Landenweb.nl

ZANZIBAR
Planten en Dieren

To read about ZANZIBAR in English - click here

Rondreis Zanzibar Djoser

Populaire bestemmingen TANZANIA

PembaZanzibar

Planten en Dieren

Planten

Zanzibar is volop begroeid met kruiden, waaronder grote kruidnagelbomen, henna en citroengras. Een groot deel van het eiland is bedekt met kruidnagelplantages en verder is het eiland met hoge palmbomen begroeid.

De hoeveelheid bos is maar een fractie van wat er vroeger aan oerwoud te vinden was.

advertentie

Dieren

Er leven geen grote wilde zoogdieren op Zanzibar zoals op het Tanzaniaanse vasteland. De bosachtige gebieden op Zanzibar worden bewoond door apen en kleine antilopen. Civetkatten en mangoesten worden over het hele eiland gevonden.

Het aantal soorten vogels is zeer gevarieerd, er zijn ca. 100 verschillende soorten gesignaleerd. Het zeeleven in de koraalriffen is rijk te noemen.

Zoogdieren

Het grootste gedeelte van de oorspronkelijke bossen op Zanzibar zijn er niet meer. Daardoor zijn de natuurlijke leefgebieden op Zanzibar gedecimeerd; de beste plaats om wilde dieren te zien is het Jozani Forest Reserve.

In dit reservaat is een van meest bijzondere dieren de Kirk’s rode (colobus) franjeaap. Het is een van de meest zeldzame apensoorten van geheel Afrika en komt alleen nog maar op Zanzibar voor. Deze apensoort heeft maar vier vingers en geen duim; verder heeft hij als enige primaat vier magen om zijn voedsel van harde bladeren en onrijp fruit te verteren. Op dit moment zijn er nog maar zo’n 2500 exemplaren op Zanzibar aanwezig.

Een andere meerkatsoort is de blauwe meerkat of Sykesaap.

Andere zoogdieren die op Zanzibar voorkomen zijn het bosvarken en de Zanzibar boomklipdas, Aders duiker (kleine antilopesoort die alleen op Zanzibar voorkomt), en de Zanzibar suni, die nog kleiner is dan de duiker.

Een endemische subsoort van de luipaard, kleiner en met fijnere markeringen dan die van het vasteland, komt zeer waarschijnlijk niet meer voor op Zanzibar.

Kleine roofdieren zijn de Afrikaanse en Javaanse civetkat en verschillende mangoestensoorten; de Zanzibar slanke mangoest, de zeldzame bushy-tailes mangoest en de zebramangoest, die pas later op het eiland geïntroduceerd is.

De grote en kleine galago zijn nachtdieren en komen beide op Zanzibar voor. De grote galago is zo groot als een konijn, de kleine soort is half zo groot.

Verder leven er ratten, muizen, spitsmuizen en veertien soorten vleermuizen. Bijzonder is de Zanzibar viertenige olifantspitsmuis.

advertentie

Reptielen en amfibieën

De Aldabra-reuzenschildpad komt onder andere voor op Prison Island, een paar kilometer uit de kust tegenover Zanzibar Town. Deze dieren werden in de 18e eeuw geïntroduceerd van het Seychellen-eiland Aldabra.

In het Jozani-reservaat komen verder voor zwarte en goudkleurige kikkers, kameleons, slangen en gekko’s.

In de zee leven de groene schildpad, de grootste van de zeeschildpadden, de onechte karetschildpad, de karetschildpad, dwergzeeschildpad (voor het laatst in 1975 gezien) en de lederschildpad. Al deze schildpadden zijn bedreigde diersoorten.

advertentie

Vogels

Zanzibar staat bij vogelaars niet bekend als een waar vogelparadijs, maar er komen toch zo’n 220 soorten voor, zowel inheemse soorten als overwinteraars. Wel komen er verschillende unieke soorten voor. Sinds 1994 zijn er 35 nieuwe soorten ontdekt op de eilanden van de Zanzibar-archipel.

Er zijn ook opmerkelijke verschillen tussen de vogels op het hoofdeiland Unguja en het wat noordelijker gelegen Pemba. Zo heeft Unguja spechten, klauwieren, koekoeksklauwieren en buulbuuls, allemaal vogels die op Pemba niet voorkomen. Pemba daarentegen heeft een eigen soort groene duif, een dwergooruil, een brilvogel en een honingvogel die nergens anders ter wereld voorkomen.

Verschillende leefgebieden en hun vogels:

Parken en tuinen: spoorkoekoeken, honingvogels, gierzwaluwen, nachtegalen.

Landbouwgronden: paradijsvliegenvanger, gouden wevervogel, groene woudhop, gekuifde Guineahoen, smaragd gevlekte houtduif, verschillende soorten scharrelaars, gestreepte zwaluw en palmgierzwaluwen.

Vijvers en grasland: reigers, zilverreigers, koereigers, haviken, kiekendieven, Afrikaanse jaçana’s of lelieloper, zwarte ral, Allen’s waterhoen, dwergganzen, witkopfluiteenden, witrugeenden, gele kwikstaarten en purperreigers, kleine futen, roodbektalingen en waterhoentjes.

Bossen: rouwbuulbuul, kroonneushoornvogel, withalshoningvogel, Afrikaanse havik of zwarte wouw, Gabonese nachtzwaluw.

Oerwoud: Fischer’s toerako, bosuil, gekuifde Guineahoen, gierzwaluwen, neushoornvogels, spechten en wevervogels.

Mangroves: reigers, ijsvogels, blauwwangbijeneter.

Stranden en zandduinen: pluvieren, regenwulpen, strandlopers, grote zandplevier, krabplevier, Afrikaanse visarend, stern, grauwe meeuw.

Zeevogels: fregatvogels, Dougall’s stern, rotspelikaan.

advertentie

Vissen en andere zeedieren

Koraalriffen: meer dan 700 soorten koraalvissen, waaronder: vlindervis, papegaaivis, chirurgijnvis, rifbaars, keizervis, kogelvis, klipvis, trekkervis, grote tandbaars (250 cm; 440 kg), knorvis, gele snapper, cobia, fusilier, lipvis.

Open zee: sardines, Indische makreel, gele tonijn, koningsvis, zeilvis, zwarte marlijn (270 cm; 180 g).

Een jaarlijks hoogtepunt zijn de walvishaaien die rond maart tijdens hun trek het ongeveer 5 km uit de kust liggende Mnemba Atoll aandoen.

Zeezoogdieren: tuimelaar (400 cm; 650 kg) en de witte Chinese dolfijn, bultrugwalvissen worden heel af en toe gesignaleerd in het Zanzibar-kanaal.

De zeldzame Chumbe-kokosnootkrab is de grootste nog levende landkrab ter wereld. Hij klimt in palmbomen en kan met zijn klauwen een kokosnoot kraken.

advertentie

ZANZIBAR LINKS

Advertenties
• Zanzibar Tui Reizen
• Rondreis Zanzibar en Tanzania
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Zanzibar
• Rondreis Zanzibar Djoser
• ANWB vakantie boeken Zanzibar
• Hotels Zanzibar
• Auto huren in Zanzibar
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ZANZIBAR bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Zanzibar (N)
Vrijwilligerswerk Zanzibar (N)
Zanzibar Foto's
Zanzibar Startkabel (E+N)

Bronnen

Else, D. / Zanzibar

Bradt

Finke, J. / Tanzania

Rough Guides

Fitzpatrick, M. / Tanzania

Lonely Planet

Heale, J. / Tanzania

Marshall Cavendish

Skinner, A. / Tanzania & Zanzibar

Cadogan

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems