Landenweb.nl

Adelaide
 

Bouw je Eigen Australie Rondreis

To read about Adelaide in English - click here

advertentie
Bouw je Eigen Australie Rondreis Hotels Adelaide

Algemeen

Panorama van AdelaidePanorama van AdelaideFoto: Maggas in het publieke domein

Adelaide is de hoofdstad van de Australische staat Zuid-Australië en is vijfde stad in grootte van Australie. Adelaide werd opgericht in 1836 en staat bekend als"The City of Churches". In Adelaide wonen naar schatting 1,3 miljoen mensen, de bevolkingsdichtheid is 615 inwoners per vierkante kilometer. Adelaide is een groot commercieel centrum, het is ook de zetel van veel overheids en financiële instellingen. De meeste instellingen liggen in het centrum langs de culturele boulevard van North Terrace, King William Street. Tal van festivals, feesten en sportevenementen trekken mensen uit heel Australië. Adelaide staat bekend om zijn restaurants waar je goed kunt eten. Het lange strand biedt mogelijkheden voor mensen die van een actieve vakantie houden. Qua leefbaarheid is Adelaide opgenomen in de Top 10 van meest leefbare steden. In 2011 werd Adelaide uitgeroepen tot meest leefbare stad in Australië.

advertentie
Droomvakanties naar Australie vergelijken Hotels Trivago

Ligging

Adelaide vanuit de luchtAdelaide vanuit de luchtFoto: Donna Barber (CC BY-SA 2.0) no changes made

Adelaide is een kuststad aan de oostelijke oever van de Golf van Sint Vincent.

Adelaide ligt op de Adelaide Plains ten noorden van het schiereiland Fleurieu, tussen de Golf van Fleurieu en de laaggelegen Lofty bergketen. Adelaide ligt op 34° 55 zuiderbreedte en 138° 36 oosterlengte. De stad heeft een totale oppervlakte van 870 vierkante km en ligt op een gemiddelde hoogte van 50 m boven de zeespiegel.

advertentie
Vliegennaar.nl | Vliegtickets Adelaide Djoser Rondreis Australie

Weer

Het weer van Adelaide lijkt op dat van de Middellandse Zee met warme en natte winters en hete zomers. Adelaide is de droogste Australische stad en heeft een gebrek aan regen. Tijdens de zomermaanden valt er te weinig neerslag. In de winter regent het vaker. Juni is de natste maand van het jaar met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 80 mm. Hagel komt ook veelvuldig voor in de winter.

Sneeuw is zeldzaam, soms valt er wat sneeuw op de Mount Lofty en op sommige plaatsen in de heuvels rond Adelaide.

Geschiedenis

Koningin AdelaideKoningin AdelaideFoto: Publiek Domein

Aboriginals van de Kaurna stam waren de eerste kolonisten in het gebied van Adelaide. Zuid-Australië werd officieel een nieuwe Britse provincie op 28 december 1836. Dat gebeurde in de buurt van The Old Gum Tree, in het huidige Glenelg Noord. Deze dag wordt nu herdacht als de dag van de proclamatie in Zuid-Australië. De stad werd Adelaide genoemd ter nagedachtenis aan koningin Adelaide, de echtgenote van Koning Willem IV.

De opleving van de productie van tarwe in de jaren 1870 en 1880 zorgde voor een versnelling van de huizenbouw en infrastructuur in de jonge stad. Straatverlichting met behulp van gas werd geïntroduceerd in 1867 en de Universiteit van Adelaide opende haar deuren in 1874. In de jaren 1890 was er een periode van financiële en agrarische neergang in Australië en Adelaide leed daar ook onder.

Adelaide in 1935Adelaide in 1935Foto: State Library of SA in het publieke domein

De Eerste en de Tweede Wereldoorlog bracht een nieuwe golf van welvaart omdat de oorlogsindustrie voor een economische injectie zorgde. Duizenden migranten uit Europa arriveerden na de Tweede Wereldoorlog, deze rijke etnische zie je vandaag de dag nog in Adelaide. De café cultuur die de Europeanen met zich meebrachten heeft de ontspannen sfeer die de stad heeft versterkt.

Adelaide was de plaats waar een aantal baanbrekende politieke hervormingen in de jaren 1960 en 1970 ontstonden. Rassendiscriminatie, seksuele ongelijkheid en de doodstraf werden allemaal verboden en landrechten van Aboriginals werden erkend. Deze mentaliteit van vrijheid en gelijkheid heeft dat Adelaide een bijzondere reputatie onder de Australische steden heeft, als een plek waar iedereen welkom is.

Bezienswaardigheden

Adelaïde Holy Trinity ChurchAdelaïde Holy Trinity ChurchFoto:Orderinchaos CC 3.0 Unported no changes made

Adelaide staat bekend als de stad van kerken, bezoekers aan de stad vinden dit een grote attractie. Een van de oudste kerken is de Holy Trinity Church in North Terrace, die bekend staatd als de Pioniers Kerk van Zuid-Australië. De kerkklok in de toren is gemaakt door de klokkenmaker van koning Edward IV.

Botaniscvhe Tuin AdelaideBotanische tuin AdelaideFoto: Peripitus CC 3.0 Unported no changes made

De stad Adelaide is erg groen, en is omgeven door een gordel van parken en tuinen. De Botanische Tuin is daar het middelpunt van. De tuin is 16 hectare groot, je vindt er ondermeer het Victoriaanse Palm House en de Bicentennial Conservatory. Er zijn kalme meren en prachtige landschappen met veel schaduwrijke bomen. De botanische tuin is een prima plek om je te ontspannen.

South Australian Museum in AdelaideSouth Australian Museum in AdelaideFoto: Blnguyen CC 3.0 Unported no changes made

Het South Australian Museum heeft vele verschillende secties, zo kun je een blik werpen op het Antartica van Sir Douglas Mawson, er zijn artefacten van Aboriginals, een oude Egypte-afdeling en een uitgebreide collectie fossielen, waaronder enkele van 's werelds oudste fossielen.

Art Gallery of South Australie in AdelaideArt Gallery of South Australie in AdelaideFoto: Kajinoz at the Enhlish languag Wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

De Art Gallery of South Australia heeft een mooie collectie Australische kunst uit de 18e eeuw. Het richt zich vooral op Zuid-Australische kunstenaars. Maar er is ook een uitgebreide collectie van Aboriginal schilderijen uit Centraal-Australië en Europese kunst uit de 15e tot de 20e eeuw, met name de ontwikkeling van het landschap en portret schilderen. Het hoogtepunt van de Aziatische collectie van het museum is de collectie keramiek uit zuidoost Azië, die een van de mooiste van de wereld is. De toegang tot het museum is gratis.

Migration Museum in AdelaideMigration Museum in AdelaideFoto: Bahudhara CC 3.0 Unported no changes made

Tentoonstellingen over de sociale geschiedenis, ervaringen en culturele tradities van de immigranten worden verzameld en gepresenteerd in het migratie museum.

Dat is interessant voor alle inwoners die zijn geëmigreerd naar Australië. Het is gevestigd in prachtig gerestaureerde gebouwen die ooit de allerarmsten huisvestte. Er is een oude kapel omgebouwd tot een cafe.

Tips

Adelaide Reuzenpanda in de dierentuin Van AdelaïdeAdelaide Reuzenpanda in de dierentuin Van AdelaïdeFoto: Bilby CC 3.0 Unported no changes made

De dierentuin van Adelaide is zeer interessant met een rijke collectie aan Australische vogels en een volière waar je door heen kunt lopen. Er zijn ook dieren uit de hele wereld, waaronder bedreigde diersoorten zoals de Reuzenpanda. Je kunt genieten van een innovatieve weergave van een Aziatische regenwoud.

Adelaïde Tram GlenelgAdelaïde Tram GlenelgFoto: Publiek Domein

Je kunt met een historische tram naar Glenelg dat aan de kust ligt. De tram stopt vlak naast een mooi strand. Glenleg was ooit de woonplaats van de rijke mensen uit Adelaide. Je ziet mooie grote woningen uit die tijd. Je kunt in Glenelg ook de Old Gum Tree bekijken.

Adelaide LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Adelaide
• Hotels Trivago
• Droomvakanties naar Australie vergelijken
• Hotels Adelaide
• Bouw je eigen Australie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Adelaïde
• Djoser Australie Rondreis
• Boeken, ook tweedehands, over Adelaide bij Bol.com

Nuttige links

Adelaide Verzamelgids (N+E)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems