschillende hoogtes, die in grote heldere poelen neerstorten, midden van het groene beboste berglandschap. Het water wordt gebruikt voor hydro-electrische kracht. Een mooie tocht doorheen koffieplantages, de steile klim terug maakt ons hongerig.
Dit komt goed uit. Het dorpje is bekend om zijn culinaire festiviteiten tijdens het weekend. Zoals elke zaterdag wordt het centrale plein en de omringende straten gevuld met etenskraampjes. We genieten er van een heerlijke typische maaltijd met o.a. een T-bone steak.
De sympathieke gidsen letten de ganse tijd op onze bagage, die we in een kleine kiosk op het plein mogen achterlaten.

Ernaartoe :
bus Suchitoto - San Salvador (terminal oriente), 0,8 USD pp., 1 1/4 u rijden, Ruta 129
bus terminal oriente - terminal occidente, 0,25 USD pp., Ruta 7c
bus San Salvador (terminal occidente) - Sonsonata, 1,2 USD pp., 1 1/2 u rijden, Ruta 205 express
bus Sonsonata - Nahuizalco, 0,25 USD pp., Ruta 53c
bus Nahuizalco - Apaneca, 0,55 USD pp., Ruta 53c
bus Apaneca - Juayua, 0,45 USD pp.

Hotel : Hostal Las Orquideas Apaneca, 15 USD pp., (503) 2433 0061, Av. Central Sur y 4e Calle Pte. Casa no 4, www.hostallasorquideasapaneca@yahoo.com , basiskamer met sanitair, warm water, oud en vochtig, rondom rommelige binnentuin.

Excursies : Watervallen 'Los Chorros de Calera', gids 5 USD pp.


SAN SALVADOR is de hoofdstad van El Salvador, met 2,1 miljoen inwoners (inclusief de buitenwijken). De stad is bekend als een gevaarlijke stad met veel misdaad, zoals alle grote hoofdsteden. Er zijn arme, rijke, oude, zaken-, ... wijken. We logeren in een recentere buurt met hotels, kantoren, winkelcentra, fastfood restaurants. Hier is alom bewaking aanwezig.

We brengen een bezoek aan de vulkaan 'Quetzaltepeque' (volcan San Salvador). We beklimmen de krater 'El Boqueron', een gemakkelijke wandeling door indianendorpjes. De weg wordt voortdurend gepatrouilleerd door politieagenten. Vanop de kraterrand is een minikratertje midden in de groene beboste krater te bewonderen. De omgeving is zeer groen, met een rijkdom van kleurrijke bloemen.

Het oude stadscentrum is zeer druk en de straatverkopers en -kraampjes zijn kenmerkend. Het centrale plein 'plaza Barrios' is een bezoekje waard, met zijn mooie grote gebouwen rondom. De kathedraal 'Metropolitana' is prachtig, een combinatie van wit fijn beeldhouwwerk en kleurrijke porcelijnen panelen, kenmerken de voorgevel. Binnenin werd een koepel rondom 'hemels' beschilderd.

Ernaartoe :
bus Juayua - Sonsonata, 0,55 USD pp., Ruta 23
bus Sonsonata - San Salvador (terminal occidente), 1,35 USD pp., Ruta 205 Express
bus terminal occidente - Metrocentro, 0,25 USD pp., Ruta 44

Hotel : Hotel Florida, 35,40 USD per nacht (2 pers.), basiskamer met airco, verouderd sanitair, warm water, TV, vriendelijke receptie, Pasaje Los Almendros 45, tel. (503) 260 2580

Excursies :
Vulkaan San Salvador
ernaartoe en terug :
bus San Salvador - Plaza Merliot, 0,35 USD pp., Ruta 42
bus Merliot (achter de hoek) - El Boqueron, 0,45 USD pp., Ruta 103

Stadscentrum
ernaartoe en terug : bus, 0,25 USD pp., Ruta 30, halte aan de achterkant van Metrocentro


EL SALVADOR is het kleinste land van Midden Amerika en telt 5,8 miljoen inwoners, waarvan er meer dan 2 miljoen in de hoofdstad San Salvador wonen. Het land heeft veel Noord-Amerikaanse invloeden, te merken aan de vele fast-food restaurants van ketens uit de Verenigde Staten, het gebruik van de USD en de vele US immigranten.

El Salvador heeft veel moois te bieden, maar er is nog veel werk aan infrastructuur en imago. Het Ministerie van Toerisme stelt alles in het werk om het toerisme aan te moedigen.
Zo worden op centrale punten in elke provincie nieuwe toerisme-kantoren geopend. Deze hebben als opdracht de toeristen te informeren en werken samen met de toerisme-politie (een gratis dienst in gans het land) om de toeristen te beschermen wanneer ze zich buiten de bebouwde kom begeven. Ze werken ook nieuwe projecten uit om de toeristische infrastructuur te verbeteren.
Bovendien wordt er veel publiciteit gemaakt voor het toerisme in het land via TV-spots en het verspreiden van luxe-kleurenfolders in gans Centraal Amerika (www.elsalvador.travel).

Het land heeft de naam zeer onveilig te zijn, maar de overheid doet enorm veel inspanningen om dit te bestrijden en de bevolking en toeristen te beschermen. De gevaren schuilen in enkele jeugdbendes die erop uit zijn de mensen te overvallen voor hun geld. Ze hebben het niet op toeristen gemunt, want deze worden extra beschermd en de overheid zet extra-zware straffen op het overvallen van toeristen.

Dit alles en ook de gesprekken met andere toeristen hebben ons overtuigd het land te bezoeken, alhoewel we dit niet van plan waren. De bevolking is er supervriendelijk en behulpzaam zonder bijbedoelingen. Het land gaf ons een goed gevoel, ondanks de vele gewapende mannen en politie op straat. Dit is mede te wijten aan het feit dat de mensen geobsedeerd zijn door veiligheid. Misschien is dit het gevolg van de langdurende guerilla-oorlog die nog fris in het geheugen zit. We voelden ons er alleszinds veilig, maar liepen 's avonds niet op straat.

Wie een reis plant naar El Salvador kan informatie bekomen via manuel_franczelada@yahoo.com.mx, een zeer behulpzame medewerker van het ministerie van toerisme (enkel Spaanstalig).

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc