Landenweb.nl

BRAZILIE
rondreis MH deel 1b

B R A Z I L I E


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

RIO DE JANEIRO is een stad met 7 miljoen inwoners, gelegen aan de Atlantische Oceaan. De stad is vooral bekend om zijn bruisende carnavals-festiviteiten, mooie goudgele zandstranden (o.a. Copacabana) en zijn mooie uitzichten. Het is de stad van de Samba.
We bezoeken de stad en nabije omgeving voornamelijk met openbaar vervoer. Tijdens ons bezoek van de stad is het regenachtig en grijs weer, niet al te warm. Het is zeer rustig in de straten en de stranden liggen er verlaten bij.
We verkennen het historische stadsgedeelte, wat ons niet echt kan bekoren. De kathedraal 'Metropolitana', met zijn bizarre vorm ziet er van ver uit als een grote pyramide-vormige duiventil. De binnenkant valt op door zijn soberheid en enorme kleurrijke glaspartijen die naar boven toe elkaar kruisen.
Met het toeristische 'Bonde'-treintje rijden we over kassei-straatjes door de wijk Santa Teresa, met zijn oude Portugese huizen. Vanuit de hoogte hebben we een mooi zicht op de stad en de arme buurten (favella's).
Met de metro- en metrobus rijden we naar de voet van de 710 meter hoge Corcovado-berg, waar een treintje naar de top vertrekt. Voor een kleine meerprijs wordt ons een tocht aangeboden per mini-bus. Het voordeel hiervan is dat aan enkele mooie uitzichtpunten halte wordt gehouden. Ondanks de laaghangende wolken hebben we toch een mooi zicht over de stad aan zee en zijn vele wolkenkrabbers, arme wijken, mooie baaien en stranden, lagune-meer, botanische tuin, schiereiland met de hoge rotspiek 'Suikerbrood' en paardenrenbaan. Bovenop de top van de Corcovado-berg staan we aan de voet van het enorme beeld 'Cristo Retendor' (38 meter hoog), dat zo typisch is voor de stad.

Met een kabelbaan gaan we naar de top van de 395 meter hoge rotspiek, 'Suikerbrood' (Pão de Acúçar). Dit is de enige manier om boven te geraken op de steile rots. Er wordt aan rotsklimmen gedaan op de loodrechte wanden van dit natuurverschijnsel. Op een eerste, lagere rots, moet worden overgestapt in een 2de kabelbaan. Een film toont ons de geschiedenis van de kabelbaan. We genieten opnieuw van de mooie uitzichten over de stad en omgeving, de zee met zijn eilanden, baaien, gele zandstranden en in de hoogte de 'Corcovado'-berg met het 'Cristo Retendor'-beeld er bovenop.

De botanische tuin is een groot aangelegd park met veel groen, de weinige bloeiende planten zijn uitgebloeid. In de orchideeën-serre wordt momenteel een tentoonstelling gehouden met mooie orchideeën, waarvan enkele reeds prijzen hebben gewonnen.

Met de bus rijden we door de strandwijken 'Leblon', 'Ipanema' en 'Copacabana'. Dit zijn recentere wijken met winkelstraten. We lopen tot aan het strand van 'Copacabana', wat er verlaten bij ligt door het minder mooie weer.
Ernaartoe :
vlucht België - Zurich - Sao Paulo, 847 EUR pp., SwissAir, Zurich heeft een moderne, vrij kleine luchthaven, men aanvaardt er Euro's, aangename vlucht, iets meer beenruimte. doorlopende bediening met dranken, zeer vriendelijk boordpersoneel
taxi Sao Paulo luchthaven - busterminal Tietê, 75 BRL
bus Sao Paulo - Rio de Janeiro, 55 BRL pp., 6 uren onderweg, met Brasileiro Viação
taxi Rio de Janeiro busterminal - hotel, 25 BRL
Hotel :
hotel Regina, 186 BRL propere 3-persoonskamer, met privé-sanitair, TV, airco, minibar, kluis incl. uitgebreid ontbijtbuffet, restaurant aanwezig, koele zakelijke sfeer, Rua Ferreira Viana 29, wijk Catete, tel. (21) 3289-9999, hotelregina@hotelregina.com.br, www.hotelregina.com.br
Excursies :
We maken veel gebruik van metro en metro-bus, wat zeer eenvoudig is met behulp van een stadsplan met ingetekende metro-lijnen (verkrijgbaar bij info-stand in de busterminal van aankomst).
Historisch stadscentrum :
ernaartoe : metro Catete - Cinelãndia, 2,6 BRL pp.
Santa Teresa :
ernaartoe : Bonde-treintje, 0,6 BRL pp., enkel traject, vertrekt in de buurt van de kathedraal
Corcovado :
ernaartoe :
metro Cinelãndia - Largo do Machado, 2,6 BRL pp.
metro-bus Largo do Machado - Cosme Velho, 2,1 BRL pp., lijn 422
minibus Cosme Velho - Corcovado, 40 BRL pp., transport met busje vanaf de parking + inkom Corcovado inbegrepen (13 BRL pp.), (treintje vanaf Cosme Velho kost 36 BRL pp., geen uitzichten onderweg)
Suikerbrood :
ernaartoe :
metro Catete - Botafogo, 2,6 BRL pp.
metro-bus Botafogo - Urca, 2,1 BRL pp.
kabelbaan, 35 BRL pp., heen en terug, 2 etappes
Botanische tuin :
ernaartoe : taxi suikerbrood - botanische tuin, 14 BRL
inkom : 4 BRL pp.
Copacabana :
ernaartoe : bus botanische tuin - Copacabana, 2,1 BRL pp.


CURITIBA is een stad met 1,76 miljoen inwoners, gelegen in de provincie Paraná. Het koele klimaat is gevolg van de hogere ligging (+/- 900 m hoog). Het is een rustige stad, gebruikt als tussenstop bij lange-afstands verplaatsingen, bijvoorbeeld tussen Rio de Janeiro en Foz do Iguaçu.
Vanuit Curitiba bezoeken we het 'Vila Velha' nationaal park, met zijn mooie bizarre rode zandsteenformaties en de diepe kratermeren. De rondwandeling tussen de rode figuren is een aanrader.
Met de 'Serra Verde Express' trein rijden we naar Morretes. De trein maakt een afdaling van 900 meter door 13 tunnels en over 67 viadukten, omringd door mooie vergezichten tussen het groen. We passeren enkele verlaten en vervallen stationsgebouwtjes. Het is een mooie treinrit, maar we hebben meer spectakel verwacht.
Morretes is een klein rustig koloniaal dorpje, gelegen aan de oever van de mooie Nhundiaquara rivier. Langs de kasseistraatjes sieren winkeltjes en marktkraampjes het straatbeeld. Ze verkopen o.a. handwerken, fruit, het lokale drankje, ... Het is er aangenaam toeven.
Ernaartoe :
taxi Rio de Janeiro hotel - busterminal, 20 BRL pp. (niet officiele taxi, door het hotel aanbevolen)
bus Rio de Janeiro - Curitiba, 105,50 BRL pp., 14 uren onderweg, met Penha
Hotel :
Vernon Palace hotel, 126 BRL voor een propere 3-persoonskamer inclusief ontbijtbuffet, met privé sanitair, airco, TV, minibar, kluis, restaurant aanwezig, koel zakenhotel met mini-zwembad op het dak, gelegen recht tegenover de busterminal / treinstation, av. Pres. Affonso Camargo 455, tel. (41) 3362-1222, Vernonhotel@vernonhotel.com.br, www.vernonhotel.com.br
Excursies :
Vila Velha NP :
ernaartoe en terug :
bus Curitiba - Vila Velha NP, 17,26 BRL pp., 1 1/2 u onderweg, met Princesa dos Campos
ingang :
rotsformaties (busje) 15 BRL pp.
kratermeren (busje) 10 BRL pp.
Morretes :
ernaartoe :
trein Serra Verde Express, 28 BRL pp. (duurdere opties mogelijk, maakt niet veel verschil), 3 1/4 u onderweg
terug :
bus Morretes - Curitiba, 11,83 BRL pp., 1 1/2 u onderweg, met Viação Graciosa, te nemen aan de busterminal enkele blokken van het station


FOZ DO IGUACU is een stad met 309.000 inwoners, gelegen aan het 3-landen punt Brazilië - Argentinië - Paraguay. De drukke stad oogt grauw, de weinige historische gebouwen stellen niet veel voor. De stad wordt vooral gebruikt door de toerist als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Iguaçu watervallen.
De bekende Iguaçu watervallen worden gevoed door de 600 km lange rivier 'Rio Iguaçu'. In Paraguay werd een enorme stuwdam in de rivier gebouwd. De waterkrachtcentrale levert 90 % van de energie voor Paraguay + 22 % van de energie voor het immense Brazilië. Vanuit Paraguay vormt de rivier eerst een stuk de grens tussen Brazilië en Argentinië. Hier worden de bekende watervallen gevormd. Verder stroomt de rivier door Brazilië naar de Atlantische Oceaan.
We bezoeken eerst de watervallen aan de Braziliaanse kant. Vanuit het stadje zijn deze gemakkelijk met de bus te bereiken. De 275 individuele watervallen die 80 meter hoog zijn, vormen een 3 km breed natuurwonder. Onder de indruk van het geweld waarmee deze prachtige watervallen naar beneden donderen, brengen we 5 uren door in het Nationale Park. We wandelen er de 'Trilha das Cataratas', een 1,2 km lang wandelpad dat eindigt aan de 'Garganta do Diablo' (duivelskeel), het meest spectaculaire deel van de watervallen.
Tegenover het Iguaçu NP bezoeken we ook nog het prachtige vogelpark 'Parque das Aves' met 800 vogelsoorten. Hier kunnen we de meeste tropische vogelsoorten bewonderen, die leven in grote kooien, gebouwd in de natuurlijke omgeving. Zeer grote kooien laten de bezoekers toe erin rond te wandelen. In zo'n kooi komt een toekan op een tak vlak bij ons zitten en laat zich gewillig aaien door Marc.
De volgende dag nemen we de bus naar Argentinië, de faciliteiten aan de grens verlopen vlot. In het 'Parque Nacional Iguazú' bezoeken we weerom de watervallen, nu met uitzicht vanop de andere oever.
Waar we de vorige dag, vanuit Brazilië, mooie overzichten hadden van bovenuit, wandelen we vandaag via het 'circuito inferior' naar de rand van de rivier om een andere kijk op het gebeuren te hebben. Met een bootje worden we overgezet naar een eilandje 'Isla San Martin' waar we middenin het natuurgeweld terechtkomen.
Aapjes, Coati's en mooie vogels spelen in de prachtige groene natuur rondom ons.
Via het 'circuito superior' wandelen we langs de bovenkant van de watervallen terug. Platforms en bruggen brengen ons weerom weer dichtbij en boven de vallende watermassa.
Terug van onze wandeling, nemen we het treintje naar het immense waterplateau dat de rivier vormt vooraleer het water de diepte in stort. Hier leidt een 1,2 km lange brugconstructie ons over het water naar de bovenkant van de immense 'duivelskeel'. Van dichtbij worden we overweldigd door de grote watermassa die naar beneden dondert, in de reusachtige hoefijzervormige kloof.
Het zonlicht vormt mooie regenbogen op de massa opspattende water.
Na ongeveer 8 km wandelen keren we moe maar voldaan terug naar Brazilië. Deze watervallen vormen een natuurfenomeen dat we nooit zullen vergeten.
Ernaartoe :
bus Curitiba - Foz do Iguaçu, 96,02 BRL pp., 10 uren onderweg, met Catarinense
taxi busterminal Foz do Iguaçu - centrum, 15 BRL
Hotel :
hotel Baviera, 125 BRL voor een propere 3-persoonskamer met ontbijtbuffet, privé-sanitair, airco, TV, koelkast, koel ietwat verouderd hotel, tel. (45) 3523-5995 , hotelbavieraiguassu@foznet.com.br, www.hotelbavieraiguassu.com.br
Excursies :
Iguaçu watervallen Brazilië :
ernaartoe en terug : bus Foz do Iguaçu - watervallen, 2,1 BRL pp.
inkom : 20,5 BRL pp. (inclusief busrit naar de wandelpaden in het park)
Parque das Aves :
inkom : 21 BRL pp. (incl. 1 BRL pp. korting via het hotel)
Iguazú watervallen Argentinië :
ernaartoe en terug :
bus Foz do Iguaçu - Puerto Iguazú, 3 BRL pp., uitstappen voor de Braziliaanse exit-formaliteiten aan de grens, je krijgt een bonnetje om gratis met de volgende bus verder te rijden (+/- 20 min. later), meldt best aan de douanier dat je slechts 1 dag het land verlaat, aan de Argentijnse douanepost wacht de bus tijdens de grensformaliteiten, verderop voorbij een rond punt uitstappen om aan de overkant de bus naar het park te nemen 'Cataratas Iguazú', 2,5 BRL pp.
inkom : 32 BRL pp., inclusief het treintje naar het bovenste uiteinde van de watervallen en het bootje naar 'Isla san Martin'
je kan hier alles in BRL betalen
Fototip : beste lichtinval
Braziliaanse kant van de watervallen : best in de voormiddag te bezoeken
Argentijnse kant van de watervallen : doe de wandeling beneden in de voormiddag, neem het treintje naar de bovenkant in de namiddag


CAMPO GRANDE is een stad met 734.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Mato Grosso do Sul. Het is een moderne stad die niets te bieden heeft aan bezienswaardigheden. Men leeft er van de landbouw, de 4 universiteiten en het opkomend toerisme, aangetrokken door het Pantanal natuurgebied.
We komen aan in het busstation van Campo Grande na onze eerste nachtbus, een rit van 15 uren. Bij het afstappen, worden we aangesproken door touroperators die ons een tocht willen aanbieden in de Pantanal. We vertellen hen dat we eerst een hotel willen zoeken en daarna zullen terugkomen om een excursie te boeken. De meesten respecteren dit, enkel Gil van Pantanal Discovery heeft ons niet begrepen. Hij komt ons buitenhalen aan de receptie van een hotel om een ander hotel aan te bieden in combinatie met zijn tour. We trappen hier niet in en boeken zelf een hotel.
Na ons geïnstalleerd en verfrist te hebben, kijken we uit naar de boeking van onze tocht in de Pantanal. We komen terecht via een jonge man in de handen van Gil's kantoor. Hij kan ons niet overtuigen met de vele aanbevelingsbrieven van zijn klanten. Op het internet is veel negatieve publiciteit terug te vinden voor zijn organisatie. We zijn op onze hoede.
In 2de instantie komen we aan bij de man naar wie we op zoek zijn. Hij biedt ons een 4-daagse (3 overnachtingen) tour aan met logement in de Fazenta Pousada Arara Azul.
's Middags laten we ons verleiden om onze magen te vullen in één van de vele 'churrascaria's'. Hier bedienen we ons aan een buffet, mannen met grote vleesspiezen komen constant langs aan onze tafel om ons te voorzien van stukken vlees.
In de namiddag kuieren we wat rond op locale markten en verkennen de stad.
Ernaartoe :
taxi hotel Foz do Iguaçu - busterminal, 15 BRL
nachtbus Foz do Iguaçu - Campo Grande, 91,72 BRL, 15 uren onderweg, met Nova Integração, na 2 uren overstappen naar een luxe-bus van dezelfde maatschappij
Hotel :
hotel Internacional, 120 BRL, 3-persoonskamer met privé-sanitair, ontbijtbuffet, balkon, airco, minibar, klein zwembad, snack-bar aan het zwembad met lekkere broodjes en lekkere verse fruitsapjes, rua Allan Kardec 223, tel. (67) 3384-4677, www.hotelintermetro.com.br, hotelint@tura.com.br


PANTANAL NATIONAL PARK is een 237.000 km² groot moerasgebied (3 x de grootte van België en Zwitserland tesamen), gelegen in Brazilië, Bolivië en Paraguay. In dit gebied zijn geen steden of dorpen, er wonen maar weinig mensen. De grote afstanden en zeer beperkte wegeninfrastructuur noodzaken de bewoners en bezoekers zich veelal per boot of vliegtuig te verplaatsen. Bijna het volledige gebied is eigendom van privé-personen die leven van de landbouw en het beginnend toerisme. Pantanal is erkend door Unesco als natuurmonument sinds 2000. Het is een paradijs voor de massa's vogels en wilde dieren die er wonen, waaronder miereneters, anaconda's, otters, leguanen, jaguars, poema's, apen, capivara's, gordeldieren, tapirs, herten, kaaimannen, alligators, racoons, vele soorten tropische vogels, ...
Met de bus rijden we naar Pantanal, een rit van 5 uren, met lunchpauze in het dorpje Miranda, net buiten het Nationaal Park. Aan het begin van de Parkway, een lange zandpiste die diep in het natuurgebied doorloopt, worden we door de bus gedropt. Hier komt de eigenaar van Pousada Fazenda Arara Azul ons ophalen met zijn pick-up. Omdat er maar 2 passagiersplaatsen zijn voorin, kruipen Marc en Herlinde in de laadbak bij de bagage. Onderweg zien we reeds kaaimannen, een hert, een anaconda, otters, een capivara, vele vogels en we horen het gebrul van een poema. Vol verwachting kijken we uit naar de komende dagen tussen deze overvloed van wilde dieren in de prachtige natuur.
Na meer dan 1 uur rijden, arriveren we - door elkaar geschud - aan ons logeeradres in het natuurgebied, Pousada fazenda Arara Azul. Een fazenda is een boerderij, deze werd omgebouwd tot pousada om toeristen te kunnen herbergen, er is geen luxe. De naam werd gegeven naar de felblauwe ara's 'arara azul' die er massaal aanwezig zijn.
Nadat we onze bagage naar de kamer brengen, worden we door de mensen van de fazenda meegenomen op het domein. Het is hier zeer rustig, we zijn de enige klanten.
Eerst gaan we naar de rand van het meer, waar kaaimannen aan de waterkant liggen. De man moedigt ons aan om ze op de rug te aaien, wat we alledrie voorzichtig doen. De dieren blijven vrij kalm, wanneer ze bewegen moeten we zorgen achter hen te blijven.
We wandelen verder het domein op, zien een familie capivara's en vele felblauwe ara's, het zijn prachtige vogels.
Het wordt donker en we keren terug naar de fazenda, waar na een verkwikkende douche het avondmaal op ons wacht. Het is een buffet met naar ieders wens wat.
Tijdens het buffet-ontbijt 's anderendaags komt een Engelssprekende gids zich aan ons voorstellen. Hij verwacht ons na 't ontbijt buiten om een tocht per paard te maken. Dit hadden we duidelijk niet in het programma laten opnemen, omdat geen van ons 3 al ooit op een paard heeft gereden en we er bovendien ook geen interesse voor hebben.
Uiteindelijk beslissen we het te zullen proberen en maken hierover duidelijke afspraken met de gids. Opstijgen is al een hele uitdaging, maar met wat hulp lukt het ons. De gids vertrekt, wij erachteraan. Maar nog voor we het terrein verlaten, beslissen we dat dit niets voor ons is en roepen de gids om terug te keren. We zitten helemaal niet vast op de paarden en om voor de eerste keer ineens een tocht van 2 uren door het diepe water te gaan maken, lijkt ons zeker te hoog gegrepen.
Als alternatief gaan we piranha-vissen aan de rand van het meer. De gids vangt een heleboel piranha's, Herlinde 1 volwaardige vis + 1 baby-visje dat wordt teruggegooid. Na 2 uren geven we het op en wandelen we terug naar de fazenda voor het middageten. De gevangen piranha's worden nog vlug bereid en bij op het buffet gelegd. Een delicatesse.
In de namiddag maken we onze eerste wandeling door het bos, we moeten 2 moerasmeertjes op blote voeten doorwaden. Tijdens de wandeling toont de gids ons de bloem van een palmboom en hoe je water kan tappen uit een afgehakte tak van een typische Pantanal boomsoort. We zien onderweg een familie capivara's, apen, gordeldieren en een heleboel tropische vogels.
's Avonds arriveren 3 Nederlanders die ons tijdens de volgende excursies zullen vervoegen.
De volgende ochtend staat er opnieuw een wandeling op het programma, ditmaal waden we meer door het water, het komt tot boven onze knieën. Het is heerlijk fris en zeer helder water, de bloeiende waterplanten kruipen tussen onze tenen. Een prachtige wandeling, maar de vele dieren laten zich niet zien. Enkel een kudde koeien stormt aan de rand van het water voorbij.
In de namiddag wordt een jeep-safari gepland, met terugkeer in het donker met spot-licht om te zoeken naar dieren. Dit is het alternatief voor de door ons gevraagde nachtwandeling.
Een jeep blijkt niet beschikbaar, deze wordt vervangen door een traktor met een soort huifkar. De traktor maakt zoveel lawaai dat we weeral geen dieren te zien krijgen.
Het beloofde boottochtje kan niet doorgaan ... bij gebrek aan een boot. Dan maar opnieuw een wandeling tijdens onze laatste voormiddag. Dit lijkt ons de beste kans om toch nog wat wild te zien. Deze keer wandelen we bijna de ganse tijd door het water, dat tot boven onze dijen komt. Goed dat we dit leuk vinden. We zien enkele dieren en vogels, maar niets nieuws. Eigenlijk leven deze dieren ook rondom de mooie fazenda zelf.
In de namiddag worden we naar de bushalte aan de hoofdweg teruggebracht door een man met pick-up die speciaal is uitgerust voor personenvervoer in de laadbak. Dit zou ideaal zijn geweest voor onze 'jeep'-safari. Weerom zien we massa's dieren aan de rand van de weg. Met spijt verlaten we dit prachtige natuurgebied waar het zo aangenaam toeven is.
Ernaartoe en terug :
bus Campo Grande busterminal - Pantanal Parkway, 50 BRL pp., 5 uren, met Andorinha
pick-up Pantanal, begin Parkway - fazenda Arara Azul
(heenrit met bus + vervoer over de Parkway van en naar fazenda is inbegrepen in de geboekte toer)
Excursie :
4-daagse / 3 nachten, 450 BRL pp., all in, 3-persoonskamer met airco en privé-sanitair, 3 eenvoudige maar lekkere buffetmaaltijden per dag, Engelstalige gids, flexibel programma op eenvoudige vraag ter plaatse, verblijf op fazenda Arara Azul, een locatie vrij diep in het Pantanal gebied die wondermooi is, aangeraden aan de rustige personen die niet houden van de drukte rond goedkopere logies waar men ook kampeert of in hangmatten slaapt, vriendelijk personeel met als nadeel dat ze enkel Portugees spreken, zaaltje met TV, internet, biljart, rondom de gebouwen een relaxe omgeving met zoveel dieren en vogels in het wild dat we er ook graag ter plaatse verbleven, 't had gerust een dagje extra mogen zijn hiervoor.
minpunten :
- de slechtste en minst gemotiveerde gids die we ooit hadden (reden zou zijn : vervanging van een zieke gids),
- onvoldoende middelen om de excursies optimaal te organiseren (geen jeep of pick-up voor safari's, geen motorbootje)
Hierover schreven we de organisatie aan, die toch als de beste mogelijkheid vanuit Campo Grande wordt aangeduid door Lonely Planet. De tour-operator vindt dat hij zijn best heeft gedaan, de gids was ziek, dus werd deze vervangen. Over het gebrek aan materiaal en kwaliteiten van de vervangende gids wordt niet verder gesproken. De verkoper (Al Maceio) van de tour geeft ons 100 % gelijk, maar krijgt dit niet verkocht aan zijn baas.
Toer met Pantanal Viagens & Turismo, kantoor in het gebouw aan de busterminal, tel. 321-3143, www.pantanalviagens.com.br, pantanal@pantanalviagens.com.br,


SAO PAULO is na Mexico City de grootste stad van de wereld met 12,6 miljoen inwoners.
We komen aan in Sao Paulo met een binnenlandse vlucht vanuit Campo Grande. Zo sparen we een busrit uit van 16 uren. Per taxi verlaten we de luchthaven naar ons hotel in één van de betere buurten van Sao Paulo, Jardims - Paulista. We kuieren wat rond in de winkelstraten op zoek naar een fotoboek van Brazilië voor onze verzameling.
De dag erna bezoeken we Paranapiacaba. Dit is een dorpje in Britse stijl, gelegen in een bergkom in het Atlantische regenwoud, 40 km ten zuiden van Sao Paulo. Het dorpje bestaat vooral uit houten huisjes en werd gesticht in 1867 tijdens de bouw van een spoorweg door Britten, voor het vervoer van koffie van Sao Paulo naar de havenstad Santos. In 1947 verlieten de Britten het dorp, sindsdien is de tijd er blijven stilstaan.
Tussen de vele spoorlijnen heeft men een kopie van de Big Ben nagebouwd. Een vorm van nostalgie ?
Na het dorpje verkend te hebben, genieten we van een drankje op een groot dakterras in het dorp met prachtig zicht op de bergen rondom. De bar-man laat ons een lokaal fruitje proeven, het heeft de vorm van een groene platte tomaat. Het proeft wat zuur, we hebben het gevoel dat ons gehemelte opzwelt, maar het is wel lekker.
De derde dag in Sao Paulo, vóór mama's vertrek naar huis in de late namiddag, verkennen we nog vlug het centrum van de stad. Na het bezoek aan de kathedraal, zien we zoveel daklozen slapen op straat, dat we ons hier niet veilig voelen. We nemen opnieuw de metro naar het hotel.
's Namiddags vergezellen we mama naar de luchthaven. Bij het terugkeren stoppen we nog eventjes in een zeer modern shopping center.
Ernaartoe :
aangeboden lift Campo Grande hotel - luchthaven
vlucht Campo Grande - Sao Paulo, 367 BRL, 1 1/2 uur vliegen, met TAM
taxi Sao Paulo luchthaven - hotel, 87 BRL, 1 uur rijden (TIP : goed alternatief is de luchthavenbus - op de tweede rij als je buitenkomt uit het luchthavengebouw, de 1ste rij zijn de duurdere bussen naar het centrum - van de luchthaven naar metro-station Tatuapé, 3,4 BRL pp., van daaruit de metro verdernemen, 2,4 BRL pp., deze nuttige informatie kregen we in ons hotel, het toerismekantoor in de luchthaven verwijst enkel naar de duurdere bussen)
Hotel :
Pousada Dona Zilah, 180 BRL voor een 3-persoonskamer (149 BRL voor 2 persoonskamer), met lekker ontbijtbuffet, privé sanitair, airco, lekkere bistro/restaurant, vriendelijke uitbaters die toeristische informatie geven, Al. Franca 1621, Jardim-Paulista, tel. (11) 3062-1444, www.zilah.com. info@zilah.com
Excursie : Paranapiacaba :
ernaartoe en terug :
metro Consolaçao - Paraiso - Luz, 2,4 BRL pp.
metrobus Luz - Rio Grande da Serra, inbegrepen in metroticket
bus Rio Grande da Serra - Paranapiacaba, 2,35 BRL pp., blauwe bus nº 424


UBATUBA is een kuststadje met 76.000 inwoners, gelegen in de staat Sao Paulo, aan de Atlantische oceaan. In de nabijheid bevinden zich 80 mooie strandjes, waarvan 6 op eilandjes. Er liggen 23 eilandjes voor de kust. Het stadje ligt aan een grote baai met mooi goudgeel zandstrand aan de azuurblauwe zee. Rondom duiken de tropisch groene bergen in zee.
Het is aangenaam kuieren op de aangelegde zeedijk. Het stadscentrum is rustig, maar heeft behalve zijn mooie groene centrale pleintje met vijver, fontijn en bruggetjes, niet echt veel toeristisch te bieden. Er wordt veel gefietst. Enkele moderne winkels met strand- en watersportmateriaal sieren het straatbeeld.
We verblijven er in een luxe vakantie-hotel, waar we een dagje werken aan de update van onze website, terwijl we genieten van de rust rondom het zwembad.
Ernaartoe :
metro centrum Sao Paulo - busterminal Tietê, 2,4 BRL pp.
bus Sao Paulo - Ubatuba, 42,05 BRL pp., 4 uren onderweg, met Litorânea (wij reden er 5 uren op, vertraagd door een overval op onze bus, zie nieuwsbrief op onze website dd. 20/05/2008)
Hotel :
Ubatuba Palace Hotel, 160 BRL voor een ruime luxe 2-persoonskamer, overheerlijk ontbijtbuffet en uitgebreid avondmaal inbegrepen, privé sanitair, TV, minibar, airco, groot verwarmd openluchtzwembad, sauna, fitness, biljart, minigolf, ... welkomstdrankje, vriendelijk personeel, Rua Cel. Domiciano 500, Tel. (12) 3832-4500, www.ubatubapalace.com.br, hotel@ubatubapalace.com.br, AANRADER !


PARATY is een vissersdorpje met 31.000 inwoners in de provincie Rio de Janeiro. Het is gelegen aan een grote baai aan de Atlantische oceaan. Het dorp streeft naar de erkenning van Unesco voor zijn koloniale stadskern. De stadskern wordt autovrij gehouden. Alle huizen zijn wit geschilderd, de boorden rond de deuren en ramen brengen een kleurrijk accent.
We blijven een dag in het rustige Paraty om de buurt te verkennen. Een korte klim brengt ons naar het oude 'Forte Defensor Perpétuo', een vrij sober gebouw. Daarvandaan hebben we prachtig uitzicht op het dorp, de baai, strandjes, tropisch groene eilandjes en de omringende groene bergen die uit zee oprijzen.
De straten aan de vissershaven staan onder water door een opening in de kaaimuur.
Verderop zijn de kasseistraatjes bedekt met een dikke laag zand. De gevels zijn er versierd met oude attributen, naast de huisdeuren uitgestald. Men neemt hier een historische film op, met zwarte slaven. Het ideale decors.
Een rustige dag, we brengen ook wat tijd door in de mooie wit en lavendelblauw geschilderde gezellige pousada 'Provence'. Een Frans accent is hier overduidelijk.
Ernaartoe :
bus Ubatuba - Paraty, 5 BRL pp., 1 1/2 uur onderweg, met São Jose
Hotel :
Pousada Provence, 90 BRL voor een 2 persoonskamer, inclusief buffet ontbijt en 4-uurtje, mooie propere kamer op het gelijkvloers, met privé terrasje, privé sanitair, TV, minibar, airco, ventilator, klein zwembadje, sauna, zeer gezellige zit rondom het zwembad, zeer vriendelijke ontvangst, Av. Otávio Gama s/nº, tel. (24) 3371-2769, www.pousadaprovence.com.br, reservas@pousadaprovence.com.br, gelegen aan de rivier, net buiten het historisch stadscentrum (zie lijst favoriete logies)


PETROPOLIS is een bergstadje met 279.000 inwoners, ten noorden van Rio de Janeiro. Dit is de geliefde verblijfplaats voor de 'Cariocas' (inwoners van Rio de Janeiro) wanneer hun stad in de zomervakantie te vol loopt.
We maken een avondwandeling langs een aantal mooie grote historische gebouwen, waaronder de blauw verlichte kathedraal, grote villa's, het paleis van een voormalige vorst, ... Het is aangenaam koel hier 's avonds, op een hoogte van 809 meter. Dit na een toch wel zwoele temperatuur aan de kust.
Feestdagen in Brazilië zijn een goede reden voor de Brazilianen om er op uit te trekken. Vanaf donderdag 22 mei (feestdag in Brazilië) tot na het weekend is het zeer moeilijk een hotelkamer te vinden, laat staan een budgetvriendelijke.
Ernaartoe :
bus Paraty - Rio de Janeiro, 41,05 BRL pp., 4 uren onderweg, met Costa Verde
bus Rio de Janeiro - Petrópolis, 13,59 BRL pp., 1 uur onderweg, met Uníca/Facil
bus Petrópolis busterminal - stadscentrum, 2 BRL pp., 1/2 uur onderweg, stadsbus nº 100
Hotel :
Pousada Monte Imperiál, 245 BRL voor een 2-persoonskamer, incl. ontbijtbuffet, privé-sanitair, ventilator, TV, minibar, gratis internet, hotel in een grote oude villa in Duitse stijl, gelegen op een heuveltop, met beperkt zicht op Petrópolis, prijs-kwaliteit hadden we veel meer verwacht, personeel doet uit de hoogte tegenover de rugzaktoerist zonder auto, rua José de Alencar 27, Telefax : (24) 2237-1664, www.pousadamonteimperial.com.br


OURO PRETO is een koloniaal stadje met 61.000 inwoners, gelegen op 1179 meter hoogte in de provincie Minas Gerais. Dit is een streek met vele goudmijnen, de meeste niet meer in gebruik. 'Moderne' goudzoekers zoeken hun geluk met het zeven van het rivierwater in de buurt. Het stadje werd als eerste in Brazilië door Unesco erkend in 1980. Het werd gebouwd langs een grote heuvel, je hebt steeds wel zicht op 1 of meerdere van de 23 mooie koloniale kerken. Een straat terugvinden is niet altijd evident, de meeste straten hebben 2 namen, de officiële en de bijnaam (gebruikt door de lokale bevolking).
Het is aangenaam kuieren in de kassei-straatjes van het mooi bewaarde koloniale stadje, maar wel vermoeiend omdat geen enkel straatje horizontaal loopt. Op ons plannetje zien we geen hoogtes, bijgevolg lopen we een traject dat steeds maar klimt en daalt. Het is de eerste stad waar we veel toeristen zien, dit is er dan ook de voornaamste bron van inkomsten. 's Avonds zijn we moe, maar we hebben nog lang niet alles gezien van dit kleine stadje.
Met de 'Trem da Vale' in de volksmond 'smoking Mary' genoemd, rijden we naar het 13 km verderop gelegen dorpje Mariana. Het prachtig gerestaureerde stoomtreintje (anno 1946) brengt ons door een mooie vallei naar onze bestemming waar we 1 uur later aankomen. Boven het treintje hangt de hele tijd een stoomwolk, met de stoomfluit wordt onze komst aangekondigd. Het is hard werken voor de stoker van dienst, die tijdens het ganse traject grote brokken steenkool in de gloeiende oven schept.
Mariana is een rustig koloniaal dorpje, waarvan de kleine kern mooi werd bewaard. Het is er niet zo toeristisch. We luisteren naar muziek van een aantal harmonie-orkesten die in het park hun opwachting maken.
Ernaartoe :
bus Petrópolis centrum - busterminal, 2 BRL pp., stadsbus nº 107 of 110
bus Petrópolis - Belo Horizonte, 54,50 BRL pp., 6 uren onderweg, met Util
bus Belo Horizonte - Ouro Prêto, 18,70 BRL pp., 2 uren onderweg, met Pássaro Verde
Hotel :
Pousada Chalet do Carmo, 120 BRL voor een 2 persoonskamer, met eenvoudig ontbijtbuffet, privé sanitair, TV, koelkast, in een mooi bewaard koloniaal huis, niet 100 % proper, opdringerig-vriendelijke dame, rua Costa Sena 205, centro, tel. (31) 3551-2393, chaledocarmo@yahoo.com.br , www.chaledocarmo.com.br
HI Hostel Brumas, 70 BRL pp. (90 BRL pp. op feestdagen en weekends), 10 BRL pp. korting voor leden, (we kochten er 1 lidkaart voor 20 BRL enkel geldig voor aangesloten hostels in Brazilië), propere eenvoudige 2-persoonskamer met privé sanitair, panoramavenster dat ons een schitterend uitzicht bood op het stadje, gratis gebruik van keuken, gratis 15 min. internet per persoon, incl. eenvoudig ontbijtbuffet, vriendelijk, mooie ruime zithoek rond een enorme haard, met TV, gelegen op 200 meter van de busterminal, boven aan het stadje, op enkele minuten wandelen van het centrum, rua Ladeira São Francisco de Paula 68, tel. (31) 3551-2944, www.brumahostel.com.br, brumas@hostel.org.br
Excursie :
Mariana :
ernaartoe : stoomtrein 'Trem da Vale', 18 BRL pp. enkele rit, 1 uur onderweg
terug : bus Mariana - Ouro Prêto, 1,80 BRL pp., 20 min. Onderweg


BRASILIA is de hoofdstad van Brazilië, met 2,3 miljoen inwoners. De stad is gelegen op een hoogvlakte (1160 m) en heeft het ganse jaar door een vrij stabiel klimaat van 25 á 30 ºC.
Priester Dom Bosco kreeg in Turijn (Italië) een visioen dat een nieuwe beschaving zou ontstaan tussen de 15º en de 20º parallel op het zuidelijk halfrond.
Het idee van de Braziliaanse staatsman José Bonifácio van 1823, om de hoofdstad vanuit Rio de Janeiro te verplaatsen naar een locatie in het binnenland, kwam hierdoor na lange tijd terug in de aandacht. In 1891 werd de beslissing uiteindelijk vastgelegd in een constitutie.
Pas in 1955 kreeg het idee meer vorm. President Juscelino Kubitschek nam de aktie. Een plaats werd aangeduid om de nieuwe hoofdstad Brasília te bouwen. 3 mensen kregen de opdracht om het project uit te werken op een stuk onontgonnen hoogvlakte : architect Oscar Niemeyer (º1907 in Brazilië), stedebouwkundig planner Lúcio Costa en landschapsarchitect Burle Marx. Het plan werd opgesteld, de plattegrond van de stad kreeg de vorm van een vliegtuig, met in de romp een centraal gedeelte dat voorbehouden werd voor belangrijke gebouwen en een brede grasvlakte, de promenade. De cockpit werd voorbehouden voor alle regeringsgebouwen en het presidentiele paleis. De vleugels zouden de werk- en woongelegenheden herbergen. Grote artificiële meren moesten zorgen voor de watervoorziening van de futuristische stad.
Miljoenen armen uit het Noord-Oosten werden aangetrokken om de klok rond aan dit project te werken. In 41 maanden tijd rees de hele stad uit de grond op en was klaar voor bewoning.
Op 21 april 1960 werd de hoofdstad van Rio de Janeiro officieel verhuisd naar Brasília.
Ondertussen wordt er nog steeds bijgebouwd.
Brasília is de eerste en enige stad ter wereld die in de 20ste eeuw werd gebouwd en nu reeds een Unesco erkenning heeft gekregen.
Wanneer we aankomen met nachtbus in de lange-afstands busterminal (de staart van het vliegtuig), zijn we teleurgesteld in het grote grauwe betonnen gebouw zonder enige aantrekkelijkheid voor de toerist, geen enkele info is er beschikbaar.
Met de bus rijden we naar de locale busterminal in het hart van de stad. Het is er een drukte van jewelste.
Volgens onze reisgids 'Lonely Planet' is er een informatiekantoor aan de TV toren, dus wandelen we daarnaartoe. Het informatiekantoor is verdwenen, een paal met de bekende 'i' is alles wat er nog overblijft. Tot onze verbazing botsen we er op Elisabeth en Jacques, een Frans-Canadees koppel die de wereld verkennen per mobilhome (zie ook rubriek 'collega's onderweg'). Hen leerden we vorig jaar in Panama kennen. Een blij verrast weerzien. Ze willen net de stad verlaten, na hem te hebben bezocht, maar brengen ons eerst naar ons hotelletje.
De logica van het stratenpatroon van de stad, een rooster dat met nummers en letters wordt benoemd, is aanvankelijk wat moeilijk te doorgronden, maar went vlug.
Weerom worden we ons bewust dat je op voorhand niet te veel verwachtingen mag hebben wanneer je een nieuwe plaats bezoekt. De 'futuristische' stad dateert immers uit de jaren '60 en is nu algemeen ietwat verouderd. Maar hoe langer we er toeven en hoe meer gebouwen we bezoeken, hoe meer we toch onder de indruk geraken van het ongelooflijke concept. Vooral de creaties van architect Oscar Niemeyer mogen nog steeds 'futuristisch' worden genoemd. Binnen het grondplan zijn alle gebouwen in doelgroepen samengebracht, vb. ziekenhuizen, hotels, winkelcentra, ...
We bezoeken o.a. :
- Torre de TV, een hoge zendmast met een plateau op 70 meter hoogte die we bezoeken via een lift, het geeft een mooi overzicht over de ganse stad met zijn originele vorm en de belangrijke gebouwen in het centrale gedeelte (de romp)
- Santuário Dom Bosco, een sober betonnen kerkgebouw van vierkante vorm, met betonnen pijlers die bovenaan naar elkaar toebuigen, vooral binnenin indrukwekkend door de vele fel-blauwe glaspartijen (7400 raampjes) tussen de pijlers, waardoor het zonlicht binnenvalt
- Biblioteca Nacional, gebouw dd. 2006, binnenin nog in afwerking
- Museo Nacional, gebouw dd. 2006, architect Oscar Niemeyer, half bolvormig gebouw (net een igloo) waaromheen een ring naar het idee van de ring rond saturnus, binnenin (bovenruimte) een mooie tentoonstelling over het leven en het werk van de beroemde architect, die duidelijk zijn tijd voor was.
- Catedral Metropolitana, architect Oscar Niemeyer, gebouw in de vorm van een kroon, met mooie glaspartijen, de ingang is via een tunnel ondergronds om de symmetrie van het gebouw te bewaren, een eerder kleine kathedraal
- Ponte JK, mooie brug met 3 asymetrische bogen over een meer, genoemd naar president Juscelina Kubitschek
- Centro Cultural Banco do Brasil, complex met cinema-zalen, tentoonstellings- en theaterruimtes en een bibliotheek
- Igreja Nossa Senhora de Fatima, architect Oscar Niemeyer, kerkje gebouwd in opdracht van mevrouw Juscelino Kubitschek
- Palácio do Itamaraty, ministerie van buitenlandse zaken, glazen gebouw waarrond hoge betonnen bogen, de grote vijver errond met zijn planten-eilandjes wordt onderhouden door tuinmannen met een bootje
- Congresso Nacional, architect Oscar Niemeyer, weerom een pareltje, hij beschrijft dit als zijn meesterwerk. 2 halve bollen, met twee grote torengebouwen in de vorm van de letter H ertussenin, herbergen de regering. De grote naar boven gerichte halve bol is voorzien voor de zittingen van de kamer, staat voor openheid. De kleinere halve bol, met platte kant onderaan, is voorzien voor de zittingen van de senaat, staat voor integriteit bij het beleid. Een rondleiding in het gebouw loont de moeite (dagelijks).
- Ministerio da Justiçia, ministerie van justitie, gebouw met eveneens een bogenconstructie, met grote platforms ertussen verwerkt, waarvan 'watervallen' in de grote omringende vijver neerstorten (rondleiding mogelijk in de namiddag)
- Palácio do Planalto, presidentieel paleis, met 2 wachters in gala-uniformen, op de pare uren wisseling van de wacht (om het uur in het weekend), (rondleiding mogelijk op zondag)
- Praça dos Três Poderes, het grote centrale plein tussen de regeringsgebouwen en het presidentieel paleis, met enkele monumenten, een ondergrondse ruimte met een maquette van het stadsproject, een kerkje, ...
- Memorial JK
- Centro de Convenções, nieuw gebouw met boogvormig dak tot op de grond, de voorzijde bestaat volledig uit glas, de achterzijde is van blauw mozaïek tegelwerk
- Templo da Boa Vontade, de tempel van het legioen van de goeie wil, gebouwd door een sekte in het kader van een nieuwe beschaving, als symbool van de universele solidariteit. Met een Egyptische meditatiezaal, een pyramide met een kristal van 21 kg in de top (zichtbaar wanneer je naar het middelpunt van de grote spiraalvorm op de vloer van de tempel gaat, je gaat door op blote voeten via de zwarte lijn en keert terug via de witte lijn, ook dit als vorm van meditatie), een museum, het graf van de president-stichter 'Alziro Zarur' (1914-1979) van de groepering. Overal heerst een absolute stilte. Zeer fantastische ervaring, er wordt op geen enkel moment religieus op je ingesproken, je wordt in alle stilte alleen gelaten met je gedachten.
Ernaartoe :
nachtbus Ouro Prêto - Brasília, 104,43 BRL pp., 12,5 uren onderweg, met Viação Pássaro Verde
bus Brasília Rodoferroviária - Rodoviária (centrum), 2 BRL pp.
Hotel :
Cury's Solar, 70 BRL per nacht voor een zeer sobere 2 persoonskamer zonder raam, met koelkast, TV, ventilator, privé-sanitair, zonder ontbijt, rua SQS quadra 707 bloco I Casa 15, tel. (61) 3244-1899, niet echt aangenaam, niet officieel logies-adres, op de gevels van alle voormalige hotelletjes in de 'budget'-accomodatie wijk hangt een affiche 'gesloten door de federale overheid', nog enkel dure hotels zijn officieel beschikbaar, of de jeugdherberg ver buiten het centrum
Excursies :
Alle bezoeken zijn gratis en centraal gelegen (te voet of met stadsbus bereikbaar), behalve :
- de Egyptische meditatiezaal van de Templo da Boa Vontade, 2 BRL pp.
- het Centro Cultural Banco do Brasil, bereikbaar met speciale gratis bus die stopt een 20-tal meter voor de oprit van de grote parking van Hotel Nacional (witte bus met beige tekening op de zijkant die omhoog loopt, geen zichtbare ramen), om de 1 u 25 min., vanaf 11.10 u,
- de ponte JK, in de omheining rondom het gebouw 'Centro Cultural Banco do Brasil', tegenover de oprit, bevindt zich een voetgangers-poortje, langs hier kan je linksaf naar de Ponte JK wandelen, +/- 1 km


LENCOIS is een aangenaam rustig bergdorpje met 9.700 inwoners, gelegen op 460 meter hoogte, in de provincie Bahia. Het ligt aan het Parque Nacional da Chapada Diamantina. Een groen heuvelachtig gebied waar vele rivieren de oranjekleurige rotsen uitschuren tot mooie canyons met heldere zwempoelen, je vindt er mooie watervallen, grotten, reusachtige rotspartijen, ...
We maken enkele wandelingen rondom Lençois, via rivierbeddingen, langs rotspoelen en watervallen. De felgekleurde aarde en rotsen, van vele okertinten, bieden een boeiend schouwspel tussen het frisse groen van bomen, struiken en cactussen. De beloofde natuurlijke waterglijbanen zijn momenteel te droog om in te glijden.
We nemen hiervoor geen gids mee, niettegenstaande deze zich overal aanbieden.
Ernaartoe :
bus Brasília hotel - Rodoviária, 2 BRL pp.
bus Brasília Rodoviária - Rodoferroviária, 2 BRL pp.
nachtbus Brasília - Seabra, 127,57 BRL pp., 16 uren onderweg, met Rápido Federal Viação (enkel nachtbus mogelijk)
bus Seabra - Lençois, 8,32 BRL pp., 1,5 uren onderweg, met Real Expresso
Hotel :
Pousada Lavramor, 60 BRL per nacht voor een propere luchtige 2-persoonskamer met privé-sanitair, ventilator, TV, inclusief drinkwater, inclusief zeer uitgebreid lekker vers ontbijt, zeer vriendelijke ontvangst, tips voor wandelingen in de buurt, aangenaam ontbijt- en zitterras buiten, salonnetje met TV binnen, Praça João Colosso s/n, tel (75) 3334-1280, lavramor@yahoo.com.br, Aanrader !
Tip : neem een copie van de kaart van het Nationale Park uit de vorige versie van Lonely Planet (+/- 2004) mee, deze werd niet meer in de nieuwe versie dd. 2008 opgenomen, ter plaatse is weinig informatie beschikbaar.


SALVADOR DE BAHIA is de hoofdstad van de mooie provincie Bahia, met 2,7 miljoen inwoners. De stad is gelegen op de punt van een groot schiereiland in de Atlantische Oceaan. Het historische stadscentrum is bekend als levend museum van 17º en 18º eeuwse architectuur.
Op geen enkele plaats ter wereld wordt door de afstammelingen van Afrikaanse slaven hun herkomst zo goed bewaard als in Salvador. Dit uit zich in muziek, dans, religie, voeding, kunst, tradities, ... Overal in straten en op pleinen klinkt gezang en muziek.
Het is een gevaarlijke stad, vooral 's avonds en 's nachts.
We verkennen het historische stadscentrum en bezoeken enkele gebouwen. Voor ons ziet de stad er niet zo aantrekkelijk uit, dit door de vele armoe, bedelaars en straatverkopers. Je wordt er de hele tijd door aangesproken, een 'neen' begrijpen ze niet. Vele huizen en straten zijn niet mooi onderhouden en liggen er vuil bij.
Bij het afgeven van onze was in de wasserij verwittigt de vriendelijke dame ons dat we zeer voorzichtig moeten zijn op straat, vooral wanneer het donker is.
Wanneer we op een terrasje iets drinken, worden we door een dame uitgenodigd om 's avonds deel te nemen aan een 'Candomblé-ceremonie'. Deze religie verbindt de Afro-Braziliaanse met de West Afrikaanse cultuur. Tijdens de ceremonie wordt muziek gemaakt, gedanst, de geestelijken gaan in trance en roepen goden en geesten op, ... Het duurt tot laat in de nacht. Dit alles vindt plaats buiten de stad in 'terreiros' (grote hallen), in de woongebieden van de gelovigen. We nemen niet deel, denkende aan de gevaren van de stad en het niet officiële karakter van deze uitnodiging.
Ernaartoe :
bus Lençois - Salvador, 44,97 BRL pp., 6 1/4 uren onderweg, met Real Express
bus Salvador busstation - centrum, 4 BRL pp., 1 uur onderweg, microbus naar Praça da Se
Hotel :
Pousada Hilmar, 60 BRL per nacht voor een kleine 2-persoonskamer met privé sanitair, TV, ventilator, niet echt proper, inclusief ontbijt-buffet (stelt niets voor), tel (71) 3243-4959, rua de Santo Antônio 136, www.pousadahilmar.com.br, Af te raden !


ARACAJU is een aangenaam rustige havenstad met 495.000 inwoners, gelegen aan de monding van de rio Sergipe in de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van de kleinste provincie van Brazilië, Sergipe. In de stad vindt men enkele mooie koloniale gebouwen, rond groen aangelegde pleintjes.
Op deze pleintjes is het rustig verpozen met een drankje aan één van de vele kraampjes onder de tropisch groene beplanting. Omdat er morgen feesten zijn, is er maar voor 1 nacht slapen in het centrum te vinden.
's Avonds bezoeken we het Oceanário van Tamar, een project-organisatie die zich bezighoudt met o.a. de studie en het beschermen van de zeeschildpadden die met uitsterven bedreigd zijn. Dit is niet de juiste periode om het nesting proces te kunnen zien, maar we bekijken de zeeschildpadden (klein en groot) en veel locale vissoorten in grote aquariums. Wanneer we terugkeren naar ons hotel passeren we aan de kathedraal enkele straathoertjes die hun verleidingskunsten tonen. Hier zien we geen armoe of bedelaars ...
We brengen een bezoek aan het zeer rustige, niet toeristische koloniale dorpje São Cristóvão, 25 km verderop. Dit dorpje ligt op een heuveltop, met zicht op de groene omgeving.
Ernaartoe :
taxi Salvador centrum - busterminal, 19 BRL
bus Salvador - Aracaju, 38,18 BRL pp., 6 uren onderweg, met Bomfim
bus Aracaju busterminal - centrum, 17,5 BRL pp., met bus naar Rodoviária Velha of Centro
Hotel :
Hotel Jangadeira, 116 BRL per nacht voor een ruime en propere 2-persoonskamer met sanitair, TV, airco, koelkast, inclusief ontbijtbuffet, klein zwembad, koele zakelijke sfeer, rua Santa Luzia 269, tel. (79) 3211-1350, hoteljan@uol.com.br, www.jangadeirose.com.br
Excursies :
Oceanario de Aracaju :
inkom : 6 BRL pp.
ernaartoe en terug :
bus centrum - terminal DIA, 1,75 BRL pp.
bus terminal DIA - circular ciudade 5001, bij het overstappen op een andere bus in de busterminal moet niet opnieuw betaald worden
São Cristóvão :
ernaartoe en terug :
bus Aracaju centrum - busterminal Rodoviária Nova, 1,75 BRL pp.
bus busterminal Rodoviària Nova - São Cristóvão, bus nº 307, bij het overstappen op een andere bus in de busterminal moet niet opnieuw betaald worden


PENEDO is een koloniaal stadje met 60.600 inwoners, gelegen aan de Rio São Francisco in de provincie Alagoas. De mooie Rio São Francisco is na de Rio Amazone en de Rio Paraguay, de derde belangrijkste rivier van Brazilië.
We komen aan op vrijdagavond en worden verwelkomd met luide muziek en een aangename sfeer aan de kraampjes met drank en barbeque op het pleintje tussen de rivier en ons hotel. Vanuit onze kamer hebben we een mooi uitzicht op de rivier.
In het stadje worden renovatiewerken uitgevoerd aan gebouwen en straten. Het toerisme bureau is niet open, daarvoor zijn er in dit stille seizoen te weinig geïnteresseerden. We bekijken de koloniale gebouwen, deze zijn veel soberder van stijl dan degene die we voorheen zagen. Hoe meer naar het noorden we reizen, hoe meer de invloeden van de vroegere slavenbevolking tot uiting komen. Gebouwen van hun hand (weliswaar 'in opdracht') stralen meer eenvoud en soberheid uit.
Het is zaterdag, marktdag. Een zeer drukke activiteit, de smalle straten zijn gevuld met 2 rijen kraampjes, daartussen loopt een massa volk. Handelaars brengen extra waar aan en manouvreren ertussendoor met houten stootkarren. Een echte wirwar.
Na de middag wordt het rustiger en verplaatst de interesse zich naar de oever van de rivier, waar op pleintjes zeer luide muziek uit grote boxen klinkt, daarbij wordt gebarbequed en gedanst. Dit festijn duurt tot in de vroege uurtjes, met onze hotelkamer die erop uitkijkt moeten we niet veel slapen. Maar goed dat het aangename deuntjes zijn ... tot men alles begint te mixen.
Ernaartoe :
bus Aracaju Rodoviária Velha - Rodoviária Nova, 1,75 BRL pp.
bus Aracaju - Penedo, 11,70 BRL pp., 3 1/2 uren onderweg, met Bomfim
Hotel :
hotel Colonial, 80 BRL per nacht voor een ruime en propere 2-persoonskamer, met zicht op de rivier en een plein, in een mooi gerestaureerd en ingericht koloniaal gebouw, airco, TV, privé-sanitair, koelkast, zithoekje, balkon, incl. sober ontbijtbuffet, vriendelijke familiale ontvangst, Praça 12de Abril 21, tel (82) 3551-2355, pousada-colonial@hotmail.com, enige nadeel : in het weekend luide muziek voor de deur


MACEIO is de hoofdstad van de provincie Alagoas, met 890.000 inwoners, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het is een havenstad, met alle praktische voorzieningen. Aan de rand van het stadscentrum vindt men mooie gele zandstranden met palmbomen aan een diepgroene zee. Kleine typische zeilbootjes 'Jangadas' worden er massaal te huur aangeboden.
De stad heeft ons verder niet veel te bieden, we logeren in de ietwat meer toeristische strandwijk, Pajuçara, met leuke strandrestaurantjes en een typisch lokaal handwerkenmarktje. Verder ... hotels.
Ernaartoe :
bus Penedo - Maceió, 10 BRL pp., 4 uren onderweg, met Real Alagoas de Viação
taxi Maceió busterminal - hotel in de Pajuçara wijk, 15 BRL
Hotel :
pousada Glória, 40 BRL per nacht voor een kleine propere maar verouderde 2-persoonskamer, met privé-sanitair, airco, TV, koelkast, geen ontbijt, rua Jangadeiros Alagoanos 1119, Pajuçara wijk, tel (82) 3337-2348 (hotel is met verbouwingswerkzaamheden bezig)


PORTO DE GALINHAS is een voormalig vissersdorpje aan de Atlantische Oceaan, dat is uitgegroeid tot een vakantieoord met 10.000 inwoners. Er zijn veel buitenverblijven van de stadsbewoners uit Recife. Deze worden aangetrokken door de witte zandstranden aan een diepgroene zee, met enkele kilometers op zee kristalheldere natuurlijke zwempoelen. Ook hier verhuurt men de typische kleine zeilbootjes 'Jangadas'. Met Buggy's rijdt men er door de duinen en op het strand, een toeristische aktiviteit bij uitstek. De straten van het centrum bestaan volledig uit winkeltjes en restaurantjes.
Tijdens de periode van slavenhandel (1853 - 1880) trachtte men de slavenschepen te camoufleren door het dek vol te stouwen met kratten kippen. Zo werden de slaven in het ruim aan het oog en de aandacht onttrokken. Het vissersdorpje dankt hieraan zijn naam 'Porto de Galinhas', kippenhaven. Vandaag wordt het straatbeeld van het vakantiedorp getooid met talrijke beelden van kippen in verschillende maten en kleuren, op alle mogelijke plaatsen. Dit als toeristische grap en om de naam van het dorp te benadrukken.
Ernaartoe :
taxi Maceió hotel - busterminal, 12 BRL
bus Maceíó - Ipojuca, 21 BRL pp., 4 1/4 uren onderweg, met Real Alagoas de Viação
bus Ipojuca - Porto de Galinhas, 2 BRL pp., 15 min.
Hotel :
Pousada Angra do Porto, 75 BRL per nacht voor een propere 2-persoonskamer met privé-sanitair, airco, TV, koelkast, safe, zitterras met hangmat voor de kamer, zwembad, incl. buffetontbijt, vriendelijke ontvangst, rua Beijupirá s/n, tel (81) 3552-1733, www.pousadaangradoporto.com.br, marcocia@hotmail.com


OLINDA is een stad met 369.000 inwoners, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het koloniale stadscentrum is vrij klein en gelegen langs de helling van een heuvel.
We komen 's middags aan in Recife, vanwaar we de bus nemen naar het nabijgelegen Olinda, daar zullen we overnachten. Een politieman die met ons de bus neemt, verwittigt ons over de gevaren van de omgeving. Hij toont ons de meest onveilige buurten, de armenwijken of 'favela's', waar we zeker niet mogen naartoe gaan. Tevens vraagt hij om onze trouwringen en Marc's uurwerk af te doen wanneer we in de straten wandelen.
In Olinda is het historisch stadscentrum zeer rustig en relatief veilig. Toch blijven we voorzichtig en nemen enkel het hoognodige mee bij het verkennen van het mooie stadje. We bezoeken een klooster uit de 16de eeuw, waarin we nog originele plafondschilderingen, tegel- en houtsnijwerk zien uit de 16de eeuw.
Van bij de kathedraal bovenop de heuveltop hebben we een mooi uitzicht over Olinda, Recife met zijn hoge flatgebouwen en zee. Hier boven op de heuvel heerst een aangename sfeer op het pleintje met vele straatverkopers van handwerken, zangers, enkele kunstwinkeltjes en restaurants.
Het nabijgelegen Recife is de hoofdstad van de provincie Pernambuco en heeft 2,5 milljoen inwoners. De stad bestaat uit een historische kern, een modern commercieel- en woongebied met hoge glazen torenflats, de armenwijken eromheen. Een aantal rivieren snijden de stad in meerdere delen, die door een 12-tal bruggen met elkaar verbonden worden.
Ook hier beperken we ons tot een bezoek van het historische stadscentrum. Hier is het zeer druk in de straten, veel straatkraampjes met verkoop van alles en nog wat, bedelaars, armen, ... We bezoeken het Forte das Cinco Portas, een fort door Nederlandse bezetters gebouwd in 1630.
We zien een aantal mooie koloniale gebouwen, sommige mooi onderhouden, maar een groot aantal is verwaarloosd en/of omringd door stellingen waarrond een gaas is gespannen, klaar voor renovatie. Dit is het typische straatbeeld in vele grote steden in Brazilië. Spijtig, het zou zo mooi kunnen zijn.
Het immense verschil tussen arm en rijk komt hier tot uiting wanneer we een decadent winkelgalerijtje binnenstappen, in een mooi gerestaureerd oud douanegebouw.
Ernaartoe :
bus Porto de Galinhas - Recife, 5,8 BRL pp., 2 1/4 uren onderweg, lijnbus
bus Recife - Olinda, 2,6 BRL pp., stadsbus 'Pau Amarelo' te nemen op Av. Dantas Barreto of aan de Metro
Hotel :
Olinda HI Hostel, 63 BRL per nacht (70 BRL voor niet leden) voor een propere 2-persoonskamer met privé-sanitair, zitterras, hangmatten, mooie tuin met zwembad, incl. ontbijt, Rua do Sol 233, tel (81) 3429-1592, www.alberguedeolinda.com.br, alberguedeolinda@alberguedeolinda.com.br, vriendelijke ontvangst
Excursies :
Olinda : Convento de São Francisco, inkom 2 BRL pp.

Recife :
ernaartoe en terug :
bus Olinda - Recife, 2,6 BRL, heen stadsbus 'metro', terug stadsbus 'Pau Amarelo'
Forte das Cinco Portas : inkom 1 BRL pp

PRAIA DA PIPA is een klein stranddorpje met 4.500 inwoners, gelegen aan de Atlantische Oceaan, in de provincie Rio Grande do Norte. Het voormalige vissersdorpje met onverharde straten werd rond 1970 ontdekt door enkele surfers en veranderde langzamerhand in een toeristische trekpleister. Niettegenstaande het er nog steeds zeer rustig is buiten het Brasiliaanse vakantieseizoen. Het dankt zijn naam aan een grote 'ton'-vormige rots aan de rand van een grote baai. Pipa betekent 'wijnvat' in het oud-Portugees.
We vinden het hier zo mooi en leuk dat we ons laten verleiden om langer te blijven. We logeren in het gezellige HI Hostel Pipa, waar we met de andere gasten op het terras aan het zwembad veel uren al pratend en filosoferend doorbrengen. Ook de vriendelijke Jeanette, uitbaatster van het 6 maanden oude hostel, neemt gretig deel aan de gesprekken. Kleine grappige aapjes lopen over de electriciteitsdraden en komen 's ochtends een hapje ontbijt bedelen.
We maken lange strandwandelingen onderaan de hoge kliffen, beklimmen deze en wandelen terug langs de bovenkant. Genietend van het kleurrijke uitzicht : witte zandstranden, diepgroene zee, gele en fel oranje-rode kliffen, zwarte rotsen, ...
Met laagtij zwemmen we tussen de talrijke dolfijnen in zee.
Met hoogtij wandelen we door het Atlantische tropische woud van het 'Sanctuario Ecológico' tot op het uiteinde van 1 van de kliffen en zien er van op 80 meter hoogte de groene reuze-zeeschildpadden (tot 1,3 meter groot) zwemmen in zee. Ze komen hier dagelijks met velen bij hoogtij langs om zich te voeden.
's Avonds kuieren we door de straten van het aangenaam rustige dorpje en kiezen uit de vele restaurantjes om onze hongerige magen te vullen. Na enkele dagen worden we op straat vriendelijk aangesproken, de bewoners herkennen ons.
Ernaartoe :
bus Olinda - Recife, 3,6 BRL pp., stadsbus 'via metro'
metro Recife centrum - Rodoviária, 1,3 BRL pp., 30 min. onderweg, oranje lijn
bus Recife - Goianinha, 50,5 BRL pp., 3 3/4 uren onderweg, met Empresa Auto Viação Progresso, bus naar Natal - vragen om onderweg af te mogen stappen
minibus Goianinha - Praia da Pipa, 3 BRL pp., 45 min. onderweg, vertrekken achter het lichtblauwe kerkje
Hotel :
Pipa HI Hostel, 50 BRL per nacht (lid HI), ruime 2-persoonskamer met privé sanitair, ventilator, balcon met hangmat, zeer proper, inclusief ontbijtbuffet, zeer gezellig ruim terras met zicht op mooie tuin en zwembad, zeer vriendelijke ontvangst, toeristische info, spreken vlot Engels, gebruik wasmachine 10 BRL, internet 2 BRL per uur, Rua Arara 105, tel. (84) 3246-2151, pipahostel@hotmail.com, www.pipahostel.com.br, Aanrader !
Excursies :
Sanctuário Ecológico :
inkom 5 BRL pp.
ernaartoe : te voet 25 min. stappen, of met minibusje 1,25 BRL pp.

FORTALEZA is een stad met 2,4 miljoen inwoners, gelegen aan de Atlantische Oceaan. De stad vormt het economische centrum van de provincie Ceará. Deze provincie hoort bij de 3 armsten van het land. Fortaleza zelf bestaat uit vrij recente hoogbouw en vele hotels langs de kustrand, verder enorm veel armoe. De grote kloof tussen arm en rijk creëert hier weerom een onveilige situatie van veelvuldige overvallen voor geld en waardevolle bezittingen. Hier waarschuwt men ook voor kindercriminaliteit. Toeristen komen naar Fortaleza voor de mooie stranden en het bruisende uitgaansleven.
De bus van Praia da Pipa naar Frortaleza krijgt onderweg motorpech. 2 1/2 uren wachttijd worden aangekondigd. Tot onze verwondering blijven alle passagiers rustig. Dit is de aard van de Noord-Braziliaanse bevolking, ze blijven onder alle omstandigheden kalm en goedgeluimd, ze zullen niet protesteren. Wij zijn de enige toeristen op de bus. Een vriendelijke dokter komt ons in het Engels wat uitleg geven. Een volgetatoueerde Nederlander, die hier in Brazilië woont, komt ons eveneens wat toelichting geven.
Tijdens het wachten, praten we met allebei. Elk op hun beurt bevestigen ze de verhalen die we van andere toeristen hoorden, hoe Noordelijker hoe armer Brazilië wordt, met als gevolg meer gevaar op overvallen in de grote steden.
De vele toeristen, vooral in de Braziliaanse vakantie-periode, verblijven in de hotelwijken aan de stranden. Daar wordt gewaakt door de alom aanwezige toerisme-politie. Enkel in dit deel van de stad kan je gerust buiten komen tijdens de dag.
Ook wij verblijven in deze buurt en wandelen op de brede strandpromenade. De stad geeft ons helemaal geen gevaarlijke indruk.
Fortaleza gebruiken wij enkel als tussenstop tijdens onze verplaatsing naar het noorden.
Ernaartoe :
bus Praia da Pipa - Natal, 9 BRL pp., 2 uren onderweg, locale minibus
bus Natal - Fortaleza, 78,10 BRL pp., 8 uren onderweg (+ 2 1/5 uren wachttijd door motorpech), met Viação Nordeste
taxi Fortaleza Rodoviária - hotel, 18 BRL (avondtarief)
Hotel :
HI Hostel Pousada Atalaia, 70 BRL per nacht (HI lid), propere 2-persoons kamer met privé-sanitair, airco, koelkast, TV, inclusief ontbijtbuffet, vriendelijke ontvangst, Av. Beira Mar 814, Praia de Iracema, tel. (85) 3219-0755, www.atalaiahostel.com.br, contato@atalaiahostel.com.br, internet mogelijk (4 BRL per uur = duur)


PARNAIBA is een stad aan de Delta do Parnaíba, met 143.000 inwoners, gelegen in de provincie Piauí. In de delta vindt men eilandjes, lagunes, kanaaltjes, zandduinen en mangrovewoud. Hij mondt uit in de Atlantische Oceaan.
De rit van Fortaleza naar Parnaíba alleen al is de moeite waard.
We rijden door de mooie natuur van het binnenland, met zijn glooiende hellingen en rotsformaties, wilde bloemen omzomen de kaarsrechte weg, hier en daar een groepje kleine betonnen huisjes met schotel-antennes die bijna het hele dak bedekken, wat landbouw, vele waterplassen vol met groen waarin de dieren hun dorst komen lessen, ...
Een groot stuk van de weg is in zeer slechte staat, de asfalt smelt weg door de enorme hitte en er vormen zich grote putten.
Enkele dorpjes liggen er zeer rustig en ordentelijk bij, mensen zitten samen voor hun huisjes en eten of drinken wat. Het is immers zondag.
Parnaíba zelf heeft eveneens een aangename sfeer. Men zit in de aangename avondlucht voor de huisjes. Aan de waterkant zijn enkele open restaurantjes. De jongeren zitten op de kade met luide muziek die vanuit de boxen van hun openstaande auto's klinkt. In de straten zien we enkele auto's, wat fietsen en de typische brommertjes die ook als taxi's fungeren.
Hier overnachten we enkel op doorreis naar het noorden. We kunnen de volgende etappe per boot (4 uren) door de delta afleggen, maar het kostenplaatje van 450 BRL is ons te hoog voor wat de delta kan bieden. We nemen de bus.
Ernaartoe :
taxi Fortaleza hotel - Rodoviária, 18 BRL (zondag)
bus Fortaleza - Parnaíba, 66 BRL pp., 9 1/2 uren onderweg, met Guanabara
taxi Parnaíba rodoviária - hotel, 15 BRL
Hotel :
Residencial Pousada, 49 BRL pp., ruime propere 2-persoonskamer met privé sanitair (koud water), TV, mini bar, airco, incl. ontbijt, toeristische info en plannetje beschikbaar, vriendelijke uitbater, Rua Almirante Gervásio Sanpaio 375, tel. (86) 3322-2931, www.residencialpousada.com.br, goede prijs kwaliteit (muggen in het regenseizoen, jan-jun)


TUTOIA is een dorpje met 44.000 inwoners, gelegen op het einde van de Delta do Parnaíba, in de provincie Maranhão. Het stadje wordt voornamelijk bevolkt door indiaanse afstammelingen. Het ligt op de route vanuit het zuiden naar het Nationale Park dos Lençóis Maranhenses, het bekende duinengebied. Het dorpje wordt gebruikt als tussenstop.
Het ietwat minder ontwikkelde dorpje straalt rust uit, we zetten een stap terug in de tijd. Vriendelijke mensen wijzen ons de weg naar het hotelletje dat we in Lonely Planet vonden.
Tijdens het verkennen van het kleine plaatsje worden we door groot en klein bekeken als 'rariteiten'. Hier kunnen we ons eens in de plaats stellen van de mensen in minder ontwikkelde oorden, waar toeristen in grote getale naar komen kijken. Het stemt tot nadenken.
Met moeite vinden we 's avonds iets te eten in een klein locaal restaurantje. Vele inwoners begeven zich door de donkere straten naar het plein, dat met vlaggetjes werd versierd voor locale festiviteiten.
Ernaartoe :
bus Parnaíba - Tutóia, 14 BRL pp., 2 1/4 uren onderweg, met Expresso Continental
Hotel :
Pousada Tremembés, 49 BRL per nacht voor een kleine donkere 2-persoonskamer, met sanitair (koud water), koelkast, airco, ventilator, niet 100 % proper, muskietennet noodzakelijk (regenseizoen, jan-jun), Praça Tremembés, tel (98) 3347-9354

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc