Landenweb.nl

SEYCHELLEN
Planten en Dieren

To read about SEYCHELLES in English - click here

Seychellen verre reizen van ANWB

Planten en Dieren

Planten

Door de geïsoleerde ligging van de Seychellen zijn er een groot aantal planten en dieren die alléén op de Seychellen voorkomen. Na de kolonisatie zijn er ook planten en dieren van elders naar de Seychellen gehaald.

Er groeien veel soorten palmen op de Seychellen, die hoogstwaarschijnlijk niet inheems zijn, maar op de een of andere manier ooit op de archipel terecht gekomen zijn. De kokospalm met verschillende ondersoorten is de meest voorkomende. Bijzonder is de coco de mer-palm die van nature maar op twee eilanden voorkomt. De soort kan 30 meter hoog en meer dan 500 jaar, en zelfs tot 800 jaar, oud worden. De bladeren hebben een doorsnee van ongeveer zes meter en zijn daarmee de grootste ter wereld. Een rijpe coco de mer kan wel 20 kg wegen en is daarmee de zwaarste vrucht ter wereld. Takmaka's, een soort loofboom, groeien aan het strand en in de lagere gedeelten van de eilanden. Van de"bwa mediz" of kwalboom bestaan maar ongeveer 50 exemplaren en is pas in 1970 herontdekt. Aan de kust groeien casuarina's die oorspronkelijk uit Australië komen en verschillende soorten mangrove. De nationale bloem van de Sechellen is de tropicbird orchidee.

Een bijzondere struik is de vleesetende (insecten) bekerplant. De Wright's gardenia- struik komt alleen op het eiland Aride voor. Wijd verspreid is de wilde vanille. Aan fruit geen gebrek op de Seychellen. Ananassen, passievruchten, bananen, mango's, papaja's en lychees zijn volop te krijgen. Bijzondere vruchten zijn de broodvruchten, de mangistan, de loquat, de jamalaque en de jackfruit. Bloemen zijn wat schaars op de Seychellen, al komen er ongeveer 25 soorten orchideeën voor.

advertentie

Dieren

Er komen weinig inheemse zoogdieren voor op de Seychellen. Alleen de Seychellen vliegende hond en de schildstaartvleermuis. De vliegende hond wordt ook in restaurants geserveerd! Uit Madagaskar is de insectenetende tenrek afkomstig, een borstelegel. Alleen op Cousin eiland komt de Indiase haas voor. Het aantal geiten op de Seychellen wordt zo laag mogelijk gehouden vanwege de schade die ze aan de begroeiing toebrengen.

In de wateren rond de Seychellen leven 43 soorten walvissen en verschillende soorten dolfijnen. Op het ontoegankelijke Aldabra-atol komt de Aldabra reuzenschildpad of Seychellenreuzenschilpad, het nationale dier van de Sechellen, in groten getale voor (ca. 150.000 exemplaren). Deze landschildpadden kunnen een lengte van 1,5 meter bereiken en meer dan honderd jaar oud worden. Deze reuzenschildpadden komen verder alleen nog maar op de Galapagos-eilanden voor.

Vier soorten zeeschildpadden die met uitsterven worden bedreigd komen nog steeds rond de Seychellen voor. De lederrugschildpad kan twee meter lang worden en 400 kg zwaar worden.

De Seychellen skink en de Wright's skink, twee soorten hagedissen, komen alléén op de Seychellen voor. Verschillende soorten gekko's komen op de Seychellen veelvuldig voor. De inheemse krokodillen zijn al lang geleden uitgeroeid. Er komen geen giftige slangen voor op de Seychellen. De twee grootste soorten zijn de Seychellen huisslang en de wolfsslang. Op de Seychellen leven vijf soorten kikkers. Vier daarvan komen alléén op de Seychellen voor. De Sooglossus Gardineri wordt niet groter dan 2 cm.

De wateren rond de Seychellen zijn zeer kleurrijk door de koralen en de meer dan 1000 soorten vissen. Rond de eilanden leven veel soorten haaien, die echter ongevaarlijk zijn. Bij de buitenste eilanden wordt het gevaarlijker met de tijgerhaai en de hamerhaai. De grootste vis ter wereld , de walvishaai, wordt wel eens gesignaleerd bij de koraalriffen. De duivelsrog met een spanwijdte van 7 meter is een indrukwekkende verschijning. De volgende opsomming is volstrekt willekeurig en geeft alleen aan hoe divers de vissenwereld rond de Seychellen is: morenen, koraalduivels, barbelen, vleermuisvissen, anemoonvissen, barracuda's, lipvissen, grondels, trekkervissen, koffervissen, kogelvissen en nog talloze andere soorten bevolken de wateren rond de Seychellen. De regering van de Seychellen heeft verschillende nationale zeeparken aangewezen. De nationale vis van de Seychellen is de blauwe marlijn.

Op de Seychellen komen ongeveer 200 soorten vogels voor. Verschillende soorten sterns vormen de grootste groep zeevogels. Een grote zeevogel is de fregatvogel. Twee soorten keerkringvogels komen alléén op de Seychellen voor. Reigersoorten als de zilverreiger en de koereiger of ibis leven langs de mangrovekusten. Roofvogels komen niet veel voor; de kerkuil, de Seychellen torenvalk en de zéér zeldzame Otis insularis, een dwergooruilsoort,zijn de enige. Andere vogels zijn o.a. het korhoen, de gestreepte duif, de blauwe duif, de zeldzame zwarte papagaai (nog maar ± 100 exemplaren), de kardinaalsvogel en de zéér zeldzame Seychellen-ekster en Seychellen-tjiftjaf. Van de Seychelse paradijsvliegenvanger leven nog maar 50 paartjes, allemaal op het eiland La Digue. De nationale vogel van de Seychellen is de kleine vasa-papegaai.

Er zijn meer dan 3000 meest inheemse soorten insecten op de archipel te vinden. Indrukwekkend maar ongevaarlijk zijn de reuzenduizendpoten die 25 cm lang kunnen worden. De zweepschorpioen ziet er gevaarlijk uit maar doet ook niets. Bijzonder zijn de wandelende takken en bladen die door hun schutkleur echter nauwelijks te zien zijn. Tarantula's en wolfsspinnen kunnen wel gemeen bijten maar komen niet veel voor.

advertentie

SEYCHELLEN LINKS

Advertenties
• Seychellen verre reizen van ANWB
• Goedkope vliegtickets Seychellen | Vliegennaar.nl
• Seychellen Tui Reizen
• Seychellen Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Seychellen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over SEYCHELLEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Seychellen (N)
Reisinformatie Seychellen (N)
Seychellen informatie - Reizendoejezo (N)
Seychellen Startnederland (N+E)
Startpagina Seychellen (N)

Bronnen

Carpin, S. / De Seychellen reisgids

Elmar

Houtzager, D. / Seychellen

Gottmer

Pahlen, C. von der / Seychellen

Deltas

Singh, S. / Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

Tingay, P. / Seychellen

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems