Steden AUSTRALIE

Canberra   
To read about Canberra in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Stedentrip Canberra

Canberra Foto:Tim J Keegan Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) no changes made

Canberra is de hoofdstad van Australie. Het is het grootste stad van Australië die niet aan de kust ligt. Volgens de telling van 2011, heeft de stad een bevolking van 358.222 inwoners. Canberra ligt aan het noordelijke deel van de Australian Capital Territory, 286 km ten zuidwesten van Sydney en 669 km ten noordoosten van Melbourne. Inwoners van Canberra worden "Canberrans" genoemd. Het woord Canberra is afgeleid van het woord Kambera of Canberry, dat heeft de betekenis van "ontmoetingsplaats" in de oude Ngunnawal taal van de lokale bevolking de Ngabri.

Omdat de twee grootste en rivaliserende steden Sydney en Melbourne het niet eens konden worden wie de hoofdstad van Australië moest zijn, werd een compromis gevonden door Canberra te kiezen als hoofdstad van de natie in 1908. Canberra is de zetel van de regering van Australië. Het Parlement House, de High Court en tal van overheidsdiensten en instanties zijn hier gevestigd, evenals veel internationale bedrijven en banken.

Ligging Canberra

De coördinaten zijn 35°18'29" Zuiderbreedte en 149°07'28" Oosterlengte.

Canberra heeft een oppervlakte van 814,2 km2 en ligt in de buurt van de bergketens van Brindabella, ongeveer 150 kilometer landinwaarts vanaf de Australische oostkust. De stad ligt op ongeveer 580 meter, het hoogste punt is Mount Majura op 888 meter. Er zijn verschillende grote heuvels in de omgeving van de stad: Mount Taylor, Mount Ainslie, Mount Mugga en Black Mountain.

Ballon boven Lake Burley Griffin no changes made Foto:Percita Dittmar Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Het stedelijk gebied van de stad Canberra spreidt zich uit over de Ginninderra vlakte, Molonglo vlakte, de Limestone vlakte, en de Tuggeranong vlakte. De Molonglo rivier stroomt door de Molonglo vlakte en heeft een kunstmatig meer gevormd. Lake Burley Griffin is een plek om te picknicken, de bewoners van Canberra komen zich hier graag ontspannen.

Weer Canberra

Canberra heeft een relatief droog landklimaat met hete zomers en tamelijk koude winters. In de winters mist het en er is vaak vorst. Het sneeuwt niet zo veel in de stad, maar wel in de omliggende gebieden met name in de bergen.

Brindabella Keten bij Canberra Foto:Publiek domein

De gemiddelde maximum temperatuur is 19,7° C, de gemiddelde minimumtemperatuur is 6,5° C. De hoogst gemeten maximum temperatuur was 42,2° C op 1 februari 1968. De laagste minimum temperatuur was min 10° C op 11 juli 1971. De bergketens, met name de Brindabella keten in het westen, zorgen voor bescherming van de stad en haar valleien tegen extreme weersomstandigheden.

De jaarlijkse regenval is 616,4 mm, de regen is gelijkmatig verspreid over de seizoenen, met de meeste regen in het late voorjaar. Alleen Adelaide en Hobart zijn droger in Australië. Onweersbuien ontstaan meestal tussen oktober en april.

Geschiedenis Canberra

Het gebied rond het Canberra van vandaag de dag was al bewoond door de inheemse Australiërs voordat de Europeanen er zich vestigden. De belangrijkste stam was het Ngunnawal volk. De inboorlingen bewoonden schuilplaatsen in de rotsen en grotten, waar rotstekeningen en schilderijen zijn gevonden en begraafplaatsen en stenen werktuigen. Deze vondsten zijn minstens 21.000 jaar oud.

Oudste kerk van Canberra Foto: Cfitzart Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De Europeanen kwamen rond de jaren 1820. Ze bouwden een station op het Acton schiereiland in 1824 en noemden het gebied Canberry. Het aantal Europeanen in het gebied van Canberra steeg in de loop van de 19de eeuw. Het oudste openbare gebouw in de binnenstad is de Anglicaanse kerk van Sint Johannes de Doper. Het gelijknamige kerkhof bevat de oudste graven in Canberra.

Stadsplan van Canberra van Walter Burley Griffin Foto:Publiek domein

Op 12 maart 1913, werd de stad officieel de hoofdstad van Australië. Lady Denman, de vrouw van gouverneur-generaal Lord Denman noemde de stad Canberra tijdens een speciale ceremonie. Canberra Day is een feestdag die op de tweede maandag in maart valt om de stichting van de hoofdstad in Canberra te vieren. De stadsplanning is van de hand van Walter Burley Griffin.

Opening van het Oude Parlementsgebouw in Canberra in 1927 Foto: Publiek domein

Het parlement van Australië vergadert in Canberra. De voormalige residentie, het oude parlementsgebouw is nu het Museum van de Australische Democratie. Dit gebouw was zeventig jaar lang het hoofdkwartier van de regering tot het nieuwe parlementsgebouw op Capital Hill, door koningin Elizabeth II in het jaar 1988 werd geopend. Canberra heeft de reputatie van een goed georganiseerde kleine en efficiënte hoofdstad.

Canberra bezienswaardigheden

High Court of Australia in Canberra Foto:Nicholas Brown Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Canberra heeft veel nationale monumenten en instellingen zoals het Australian War Memorial, de National Gallery of Australia, de National Portrait Gallery, de Nationale Bibliotheek, het Nationaal Archief, de Australische Academie van Wetenschappen en het Nationaal Museum. Veel overheidsgebouwen in Canberra zijn open voor het publiek, waaronder het Parlement House, de High Court en de Royal Australian Mint.

National Museum of Austarlia in Canberra Foto:Nick-D e Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het Nationaal Museum van Australië, in het hart van het centrum van de stad, is een van de meest populaire musea en is opgericht in 1980. Met een indrukwekkend afdeling natuurlijke historie, lokale artefacten en veel interactieve, state-of-the-art exposities, trekt dit museum jaarlijks veel bezoekers.

 Australian War Memorial in Canberra Foto:Bidgee Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het opvallende Australian War Memorial Museum ligt in het noordelijke deel van het centrum van Canberra. Het War Memorial gewijd aan de Australiërs die hun leven in de strijd verloren. De Hall of Memory bewijst eer aan de onbekende Australische soldaat, wiens overblijfselen in 1993 terugkeerden van slagveld van de Eerste Wereldoorlog

National Gallery of Australia in Canberra no changes made Foto:Nick-D Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

De prestigieuze National Gallery of Australia ligt in het centrum van de stad, waar het dienst doet als toonaangevend kunstcentrum van Canberra. Het bevat een grote, permanente collectie van traditionele en moderne schilderijen, waaronder een aantal van wereldberoemde kunstenaars. Daarnaast zijn er sculpturen, keramiek en er worden seizoensgebonden evenementen georganiseerd.

Canberra Parlement

no changes made Foto:Andrea Schaffer Creative Commons Attribution 2.0 Generic

New Parliament House is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad. Dit gebouw in de centrale wijk Capital Hill is architectonisch interessant, met ondermeer 50 klassieke marmeren zuilen die een eucalyptus bos voorstellen.

Tips Canberra

Captain Cook Memorial bij Lake Burley Griffin in Canberra Foto:Bidgee Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Bij Lake Burley Griffin staat het Captain James Cook Memorial. Andere bezienswaardigheden zijn ondermeer de Black Mountain Tower, de Australian National Botanic Gardens, de National Zoo en het Aquarium, het Dinosaur Questacon en het National Science and Technology Center.

Canberra Multiculturel Festival Foto:Peter Ellis at en.wikipedoa Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Er zijn tal van bars en nachtclubs waar ook live-entertainment is, met name geconcentreerd in het gebied van Dickson, Kingston en de binnenstad. Stonefest aan de Universiteit van Canberra is een beroemde tweedaags muziekfestival. Populaire culturele evenementen zijn het National Folk Festival, de Koninklijke Canberra Show, het Summernats auto festival, het Canberra multiculturele festival in februari en het Canberra festival dat samenvalt met Canberra Day.


Artikelen en Reisverhalen over Canberra
  Canberra de hoofdstad van Australië

Schrijf uw artikel over Canberra

To read about Canberra in English - click here

Canberra LINKS

Advertenties
• Down Under
• Canberra Vliegtickets.nl
• Droomvakanties naar Australie vergelijken
• Canberra Vliegtickets WTC
• Canberra Hotels
• Canberra Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Canberra


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems