Landenweb.nl

BRUNEI
rondreis MH23

B R U N E I

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

BRUNEI – ALGEMEEN
Het rijke oliestaatje Brunei Darussalam, kortweg Brunei genoemd, heeft slechts een kleine 400.000 tal inwoners en beslaat een oppervlakte van 5.765 km². Dit staatje is gelegen op het eiland Borneo aan de Zuid Chinese zee en wordt volledig omringd door Maleisië. Het is bovendien in 2 delen gesplitst, beiden gelegen aan de baai van Brunei, maar ze grenzen niet aan elkaar.
Brunei betekent ‘het huis van de vrede’ in het Maleisisch, en inderdaad, in dit staatje gaat alles er zeer rustig en gemoedelijk aan toe. Overal in het straatbeeld ziet men foto’s van sultan Hassanal Bolkiah, die uiterst geliefd is door zijn bevolking. Hij is staatshoofd en tevens regeringsleider van het land, een functie die door hemzelf wordt toegewezen, … en één der rijkste personen ter wereld.
De bevolking van Brunei is voor 2/3 afkomstig uit Maleisië, ook de Chinezen zijn goed vertegenwoordigd (15%). Niettegenstaande het Maleis de hoofdtaal is en het Chinees ook goed is verspreid, spreekt bijna iedereen zeer goed Engels.
De Islam is de officiële religie van Brunei, ook in religieus opzicht staat de sultan aan het hoofd. Daarnaast zijn ook Boeddhisme, Christendom en Hindoeïsme vertegenwoordigd.
Zijn rijkdom heeft Brunei vooral te danken aan de productie van ruwe olie en gas. Dankzij deze overvloed hoeft men geen belastingen te heffen op arbeidsloon of producten, gezondheidszorg is gratis, investeren in rijstvelden en woningen wordt gesubsidieerd. Om de toekomst veilig te stellen, wordt gezocht naar alternatieve inkomsten, zoals de kledingindustrie.
Brunei heeft een tropisch klimaat, met gans het jaar door hoge temperaturen en een grote luchtvochtigheid. Men dient er bovendien rekening te houden met zware regenval tijdens het moessonseizoen, van november tot maart.
Alcohol wordt niet verkocht in Brunei. Men mag een beperkte hoeveelheid invoeren, maar dient dit aan te geven aan de douane bij aankomst in het land.
In Brunei rijden slechts een 40-tal taxi’s. Buiten de hoofdstad ziet men die amper.

Visum

We hebben geen visum nodig om het land in te mogen, over land moeten we ook geen exit taks betalen.

Financieel
1 EUR = 1,7 BND (Bruneise dollar)
1 BND = 1 SGP (Singapore dollar)
Singapore dollars worden zonder probleem overal ter betaling aanvaard in Brunei.
Let wel: enkel biljetten worden aanvaard, geen munten.
Overal zijn ATM’s beschikbaar.

Topper van deze reis
de sfeer ’s avonds op straat rond het avondmarkt

Afknapper van deze reis
geen

ONS REISVERSLAG

GRENSOVERGANG MALEISIE – BRUNEI
We nemen de boot van Kota Kinabalu naar Brunei, omdat ons dat wat meer comfortabel lijkt dan de bus. Maar … we zijn nog niet vertrokken als men begint met gul uitdelen van plastiek zakjes … die dan ook door velen onmiddellijk gretig worden gebruikt … En dit blijft zo doorgaan gedurende de 3 uren durende boottocht naar het eiland Labuan. Het is een vlakke zee, de boot vaart snel … zelf hebben we totaal geen last van onze maag. Alleen van de geluiden en geuren die ons de ganse tijd omringen … en we zitten op een gesloten boot (heeft de vorm van een sigaar, lijkt op de romp van een vliegtuig), het is dus onmogelijk om eens even buiten te gaan en een frisse neus te halen.
In Labuan moeten we 2 ¼ uren wachten op de boot verder naar Brunei. Om het eiland te mogen verlaten per boot, moeten we een terminal taks betalen (loket in de buurt van de migratiedienst). Voor we aan boord gaan, passeren we langs de migratiedienst van Maleisië, waar we vlot onze exit stempel krijgen.
De 2de boottocht duurt slechts 1 uur, we hebben het geluk dat ditmaal niemand ziek wordt. Dat maakt de trip veel aangenamer. We varen nochtans met een gelijkaardige boot, enkel wat kleiner.
Bij aankomst in Muara (Brunei), is het eventjes wachten in de rij aan de migratiedienst, om een visumstempel te krijgen. Hiervoor moet er ook weer een immigratiedocumentje worden ingevuld (wordt uitgedeeld tijdens de bootreis), waarvan we het afgestempelde exit luik met ons paspoort mee krijgen om af te geven wanneer we het land verlaten. Het gaat vlot, we mogen 30 dagen in het land verblijven.
De bagage gaat door een scanner … even wordt er getwijfeld … een bijgeroepen collega geeft ons echter groen licht om verder te gaan. Waarschijnlijk weerom door de vele medicatie die we in onze bagage mee hebben ...
Aan de ferry terminal is een kleine parking die er zeer rustig bij ligt. Geen taxi’s hier … een aantal mensen worden met privé auto’s opgehaald. We zien andere toeristen overleggen met chauffeurs die bootreizigers komen afzetten … en meerijden naar hun bestemming. Zelf krijgen we een spontaan aanbod van zo’n chauffeur voor 20 BND. Wij beslissen echter op een bus te wachten en na ongeveer 45 min. komt er uiteindelijk eentje aangereden die ons naar hoofdstad Bandar Seri Begawan brengt.

Ernaartoe:

boot Kota Kinabalu – Labuan, 3 ¼ uren, vertrek 8.00 u
boot Labuan – Muara, 1 uur, vertrek 13.30 u
ganse traject: 53 MYR pp. + 5 MYR pp. terminal tax Kota Kinabalu + 3,6 MYR pp. terminal tax Labuan
In Labuan moeten we 2 ½ uren wachten, tijd genoeg om te lunchen.

BANDAR SERI BEGAWAN, kortweg BSB genoemd, is de hoofdstad van het oliestaatje Brunei Darussalam. Het is een zeer rustige stad, met straten in roostervorm waarlangs eenvoudige betonnen gebouwen en enkele moskees die wat meer opvallen. Rondom het centrum, in de Sungai Brunei rivier, zijn een aantal wijken van houten paalwoningen te vinden, Kampong Ayer. Hier wonen meer dan de helft van de inwoners van BSB. De stad is tevens de woonplaats van de sultan, Hassanal Bolkiah, die bij het volk zeer geliefd is, zijn foto’s sieren overal in het straatbeeld.
Na aankomst ’s avonds, gaan we op zoek naar een restaurantje. We zijn verrast door de levendige drukte in het stadje, met zijn veelkleurige verlichtingen. Jeugd, jonge paartjes, families, … jong en oud wandelen van het ene naar het andere marktje met voornamelijk eetkraampjes ... een zeer gezellige drukte ! De bevolking van Brunei staat er dan ook om bekend ‘uit eten gaan ’ als belangrijkste vrijetijdsbesteding te hebben. Kinderen spelen met kleurrijke ballonnen en ballen, allerlei lichtjes, blazen bellen, eten reuze suikerspinnen, … De straten van het centrum worden hiervoor elke avond grotendeels autovrij gemaakt.
Dat men hier een wat hogere levensstandaard heeft, merken we al gauw. Een eenvoudige schotel in een locaal restaurantje kost al vlug 2/3 meer dan in Maleisië (incl. frisdrank zo’n 4 EUR per persoon). Maar … voor een pizza bij Pizza Hut betaal je … +/- 20 EUR ! Niet verwonderlijk dat dit restaurant zo ongeveer leeg is …
Met de bus begeven we ons naar Jerudong park & playground. Dit is één van de zeer prestigieuze projecten van prins Jefri , de broer van de sultan. Het werd het duurste attractiepark van zuidoost Azië, kostprijs: 1 biljoen USD. Initieel was de bedoeling dit pretpark te houden voor vrienden en familie, maar al gauw werd het opengesteld voor het publiek, zo dacht men de oplopende kosten te recupereren. Ondertussen zijn echter de meeste attracties verkocht aan andere pretparken, enkel nog wat kleinere toestellen zijn behouden (paardenmolen, karting parcours, luchtkastelen, …). Het park is enkel nog ’s avonds geopend, de locale bevolking komt er graag verpozen.
Wij gaan er tijdens de voormiddag naartoe om het prestigieuze park en zijn omgeving te bekijken doorheen de omheining, ’s avonds zijn er geen bussen meer om terug te keren naar de stad. www.jerudongparkcountryclub.com
In Jerudong is nog een project van prins Jefri dat een bezoekje waard is, het Empire Hotel. Het wordt wel eens een 7-sterren hotel genoemd. Het indrukwekkende hotelcomplex werd gebouwd naar het voorbeeld van een casino in Las Vegas, en kreeg dezelfde grootte. Ook dit was initieel bedoeld om enkel voor gasten van de familie te gebruiken, maar diende ook te worden opengesteld voor een breder publiek. Kostprijs hiervan 1,1 biljoen USD. Op het enorme domein bevinden zich o.a. een modern cinemacomplex (waar de meest recente films worden getoond), een golfterrein, … de hotelgasten worden hier rondgereden in golfkarretjes. Wie hier wenst te overnachten, betaalt al gauw 200 EUR per nacht, http://www.theempirehotel.com/.
Een vriendelijke Filippijnse dame die in Brunei woont, biedt ons spontaan een lift aan van Jerudong park & playground naar het Empire Hotel. De wandeling van 3 km langs de grote weg in deze hitte … zou uitputtend geweest zijn … het wordt hoe langer hoe warmer hier in Borneo !

We wandelen zonder probleem via de receptie het koele hotelgebouw binnen en komen in een 7 verdiepingen hoge lobby die volledig met witte en roze marmer is aangekleed, het hotelpersoneel glimlacht ons vriendelijk toe. Reusachtige wit marmeren zuilen, versierd met goudkleurige ornamenten, ondersteunen het hoge gewelf en worden door een prachtig bewerkte koepel overspannen. We kijken onze ogen uit … enorme kristallen lusters, dikke tapijten, prachtige kunstwerken, luxe boetiekjes, aanlokkelijke zithoeken en restaurantjes, … Een goudkleurige liftkooi brengt ons naar de benedenverdieping, waar we buitengaan om de tuin en het speciale zwembad te bewonderen ... dat lijkt verder te lopen in zee. Wanneer je dichterbij komt, kan je op een boordje tussen het zwembad en de zee wandelen. We kuieren wat rond in deze prachtig onderhouden tuin en keren terug naar binnen, waar we ditmaal voor de rijkelijke roltrap kiezen om de ene na de andere verdieping te gaan verkennen …
Via de rivierpromenade wandelen we naar de waterdorpen Kampong Ayer die zich bevinden langs beide oevers van de brede Sungai Brunei rivier. Onmiddellijk worden we toegeroepen vanuit bootjes op het water om ons een tochtje aan te bieden langs Kampong Ayer. We verkiezen deze echter te voet te verkennen. De oude houten paalwoningen worden met elkaar verbonden door plankjespaden, die als smalle straatjes op palen in het water staan. Hierover wandelen we tussen de huizen door, het leven hier boven het water verloopt net als op de grond … huisdieren, terrasjes met planten en groenten in potten, cafeetjes en restaurantjes waar men gezellig samen zit, kleine winkeltjes, … het is echt een ganse stad op het water. De mensen groeten ons zeer vriendelijk, ook al voelen wij ons een beetje als ‘pottenkijkers’. Wanneer we bijna terug in de ‘andere’ stad komen, zien we een 8-tal recent afgebrande woningen, enkel de (betonnen) palen staan nog recht. Men is hier met man en macht aan het werk om de restanten van de woningen op te ruimen en begint materialen aan te voeren voor heropbouw. Toch is er nog tijd om ons vriendelijk te verwelkomen !
Een rondwandeling in het stadje BSB brengt ons bij de Omar Ali Saifuddin moskee, een van de grootste moskeeën van Azië, genoemd naar de 28ste sultan van Brunei (gebouwd in 1958, 5 miljoen USD). De moskee staat midden in een artificiële lagune, met steiger waaraan een boot werd gebouwd. Met zijn 44 meter hoge minaret is dit het hoogste gebouw van BSB. Een bank trachtte hoger te bouwen, maar moest de hoogste verdieping verwijderen op bevel van de sultan. De moskee kan worden bezocht door westerlingen, maar weerom moet Herlinde een kleed aantrekken … het went !

Ernaartoe:

boot Kota Kinabalu – Labuan, 3 ¼ uren, vertrek 8.00 u
boot Labuan – Muara, 1 uur, vertrek 13.30 u
ganse traject: 53 MYR pp. + 5 MYR pp. terminal tax Kota Kinabalu + 3,6 MYR pp. terminal tax Labuan
In Labuan moeten we 2 ½ uren wachten, tijd genoeg om te lunchen.
bus Muara ferry terminal – Muara busterminal, 1 BND pp.
bus Muara busterminal – Bandar Seri Begawan, 1 BND pp., in totaal 50 min. onderweg

Overnachtingen:

Terrace Hotel, 80 BND per nacht voor een ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), lekker ontbijt naar keuze inbegrepen, TV, koelkast, airco, gratis WIFI, buitenzwembad, fitness, restaurant aanwezig, beetje verouderd interieur, maar goed onderhouden, centraal gelegen, Jalan Rasek Lama, GPO Box 49, Bandar Seri Begawan, tel. 2243 554, www.terracebrunei.com, terrahtl@brunet.bn beoordeling: 4/5

Excursies:

- Jerudong park & playground:
inkom, 1 BND pp. (exclusief attracties, + tot 8 BND pp. per attractie), of 15 BND pp. waarmee men op alle attracties mag.
ernaartoe: bus 55, 1 BND pp.
- Empire Hotel:
ernaartoe: vriendelijk aangeboden lift Jerudong park & playground – Empire Hotel (3 km ver, maar geen openbaar vervoer tussen beiden)
terug: locale bus n° 57 (+58) stopt voor de hotelreceptie en rijdt naar het BSB stadscentrum, 1 BND
- Omar Ali Saifuddin moskee: inkom gratis

GRENSOVERGANG BRUNEI – MALEISIE
We nemen een langeafstandsbus naar Miri, in de provincie Sarawak, om onze laatste etappe in Maleisië aan te vangen. Deze vertrekt in het centrum van Bandar Seri Begawan, stopt onderweg slechts 2 x, maar dan wel telkens voor een ½ uur.
Aan de grensovergang gaat alles ongelooflijk vlot … dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt ... We komen aan een zeer rustige grenspost, waar weinig verkeer is. Daar is een afzonderlijke rij voorzien voor autobussen, buspassagiers mogen hun paspoort aanbieden in een apart gebouwtje. Dit is zowel het geval bij de immigratiedienst van Bunei als bij deze van Maleisië.
Hier rijden amper auto’s de grens over, wij zijn de enige bus die er op dat moment passeert.
Deze zit bovendien helemaal niet vol, we zijn met 10 passagiers en gaan samen onze paspoorten aanbieden in het migratiekantoor van Brunei. De exit stempel wordt vlot verkregen.

Onze bus brengt ons een eindje verderop bij de Maleisische migratiedienst, om opnieuw samen te gaan ‘aanschuiven’. Hier gaat het zo mogelijk nog vlotter … er is zelfs geen scanner waar we doorheen moeten stappen, onze bagage wordt niet gecontroleerd (die mocht zelfs in de bus blijven liggen). Vingers even op een scanner ter controle van de afdrukken … stempel in het paspoort … en klaar is kees !

Ernaartoe:

bus Bandar Seri Begawan (Brunei) – Miri (Maleisië), 18 BND pp., 4 uren onderweg

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc