Landenweb.nl

SRI LANKA
rondreis MH deel 1i

S R I L A N K A

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

ONZE ROUTE
Negombo – Dambulla – Sigiriya – Polonnaruwa – Anuradhapura – Mihintale – Colombo – Kandy – Bandarawela – Ella – Nuwara Eliya – Embilipitiya - Galle

SRI LANKA - ALGEMEEN
Sri Lanka is een 65.610 km² groot eiland, gelegen in de Indische Oceaan. Hier heerst een aangenaam warm klimaat, met gans het jaar door een gemiddelde temperatuur van 27° C in Colombo. In het binnenland is het merkelijk koeler, vooral in de hooglanden kan het eerder koud zijn op regenachtige dagen, ’s avonds en ‘s ochtends. De temperatuur van het zeewater is eveneens 27° C. Regenperiodes kent men er vooral in mei en juli in het zuidwesten, in december en januari in het noordoosten.
Het is een uniek eiland dat heel veel variatie te bieden heeft qua cultuur, natuur, wilde dieren, vogels, ... men telt 103 watervallen, Bambarakanda is de hoogste met 240 meter.
Sri Lanka had jarenlang te kampen met burgeroorlogen. Tijdens LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) oorlog in de jaren ’90 werden er 1 miljoen landmijnen geplaatst.
De zogenaamde Tamil Tijgers oorlog werd slechts 3 jaren geleden beëindigd. Een aantal gebieden in het land zijn pas recent heropend voor het toerisme. Nog steeds zijn de spanningen duidelijk te voelen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Men heeft er een democratisch kiessysteem, verkiezingen dienen meestal voortijdig uitgeschreven te worden om de rust in het land te behouden. Sinds 1931 geldt er vrouwenstemrecht.
De oude bevolking van de historische steden was gekend voor het ontwerp van zeer ingenieuze waterleidingssystemen, waarrond zeer vroeg reeds grote vestigingen werden uitgebouwd.

Bevolking
Er zijn 21,1 miljoen inwoners, waarvan 74,5 % Sinhalezen, 11,9 % Sri Lanka Tamils, 4,6 % Indische Tamils, 8,3 % Moren, 0,7 % andere. De officiële talen zijn Sinhala, Tamil en Engels.

Zeer eerlijke, vriendelijke en behulpzame bevolking. In vele gevallen werden we aangesproken in zeer goed Engels en hadden we aangename gesprekken, leerden hierbij het leven in dit land wat beter kennen. Bijbedoelingen waren er meestal niet.
Spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zijn overduidelijk aanwezig. Is dit een gevolg van de slepende burgeroorlog die slechts 3 jaar geleden eindigde, of komt het door de totaal verschillende culturen ... We missen de stralende glimlach en uitbundige lach die we in andere aziatische landen tegenkwamen.
Een anekdote: Een vriendelijke jonge man hielp ons een fietsen herstelplaats te vinden toen Herlinde een lekke band reed in Anuradhapura. We moesten hiervoor zeker 5 km stappen (en terug). We wilden hem bedanken door hem iets te geven, wat hij volstrekt niet wou aannemen. Marc kocht hem wat koekjes voor zijn kinderen en we stuurden nadien enkele foto’s ter herinnering.
De man toonde ons onderweg zijn zeer primitief huisje, langs een rivier die functioneert als ‘de waterleiding’ … waarin ook de mensen zich stonden te wassen. Hij was bovendien analfabeet, moest iemand roepen om zijn adres voor ons op te schrijven.
Volgens ons kon hij een zakcentje echt wel gebruiken !
Voor het plakken van de fietsband moesten we 30 LKR betalen, zo’n 0,22 EUR.
We zagen zelfs in een restaurant een jonge kelner fooien weigeren. Op de rekening werd immers de gebruikelijke 10 % service kost aangerekend (zoals vaak in Sri Lanka). Eerlijk is eerlijk …
De uitzonderingen op deze regel ontmoetten we in de meest toeristische plaatsen, zoals rond de busstations van Colombo, Kandy en Galle. Hier probeerden mannen ons te benaderen op een vriendelijke manier, meestal met een verhaal over hun fictief beroep (leraar, postbeambte, bankbediende, politieagent, verantwoordelijke toerismekantoor, …). Wanneer het contact is gelegd, proberen ze je te ‘helpen’ aan accommodatie, vervoer of als gids. We waren op de hoogte, dus lieten ons niet strikken. Enkele keren werden ze zelfs echt agressief en begonnen bedreigingen te uiten, omdat we hen niet wilden volgen …
De gemiddelde levensverwachting in Sri Lanka is voor mannen 73 j., voor vrouwen 77 j.
Per 7.000 huwelijken registreert er jaarlijks 1 scheiding.

Populairste dranken

Thee en gele koningskokosnoot.

Nationale sport

In elke plaats vindt men cricket terreinen waarop jong en oud hun favoriete sport uitoefenen. Sri Lanka heeft een zeer sterk team, dat jaarlijks met India kampt om de wereldtitel.

Religie

De meerderheid van de bevolking is boeddhist, verder zijn er nog hindoes, moslims en christenen.
De Bodhi boom (ficus) is een belangrijk symbool voor het boeddhisme, deze boom is telkens een ent van de originele heilige boom in India.

Economie

11 miljoen ton vis wordt uitgevoerd, waarvan 400 ton krab en kreeft.
1,6 miljoen Sri Lankesen werken in het buitenland, hoofdzakelijk in het Midden Oosten, hierdoor komt 1,5 biljoen USD het land binnen, ten gunste van de economie.
Met een oogst van 300.000 ton per jaar is Sri Lanka de 3de grootste theeproducent ter wereld.
Sri Lanka verbiedt sinds 1991, als één van de eerste landen, alle genetisch gemanipuleerde voedingwaren.

Accommodatie

Hotels zijn overal beschikbaar, ook in de niet toeristische plaatsen.
Prijs/kwaliteit zijn de hotels overal zeer basis.
Ook moesten we ervaren dat de properheid vaak te wensen over laat. In een aantal hotelletjes kregen we enkel een onderlaken, dat vaak niet ververst was. In koelere streken in het binnenland werd wel een deken voorzien, maar dat was meestal niet fris.
Gelukkig hebben we steeds onze eigen zijden (lichtgewicht) lakenzakken bij, een goeie oplossing.
Handdoeken en WC papier moesten we vaak vragen. In die gevallen probeerden we steeds een proper laken te krijgen om extra te kunnen gebruiken.
Vele kamers zijn voorzien van verluchtingsopeningen, muggengaas is niet steeds voorzien. Veelal waren er wel muskietennetten boven de bedden bevestigd, maar lang niet altijd. Goed dat we het onze steeds mee hebben.
Door de oorlog die slechts 3 jaar geleden werd beëindigd, viel het toerisme hier weg en er werd niet bijgebouwd. Hotels zijn er in drukke periodes aldus te weinig, hiervan wordt geprofiteerd. In de meer toeristische plaatsen en op feestdagen en vakantieperiodes vraagt men gemakkelijk het dubbele van de prijs voor een overnachting. De kwaliteit is daarom niet beter.
Onderhoud wordt amper uitgevoerd aan de hotels, poetsen gebeurt zeer oppervlakkig. Soms zijn er echter uitzonderingen, dit heeft niet te maken met de prijs.

Muggen

Vooral ’s ochtends en ’s avonds zijn er overal veel muggen.
We gebruikten een spray met DEET 20 %.
Wij kochten onderweg ook een spuitbus voor op de kamer, die we soms gebruikten vóór het avondeten (zelfs in de ietwat duurdere hotels). Dat hielp merkelijk om niet gebeten te worden, vooral tijdens het douchen.
De meeste hotels bieden muskietennetten boven de bedden. Waar deze niet voorzien waren, gebruikten we onze eigen muskietennet, echt geen overbodige luxe.

Levensduurte

Een wedde van een leraar bedraagt 30.000 LKR per maand (200 EUR), niet voldoende om zijn gezin te onderhouden ... laat staan een auto aan te schaffen.
Op de leeftijd van 55 jaar gaat men met pensioen, wie dit aanvraagt kan toestemming krijgen tot 60 jaar te werken. Ambtenaren krijgen een maandelijks pensioen, in de privé sector krijgt men een éénmalige pensioenpremie uitbetaald.
In Sri Lanka rijden opvallend veel bussen, naar alle mogelijke bestemmingen, in verhouding tot het beperkte aantal auto’s. Weinigen kunnen zich een auto aanschaffen, dit is voorbehouden aan de rijken.
Er rijden zo’n 3 miljoen 3 wielers in Sri Lanka, aankoopkost nieuw: +/- 2.700 USD. Een goede middenklasser zal wel eens een driewieler (tuk-tuk) als persoonlijk vervoermiddel bezitten.
Voor de locale bevolking is een opname of consultatie in een overheidsziekenhuis gratis.
Overal zien we kleine privéziekenhuizen met apotheek die goed zijn uitgerust.
Een hardnekkige ontsteking in de rug van Herlinde (overbelasting) dwong ons hier gebruik van te maken. Het doktersbezoek verliep vlot, we kregen de nodige uitleg en medicatie. Rekening: 200 LKR visite, 91,26 LKR medicatie (in totaal: 2 EUR). Tijdens een tweede bezoek werd de medicatie versterkt en betaalden we in totaal 867 LKR (5,90 EUR).

Prijzenpolitiek

Inkomprijzen zijn extreem hoog, vooral wanneer die door de overheid worden bepaald.
Voor een bezoek van de oude steden, betaalt men 25 USD – 30 USD. Voorheen bestond er een combinatieticket dat interessant was voor toeristen die meerdere sites willen bezoeken. Dit werd afgeschaft op 1 januari 2012 en de prijzen werden verhoogd.
Wanneer men natuurparken wenst te bezoeken, moet men met verschillende deeltarieven rekening houden. Behalve een prijs per persoon, betaalt men ook een soort administratieve kost, een kost om met een voertuig in het park te mogen (soms slechts een klein eindje), soms een gids. Wie gegroepeerd een ticket koopt betaalt slechts 1 x administratie, gids, jeeps of minibusjes kunnen worden gedeeld. Het prijsverschil daalt bijgevolg merkelijk.
De tempels die door de boeddhisten worden beheerd, hebben merkelijk lagere inkomprijzen, ook al zijn deze nog steeds hoog in vergelijking met wat we reeds in andere landen betaalden.
Meestal betalen toeristen zo’n 25 x de prijs van de locale bevolking, één maal mochten we zelfs 62 keer de prijs van de locale bevolking betalen. Lichtjes overdreven volgens ons !
Ondanks de astronomische inkomprijzen bezochten we de belangrijkste tempels en historische steden, alsook enkele natuurgebieden. Mochten de tarieven ‘normaal’ zijn geweest, hadden we zeker nog meer plaatsen aangedaan. De schandalig hoge prijzen geven een slecht gevoel, we ontmoetten een aantal toeristen die beslisten deze niet te betalen … hun bezoek te beperken tot betaalbare plaatsen. Jammer dat men in zo’n schitterend land deze onrealistische prijzenpolitiek wenst te voeren, mochten we dit op voorhand hebben geweten, we hadden Sri Lanka waarschijnlijk niet bezocht. Toch zijn we blij al dat moois gezien te hebben !
Hotels vallen vrij duur uit prijs/kwaliteit. Vooral wanneer we deze vergelijken met zuidoost Azië, wat we misschien niet echt mogen doen. Volgens toeristen die we tegenkomen, zijn de prijzen in 1 jaar tijd verdubbeld. We vermoeden dat de privépersonen het ‘slechte’ voorbeeld van de overheid overnemen en hun prijzen lustig beginnen aan te passen … wat de gevolgen voor het toerisme zullen zijn … we vrezen het ergste !
Consumptieproducten moeten allemaal door de producent worden geprijsd, naast de vervaldatum. Het is de bedoeling dat men overal hetzelfde aanrekent voor hetzelfde product, in een locaal buurtwinkeltje langs de straatkant, een grote supermarkt, een exclusief winkelcomplex, … Dit is interessant om weten, want zo worden we als toerist niet uitgebuit. We merken op dat men vaak tot 15 LKR meer vraagt voor een flesje gekoelde coca of water … wanneer we de juiste prijs tonen van 85 LKR, antwoordt men steevast … ‘cool’. Proberen blijft de boodschap. Doch er zijn steeds winkeltjes die deze praktijken niet toepassen, daar worden wij klant.
Ingevoerde consumptieartikelen moeten door de winkel zelf worden gelabeld, waardoor de prijzen vaak sterk overdreven worden.
Sommige producten zijn abnormaal duur, zoals WC papier dat tot 70 LKR per rol kost (0,5 EUR).
Alle vormen van papierwaren zijn duur. Verse voedingswaren uit kleine locale winkeltjes worden verpakt in kleine zelfgemaakte zakjes van krantenpapier of bladzijden uit gebruikte schoolschriftjes.
Op het einde van ons verblijf is er een prijsverhoging van de brandstof met 20 %. Na 2 dagen van staken, rijden de privébussen terug. De prijzen van het vervoer worden prompt met 20 % verhoogd (?), net of deze alleen de brandstof moeten dekken ... De vermelde bustarieven in onze artikelen zijn bijgevolg achterhaald.
Men voorspelt dat de winkelprijzen zullen volgen, ‘want alles moet vervoerd worden’ …
1 liter diesel kost: 151 LKR (1 EUR) na de prijsverhoging van 20 % die op het einde van ons verblijf plaatsvond.
1 flesje coca (0,5 l): 85 LKR (productie in Sri Lanka zelf), een coca light kost minstens 3 x zoveel (import).

Voeding

De locale voeding in Sri Lanka is lekker, maar zeer ‘spicy’. We vragen steeds om voor ons het gerecht niet ‘spicy’ te maken … men belooft dit en doen hun best, maar men slaagt hier niet echt in. Meestal kunnen we het zo wel eten. Eigenlijk vinden we de kruidige keuken wel lekker, maar onze magen en darmen protesteren er nog steeds tegen. Ziek zijn we er nooit van geworden.
De gerechten leunen zeer sterk aan bij de Indische keuken en vaak worden ook Chinese schotels aangeboden. Westerse voeding wordt beperkt aangeboden in de ietwat duurdere restaurantjes, is meestal wel ok.
Men vindt hier veel vers fruit langs de straatkant in kraampjes of winkels. Ook hier moeten we opletten, want de toerist wordt vaak te veel aangerekend. Soms is het beter dit in de supermarkt aan te schaffen, daar gelden vaste prijzen.
Verse sapjes worden overal aangeboden, we checken steeds vooraleer te bestellen, want de betekenis van vers zit soms wel eens in een flesje. Men maakt alle drankjes vrij zoet.
Koffie kan men goedkoop drinken, meestal uit automaten (met melk en suiker). Zwarte koffie is moeilijk te vinden, tenzij in de duurdere hotels of restaurants in steden.

Wassen

In bijna alle hotelletjes kan men zijn kledij laten wassen, doch men rekent een prijs per stuk aan die vrij hoog ligt, 50 LKR – 80 LKR per stuk. Wij verkiezen onze was per kilo te kunnen laten doen, waarvoor we in zuidoost Azië zo’n 1 USD betaalden per kg, een immens verschil. Onze zoektocht naar een wasserij mondt uit in dezelfde tarieven als in de hotels. We beperken ons bijgevolg steeds tot het hoognodige.
In ons hotelletje in Kandy is de vrouw bereid een ganse machine te wassen voor 600 LKR, wat de beste prijs is die we kunnen vinden.

Vervoer

De wegen in Sri Lanka liggen er over het algemeen zeer goed bij. Wel zijn ze smal en zeer druk bereden, vooral door de vele bussen, vrachtverkeer en tuk-tuks.
Een zeer recente tolautosnelweg werd aangelegd tussen Galle en Maharagama (21 km van Colombo). Men werkt verder aan een uitbreiding hiervan. Hierop rijdt amper verkeer. Een grappig gezicht, op vele plaatsen staan politieagenten met speedguns, die hoopvol wachten tot er nog eens een auto passeert ...
Eens men achter het stuur zit, voelt men zich hier oppermachtig. De rijstijl die de meeste mensen erop na houden is echt onverantwoord, het verwondert ons dat er niet meer ongevallen gebeuren … want wie het meeste durf heeft, gaat ervoor !
Onze talrijke busritten zijn dan meestal ook zeer heftig, comfort is er niet in de overvolle bussen met te weinig ruimte waarin men meestal tegen elkaar plakt … bovendien wordt men ook nog eens van links naar rechts gegooid tijdens de wilde ritten en moet men zich schrap zetten omdat er voortdurend wordt geremd en weerom plankgas wordt gegeven. Goed dat de motoren allemaal zeer oud en versleten zijn, grote snelheden zijn hier niet mogelijk. De claxons … die werken wel zeker, zonder oponthoud !
Driewieler tuk-tuk
Voor korte verplaatsingen kan men overal beroep doen op gemotoriseerde driewielers. Deze durven echter zeer hoge prijzen te vragen, vooral wanneer ze met een toerist te maken hebben.
Een metersysteem werd uitgewerkt, maar slechts gebruikt door een deel van de chauffeurs in Colombo. Hierbij betaalt men 50 LKR voor de eerste kilometer, daarna 30 LKR per kilometer extra.
Wanneer wij een tuk-tuk gebruikten, trachtten we nooit meer dan 100 LKR te betalen voor een rit tot +/- 2 km. In Kandy is het moeilijk om deze prijs te bekomen, daar betaalden we 150 LKR.
Bussen
Openbaar vervoer bestaat uit massa’s bussen, de rode staatsbussen zijn meestal ouder en in minder goede staat dan de privébussen (meestal wit met kleurencombinatie). Om niet op de mousse of zelfs houten planken te moeten zitten op de versleten zetels, proberen we zoveel mogelijk de privébussen te nemen.
Deze bussen rijden zeer frequent, naar alle mogelijke bestemmingen en zijn bovendien spotgoedkoop. Toeristen betalen hiervoor hetzelfde tarief als de locale bevolking.
Reizen per locale bus kan zeer vermoeiend zijn, omwille van de krappe plaatsen. Op 1 rij staan 5 uiterst smalle zitjes (2 + 3) … het zweet wordt door de kledij heen gedeeld in dit superwarme land. Ondanks de vele bussen, zitten deze meestal propvol, mensen die rechtstaan leunen op deze die aan het gangpad zitten.
De meeste buslijnen dragen een nummer. Meestal kunnen we de bestemming niet lezen, omdat deze in het typische Sri Lankaans krulletjes geschrift worden uitgedrukt. Maar dit is niet echt zo’n probleem, er zijn steeds voldoende mensen die willen helpen ons de juiste bus aan te wijzen.
Op enkele lijnen rijden ook kleinere airco bussen (privé), die ietwat meer comfort bieden, maar geen ruimte hebben voor onze rugzakken. Dan moeten we een extra zetel inpalmen en hiervoor een ticket meer betalen. Lijkt ons niet overdreven. Enkel op deze aircobussen krijgen we geen ticket en probeert men wel eens de toerist te veel aan te rekenen, dit valt onmiddellijk op want de prijs mag ongeveer het dubbele bedragen van de niet-airco bussen, dus ...
Trein
In Sri Lanka zijn enkele goede treinverbindingen, aangelegd tijdens de Engelse bezetting voor het vervoer van hun thee. We reizen waar mogelijk met de trein, die weliswaar traag vordert, maar ons wat meer zitcomfort biedt. De prijzen voor de trein in 2de klasse liggen amper hoger dan deze voor de bussen. Bovendien kan men een ticket 2de klasse bijna altijd reserveren met zetelnummer, hier dient niet te worden rechtgestaan.
De enige uitzondering hierop is de zeer populaire toeristische lijn Kandy – Ella – Badula, waar men enkel 1ste klasse kan reserveren. Tickets 2de en 3de klasse worden verkocht volgens de vraag … meestal hangen de mensen tot buiten aan de treinwagons.
Privé vervoer
We ontmoeten een aantal toeristen die met privé vervoer het land bezoeken. De chauffeur dient vaak ook als beperkte gids. Zij reizen meestal zeer vlug door en verblijven zo’n 5 tot 10 tal dagen in het land. Prijzen hiervoor kennen we niet, maar we zijn overtuigd dat dit zeer duur uitvalt.

Tips

Neem bij een bezoek van de oude steden steeds sokken mee. De heilige plaatsen mag men enkel blootsvoets of met sokken betreden. De rotsbodem kan zeer heet worden door de blakende zon, heeft soms ook scherpe randjes.
Een zaklamp is handig, in kleine plaatsjes kunnen de straten ’s avonds donker zijn. Ook was er tijdens ons verblijf enkele keren een korte stroomuitval.

Valuta

1 EUR = 145,189 LKR (Sri Lankaanse Rupee) dd. 21 januari 2012.
Bij geldopname aan een ATM of betalingen met creditkaart worden geen extra kosten aangerekend in Sri Lanka, dit is bij wet bepaald.

Toppers van onze reis
Grottempel in Dambulla
Sigiriya rots
Historische site in Polonnaruwa
Mihintale
Botanische tuin in Peradeniya
Dalada Maligawa of Tooth Relic in Kandy
De treinrit van Kandy naar Bandarawela
Horton Plains nationaal park

Afknappers van onze reis
Colombo stad
Dure inkomprijzen
De touts: professionele leugenaars om de toeristen te misleiden, voornamelijk in Galle en Colombo

ONS REISVERSLAG

GRENSOVERGANG THAILAND – SRI LANKA
Vanuit Bangkok vliegen we naar Sri Lanka, de enige manier om het eiland te bereiken. Er is sprake van een ferry vanuit India, maar de ingebruikname zou steeds weer uitgesteld worden.
De goedkoopste vlucht die we vinden gaat niet rechtstreeks, maar met een tussenlanding in Kuala Lumpur Maleisië), dus we zijn weer een tijdje onderweg. Bij het inchecken wordt ons gevraagd naar het elektronische document ETA dat we sinds 1 januari 2012 nodig hebben om Sri Lanka binnen te mogen, een soort visum.
Alles verloopt zeer vlot, we vertrekken met een minibus aan het hotel in Bangkok om 12.00 u, wat vroeg, maar we moesten toch uitchecken en wachten liever in de luchthaven met onze bagage.
Beide vluchten verlopen op schema, tussenin moeten we een 3 tal uren wachten in de luchthaven van Kuala Lumpur. Om 23.49 u landen we op Sri Lanka, 10 minuten vroeger dan voorzien.
Onze stempel krijgen we zeer vlot, alle documenten zijn in orde. De bagageband is ondertussen al gestart en ook daar moeten we niet lang wachten. Wanneer we buitenkomen vinden we niemand met ons naambordje erop … nochtans we lieten het hotel een chauffeur regelen omdat we dit rond middernacht toch verkiezen boven het moeten uitzoeken van vervoer. Marc gaat dan maar vlug wat locale munt uit de muur halen … wat de start vergemakkelijkt.
De man is ondertussen nog niet komen opdagen. Iemand van een boekingskantoortje langs de kant, vraagt of hij ons kan helpen. Zonder probleem belt hij ons hotel op. Een 5 tal minuten later worden we opgehaald … de chauffeur had ons zo vlug niet buiten verwacht, soms moet men 1 ½ uur wachten op een visum … We leggen hem het nieuwe systeem uit.

Ernaartoe
luchthavenvervoer per minibus vanuit de Khao San buurt, 120 THB pp., 1 uur onderweg. we worden opgepikt aan het hotel, ticket geboekt in klein kantoortje/boekhandel langs de straatkant Soi Rambutry, elders vraagt men 130 THB pp.
vlucht Air Malaysia, 7.415 THB pp., 20 kg bagage toegestaan
Bangkok – Kuala Lumpur, 2 ¼ uren onderweg, warme maaltijd voorzien
Kuala Lumpur – Katunayake, 3 ¼ uren onderweg, warme maaltijd voorzien
luchthaven Katanayake – hotel Negombo, 1.700 LKR, privé minibus geregeld door het hotel, omdat we rond middernacht aankwamen

Visum
visum verplicht sinds 1 januari 2012:
ETA document kan via het internet worden aangevraagd, 20 USD pp.
We vulden een ‘groep’-aanvraag in, al zijn we slechts met zijn 2. Op deze manier waren we zeker dat onze ETA documenten aan elkaar werden gelinkt en samen zouden behandeld worden. Zo moesten we dan ook maar 1 keer een internetbetaling van 40 USD uitvoeren.
Alles verliep vlekkeloos, zo’n 48 uren later ontvingen we het ETA document per e-mail. Hierbij kregen we een schrijven waarin werd vermeld dat we ook een vervolgticket moesten kunnen aantonen, als bewijs dat we het land zouden verlaten. We hebben bijgevolg een vervolgvlucht geboekt voor we naar Sri Lanka vertrokken, maar niemand vroeg ons hiernaar.
Bij aankomst in Sri Lanka ging alles zeer vlot. We moesten onze paspoorten + ETA document overhandigen aan de migratiedienst en kregen onmiddellijk onze stempel voor 30 dagen.
Ter plaatse is er een mogelijkheid om dit verblijf te verlengen, daarmee hebben we geen ervaring.
We zagen een kantoortje ‘visa on arrival’, waar enkele mensen stonden te wachten op een visum. Of dit ook voor ons Belgen een mogelijkheid biedt, weten we niet. Aangezien men in Bangkok reeds vroeg naar een ETA document … lijkt ons dit geen optie.

Kust- en vissersstadje Negombo is gelegen aan de gelijknamig lagune, met zijn vele vogels. In de haven komen ’s ochtends in alle vroegte de vissers binnen, om hun vangst van de ‘nacht’ aan de man te brengen. Vaak kanjers van vissen ...
Vanuit Negombo verplaatsen we ons naar de uiterst drukke hoofdstad Colombo, waar we terechtkomen in een heksenketel … zoveel bussen en mensen krioelen er door elkaar in de overladen markt- en stationsbuurt. Al vlug en met wat hulp van enkele vriendelijke mensen, vinden we de juiste stadsbus. Het doel van ons bezoek aan de stad is enkel een visum voor India aan te vragen. Dit houdt ons de ganse dag bezig, tot zo’n 14.00 u in de namiddag … wat een soep. We houden Colombo voor bekeken en beslissen onmiddellijk terug te keren naar ons rustig hotelletje in Negombo, 37 km verderop. Dit kost ons zo’n 2 uren bus … avondspits !
Omdat we reeds binnen 10 dagen moeten terugkeren naar Colombo voor de vervolgprocedure rond onze visumaanvraag, beslissen we geen tijd te verliezen en zo vlug mogelijk te vertrekken. We zullen tijdens deze wachtperiode reeds een stuk van het land bezoeken: de oude steden.
Een bezoek aan de omgeving van Negombo houden we te goed.

Ernaartoe
- luchthavenvervoer per minibus vanuit de Khao San buurt, 120 THB pp., 1 uur onderweg, we worden opgepikt aan het hotel, ticket geboekt in klein kantoortje/boekhandel langs de straatkant Soi Rambutry, elders vraagt men 130 THB pp.
- vlucht Air Malaysia, 7.415 THB pp., 20 kg bagage toegestaan
Bangkok – Kuala Lumpur, 2 ¼ uren onderweg, warme maaltijd voorzien
Kuala Lumpur – Katunayake, 3 ¼ uren onderweg, warme maaltijd voorzien
- luchthaven Katanayake – hotel Negombo, 1.700 LKR, privé minibus geregeld door het hotel, omdat we rond middernacht aankwamen
Overnachtingen
Hotel Silver Sands,
3.300 LKR per nacht voor een zeer ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), airco, ventilator, muggengaas (toch zitten er veel muggen in de kamer), muskietennet, ventilator, airco, groot aangehecht terras met zitplaats, beperkt uitzicht op zee.
2.200 LKR per nacht voor een ruime kamer met sanitair (warm water), ventilator, klein balkon met zitplaats en uitzicht op zee, 1 van de 2 bedjes heeft een doorgelegen matras wat we aan de receptie melden bij vertrek.
De kamers in dit oude koloniale gebouw zijn vrij proper, onderhoud kan ietwat beter, gratis WIFI in receptieruimte en restaurant, vriendelijk, goed restaurant, omdat het hotel overvol zit en we niet reserveerden, moeten we de tweede nacht een andere kamer nemen, prijs/kwaliteit is dit een zeer goede keuze, in dit land waar de hotels allemaal vrij duur uitvallen. Negombo bleek ons een zeer goede keuze voor de eerste nacht van een verblijf in Sri Lanka, dit door zijn ligging in de nabijheid van de luchthaven. Tel. 031 2222 880, silversands@sltnet.LK, www.silversands.go2lk.com, beoordeling: 4/5.
Excursie
Colombo: visumbureau India
- ernaartoe:
tuktuk hotel – busterminal Negombo, 200 LKR (vraagprijs 250 LKR), 15 min. onderweg
locale aircobus n° 240 Negombo – Colombo, 80 LKR pp., 1 ¼ uren onderweg
locale stadsbus 101, 102, 103 of, 400 busterminal – ver uiteinde einde Galle road, 13 LKR pp., 15 min.
De busterminal in Colombo is gelegen in de nabijheid van het station Fort. Van daaruit wordt de ganse stad bediend door talrijke stadsbussen die continu rijden.
- terug:
locale stadsbus naar busterminal, 11 LKR pp., 15 min.
locale bus (zonder airco) n° 240 Colombo – Negombo, 44 LKR pp., 1 ¾ uren onderweg (37 km)
locale bus n° 905 Negombo busstation – hotel, 15 LKR pp., 15 min.

DAMBULLA (68.000 inwoners) is vooral bekend om zijn grottempel, bovenop een grote ronde rots. Het is de grootste en best bewaarde in Sri Lanka, bestaande uit 5 grotten. Beelden en tekeningen in deze grotten dateren van de 1ste eeuw voor Chr., maar werden verschillende malen opgefrist. De site heeft een Unesco erkenning.
Aan de voet van de enorme rots waarop de Dambulla grottempel zich bevindt, vallen eerst de kitsherige gouden tempel, het enorme 30 meter hoge Boeddhabeeld en de lange rij monnikenbeelden op, die dateren uit meer recente periode. Daar komen we eigenlijk niet voor …
We beklimmen de rots in alle rust via het langzaam stijgende pad, de meeste bezoekers nemen de trap. Eenmaal bovenop de bolle rots, moeten onze schoenen uit om het complex te mogen betreden. Onmiddellijk herkennen we het witte gebouw dat onderaan tegen de rots werd opgetrokken, we zagen het reeds op vele promotiefoto’s. De grotten kunnen via de verschillende deuren worden betreden.
Binnenin de grotten worden we verrast door schitterende rotsschilderingen, met taferelen die alle wanden sieren. Enkel de bodem is onbedekt … In de open ruimtes staan ontelbare Boeddhabeelden in elke mogelijke houding uitgebeeld en van zeer verschillende materie vervaardigd. De ene grot is al groter dan de andere … al mooier … Gelovigen komen hier met hun offergaven het is een boeiend schouwspel.
Tijdens een korte ceremonie wordt het publiek gevraagd even buiten te wachten … zo’n 10 min. Ondertussen genieten we van het weidse uitzicht over de vlakte rondom Dambulla. Het is vrij helder weer, we kunnen de rots van Sigiriya in de verte ontwaren.
De Sigiriya rots (Sinhalees voor ‘rots van de leeuw’) bestaat uit een 370 meter hoge granieten rotsformatie die loodrecht oprijst uit de vlakte, waar bovenop zich de ruïnes bevinden van een oud stenen paleis of boeddhisten klooster, mogelijks allebei maar gedurende verschillende periodes (meningen zijn verdeeld). Deze plaats werd bezocht en bewoond vanaf de 6de eeuw voor Chr. Het geheel wordt omringd door de overblijfselen van wat eens prachtige tuinen moeten geweest zijn. In de wanden zijn grotten uitgehold die als tempels werden gebruikt, goed bewaarde fresco’s getuigen hiervan. Het complex is erkend door Unesco.
Een mooie wandeling doorheen de oude tuinen brengt ons steeds dichter bij de enorme rots. Onderweg bekijken we alle overblijfselen van vijvers, fonteinen, tempels, ... komen langs een gordel van grote ronde rotsblokken met grotten, een auditorium op de vlakke kant van een enorme opengespleten rotsbol … op een aantal terrassen aan die langzaam een eindje opklimmen tot tegen de immense rotswand. Vanaf dan volgt een steile klim, trappen werden voorzien.
Zowat halfweg de loodrechte wand bereiken we de zogenaamde ‘spiegelmuur’, een lange gepolierde wand die werd opgetrokken als bescherming van een prachtige rotstempel. Daarachter kunnen we een aantal goed bewaarde rotstekeningen met damesfiguren bewonderen, maar ook aloude geschriften in graffiti op de binnenkant van de gele muur. Modernere graffiti uit latere periodes maakt het moeilijk de minuscule zinnen in het typische krulletjesschrift te herkennen. We moeten de muur zeer schuin tegen de lichtinval bekijken, om wat er overblijft van de oude geschriften, te kunnen ontwaren. De damesfiguren worden door de aanhangers van een ‘kloostercomplex’ verklaard als zijnde verschillende afbeeldingen van een zelfde godin.
Verderop komen we bij een klein plateau. Hier werd een inkompoort gebouwd die wordt geflankeerd door reusachtige leeuwenklauwen. De laatste steile trappen leiden ons in de felle zon tot boven op het plateau. Hier is amper nog schaduw te vinden … maar de klim is echt wel de moeite waard. Behalve de 5 verdiepingen paleisruïnes (de 2 hogere verdiepingen zouden uit hout zijn opgetrokken, daar blijft dus niets meer van over), het in de rotsen uitgeholde zwembad, … genieten we van een schitterend uitzicht. Deze site is echt uniek !

Ernaartoe
locale bus n° 905 hotel – busterminal Negombo, 13 LKR pp., 15 min. onderweg
locale bus n° 34 Negombo – Kurunegala, 160 LKR pp., 2 ½ uren onderweg
locale bus Kurunegala – Dambulla, 64 LKR pp., 1 ½ uren onderweg
tuk-tuk Dambulla bushalte – hotel, 100 LKR, 5 min.
Overnachtingen
Guest House Chamara, 1.750 LKR per nacht voor een zeer basis 2 persoonskamertje met sanitair (koud water), ventilator, muskietennet, helemaal niet proper, geen WC papier, geen lakens, een soort vuile badstof hoes ligt op de matras, een lap dikke stof wordt als deken voorzien, overal zitplaatsen, gratis WIFI (staat bijna nooit aan), lekker lokaal avondmaal te verkrijgen voor 500 LKR pp. (grote porties), sober ontbijt met verbrande toast voor 300 LKR pp. (veel te duur!), de volledige hotel afrekening wordt verhoogd met 10 % servicekosten, vriendelijke maar opdringerige en nieuwsgierige uitbater, temple junction, Kandy road, gelegen op wandelafstand van de Dambulla rotstempel, tel. 066 228 4488, beoordeling: 2/5
Excursies
Dambulla grottempel, 1.300 LKR pp., wordt beheerd door Boeddhistische monniken
ernaartoe en terug: 5 min. wandelen van ons hotel.

Sigiriya rots, 30 USD pp.
ernaartoe en terug:
tuktuk hotel – busterminal Dambulla, 100 LKR, 5 min.
locale bus Dambulla – Sigiriya, 30 LKR pp., 50 min. onderweg

POLONNARUWA werd het 2de koninkrijk van Sri Lanka, na de val van Anuradhapura in 993, voorheen werd het als 2de koninklijk verblijf gebruikt. Ook deze ‘oude stad’ werd door Unesco erkend.
Het oude stadsdeel van Polonnaruwa bevalt ons wel, we bevinden ons vlakbij de historische stad. Het is hier rustig, de mensen zijn vriendelijk. Op enkele mannen aan de bushalte na die een hotelletje aanbieden, is men helemaal niet opdringerig. Veel toeristen zien we hier niet, de meesten verblijven in meer luxueuze hotels wat verderop.
De archeologische site van de historische stad Polonnaruwa bezoeken we per fiets. Dit blijkt achteraf bezien de beste manier, want men geraakt niet overal zo dichtbij met een auto of tuk-tuk, dan is het een stukje wandelen. Wij kunnen rustig een eindje dichter bij sommige ruïnes geraken.
De ruïnes zelf liggen verspreid in een groot groen gebied, waar doorheen enkele zandwegen lopen. Overal tussen resten van gebouwen vinden we mooie details die zeer goed bewaard bleven (bewerkte muren, zuilen, maanstenen, wachters aan de poorten, …), prachtige intacte Boeddhabeelden, stoepa’s, … Kortom een schitterende site, totaal verschillend van wat we reeds hebben gezien. We hebben onze dag nodig om deze archeologische site volledig te verkennen.

Ernaartoe
tuk-tuk hotel – busstop centrum Dambulla, 100 LKR, 5 min.
locale bus Dambulla – Polonnaruwa, 100 LKR pp., 1 ¾ uren
Overnachtingen
Samudra tourist guesthouse, 1.700 LKR per nacht, voor een zeer basis 2 persoonskamer, met sanitair (warm water), muskietennet, ventilator (die tijdens de eerste nacht uitvalt door kortsluiting), niet zo proper, geen handdoeken, geen WC papier, geen bovenlaken maar soort deken, na discussie krijgen we 2 propere lakens ter vervanging van de dekens, 2 kleine versleten handdoekjes en 1 rol WC papier, open badkamer met bijgevolg veel muggen, kleine mieren in de kamer op de vuile tafel en op de muren, restaurant aanwezig, verhuur fietsen: 200 LKR per dag (in zeer slechte staat), niet vriendelijk, Habarana road, oude stadsdeel van Polonnaruwa, tel. 027 2222 817, beoordeling: 1/5
Excursies
historische stad Polonnaruwa:
ticket: 25 USD pp. (te kopen in het museum)
huur fietsen: 200 LKR (vraagprijs 250 LKR), we huren fietsen bij een winkeltje langs de straatkant, de man past zijn prijs aan omdat ons hotel minder rekent. Daar vonden we geen geschikte fietsen. Ook hier zijn deze oud en slecht onderhouden, maar ze hebben ten minste remmen en een intact zadel.

ANURADHAPURA was de eerste hoofdstad van Sri Lanka, in de 5de eeuw voor Chr. In die tijd trof men er al accommodatie voor reizigers, ziekenhuizen, … en afzonderlijke begraafplaatsen voor de verschillende kastes. Er werd een bijzonder irrigatiesysteem met waterreservoirs en kanalen aangelegd, wetenschappers staan in bewondering voor de kennis die hierover toen al heerste.
Momenteel telt het stadje 50.000 inwoners en is een bekende toeristische plaats omwille van de overblijfselen van de oude stad en zijn prachtige stoepa’s.
De eerste dag willen we per fiets een deel van de historische stad verkennen. Volgens een Canadees koppel dat we hebben ontmoet, kan dit zonder ticket, het risico op controle is klein. De 2 vaste controleposten kan je omzeilen. Maar tussen de fietsen die het hotel aanbiedt, staat maar 1 degelijk exemplaar, bovendien is de prijs vrij hoog in verhouding tot wat we ervoor kunnen krijgen (hierbij vergelijken we met onze vorige bestemming Polonnaruwa).
We beslissen op zoek te gaan naar betere fietsen, in het drukke centrum van het stadje. Het wordt uiteindelijk een dagje rond kuieren, waarbij we niet echt succes boeken op onze zoektocht naar fietsen. We zullen vanavond proberen de beste fietsen in ons hotel te reserveren, voor deze morgenochtend weerom zijn verhuurd. Het is een snikhete zwoele dag … we zweten erop los.
Een betrouwbare wasserij kunnen we ook niet vinden. Er is er wel eentje, maar de dame spreekt geen Engels en we kunnen maar niet uitmaken wanneer we de was zouden terugkrijgen … we verstaan iets van 7 dagen, zijn niet zeker wat ze bedoelt.
Maar ons treinticket kopen voor de rit naar Colombo op zondag, dat lukt ons wel !
Onderweg krijgen we een aanbieding van een tuk-tuk chauffeur om ons morgen in de oude stad rond te voeren, hij zal de mensen aan de checkpunten omkopen zodat we geen duur ticket nodig hebben. Zijn ritprijs ligt vrij hoog, zo kan hij minstens de prijs van 1 ticket opstrijken …
We betrouwen dit niet, doen hieraan principieel niet mee.
De receptionist van ons hotel raadt ons aan echt wel een ticket te kopen, ondanks de veel te hoge prijs. Overal lopen agenten rond, die op onverwachte ogenblikken een controle doen. Wanneer je zou uitgekozen worden, krijg je problemen met de overheid, wat niet te zoeken is !
We beslissen een rondje in de oude stad te fietsen, zo kunnen we van op afstand bekijken of we de sites willen betreden. Wanneer deze te veel op de vorige locaties gelijken, dan is dit voor ons niet nodig, de tickets zijn ons te duur.
Maar ook in de straten wordt op verschillende plaatsen controle gedaan en naar onze tickets gevraagd. We mogen niet verder fietsen zonder ticket. Eerst proberen we nog via een andere weg onze rondrit te maken, maar er zijn te veel straten onderbroken vanwege werkzaamheden. Er is niet door te geraken. Aan een volgende controle kopen we uiteindelijk een ticket.
We bezoeken de verschillende bezienswaardigheden en concluderen dat deze ons niet echt kunnen bekoren. Wat we zien is meestal herhaling van wat we in Polonnaruwa zagen, waar we het dan ook nog stukken mooier vonden. Hier zien we ruïnes van tempels en paleizen, dubbele baden, een grote rechthoekige olifanten baadplaats, maan- en wachterstenen voor de ingangen van verdwenen gebouwen, een zittende Boeddha, … meestal minder goed bewaard en meer vervallen dan in Polonnaruwa.
Anuradhapura wordt ook wel eens vergeleken met Bagan in Myanmar en Angkor Wat in Cambodja. Persoonlijk vinden we deze vergelijking totaal geen steek houden, beide andere sites zijn adembenemend mooi en enorm uitgestrekt. Anuradhapura is wel mooi, maar helemaal niet te vergelijken met deze 2 parels. Je bezoekt de site hier in enkele uren tijd, als je wil.
Op het einde van ons traject krijgen we dan toch nog enkele mooie witte stoepa’s te zien, de variatie die we zochten. De ranke Thuparama dagoba en de grote door zwarte olifanten omringde Ruvanvelisaya dagoba vinden wij de moeite waard, op deze plaatsen wordt ons niet naar tickets gevraagd. Eigenlijk is het niet echt duidelijk waar in de stad men wel of niet een ticket nodig heeft.
Aan de ruïnes van het koninklijk paleis (wat echt niet veel voorstelt), merkt Herlinde dat ze een lekke band heeft. Te voet verder dan maar … op zoek naar hulp. In een winkeltje verwijst men ons door naar een collega om de hoek, die heeft een fietspomp. Hier wordt veel gefietst, maar een eigen fietspomp heeft men niet, in enkele winkels kan men zijn banden gaan oppompen. Wat verder vragen we aan een man waar juist dit winkeltje is. Hij begeleidt ons, pompt de band op en concludeert dat er een probleem is. Nadat hij ons uitlegt waar we een fietsen herstelplaats kunnen vinden, stappen we dapper verder. Even later komt de man ons vervoegen. We hebben pech, de zaak is gesloten ... dus moeten we verder naar het centrum van de stad, hij zal met ons meegaan. Zo’n 5 tal km lopen we samen verder.
De fietshersteller is druk aan het werk, er staan een groot aantal fietsen te wachten. Wanneer hij klaar is met deze waaraan hij werkte, neemt hij onze fiets voor, we hebben geluk. Het gaatje is vlug en vakkundig gedicht, onder het klassieke klevertje wordt een soort vloeibare rubber op de band uitgesmeerd, die extra stevigheid geeft. En onze rekening: 30 LKR, zo’n 0,23 EUR.
Als dank willen we onze begeleider iets geven, wat hij niet wil accepteren. Dan maar vlug koekjes kopen voor zijn kinderen. We vragen zijn adres, dan kunnen we enkele foto’s opsturen, hij wou zo graag samen met Marc op de foto. Een andere man wordt erbij geroepen om het adres op te schrijven, zelf kan hij dat niet. Hiervan staan we versteld, we schatten deze man zo’n 30 jaar oud … hij blijkt analfabeet.
Blij rijden we terug naar de oude stad, we willen nog 1 stoepa zien en de zonsondergang tussen de 2 meren.
In het donker komen we aan bij het hotel, op fietsen zonder bel, noch … licht !
Mihintale is een uitgebreid tempelcomplex bovenop en op de hellingen van een grote groene heuvel, die boven de vlakte uitsteekt. Dit zou het oudste centrum van Boeddhisme zijn in Sri Lanka. We bezoeken deze site als daguitstap vanuit Anuradhapura.
Men geraakt er bovenop de heuvel via mooie oude uitgesleten traptreden, zo’n 1843 in totaal. Het laatste gedeelte moet op blote voeten (of sokken) worden afgelegd, wat niet simpel is omdat de rotsen zeer heet worden van de blakende zon, schaduw is er nauwelijks. We beslissen eerst helemaal naar boven te gaan en ons bezoek van daaruit te starten.
Op een centraal plein vertrekken 3 trappen.
Eentje brengt ons naar de offerplaats Aradhana Gala, bovenop een grote ronde rots, die op haar beurt op een nog grotere soortgenoot ligt. Een trap zou je dit niet echt kunnen noemen, de treden die er zijn kunnen amper nog zo genoemd worden, er blijft weinig van over door erosie. En verder zijn wat kleine inkepingen in de rots gemaakt als voetsteuntje. Een gloedhete metalen reling moet houvast bieden bij de beklimming. Het uitzicht is prachtig, het platform boven zeer beperkt. We kijken neer op de wijde groene omgeving, met vele meren en hier en daar een heuvel die plots uit de vlakte opsteekt. We hebben van hieruit ook een mooi zicht op de grote witte zittende Boeddha en de witte stoepa rondom het centrale plein. Na te hebben rondgekeken, keren we terug om anderen de plaats te geven.
De tweede trap, uitgehouwen in eveneens een enorme rotsheuvel, brengt ons bij een prachtige witte zittende Boeddha. Ook van hieruit weerom een mooi uitzicht.
En op de derde rotsheuvel komen we aan de voet van de immense witte Nahaseya Dagoba stoepa te staan. Weerom een schitterend panorama.
Terug op het plein, bewonderen we de kleine witte stoepa in het midden, Ambasthale Dagoba, met ernaast het beeld van de koning en de Bodhi tree, een oude heilige boom.
We dalen via de achterkant van het plein af naar de Mahinda grot. Wat niet echt een grot is, maar een opening onder grote bolle rotsblokken. Dit vinden we niet echt zo bijzonder.
Tijdens de afdaling genieten we weerom van de natuur rondom, de onbetrouwbare aapjes, de felkleurige vogels, eekhoorntjes, …
Onderweg nemen we een kijkje op het grote tussenplatform en Sinha Pokuna, met de prachtig bewaarde baadplaats voor de monniken. Deze bestaat uit een grote rotsbak waarin men kan staan, een leeuw spuit water vanuit de hoogte als een douche. Op de buitenkant zijn zeer goed bewaarde figuren uitgebeeld. Een pareltje !
Enkele mannen zijn aan het werk in het groen op de heuvel erachter en vinden plots een felgroene slang. Ze komen ze ons tonen. Nadat ze hem overtuigen dat deze niet giftig is, neemt Marc ze over en houdt ze een tijdje in zijn handen …
Aan de overkant klimmen we weerom een heuveltje op, naar de bakstenen stoepa Kantaka Chetiya. Ook hier rondom weer prachtig bewaard beeldhouwwerk in bas-reliëf, zuilen met leeuwen erop en een voetafdruk van Boeddha.

Ernaartoe
bus Pollonaruwa – Anuradhapura: 120 LKR pp, 3 ½ uren onderweg
tuk-tuk busterminal Anuradhapura – hotel: 100 LKR, 10 min. onderweg
Overnachtingen
Milano tourist resthouse, 2700 LKR voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), comfortabel hotel met goeie matrassen, airco, WIFI, groot raam op de tuin, welkomstdrankje, vriendelijk en behulpzaam, fietsenverhuur, restaurant (niet lekker), 596/40 Stage 01, tel. 025-2222 364, milanotrest@yahoo.com, www.milanotouristrest.com/go-lanka.com, beoordeling 4/5.
Het was moeilijk iets degelijks te eten te vinden in de buurt van ons hotel, een goed restaurant vonden we in hotel Saubagya Inn, wat verderop in de straat, n° 10/395 Bandaranayake Mawatha
Excursies
- Anuradhapura oude stad: inkom 25 USD pp.
we bezochten de site per fiets, gehuurd in ons hotel, 350 LKR pp., fietsen niet in goede staat
Dit is voor ons de minst boeiende van de oude steden gebleken.
We bezochten o.a.: Ruvan Velisaya dagoba, Jetavanarama Dagoba, Kuttam Pokuna tweelingbaden, Samadhi boeddha, Abhayagiri dagoba, Et Pokuna olifantenbaadplaats, Ratnaprasada, archeologisch museum, sacred relic stupa Tupharama, the royal palace in de citadel, Ruvan Velisaya dagoba, Mirisavatiya dagoba
- Mihintale: 500 LKR pp.
ernaartoe en terug:
te voet van hotel naar nieuwe busterminal, 15 min. onderweg
bus Anuradhapura – Mihintale, 25 LKR pp., 45 min. onderweg, stopt vlakbij de site
Een mooie site, de moeite van een bezoekje waard.

COLOMBO (2,2 miljoen inwoners) is de hoofdstad van Sri Lanka en ligt aan de Indische oceaan. De stad is opgedeeld in 15 districten, in een aantal wijken vindt men nog duidelijk een aantal koloniale overblijfselen uit de periode van de Nederlandse bezetting. Men komt zich hier vestigen vanuit plaatsen op gans het eiland, denkende dat hier rijkdom te verzamelen is.
We nemen de intercity trein van Anuradhapura naar Colombo. Een oude versleten trein, waarin we gewiegd en geschud worden. Wanneer hij wat te snel rijdt, beginnen we allemaal op onze banken te wippen, een grappig zicht. Al bij al is de trein toch wat comfortabeler dan de locale bussen die we totnogtoe namen.
Onderweg genieten we van de prachtig groene omgeving, we passeren rijstvelden, meren met waterlelies en lotusbloemen, zien prachtige vogels in mooie kleuren, …
Colombo heeft niet echt iets aantrekkelijks. We zoeken hier toch een hotel, omdat we ons morgen om 8 u reeds moeten aanmelden bij het Indische visumbureau. Pas om 17.30 u mogen we onze paspoorten daar terug ophalen. Ergens anders overnachten zou niet handig zijn, omdat het openbaar vervoer zeer langzaam verloopt. Toen we hier de eerste keer naartoe kwamen om onze visa aan te vragen, een 10 tal dagen geleden, deden we dit vanuit Negombo, een aangenamer koloniaal badplaatsje. De bus deed 2 uren over de verplaatsing.
Het is zondag en zeer rustig in de stad. In de Fort buurt zien we wat oude panden in Nederlandse koloniale stijl, dit heeft wel iets.
Door perikelen met de visumuitreiking blijven we hier uiteindelijk nog 2 dagen noodgedwongen. Deze vullen we grotendeels met het rondlopen tussen ambassades en het Indische visumbureau en vooral ‘wachten’ op onze beurt (zie ook grensovergang Sri Lanka – India). We informeren ons hier reeds voor de visum formaliteiten voor enkele van onze volgende te bezoeken landen, Bangladesh en China.

Ernaartoe
trein Anuradhapura – Colombo, 390 LKR pp. 2de klasse (1ste klasse is niet beschikbaar), we nemen de intercity trein om 6.40 u, die stopt onderweg slechts 2 maal, 4 ¼ onderweg, de banken zitten vrij goed, er is veel meer ruimte dan in de locale bussen. De sporen liggen niet effen, waardoor we de ganse weg door elkaar worden geschud, een boek lezen is er niet bij.
Overnachtingen
Hotel Nippon, 2.250 LKR per nacht (incl. taksen), voor een ruime verouderde 2 persoonskamer met sanitair (warm water), ventilator, lakens zijn proper, vies vasttapijt, donker kader, vriendelijk onthaal, men is druk bezig met een opfrissing van het hotel, gelegen in een minder leuke buurt, Slave Island, tussen Fort en Kollupitiya, tel. 243 18 87, 123 Kumaran Ratnam road, Colombo 2, geen WIFI / internet, beoordeling: 2/5.
Excursies
We verplaatsen ons in de stad vooral met de locale versleten stadsbussen, die allen een nummer dragen. Dit maakt het gemakkelijk de juiste bus te kiezen, want vaak zijn de bestemmingen enkel in het locale krulletjesschrift, het Sinhala schrift beschikbaar. Cijfers zijn steeds leesbaar.
Kostprijs busrit: 7 – 16 LKR pp. afhankelijk van de afstand binnen de stad.

KANDY (112.000 inwoners) is gelegen op 500 meter hoogte, rondom een meer en omringd door groene heuvels. Hierdoor kent men er een ietwat koeler en relax klimaat.
Eenmaal geïnstalleerd in ons hotelletje, maken we een wandeling langs het meer, naar het drukke centrum van Kandy. Bij een bakkertje drinken we koffie met iets zoets en nemen nadien de stijgende weg naar een uitzichtpunt over het stadje, het meer en de Tooth Relic tempel. Op terugweg bezoeken we de Malwathu Viharaya tempel waar juist een ceremonie aan de gang is. We willen niet storen. Een oude man neemt ons mee naar het klooster achteraan op het terrein en toont hoe dit is ingericht met antiek meubilair, hij wijst ons op de zeer oude dikke boeken in de bibliotheekkast. We voelen ons hier niet zo goed bij, zomaar in de slaapkamers van de monniken binnen te gaan … maar de monnik die naast de deur van de woning zit, spreekt ons vriendelijk aan en vindt dit duidelijk geen probleem.
De botanische tuin te Peradeniya wordt niet zomaar een van de mooiste ter wereld genoemd. Een zeer uitgebreide selectie van tropische vegetatie werd hier verzameld, aangeplant per thema. Toch vloeit alles mooi in elkaar over, zodat men geen afgelijnde perken creëert. Niettegenstaande de tuin prachtig onderhouden en uiterst proper is, zien we er weinig mensen aan het werk. We genieten 3 ¾ uren van al deze natuurpracht … zouden het nog langer hebben volgehouden maar willen vandaag ook ons bezoek aan Kandy zelf afronden om morgen verder te reizen.
In de late namiddag wandelen we naar de Dalada Maligawa of Tooth Relic tempel. Eerst wandelen we rond op het grote plein, om het tempelcomplex aan de buitenkant te bewonderen. Daarna kopen we een ticket om deze zeer speciale oude tempel te bezoeken.
Het is een schitterende tempel, met muurschilderingen, houtsnijwerk, beelden, ... overal worden lotusbloemen geofferd. We bezoeken het ganse complex en nemen foto’s voor het donker wordt. Daarna gaan we naar boven en wachten met de gelovigen op het begin van de ceremonie.
Duizenden lotusbloemen worden geofferd … Het deurtje van de schrijn met de ‘tand van Boeddha’ wordt geopend, we kunnen een blik naar binnen werpen … zelfs van vlakbij, want er is geen bezwaar dat ook toeristen aanschuiven en langs het deurtje passeren. Daarna gaan we naar beneden, waar nog enkele deurtjes werden geopend die tijdens de dag gesloten waren ... ook deze kleine ruimtes zijn een bezoekje waard.
Voor we terugkeren, bewonderen we nogmaals het tempelcomplex aan de buitenkant … nu prachtig verlicht tegen de donkere hemel !

Ernaartoe
bus n° 101 Colombo hotel – treinstation, 7 LKR pp., 5 min.
trein Colombo – Kandy, 220 LKR pp., 2de klasse, 2 ¾ uren onderweg, de trein rijdt zeer stipt, we kochten dit ticket enkele dagen op voorhand, de plaatsen zijn genummerd en vlug uitverkocht, een prachtige rit brengt ons langs theeplantages en doorheen het gebergte naar onze bestemming.
tuk-tuk centrum – hotel Kandy, 150 LKR (vraagprijs 250 tot 400 LKR), we nemen de tuk-tuk een stukje voorbij het station, om een eerlijke prijs te kunnen bedingen, toch betalen we nog veel voor deze zeer korte rit !
Overnachtingen
The Glen Guest House, 2.300 LKR per nacht (normaal gezien 2.500 LKR voor de 1ste nacht), voor een propere en fris ruikende 2 persoonskamer met sanitair (warm water), ventilator, muskietennet, bovenlakens op aanvraag, zitruimte in het huis, rustige familiale sfeer in het huis van een bejaard koppel die 3 kamers verhuren, internet tegen betaling (50 LKR per uur, 3 uren voor 100 LKR), wassen mogelijk tegen eerlijke prijs, eenvoudig ontbijt 300 LKR pp. (normaal gezien 350 LKR, duur voor wat men biedt), zeer behulpzaam, geven wat informatie over de streek en de vervoersmogelijkheden, toen we de rekening gepresenteerd kregen, bleek men minder aan te rekenen dan gevraagd (we veronderstellen dat vele toeristen de prijzen proberen te drukken, waardoor men deze ietwat hoger opgeeft), tel. +94 7 1610 6997, 58 Saranankara road, Kandy, www.glen58.com, beoordeling: 5/5. Aanrader !
Excursies
wandeling uitzichtpunt over het meer van Kandy en de Tooth Relic tempel
botanische tuin Peradeniya:
inkom: 1.100 LKR pp.
ernaartoe en terug: bus Kandy – Peradeniya, 13 LKR pp., 45 min.
Dalada Maligawa of Tooth Relic tempel:
inkom: 1.000 LKR pp.
We bezoeken de tempel in de late namiddag, om er nog aanwezig te zijn tijdens de dagelijkse ceremonie die plaatsvindt vanaf 18.30 u. Dit geeft een meerwaarde aan het bezoek, behalve dat men kan deelnemen aan de ceremonie, worden enkele deuren geopend waarbij kamers kunnen betreden worden die tijdens de dag gesloten blijven. Na ons bezoek kunnen we de tempel nogmaals bewonderen, nu prachtig verlicht in het donker van de nacht.
Voor men het grote plein aan het tempelcomplex mag betreden, moet men langs een strenge veiligheidscontrole. In 1998 werd hier een aanslag gepleegd door LTTE. Pas bij het binnengaan van de tempel zelf, moet men een ticket kopen.
We willen ook het aan de tempel verbonden museum over het boeddhisme bezoeken, maar daarvoor vraagt men een extra toegangsprijs van 500 LKR pp. Dit vinden we echt te veel worden … en laten het over.

BANDARAWELA (7.188 inwoners) is gelegen op 1.230 meter hoogte, waardoor het er ietwat koeler is, vooral ’s avonds en ’s ochtends. Tijdens de zondagse ochtendmarkt heerst hier een aangename drukte, anders is het aangenaam rustig. Centraal gelegen is het grote cricketveld, de meest populaire sport op het eiland.
De treinrit vanuit Kandy naar het heuvelland is schitterend. Naarmate we hoger klimmen, krijgen we meer en meer spectaculaire uitzichten op het berglandschap. De hellingen zijn begroeid met thee, een prachtig schouwspel van lijnen tussen de beplantingen, vaak in cirkelvorm rondom de lagere heuvels waar we op neerkijken. Hier en daar komt een mooie waterval of sterk stromende rivier in beeld. Kortom deze rit is een must voor wie Sri Lanka bezoekt !
We kiezen ervoor om in Bandarawela uit de trein te stappen en van daaruit het nabijgelegen zeer toeristische, lees ‘peperdure’ plaatsje Ella te bezoeken. Hier zien we amper toeristen, er is dan ook weinig goede accommodatie in aanbod, een geschikt restaurantje is er evenmin.
Een korte busrit brengt ons naar Ella, we zijn verwonderd dat dit zo’n klein dorpje is, voornamelijk gericht op het toerisme. Ella is gelegen tussen de heuvels en theeplantages, de omgeving biedt prachtige uitzichten. Rond de ongeveer 300 meter lange hoofdstraat zijn een aantal restaurantjes en hotels gevestigd, soms moet men een klein zijpaadje volgen ernaartoe. Het valt ons onmiddellijk op, de menukaarten die uithangen zijn niet geprijsd … dat betekent normaal gezien ‘duur’ !
Van hieruit maken we een korte maar mooie wandeling naar ‘Little Adams Peak’, een heuveltop die omringd wordt door theevelden en uitzicht biedt op valleien en bergen rondom. Onderweg ontmoeten we een Franse familie die we reeds eerder zijn tegengekomen in Sri Lanka. We geraken al vlug in gesprek. Langzaamaan wordt ons groepje groter, andere bekenden komen erbij … we keren samen terug om te lunchen in het dorp, ondertussen zijn we met 9 volwassenen en 2 kinderen (3j. en 6 j.). Voor de andere mooie wandeling die we hadden gepland, naar Ella’s rock, wordt het te laat. Jammer, maar we hadden toch een leuke dag met ons gezelschap.
Aan de bushalte zien we nog een Nederlands koppel dat gisteren bij ons op de trein zat, weerom een leuke babbel. En zo gaat het in dit kleine rustige land, waar iedereen quasi dezelfde reisroute volgt …

Ernaartoe
tuk-tuk Kandy hotel – station, 200 LKR, 5 min.
trein Kandy – Peradeniya, 20 LKR pp, 15 min.
trein Peradeniya – Bandarawela, 1.150 LKR pp. (= totaalprijs tot eindstation Badulla), 1ste klasse (2de klasse kost slechts 240 LKR pp., maar men heeft geen enkele garantie op een zitplaats, de trein zit propvol, tijdens het eerste deel van de rit hangen velen buiten aan de deuren), 6 ¼ uren onderweg, prachtige rit !
Tip
Koop je treinticket ‘Kandy – Ella’ op voorhand in Peradenia !
Wanneer we een dag voordien onze treintickets willen kopen, zegt men in het station van Kandy dat deze uitverkocht zijn voor 10 dagen ver (meer dan 10 dagen op voorhand kan men ze niet krijgen). Enkel 2de klasse is nog beschikbaar, maar deze tickets kan men niet op voorhand kopen, er is geen garantie op een zitplaats en de trein zit meestal overvol. We begeven ons naar het station van Peradeniya, waar de treinrit naar Ella start. Daar kijkt men onmiddellijk op de computer, er zijn nog ruim voldoende tickets 1ste klasse te verkrijgen, behalve voor zaterdag omdat dit een nationale feestdag is en daardoor superdruk. Anderen kregen hetzelfde antwoord in Kandy en legden de reis bijna volledig rechtstaand af in 2de en 3de klasse.
Overnachtingen
Kent Holiday Inn, 1.250 LKR per nacht voor een donkere 2 persoonskamer, inclusief sanitair (warm water), handdoeken, bovenlaken en WC papier kunnen gevraagd worden, geen muskietennet maar wel wat muggen, slecht onderhouden en niet proper, zitplaats voor de kamer met zicht op de vallei, vriendelijk, spreken weinig Engels, goed gelegen aan de rand van het stadje, 107/23 Welimada Road, Bandarawela, tel. 057 223 0306, jamaldeenkent@gmail.com, we gebruikten het propere bovenlaken dat we na eenvoudige vraag kregen als onderlaken en sliepen in onze eigen zijden lakenzakken, we hingen onze eigen muskietennet op. Beoordeling: 1/5.
We kozen ervoor in Bandarawela te overnachten omdat we van anderen hoorden dat het moeilijk was nog accommodatie te vinden in Ella, dat zeer druk bezocht wordt. Bovendien horen we dat daar prijsafspraken zijn gemaakt tussen de hotels onderling, wat een overnachting prijs/kwaliteit echt wel heel duur maakt. In Bandarawela daarentegen zijn vele betaalbare hotelletjes, maar deze blijken geen van allen aantrekkelijk.
Excursies
Ella:
ernaartoe en terug: bus Bandarawela – Ella, 27 LKR pp., 30 min., bussen vertrekken in het centrum langs de straat naar Badulla en Ella, rijden zeer frequent.

zie ook rondreis MH deel 2

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc