Landenweb.nl

BRAZILIE
rondreis MH deel 2b

B R A Z I L I E


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

BARREIRINHAS is een klein plaatsje aan de rand van het Nationale Park dos Lençóis Maranhenses, gelegen aan de brede Rio Preguiças rivier. Dit plaatsje is afgestemd op toerisme, met vele pousada's, restaurants en tour-operators. Velen bezoeken het park enkel van hieruit.
Het traject van Tutóia naar Barreirinhas is een avontuur op zich. Met 4x4 Toyota pick-ups wordt het publieke transport verzekerd, via Paulino Neves. Langs smalle baantjes met los duinenzand worden we over glooiende rechte wegen vervoerd. Het regenseizoen heeft grote diepe waterplassen op het pad gevormd. Ongelooflijk wat een 4x4 aankan. Op de houten planken in de laadbak worden we heen en weer geschud en moeten ons vasthouden aan de zijkanten. Een letterlijk harde tocht. De uitzichten op het tropische groen, de weinige huisjes, velden, vee en duinen onderweg zijn werkelijk adembenemend. Hier zien we een voorbeeld van het harde en sobere leven in het achterland. De locale mensen op dit publieke transportmiddel zijn zeer vriendelijk.
Eén lekke band en meer dan 4 uren later komen we aan in Barreirinhas. Onmiddellijk worden we aangesproken door enkele tour-operators die hotelletjes en excursies in het duinengebied voorstellen.
Het Nationale Park dos Lençóis Maranhenses is een duinengebied van 1.550 km² groot, met witte zandduinen die worden vergeleken met beddenlakens (lençois = lakens). Het gebied omvat 70 km kustlijn en gaat 50 km landinwaards. Behalve de duinen vind je er ook stranden, mangrovebossen, lagunes, fauna, tropische vogels, enkele kleine nederzettingen met boerderijtjes.
In de namiddag nemen we deel aan een 4 uren durende excursie in de duinen, met opnieuw een 4x4 Toyota pick-up (ditmaal zijn de banken iets comfortabeler), worden we via een veerpont de rivier overgezet. Dan begint de tocht van 1/2 uur door de duinen, een helse rit waarbij het water van de plassen tot over het dak spat en waar we soms heel schuin wegzakken in het losse duinenzand. De vorige tocht was hier niets tegen.
Aan een meer in de duinen moeten we uitstappen en begint een prachtige wandeltocht op blote voeten. We komen boven op de ene duin en zien onmiddellijk daarna de volgende, lopen naar beneden en klimmen weer naar boven, ... Het is hier zo immens en mooi dat je van geen ophouden weet. Zonder gids zou het hopeloos zijn. In de dieptes tussen de duinen vormen zich fel azuurblauwe en kristalheldere meertjes, gevuld met niet vervuild regenwater. Meermaals duiken we erin voor wat verkoeling en zwemmen tussen 1000-den kleine visjes. Het heerlijke water voelt zo ongelooflijk zacht aan ... het is moeilijk om eruit te komen.
Ernaartoe :
4x4 Toyota pick-up Tutóia - Paulino Neves, 5 BRL pp., 2 1/4 uren onderweg
4x4 Toyota pick-up Paulino Neves - Barreirinhas, 8 BRL pp., 2 1/2 uren onderweg

Hotel :
Pousada LB (Lagoa Bonita), 40 BRL per nacht voor een 2-persoonskamer met sanitair (koud water), airco, TV, koelkast, incl. karig ontbijtbuffet, vriendelijke uitbater, toeristische info, muskietennet aan te raden (muggen in het regenseizoen, jan - jun), zitterras onder luifel, Rua das dunes 12, tel. (98) 3349-0722, www.pousadalb.spaces.live.com, lider.m@hotmail.com

Excursie :
Lagoa Azul, 30 BRL pp., met São Paulo Turismo, rua Antônio Dias 3, tel. (98) 3349-0079, www.turismospt.com, saopauloturismo@globo.com, goede gids, nogal agressieve tour-verkopers op straat


ATINS is klein vissersdorpje met een 1.000-tal zeer verspreid wondende inwoners, gelegen aan de monding van de Rio Preguiças, aan de rand van het Nationale Park dos Lençóis Maranhenses.
We maken de verplaatsing ernaartoe met de publieke boot. Een oude kleine rivierboot die volgestouwd wordt met materiaal en mensen. Voor de bewoners van Atins is dit de manier van bevoorrading. Weerom zijn we de enige toeristen, de meesten maken enkel een daguitstap naat Atins met de snelle kleine comfortabele bootjes van de tour-operators. Het gebrek aan comfort stoort ons niet, we vertoeven graag tussen de vriendelijke en eenvoudige locale bevolking. Dit is de beste manier om de cultuur van een land te beleven en de arme locale bevolking te steunen. Van hun kant voelen we veel waardering.
In Atins verblijven we in 1 van de weinige kleine echt familiale pousada's (een 6-tal). Hier worden we verwelkomd door de vriendelijke Rita, een dame die haar best doet om ons te geven wat ze kan, ondanks de beperkte middelen van comfort. We voelen ons onmiddellijk thuis in het dorpje waar iedereen ons vriendelijk groet. De mensen van de andere pousada's zijn niet afgunstig, maken een babbeltje en komen ons uitnodigen voor een dansfeest 's avonds.
De jeugd uit het dorp voert de locale dansen uit, de helft van het dorp is hierop aanwezig.
De dansfeesten hier in de streek 'Bumba Meu Boi' zijn een mix van Afrikaanse, indiaanse en portugese invloeden. Deze feesten worden overal gehouden gedurende de maand juni, de periode hangt af van plaats tot plaats, meestal een 10-tal dagen. Locale dansgroepen reizen tussen de dorpen en steden rond om hun kunnen te tonen op de andere feesten.
De meest voorkomende dans die wordt uitgevoerd is de 'Bumba Boi'. De dansgroep is kleurrijk en feestelijk uitgedost in de traditionele kledij van de verschillende etnische bevolkingsgroepen uit de koloniale periode : Portugese heersers, Afrikaanse slaven, indiaanse stammen, boerenbevolking, ... De verschillende groepen dansen ritmisch om elkaar heen. De hoofdfiguren dansen ertussendoor, terwijl ze hun verhaal uitbeelden, dit verloopt als volgt :
Catrina, een locale boerendochter is zwanger en heeft zin om de tong van de beste stier te eten. Ze overtuigd haar man Francisco deze voor haar te doden. Wanneer het stierenlijk wordt ontdekt, gaan een aantal mannen uit de omgeving op zoek naar Francisco, overmeesteren hem en sluiten hem op in de gevangenis. De stier verrijst echter door 'magische deuntjes', Francisco wordt vergeven en vrijgelaten. Het dansen wordt vrolijk beëindigd na de reunie van Catrina en Francisco.
's Nachts krijgen we in ons muskietennet het bezoek van een klein kikkertje dat plots op het hoofd van Herlinde springt. Wie van beide het meest schrikt ...
Met onze gids, Francisco maken we te voet een uitstap in de duinen. We doorkruisen de duinen met tussenin felle azuurblauwe poeltjes om een dorpje in een groene oase te gaan bezoeken. Hier wonen een 7-tal families in hun kleine fazenda's (boerderijtjes). We bezoeken er eentje, waar we worden verwelkomd door een jonge vrouw met haar baby en we drinken er het sap van kokosnoten die Francisco voor ons uit de palmboom plukt en openkapt.
Hier zien we hoe basis en armoedig men kan leven. En toch zijn de mensen gelukkig en gastvrij.
Via het erf van een ander boerderijtje gaan we naar een groot kristalhelder meer waarin we een verkoelende duik nemen.
De honger wordt gestild in het afgelegen restaurantje aan zee 'Luzia', bekend om zijn lekkere grote garnalen en Luzia zelf.
Daarna wandelen we langs het strand terug naar het dorpje Atins.
Ernaartoe :
publieke boot Barreirinhas - Atins, 5 BRL pp., om 10.00 u, 4 1/2 uren onderweg
jeep aanlegplaats - hotel, gratis (aangeboden door andere pousada)
Hotel :
Dormitorio do Rita, 30 BRL per nacht voor een basis 2-persoonskamer met sanitair (koud water), ventilator, inclusief beperkt ontbijt, muskietennet noodzakelijk (slaapkamer onder de dakpannen, muggen komen zo binnen, in het regenseizoen ook kleine kikkertjes), gelegen in de hoofdstraat op 5 min. stappen van de rivier, tel. (98) 9968-6094
Excursie :
wandeltocht door de duinen met locale gids, +/- 15 km, 7 uren onderweg, 15 BRL pp., te vragen in hotel 'Dormitorio do Rita'


Een boottocht met de publieke boot in het avonddonker brengt ons terug via de Rio Preguiças van Atins naar BARREIRINHAS. Moeders leggen hun kleine kinderen te slapen in hangmatten die ze boven de banken ophangen.
Het is echt heel donker, de boot vaart bovendien zonder enige verlichting. Zo zien we zeer goed de vele sterren aan de donkere hemel van het zuidelijke halfrond. Het is toch een groot verschil met onze sterrenhemel.
Hier en daar branden kleine vuurtjes langs de waterkant. Deze worden 's avonds door de locale bevolking voor hun huisjes aangestoken, van 24 tot 29 juli. Beide data zijn feestdagen van Heiligen die zeer belangrijk waren in de geschiedenis van de streek. Velen houden aan deze traditie.
Omdat we de duinen met hun koele heldere meertjes zo aantrekkelijk vinden, blijven we nog een dag langer in Barreirinhas en maken een uitstap naar Lagoa Bonita. Daar wachten we op de zonsondergang, die spijtig genoeg vandaag door dikke wolken is verstoord.
Ernaartoe :
publieke boot Atins - Barreirinhas, 5 BRL pp., 4 1/2 uren onderweg, vertrek voorzien om 17.00 u (we vermoeden dat het uur van vertrek niet vast is, de mensen zitten om 15.30 u al op de boot)
Hotel :
Pousada d'Areia, 70 BRL per nacht voor een mooie 2-persoonskamer met sanitair (warm water), airco, koelkast, TV, incl. buffetontbijt, zeer vriendelijke ontvangst, toerisme info, tours, de eigenaar zorgt dat we voorrangsbehandeling bij de bank krijgen omdat de ATM niet werkt en we slechts 1 uur de tijd hebben, Av. Joaquim Soeiro de Cavalho 888, tel. (98) 3349-1910, www.pousadadareia.com.br
Excursie :
Lagoa Bonita, 35 BRL pp., 4x4 transport en wandeling naar het meer + zwempartij, zonsondergang boven de duinen, duurtijd : 4 1/2 uren, reservatie via hotel


SANTO AMARO is een afgelegen dorp met 11.201 zeer verspreid wonende inwoners, gelegen aan de Rio Allegro, aan de noord-westelijke rand van het Nationale Park Lençòis dos Maranhenses, in de provincie Maranhão. Men leeft er voor 70 % van de visvangst. In een kleine ambachtelijke steenbakkerij zorgt men voor de eigen behoeften (huizen, enkele centrale straatjes).
Dit dorp is slechts bereikbaar per 4x4 truck, over een zeer moeilijke 40 km lange zandweg. Het traject gaat over duinenzand en ligt grotendeels onder water. Op het einde van de weg moet de rivier worden overgestoken, rijdend door het water !
Een zeer beperkt toerisme is hier langzaam aan het opkomen, Santa Amaro is nog niet echt bekend en te moeilijk toegankelijk.
In het donker doen we de verplaatsing naar Santo Amaro. Soms vragen we ons af of we toch niet op een boot zitten. De lichten en motorkap van onze 4x4 Toyota Landcruiser pick-up zitten vaak onder water, onze benen worden nat in de hoge laadbak. We zien de omgeving niet, hebben het gevoel naar het einde van de wereld te rijden. Spannend is dit wel.
Het dorpje Santo Amaro wordt amper vermeld in onze reisgids Lonely Planet. We bezoeken dit plaatsje op aanraden van een Argentijns koppel die we hebben ontmoet. We geven dan ook de naam op van het hotel dat zij ons hebben doorgegeven om er te worden afgezet na een avontuurlijke tocht van 2 uren.
Pas de volgende ochtend zullen we kunnen zien waar we terechtgekomen zijn.
De eigenaar van onze pousada, Marinaldo, ontvangt ons met open armen. Hij stelt ons zijn vriendelijke familie voor, vrouw en 5 kinderen. Nadat we onze onverwacht mooie, propere en comfortabele kamer hebben ingenomen, vergezelt Marinaldo ons naar een locaal restaurantje, waar we in de tuin eenvoudig maar lekker eten.
Daarna vraagt hij ons mee naar de 'Bumba Meu Boi' feesten (zie ook verhaal Atins), die hier volop aan de gang zijn tot 30 juni. Hier zien we elke avond van ons verblijf verschillende dansgroepen aan het werk. De 'Bumba Boi' dans wordt elke avond minstens 1 keer uitgevoerd, telkens door andere groepen. We zien ook Portugese dansen, Amerikaanse square dansen, ... De gastgroepen ontzien het niet om de lange weg tot hier af te leggen.
Het valt ons op hoe de mensen in dit afgelegen dorp massaal naar de dansen komen kijken en ervan genieten. Ze drinken niet, er is geen enkele vorm van onrust. Iedereen lacht en praat met elkaar op het enorme dorpsplein. Een groot verschil met onze Westerse beschaving waar men op elke gelegenheid eet en drinkt.
De volgende ochtend zien ze pas goed de wonderlijke wereld waarin we zijn terechtgekomen. Een paradijs van rust, eenvoud en mooie natuur. Het leven draait hier grotendeels rond de brede rivier : op zondag wordt de was erin gedaan, mensen wassen zichzelf erin, ze waden met pak en zak boven hun hoofd naar de overkant, soms is het te diep en zwemmen ze met de bagage in 1 hand boven het water, jongens voetballen op een zandbank, ... Een zeer aangenaam en vriendelijk dorp, waar iedereen elkaar kent en groet op straat.
Hoteleigenaar Marinaldo is ook gids. Gezien hij geen andere toeristen heeft, besteedt hij alle tijd aan onze begeleiding. Hij is fier ons de gebruiken en tradities van het dorp te kunnen tonen. Wanneer we op het terras onder de enorme luifel zitten te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, krijgen we van zijn vrouw Lucia verse fruitsapjes, cake en fruit aangeboden.
Samen met Marinaldo maken we kanotochtjes op de brede rivier, wandelen we door de duinen tot zonsondergang, zwemmen in Lagoa Gaivota (gaivota = zeemeeuw) en Lagoa America, wandelen en varen langs kleine boerderijtjes, ...
Weerom zien we 's avonds kleine vuurtjes voor de huizen branden (zie Barreirinhas 2).
Voor ons zijn de duinen hier het mooiste van wat we al gezien hebben in het park. In combinatie met de onbezoedelde puurheid van dit dorp en de typische locale cultuur is dit voor ons een favoriete plaats om te bezoeken.
Ernaartoe :
bus Barreirinhas - Sangue, 20 BRL pp., 1 uur onderweg, met Cisne Branco
4x4 Toyota pick-up Sangue - Santo Amaro, inbegrepen in de prijs van de busrit, 2 uren onderweg, 40 km op moeilijke onverharde weg.
Hotel :
Pousada Cajueiro, 90 BRL per nacht, voor een mooie ruime 2-persoonskamer met privé-sanitair (warm water), inclusief lekker ontbijt, grote koele luifel aan de rivier met stoelen en tafels, zeer vriendelijke familie, onverwacht mooie comfortabele pousada aan de rivier in een plaatsje op het einde van de wereld, Rua Osvaldo Cruz 2a, tel (98) 3369-1119. Aanrader !
Excursies :
Rio Allegro, kanotocht op de rivier, huur bootje 5 BRL, gratis gids
Lagoa Gaivota, wandeltocht door de duinen naar en rondom het meer (6 km), gids 30 BRL
Lagoa America, boottocht over de rivier Rio Allegro en het meer waar deze ontspringt, wandeltocht door de duinen (+/- 7 km), gids 30 BRL, vissersboottocht 50 BRL


BELEM is een havenstad met 1,4 miljoen inwoners, gelegen aan de Amazone delta, in de provincie Parà. Deze stad vormt de poort van en naar het Amazone-gebied. Zowel passagiers- als vrachtschepen vertrekken er voor een lange tocht op de Rio Amazone. De stad zelf is bezig met een opwaardering voor het toerisme, gesteund door de Braziliaanse staat.
In het centrum is niet zo veel armoe te zien, ondanks de verhalen en verwittigingen die we reeds hoorden, voelen we toch niet die onveiligheid aan. We bezoeken er het mooie theatergebouw 'Theatro da Paz', waarin elk uur een rondleiding plaatsvindt.
Ons bezoek aan Belém staat in het teken van het terugzien van onze vrienden Elisabeth en Jac, die we vorig jaar in Panama leerden kennen. Zij reizen de wereld rond in een mobilhome (www.touthorizon.com). Het is de derde keer dat we hen in Brazilië tegenkomen, ditmaal voor het eerst gepland via mail. Vanaf hier zullen we een andere reisroute volgen, maar rond het jaareinde verwachten we elkaar ergens in Europa terug te zien.
Ernaartoe :
4x4 Toyota Santo Amaro - Sangue, 25 BRL pp., 2 uren onderweg, met Cisne Branco
bus Sangue - São Luis, inbegrepen in prijs 4x4, 4 uren onderweg, met Cisne Branco
nachtbus São Luis - Belém, 108 BRL pp., 14 1/2 uren onderweg, met Transbrasiliana
taxi Rodoviària - hotel, 15 BRL
Hotel :
Machado's Plaza Hotel, 120 BRL per nacht voor een ruime 2-persoonskamer met privé sanitair (warm water), TV, airco, balkon, minibar, gratis internet connectie, lekker ontbijtbuffet, restaurant, mini-zwembad op het dak, virendelijk, zakelijke sfeer, door tussenkomst van Hotel Le Massilia (door Fransen uitgebaat) ernaast dat volzet is, krijgen we korting op de prijs van de kamer, normaal 160 BRL tot 220 BRL per nacht, rua Henrique Gurjão 200, centaal gelegen, tel. (91) 4008-9800, www.machadosplazahotel.com.br, reservas@machadosplazahotel.com.br

Vanuit Belem reisden we verder door naar Frans Guyana, Suriname en Guyana om opnieuw Brazilie in te reizen.

GRENSOVERGANG GUYANA – BRAZILIE
- taxi hotel Georgetown - Internationale luchthaven, 4.000 GYD, 45 min. onderweg, betrouwbare taxi, door het hotel een dag op voorhand aangevraagd
- grensformaliteiten Guyana : exit zegel aankopen op de vlieghaven in de vertrekhal, 4.000 GYD pp, paspoort laten afstempelen voor vertrek uit het land, iedereen wordt gefouilleerd
- vlucht Georgetown (Guyana) - Boa Vista (Brazilie), 150 USD pp., 1 1/4 uur onderweg, met META Airlines (Braziliaanse maatschappij)
- grensformaliteiten Brazilie : grensdocument invullen met persoonlijke gegevens + reden van bezoek (document te verkrijgen tijdens de vlucht), bewijs van inenting tegen gele koorts wordt grondig gecontroleerd, paspoort afstempelen met visum voor de gevraagde periode (max. 90 dagen), bagage van de transportband + handbagage wordt gescand en grondig gecontroleerd op o.a. zaden, voeding, dieren, drugs, wapens, ...
- lift vlieghaven - centrum Boa Vista door vriendelijke Amerikaan die iemand komt ophalen die niet opdaagde, we werden zelfs uitgenodigd voor de lunch
- alle grensformaliteiten verlopen vlot

BOA VISTA is de hoofdstad van de meest noordelijke, door weinige toeristen bezochte en minst bevolkte provincie van Brazilie, Roraima. De stad is gelegen op de uitgestrekte Savanne en telt 197.000 inwoners. Het is een zeer veilige stad, men ziet er geen armoe.
We bezoeken het park Anaua, een verlaten park met natuur-museum, tuinen, grote meren en openlucht-zwembad. De stad op zich heeft weinig te bieden aan de toerist, maar is ideaal als tussenstop voor men de grens met Venezuela overgaat via het land.
In het Venezuelaans consulaat regelen we onze toeristenkaart, nodig om Venezuela te kunnen inreizen (zie grensovergang).
Ernaartoe :
taxi Georgetown hotel - Internationale luchthaven, 4.000 GYD, 45 min. onderweg, betrouwbare taxi, door het hotel een dag op voorhand aangevraagd
vlucht Georgetown (Guyana) - Boa Vista (Brazilie), 150 USD pp., 1 1/4 uur onderweg, met META Airlines (Braziliaanse maatschappij)
lift vlieghaven - centrum Boa Vista, aangeboden door vriendelijke Amerikaan die iemand komt ophalen die niet opdaagt
Hotel :
Hotel Barrudada, 100 BRL pn, voor een 2-persoonskamer met prive sanitair, ontbijt-buffet inbegrepen, koelkast, airco, TV, groot zwembad, tel. (95) 2121-1700, rua Araujo Filho 228, ongezellige zakelijke sfeer, www.hotelbarrudada.tur.br, contatos@hotelbarrudada.tur.br
Excursie :
parque Anaua,
gratis ingang
ernaartoe en terug : taxi lotacao, 2 BRL pp. (collectieve taxi)

BRAZILIE – ALGEMENE INDRUKKEN
Brazilie is gelegen in Zuid-Amerika aan de Atlantische Oceaan. Het land is ongeveer even groot als de Verenigde Staten en beslaat meer dan de helft van Zuid-Amerika. Het grootste deel van het land ligt in het zuidelijk halfrond. De voertaal is het Portugees, maar hiernaast worden 180 locale talen gesproken door de vele etnische bevolkingsgroepen van zeer verschillende origine. Het land is gekend om de uitbundige karnaval-feesten, het Amazone-jungle gebied, de typische salsa-muziek en zijn stranden. Maar het heeft nog veel meer te bieden.
Bevolking :
Brazilie heeft over het algemeen een vriendelijke en behulpzame bevolking. Het is een vrolijk volk, men maakt muziek, zingt en danst op pleinen en straten tot laat in de nacht. Voetbal is een favoriet onderwerp, zelfs de Europabeker wordt dagelijks gevolgd op grote centrale schermen.
Het is een volk dat graag reist, vooral in eigen land. Reserveer daarom je volgende hotel tijdens feestdagen, lange weekends en vakantieperiodes.
Hoe noordelijker men reist, hoe meer de invloeden van de vroegere kolonisatie en slavenhandel merkbaar worden, vooral door de massale aanwezigheid van zwarte bevolking, sobere stijl van de gebouwen, typische muziek, dansen, kunst, religie, voeding, ...
In tegenstelling tot Centraal Amerika dat recente Amerikaanse invloeden kent, voelt men hier vooral historische Europese invloeden. In het zuiden, ter hoogte van Foz do Iguaçu hoorden we soms een verouderd Duits taaltje spreken door vaak blonde mensen. In Ouro Prêto en rond Belém (in het noorden) hoorden we vaak Frans praten, veelal door zakenlui. Onderweg ontmoetten we mensen die ons vertelden over hun Spaanse, Italiaanse en Portugese voorouders.
Taal :
De voertaal in het ganse land is het Portugees. Het is handig hier een woordje van te spreken.
Zelfs de gidsen en in toerisme-kantoren spreken zeer weinig Engels, een mondje Spaans met veel geluk.
Favoriete uitspraak : Tà Bom ? (OK ? Akkoord?)
Voeding :
Typisch voor Brazilië zijn de restaurantjes 'per kilo'. Men vult een bord aan een buffet, vlees wordt vaak vers boven een soort barbeque gebakken en naar wens toegevoegd. Het gevulde bord zet men op een weegschaal om de prijs te bepalen.
Ook in ijssalons hebben we ons potje 'per kilo' gevuld.
De churrascario is ook een favoriet. Men vult hier een bord aan een buffet tegen vaste prijs. Mannen met grote vleesspiezen lopen van tafel naar tafel om de borden à volonté bij te vullen.
Pizza's worden per tafel gedeeld. Men is er gewoon dat elk zijn pizza-smaak kiest. De pizza wordt bereid in verschillende helften (grote formaten zelfs met tot 4 verschillende keuzes).
Typisch zijn de schotels voor 2 personen. Dit wordt niet altijd op de kaart vermeld in de goedkopere restaurants, die vaak geen individuele schotels serveren.
Grote steden :
In de grote steden, die vaak het bevolkingsaantal van een Belgische provincie evenaren, tot zelfs de totale bevolking van België overtreffen (São Paulo) is het enorm druk.
Deze grote steden, waar vaak veel armoe heerst, zijn meestal gevaarlijk. Informeer naar de veilige buurten en neem een taxi 's avonds.
Een uitzondering op deze regel vormt Brasìlia, waar het zeer rustig is, men ziet er dan ook amper armoe.
Eigenaardigheden :
Voor elk huis / gebouw wordt een eigen voetpad aangelegd. Dit heeft als gevolg dat de voetpaden grote hoogteverschillen kunnen vertonen, er zeer verschillend uitzien, vaak in slechte staat verkeren. Als voetganger is het noodzakelijk om goed naar de grond te kijken, struikelen hebben we vaak gedaan omdat we dit niet gewoon zijn.
In kleinere steden of dorpen, ziet men het voetpad eigenlijk als een verlenging van zijn huis, men zit buiten op de stoep en de voetganger moet maar op straat lopen. Tevens zijn hier de voetpaden bij dalende of stijgende straten soms horizontaal gebouwd en is de overgang te groot om verder te kunnen wandelen langs de verschillende huizen.
Het is opletten geblazen voor de 'automobilisten'. Niet enkel aan lichten of oversteekplaatsen, maar ook bij het verlaten van hun garage of oprit, bij het omslaan van een hoek, ... ze willen altijd voorrang op de zwakke weggebruiker. Soms moet je weg-springen om niet te worden aangereden.
Accomodatie :
Jeugdherbergen (HI Hostelling International) zijn goed en veel aanwezig. Meestal zijn dubbele kamers met sanitair voorzien. Lidmaatschap is interessant, maar niet noodzakelijk, niet-leden betalen enkel wat meer.
Tijdens feestdagen en vakantieperiodes reizen de Brazilianen graag, best je volgende hotel steeds reserveren.
Buiten het hoogseizoen kunnen de prijzen van de middenklasse en dure hotels gevoelig dalen
In het noorden komt men soms in kleinere plaatsjes met beperkt aanbod van budgetvriendelijke accomodatie, waar een muskietennet en/of lakenzak vaak handig meegenomen zijn.
Openbaar transport :
Brazilië is een enorm land waar tussen de steden grote afstanden te overbruggen zijn.
Een netwerk van lange-afstandsbussen voorziet hier handig in het passagiersvervoer.
Lange-afstandsbussen tussen grote steden die 'rechtstreekse verbindingen' beloven, stoppen voortdurend om passagiers of paketten op te pikken of af te zetten.
De busmaatschappijen kennen bijna geen enkele vorm van concurrentie. Er zijn genoeg bestemmingen om het aanbod te beperken tot 1 maatschappij per vertrekplaats, de tarieven zijn bijgevolg zeer duur.
Veelal heeft men geen keuze en is men aangewezen op een nachtbus.
Van zuid naar noord daalt het comfort op de lange afstands bussen. Zo zaten we op de bus van Aracaju naar Penedo met onze eerste levende Braziliaanse kippen op de bus, geen airco meer maar open ramen, ...
Zo moesten we zelf meer dan 200 uren busverplaatsingen 'ondergaan' gedurende een periode van 2 maanden, om het land van zuid naar noord te doorkruisen.
Vaak kan een traject ook gevlogen worden, maar de hoge tarieven van de vluchten maken dit minder aantrekkelijk.
Interessante website : www.antt.gov.br (dagelijks aangepaste uurroosters van alle Braziliaanse bussen)
Onze hoogtepunten :
- Foz do Iguaçu
- Pantanal
- Lençòis Maranhenses
Zeker niet te missen :
- Brasìlia
- Ouro Prêto
- Praia da Pipa
Betalen :
Munteenheid : 1 BRL = 0,4 EUR

Gebruik kredietkaart is handig,
let op voor de limiet van 1.000 BRL per dag ( weekend = 1 dag)
Brazilië is een vrij duur land om in rond te reizen, dit in vergelijking met de andere Zuid-Amerikaanse landen. De hoogste kost is het transport.
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie