Landenweb.nl

Heidelberg
 

Autoverhuur Sunny Cars Heidelberg

To read about Heidelberg in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Duitsland Hotels Trivago

Algemeen

Heidelberg AltstadHeidelberg AltstadFoto: Reinhard Wolf CC 3.0 Unported no changes made

Heidelberg is een middelgrote Duitse stad in het noordwesten van de deelstaat Baden-Württemberg en is bekend vanwege het slot en de mooie oude stad, die grotendeels als voetgangersgebied is ingericht. Ook herbergt Heidelberg de Ruprecht Karl Universiteit, de oudste universiteit van Duitsland en één van de oudste van heel Europa. De stad heeft ongeveer 150.000 inwoners van wie een kwart studenten zijn. De stad strekt zich uit over een oppervlakte van 110 vierkante kilometer.

advertentie
Duitsland Tui Reizen Hotels Heidelberg

Ligging

Heidelberg ligt ongeveer 130 km ten noord-westen van Stuttgart en is ook zeer dicht bij Mannheim, dat in het westen ligt en bij Frankfurt meer naar het noorden. De stad ligt aan de oever van de rivier de Neckar precies daar waar het legende-rijke Odenwald zich opent richting de vlakte van het Rijndal.

advertentie
Fietsvakanties Duitsland Autoverhuur Sunny Cars Heidelberg

Weer

Heidelberg heeft een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Door deze invloed is het weer heel gelijkmatig in Heidelberg. De neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld maar gemiddeld genomen is er in de zomer de meeste kans op neerslag. De zomers zijn aangenaam maar zelden echt warm met een gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. Zelfs in de wintermaanden is het weer in Heidelberg zelden extreem, met slechts lichte nachtvorst in december, januari en februari, gevolgd door merkbaar warmer weer vanaf maart. Tegen april beginnen de dagen weer langer te worden en lopen de temperaturen regelmatig tot 16 ° C op.

Geschiedenis

Heidelberg SlotHeidelberg SlotFoto: Rane.abhijeet CC 3.0 Unported no changes made

De geschiedenis van Heidelberg dateert uit de 5e eeuw voor Christus, toen een groep Kelten zich in het gebied vestigden. Ze bouwden een fort en de kerk op de Heiligenberg. In 80 na Christus kwamen de Romeinen in de streek en zetten een permanente nederzetting aan de oever van de rivier de Neckar op. De stad groeide rondom het militaire kamp en in de 8e eeuw na Christus vermeldden historische verslagen het dorpje Bergheim voor de eerste keer. Bergheim is tegenwoordig een wijk van het moderne Heidelberg. De geschiedenis van het middeleeuwse Heidelberg dateert uit de 12e eeuw. De oorsprong van het kasteel van Heidelberg was een vroeger fort op deze plek. In 1225 kwam het kasteel onder de controle van Lodewijk I, de hertog van Beieren. In 1303 werd nog een kasteel gebouwd om het gebied te verdedigen en de kasteelruïnes kunnen nog steeds worden bezocht vandaag de dag.

In 1386 stichtte keurvorst Ruprecht I de universiteit van Heidelberg. Het was de derde universiteit binnen het Heilige Roomse Rijk na Praag en Wenen en het is de oudste universiteit in Duitsland. In 1400 werd de Heiliggeistkirche, of de Kerk van de Heilige Geest, gebouwd aan de oude markt. In 1421 werd hier de oudste openbare bibliotheek van Duitsland gebouwd. In het midden van de 16e eeuw transformeerde keurvorst Otto Heinrich het kasteel in een prachtig gebouw vormgegeven naar de architectuur van de Renaissance. In 1563 droeg de theologische faculteit van de universiteit bij aan het schrijven van de Heidelbergse Catechismus, in wezen het handboek voor het gereformeerde geloof in Duitsland.

In de 18e eeuw probeerde keurvorst Karl Theodor om het kasteel te renoveren in de stijl van de Barok. In 1764 sloeg de bliksem in het gebouw, het brandde tot op de grond af en werd daardoor onbewoonbaar. Na een aantal noodlottige pogingen tot wederopbouw gaf hij het op. In 1803 kwam de stad onder de controle van het Groothertogdom Baden en de universiteit werd een staatsinstelling. Heidelberg trok vele beroemde bezoekers. In 1880 was de Amerikaanse schrijver Mark Twain in Heidelberg en schreef 'A Tramp Abroad', een non-fictie reisboek over de stad.

Tijdens de tweede wereldoorlog wist Heidelberg te overleven met relatief weinig schade. Dit komt grotendeels omdat de Amerikaanse strijdkrachten de controle over de stad hadden onder generaal Patton en de stad gebruikten als hun hoofdkwartier. Enorme barakken werden gebouwd in het zuidelijke deel van de stad.

In de jaren 1970 begon het werk aan de modernisering van de stad, waaronder de voetgangerszones rond het gebied van de hoofdstraat. Heidelberg blijft een belangrijke universiteitsstad vandaag de dag en ongeveer een kwart van de bevolking bestaat uit studenten.

Bezienswaardigheden

Heidelberg BergbahnHeidelberg BergbahnFoto: Hubert Berberich CC 3.0 Unported no changes made

Heidelberg heeft veel leuke toeristische attracties, bezoekers worden verliefd op de charmante middeleeuwse architectuur en de rivier. De sfeervolle oude stad biedt oneindig veel smalle straatjes, historische bezienswaardigheden en een handvol prachtige kerken, dit alles wordt overschaduwd door het imposante kasteel van Heidelberg. Voor de mooiste uitzichten op Heidelbergs loop je langs de hooggelegen Philosophenweg of als comfortabel alternatief geniet je van het landschap via de Bergbahn (kabelbaan).

Het kasteel (slot) van Heidelberg is het meest bekende monument. Hoog gelegen op een plateau domineert het de oude stad. Bezoekers kunnen naar het kasteel van Heidelberg door een steile klim te voet te ondernemen, maar ze kunnen ook de kabelbaan (Bergbahn) vanaf de Kornmarkt gebruiken. Je kunt een rondleiding door de gebouwen krijgen of individueel een bezoek brengen. Vanaf de binnenplaats van het kasteel kun je diverse architectonische stijlen zien, de verschillende delen van het kasteel werden gebouwd in verschillende periodes. De kelder bevat het grootste houten wijnvat van de wereld. Het beste uitzicht op de stad zie je vanaf het Belvedere terras.

Heidelberg Oude BrugHeidelberg Oude BrugFoto:Chriusha CC 3.0 Unported no changes made

De pittoreske Oude Brug is een essentiële stop op een wandeling door de oude binnenstad. De brug is gebouwd in de late 18e eeuw over de rivier de Neckar, de oude brug was de eerste stenen brug op deze plek na een reeks van houten bruggen. De middeleeuwse poort, die leidt naar de oude brug, is ook zeer bezienswaardig.

De Universiteit van Heidelberg is van grote historische betekenis en een belangrijke bezienswaardigheid. De universiteit van Heidelberg werd oorspronkelijk verdeeld in vier grote faculteiten - rechten, geneeskunde, filosofie en ook theologie, en was gecentreerd rond de Universitätplatz. Vandaag de dag heeft de universiteit bijna 20 verschillende faculteiten en is de thuisbasis van meer dan 30.000 studenten en de belangrijkste campus ligt aan de noordzijde van de rivier de Neckar.

Tips

Neckar bij HeidelbergNeckar bij HeidelbergFoto: 3268zauber CC 3.0 Unported no changes made

Passagiersboten vertrekken vanaf de oude stad voor cruises langs de rivier de Neckar. Doorgaans duurt de trip ongeveer twee of drie uur, je kunt ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht op de vallei als je zachtjes langs eeuwenoude dorpjes, steden en hun vele attracties vaart. Afhankelijk van het weer, kun je kiezen uit boten met een open dak of overdekte boten.

Als je een voorproefje van de 'echte' Duitse leven wil biedt de Neuenheim Market een typisch Heidelbergse ervaring. De tweewekelijkse markt verkoopt voornamelijk verse producten, zoals lokaal gemaakte kazen, kleurrijke bloemen en heerlijk vers fruit. De vele Mercedessen, Porsches en BMW's die je hier ziet onthullen dat de markt misschien niet de meest goedkope in de regio is, maar je weet tenminste dat wat je krijgt van goede kwaliteit is.

Heidelberg LINKS

Advertenties
• Hotels Heidelberg
• Autoverhuur Sunny Cars Heidelberg
• Fietsvakanties Duitsland
• Duitsland Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Heidelberg bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems