Landenweb.nl

Frankfurt
 

Boek hier je hotel In Frankfurt

To read about Frankfurt in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Duitsland Autoverhuur Sunny Cars Frankfurt

Algemeen

Frankfurt is een van de grootste steden van Duitsland. De stad staat bekend als Frankfurt, hoewel haar volledige naam Frankfurt am Main is. De stad is al eeuwen lang het grootste financiële centrum van Duitsland en het is de thuisbasis van een aantal grote banken en verzekeringsmakelaars. De drie pijlers van de economie van Frankfurt zijn financiën, vervoer en beurzen (Frankfurter Messe). De aandelenbeurs van Frankfurt is veruit de grootste van Duitsland en een van de belangrijkste van de wereld. Frankfurt is ook de zetel van de Europese Centrale Bank, die het monetaire beleid vorm geeft voor de Euro-zone en van de Duitse Centrale Bank.

Frankfurt skylineFrankfurt skylineFoto:Epizentrum CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Trivago Hotels Frankfurt

Ligging

Frankfurt is een stad in de Duitse deelstaat Hessen. De stad ligt aan beide zijden van de rivier de Main in het zuidwestelijk deel van Duitsland. Het zuidelijke deel van de stad bevat het Frankfurter Stadtwald, het grootste bos van Duitsland binnen een stad. Het centrum van Frankfurt ligt aan de noordkant van de rivier. Het oudste gedeelte is de Altstadt, dat met een oppervlakte van 0,48 km² tevens het kleinste stadsdeel is. In een halve cirkel rond de Altstadt ligt de Innenstadt, waar de meest bekende gebouwen staan.

advertentie
Met de trein naar Frankfurt Duitsland Tui Reizen

Weer

Frankfurt heeft een gematigd klimaat met warme natte zomers, vrij milde winters en neerslag tijdens het hele jaar. In vergelijking met Nederland is het in de zomer gemiddeld wat warmer en in de wintermaanden iets kouder. De zomermaanden kennen een gemiddelde temperatuur van 22° C. Er zijn echter uitschieters met hoge temperaturen van boven de 30° C. Het winterseizoen duurt van november tot februari. De temperaturen zijn dan rond de nul graden Celsius. Omdat de temperatuur in de winter regelmatig onder nul duikt is er een redelijk grote kans op sneeuw. De beste tijd om Frankfurt te bezoeken is van mei tot eind oktober. Juli is de zonnigste maand (220 uur zon).

Geschiedenis

De Romeinen hadden nederzettingen en legerkampen in het gebied van het huidige Frankfurt. Frankfurt was een van de belangrijkste steden in het Heilige Roomse Rijk. Vanaf 855 werden de Duitse heersers gekozen in Frankfurt en gekroond in Aken. Sinds 1562 werden de koningen en keizers ook gekroond in Frankfurt, Maximiliaan II was de eerste.

Frankfurt Kaart uit 1770Frankfurt Kaart uit 1770Foto:Publiek Domein

De stad Frankfurt werd zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 5.500 inwoners werden gedood tijdens de bombardementen en de eens zo beroemde middeleeuwse binnenstad werd verwoest. Naoorlogse wederopbouw vond plaats in een moderne stijl. Hierdoor veranderde het architectonische gezicht van Frankfurt. Slechts weinig historische gebouwen zijn gerestaureerd. In de naoorlogse periode heeft de stad zich ontwikkeld tot een zakelijke metropool met een skyline van wolkenkrabbers. In 1998 werd Frankfurt de vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank.

Bezienswaardigheden

Frankfurt MesseFrankfurt MesseFoto: Dontworry CC 3.0 Unported no changes made

De Frankfurter Messe is een van de grootste beurscentra van de wereld. Ongeveer 40-50 beurzen worden jaarlijks gehouden en trekken heel veel bezoekers.

De Sint-Bartholomeus kathedraal (Dom Sankt Bartholomaeus) is een gotisch gebouw, gebouwd in de 14e en 15e eeuw op de fundering van een eerdere kerk uit de Merovingische tijd. Het is de belangrijkste kerk van Frankfurt. De toren kan beklommen worden in het zomerseizoen.

Frankfurt PaulskircheFrankfurt PaulskircheFoto: Dontworry CC 3.0 Unported no changes made

De Paulskirche is een nationaal historisch monument in Duitsland met grote politieke symboliek, want het was de zetel van het eerste democratisch gekozen parlement in 1848. De Paulskirche werd in 1789 gebouwd als een protestantse kerk. Het grote belang van de kerk is dat het de thuisbasis was van het Frankfurter Parlement. Dat parlement probeerde om een grondwet te schrijven voor een verenigd Duitsland tijdens de revolutionaire jaren 1848-1849. De poging mislukte omdat de vorsten van Pruisen en Oostenrijk geen macht wilden verliezen. In 1849 maakten de Pruisische troepen met wapengeweld een einde aan het democratische experiment en het parlement werd ontbonden. Daarna werd het gebouw weer gebruikt voor kerkdiensten. De Paulskirche werd gedeeltelijk verwoest in de Tweede Wereldoorlog, met name het interieur van het gebouw had veel te lijden van de oorlogshandelingen. De kerk is snel en symbolisch herbouwd na de oorlog en wordt tegenwoordig niet gebruikt voor religieuze diensten, maar vooral voor tentoonstellingen en evenementen.

Frankfurt Alte OperFrankfurt Alte OperFoto: Aj82 CC 2.0 Unported no changes made

Het beroemde oude operahuis (Alte Oper) werd in 1880 gebouwd door de architect Richard Lucae. Het was een van de grote operahuizen in Duitsland totdat het zwaar werd beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was het een ruïne. Er werd zelfs bedacht om de restanten gewoon op te blazen. Als gevolg van druk van de inwoners werd het gebouw uiteindelijk volledig gerenoveerd en heropend in 1981. Vandaag de dag fungeert het als een concertzaal, opera's worden uitgevoerd in de Oper Frankfurt.

Johann Wolfgang von Goethe werd in 1749 in Frankfurt geboren. Het geboortehuis van Goethe staat aan de Grosser Hirschgraben en het huis is omgebouwd tot museum. Op de bovenste verdieping van het Goethe-huis is de werkkamer van Goethe te zien. Het Goethe Museum bezit schilderijen en beeldhouwwerken uit de tijd van Goethe.

Frankfurt StadelFrankfurt StadelFoto: Simsalabimbam CC 3.0 Unported no changes made

Het"Stadel" is de thuisbasis van een eersteklas verzameling kunstwerken met stukken van beroemde kunstenaars zoals Vermeer, Rembrandt, Renoir en Boticelli. Duitse kunstenaars is een zwaartepunt van dit opmerkelijke Stadel Art Museum, maar er is een goede balans in de collectie.

Het Museum voor Moderne Kunst (MMK) is deel van het culturele leven in Frankfurt sinds de vroege jaren 1980. Het museum staat in de volksmond bekend als de 'Tortenstück', vanwege de driehoekige vorm. Het gebouw is ontworpen door de Oostenrijkse architect Hans Hollein en is de thuisbasis van een collectie moderne kunstwerken van Europese en Amerikaanse kunstenaars zoals Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Donald Judd, Reiner Ruthenbeck en Claes Oldenburg.

Tips

De Zeil is de belangrijkste winkelstraat van Frankfurt. De straat is een voetgangerszone en wordt begrensd door twee grote pleinen, Hauptwache in het westen en Konstablerwache in het oosten. Het is de op één na duurste winkelstraat in Duitsland na de Kaufingerstrasse in München. In de maand vóór Kerstmis is de Zeil het terrein voor een van de grootste en oudste kerstmarkten van Duitsland.

Frankfurt LINKS

Advertenties
• Met de trein naar Frankfurt
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Frankfurt
• Hotels Frankfurt
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Duitsland Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over Frankfurt bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems