Landenweb.nl

Edinburgh
 

Edinburgh Tui Reizen

To read about Edinburgh in English - click here

advertentie
VliegenNaar – Vliegtickets Edinburgh Hotels Edinburgh

Algemeen

EdinburghEdinburghFoto: Saffron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Edinburgh is de indrukwekkende hoofdstad van Schotland. Je ziet heel Edinburgh vanaf de top van Arthur's Seat, een uitgedoofde vulkaan, die in alle opzichten een van de grootste toeristische attracties van de stad is. Het beeld van de historische oude stad wordt bepaald door Edinburgh Castle met rotsachtige kantelen. Het kasteel is gebouwd op Castle Rock. Het nieuwe stadsdeel is bijzonder elegant, met mooie Georgische terraswoningen. De hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. Edinburgh is bekend vanwege het grote theaterfestival dat elke zomer gehouden word.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Edinburgh ANWB vakantie boeken Schotland

Ligging

Ligging EdenburghLigging EdenburghFoto: Saffron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Edinburgh ligt op een bijzonder mooie locatie, omgeven door vulkanische heuvels aan de zuidelijke rand van de Firth of Forth. Aan de oostkust van Edinburgh ligt de populaire badplaats Portobello en in het zuiden zie je de Pentland Hills. De grote havenstad Leith ligt vlakbij.

advertentie
Edinburgh Tui Reizen

Weer

Het weer in Edinburgh is typisch Schots en is vaak onvoorspelbaar. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Tijdens de zomermaanden mei, juni, juli, augustus en september heeft Edinburgh vaak mooie en zonnige dagen. Juli is de warmste maand en heeft een gemiddelde temperatuur van meer dan 20° C. De lente is een bijzonder populaire tijd om Edinburgh te bezoeken, het weer is vrij mild in maart, april en mei, hoewel sommige dagen regenachtig en winderig kunnen zijn. Veel bomen staan in bloei in deze tijd van het jaar en de parken en tuinen van Edinburgh zijn getooid met lentekleuren.

Winters in Edinburgh kunnen vochtig zijn met minder zonnige dagen in november, december en januari, maar er zijn nog steeds ook heldere dagen en mooi weer in deze tijd van het jaar. Het weer in Edinburgh is op zijn koudst tijdens de wintermaanden, dus zorg ervoor een warme jas, sjaal en handschoenen mee te nemen. Sneeuw is zeldzaam, maar er zijn vaak koude, heldere, ijzige dagen. Toch is Edinburgh een geweldige plek om te bezoeken, ongeacht het weer is er altijd genoeg te zien en te doen.

Geschiedenis

De vulkanische rots waarop het kasteel van Edinburgh staat werd al bewoond sinds de vroegste geschiedenis. Hoewel de Romeinse troepen tot aan Edinburgh doorstootten in 79 voor Christus waren ze nooit echt in staat om Caledonia te veroveren en in 211 na Christus trokken ze zich terug achter de Muur van Hadrianus.

Beeld Koning David I van SchotlandBeeld Koning David I van SchotlandFoto: Kim Traynor (CC BY-SA 2.0) no changes made

De historische stad die we vandaag de dag kennen kan direct naar haar middeleeuwse wortels worden herleid. Koning Malcolm III en koningin Margaret bouwden een kasteel en een kapel. Hun zoon, koning David I, bouwde een abdij in Holyrood. Tussen het kasteel en de abdij was een weg en langs die weg groeide een bloeiende stad. Edinburgh is een koninklijke burgh geworden onder koning David I, samen met 14 andere steden in Schotland. De toekenning van vrijhandel aan de lokale gemeenschap maakte de stad rijk. In 1437 werd Edinburgh officieel de hoofdstad van Schotland. Later werd een muur gebouwd om de stad tegen de Engelsen te verdedigen en het gebied aan de voet van het kasteel kon onder water worden gezet om de noordelijke verdediging te versterken.

Vanaf 1532 kreeg de stad een belangrijke administratieve rol onder de Stuart dynastie. Tijdens de 16e eeuw was Edinburgh een van de drie steden (de anderen waren Aberdeen en Perth) die meer dan 5.000 inwoners hadden. De rijkdom groeide als gevolg van een levendige handel in wol en leer met steden in heel Europa. In 1650 was de oude stad een onaantrekkelijke plek om te wonen geworden. Veel van degenen die dat konden doen, besloten te verhuizen naar nieuwe wijken, zoals Leith, Dalry en Dalkieth.

Edinburgh in de 17e EeuwEdinburgh in de 17e EeuwFoto: Publiek Domein

In 1707 werd een politieke unie tussen Schotland en Engeland gesloten. Voortaan moesten Schotse politici reizen naar Londen om hun zetels in het nieuwe Britse Parlement in te nemen. Lord Provost George Drummond had een visioen van een nog groter Edinburgh. Dat omvatte de bouw van een nieuwe medische school en de drooglegging van het meer ten noorden van het kasteel, waar nu Waverly Station staat. Het viel niet te ontkennen dat de oude stad ondertussen overvol was. Plannen werden gemaakt om uit te breiden en de bouwwerkzaamheden begonnen in 1795. Het was een groot bouwproject onder de verantwoordelijkheid van de 22-jarige architect James Craig.

Gedurende de 19e eeuw groeide de middenklasse van Edinburgh zowel in rijkdom als in aantal. De stad stond bekend als een centrum voor intellectuelen. Enkele van de culturele en literaire figuren die hier leefden waren Robert Louis Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle en Sir Walter Scott. Andere prominente figuren waren de econoom Adam Smith en Alexander Graham Bell. Edinburgh werd ook een financieel centrum. De Royal Bank of Scotland vestigde haar hoofdkwartier in de stad. Vanaf 1860 ontstond een grote behoefte aan modernisering van de oude binnenstad. Dat kwam vanwege de terugkerende tyfus en cholera-epidemieën. Sir Patrick Geddes vernieuwde de universiteit en maakte de oude binnenstad weer aantrekkelijk voor de midden- en professionele klasse.

Kaart van Edinburgh en Leith in de jaren dertigKaart van Edinburgh en Leith in de jaren dertigFoto: Publiek Domein

Aan het begin van de 20e eeuw raakte de haven van Leith in onbruik. De gebieden van Old Town en New Town werden meegesleept in dit verval. Maar in 1947 leefde de stad op toen het eerste Edinburgh Festival plaats vond. Ondoordachte pogingen om de stad te ontwikkelen in de jaren zestig werden tot staan gebracht dankzij de inspanningen van natuurbeschermers. Zo is de stad Edinburgh erin geslaagd om veel van haar historische charme en architectonische betekenis voor het nageslacht te bewaren. In 1999 werd het Schotse parlement opnieuw ingesteld na 292 jaar! Een gloednieuw en zeer omstreden gebouw, ontworpen door de Spaanse architect Enric Miralles, werd gebouwd aan de voet van de Royal Mile.

Bezienswaardigheden

In Edinburgh is veel te doen, hieronder vind je een selectie van wat er zoal te beleven is.

Edinburgh CastleEdinburgh CastleFoto: Kim Traynor CC 3.0 Unported no changes made

Edinburgh Castle is het beroemde fort boven de oude stad en is een goed bewaard gebleven centraal gelegen monument. De Half Moon Battery werd gebouwd om de kwetsbare oostkant van de stad te beschermen en is architectonisch van belang. Edinburgh Castle bestaat uit een reeks van bezienswaardigheden. Het Paleis is nu een populair museum. Het Poortgebouw heeft bronzen beelden van Robert the Bruce en William Wallace. Op de Mills Mount Battery wordt een beroemd kanon dagelijks afgevuurd om 13:00 uur (behalve op zondag). Het kleine heksen monument is de plek waar meer dan 300 vrouwen werden verbrand als heksen tussen 1479 en 1722. Edinburgh Castle biedt een spectaculair uitzicht over de vele delen van de stad, waaronder de oude binnenstad, New Town, de Firth of Forth, Fife, Ramsay Gardens, Princes Street en de Pentland Hills.

Royal Mile EdinburghRoyal Mile EdinburghFoto: Kim Traynor CC 3.0 Unported no changes made

De Royal Mile is het oudste deel van de stad en is de weg die rechtstreeks loopt van Edinburgh Castle naar het Palace of Holyroodhouse. Een aantal belangrijke monumenten staat langs de Mile en ze dienen als een herinnering aan het verleden van de stad en de belangrijke status als hoofdstad. De overgrote meerderheid van de winkels hier richten zich op de lucratieve toeristische markt en verkopen ambachtelijke producten en tartan kleding.

Edinburgh Museum van SchotlandEdinburgh Museum van SchotlandFoto: Maccoinnich CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum van Schotland ligt in het oude stadsdeel, het is het meest populaire museum. Met een aantal tentoonstellingen wordt de geschiedenis van Schotland verduidelijkt. Je ziet er historische Schotse artefacten, fossielen, oude juwelen, geologische voorwerpen en nog veel meer. Het museum stamt uit 1998, deze belangrijke culturele bezienswaardigheid werd ontworpen door Bensin en Forsyth. Het museum bevat alle Schotse artefacten van de Nationale Musea van Schotland, waarvan vele eerder waren te zien in de Portrait Gallery.

Edinburgh Koninklijke SterrenwachtEdinburgh Koninklijke SterrenwachtFoto: Karora in het publieke domein

De Koninklijke Sterrenwacht verhuisde in 1896 van Calton Hill naar zijn huidige positie, toen de lichtvervuiling te sterk werd. De Koninklijke Sterrenwacht is te vinden in het Bruntsfield gebied van de stad en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk Schots telescooponderzoekscentrum. Het uitgebreide bezoekerscentrum van de Koninklijke Sterrenwacht is uitstekend en fundamentele astronomie wordt duidelijk uitgelegd, samen met de interessante geschiedenis van de Schotse sterrenkunde.

Edinburgh Botanische TuinenEdinburgh Botanische TuinenFoto: Ham CC 3.0 Unported no changes made

De Royal Botanic Gardens zijn te vinden in het nieuwe stadsdeel, ze behoren tot de belangrijkste tuinen van Schotland. Hoogtepunten zijn een grote kas vol met tropische planten, de hoogste palmbomen in het Verenigd Koninkrijk, een groot aantal azalea’s, een indrukwekkende alpine collectie, een rotstuin, vijvers en beekjes.

Edinburgh's Scotch Whisky Heritage CentreEdinburgh's Scotch Whisky Heritage CentreFoto: Derek Harper CC 2.0 Generic no changes made

Edinburgh's Scotch Whisky Heritage Centre ligt in de oude stad en het is een fascinerende plek om te bezoeken. Met regelmatig rondleidingen in verschillende talen, wordt het destillatieproces van de Schotse whisky uitgelegd. Andere hoogtepunten voor bezoekers aan het Scotch Whisky Heritage Centre zijn een rit op een vat voor kinderen en tentoonstellingen over meer dan 300 jaar whisky maken. Er is natuurlijk een (whisky)bar, een bistro en er is ook een populaire cadeauwinkel.

Tips

Edinburgh FestivalEdinburgh FestivalFoto: Festival Fringe Society CC 3.0 Unported no changes made

Bezoek Edinburgh van half augustus tot begin september dan wordt het Edinburgh festival gehouden, met talloze theatervoorstellingen en andere optredens. Een bijzonder onderdeel is het Fringe Festival, met live muziek, letterlijk honderden comedy optredens en feesten in de hele stad. Bezoekers kunnen meer dan 2500 optredens op ongeveer 250 verschillende locaties in de stad verwachten, vaak van performers van grote faam. Ook veel van de kleine dorpjes rond de stad hebben dan een wekelijkse markt. Je ziet er traditionele gebruiken en evenementen, sommige dateren van honderden jaren terug.

Edinburgh BustochtenEdinburgh BustochtenFoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

Edinburgh is nogal heuvelachtig en je moet er flink klimmen. Hop on / off bustochten bieden een gemakkelijke manier van sightseeing. De bus verbindt alle belangrijke bezienswaardigheden, waaronder tal van toeristische attracties, bezienswaardigheden en lokale monumenten. De bussen vertrekken elke 15 minuten van Waverley Bridge, dicht bij het centraal station.

Edinburgh LINKS

Advertenties
• VliegenNaar – Vliegtickets Edinburgh
• Edinburgh Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Schotland
• Hotels Edinburgh
• Autoverhuur Sunny Cars Edinburgh
• Hotels Trivago
• Rondreis Schotland
• Boeken, ook tweedehands, over Edinburgh bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems